Coronanieuws

Dalende trend

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat onderzoek doen naar sterfgevallen in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen, zo’n vijftien bewoners, is gedurende de afgelopen drie weken overleden, zo berichtte NRC woensdag. De Inspectie wil weten waarom het aantal sterfgevallen zo hoog is en of er een verband bestaat tussen dat aantal en het coronavirus.

De daling van de dagelijkse aantallen ziekenhuisopnames in Nederland lijkt door te zetten. Volgens het RIVM wijzen de cijfers erop dat het coronavirus zich langzamer door Nederland verspreidt dankzij de maatregelen. Het instituut meldde donderdag 148 nieuwe sterfgevallen, in totaal overleden 2.396 mensen aan het virus. Het aantal ziekenhuisopnames is donderdag met 237 opgelopen tot 7.972. Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care nam het afgelopen etmaal met negen toe, tot 1.417.

Wereldwijd dreigen een half miljard mensen terug te vallen in armoede, stelt Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie treffen strenge lockdowns „vooral mensen in armere landen onevenredig hard doordat zij veelal werkzaam zijn in de informele economie”.

De regering roept Nederlanders die uit hoogrisicogebieden terug naar huis reizen „dringend” op om bij thuiskomt twee weken in quarantaine te gaan. Dat kan echter niet verplicht worden, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Vanaf volgende week vrijdag moeten vliegtuigpassagiers uit risicogebieden bovendien een gezondheidsverklaring invullen, over coronagerelateerde klachten.

Docenten in Singapore mogen hun lessen niet meer houden via videoconferentie-app Zoom. In Singapore zijn sinds deze week de scholen gesloten. De lessen gaan op internet verder, in veel gevallen ging dat via Zoom. Er is donderdag meerdere keren ingebroken in digitale klaslokalen op het programma. Daarom gaat Zoom in de ban, aldus het ministerie van Onderwijs.

In de Zuid-Koreaanse stad Daegu, een voormalige besmettingshaard, zijn sinds donderdag geen nieuwe besmettingen vastgesteld. In het hele land blijft het aantal nieuwe infecties dagelijks al ruim een week onder de honderd. De afgelopen 24 uur kwamen er 27 besmettingen bij.

Een derde van de theaters en concertgebouwen in Nederland verkeert in acute financiële nood. Twee brancheorganisaties vroegen de theaters of ze sluiting als gevolg van de coronamaatregelen financieel kunnen dragen. Zo’n 33 procent noemt de situatie alarmerend en zegt het nog slechts twaalf weken te kunnen volhouden. Culturele instellingen hebben bezoekers donderdag opgeroepen hun reeds gekochte tickets te behouden, met het initiatief ‘Bewaar je ticket, geniet later’.