Laatste ontwikkelingen Covid-19

Kabinet gaat mondkapjes op andere manier verdelen

In Nederland zijn voor zover bekend 2.643 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 11 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Paus houdt paaswake in lege Sint Pieter

Lees het belangrijkste nieuws van zaterdag 11 april terug:

 • Het kabinet gaat mondkapjes op een andere manier verdelen onder Nederlandse zorgverleners. Vanaf maandag treedt een nieuw verdelingsmodel in werking, dat ertoe moet leiden dat de maskers op plekken terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn. Nu is het nog zo dat relatief veel mondkapjes bij ziekenhuizen en andere instellingen voor acute zorg belanden.
 • De Verenigde Staten tellen sinds zaterdag het grootste het aantal dodelijke slachtoffers door het coronavirus wereldwijd. Het land heeft meer dan 20.000 gemelde doden. Daarmee heeft het virus in de VS nu meer levens geëist dan in Italië.
 • Het ministerie van Volksgezondheid roept bedrijven en deskundigen op om ideeën te delen over de apps die er mogelijk komen in de strijd tegen het coronavirus. Er meer bekend zijn over de apps in de week voor 28 april, wanneer het kabinet zal beslissen over de invoering ervan.
 • Het aantal coronapatiënten op Nederlandse IC's is het afgelopen etmaal vrijwel gelijk gebleven. Het ging zaterdagmiddag om 1.334 mensen, acht meer dan een dag eerder. Daarnaast liggen nog 57 Nederlanders op de intensive care in Duitsland.
 • In totaal zijn er in Nederland nu voor zover bekend 2.643 mensen omgekomen door Covid-19. Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 132 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Die mensen zijn niet allemaal ook daadwerkelijk binnen dat tijdsbestek overleden. 8.386 patiënten zijn opgenomen (geweest) vanwege het coronavirus.
 • Het Openbaar Ministerie wil dat behandeling van strafzaken binnenkort ook in de avonduren en in het weekend mogelijk wordt. De organisatie kampt met een achterstand, omdat de rechtbanken vanwege de coronacrisis al een paar weken dicht zijn. Vijf- à zesduizend zaken per week worden niet behandeld, zei OM-topman Gerrit van der Burg bij Op1.
 • Voedselbanken krijgen er door de coronacrisis waarschijnlijk tienduizenden extra klanten bij. Dat zegt de voorzitter van Voedselbanken Nederland in het Nederlands Dagblad.

Frankrijk telt ruim zeshonderd nieuwe sterfgevallen

In Frankrijk is het aantal overleden slachtoffers zaterdag gestegen met 635. Het totaal aantal doden ligt nu op 13.832. In ziekenhuizen overleden 353 mensen, de anderen in verzorgingstehuizen.

Voor de derde opeenvolgende dag daalde het aantal patiënten op de intensivecare-afdeling. Zaterdag lagen er 6.833 patiënten op de intensive care, 121 minder dan een dag eerder.

Ook werd zaterdag bekend dat het Franse vliegdekschip Charles-de-Gaulle zondag zal aanmeren in Toulon (Zuid-Frankrijk). Zeker vijftig bemanningsleden op het schip zijn positief getest op het coronavirus. Vanaf zondag kan begonnen worden met het in quarantaine plaatsen van personeel.

Rustige dag in de natuur en bij de grens, meer drukte in bouwmarkten en tuincentra

Van grote paasdrukte in natuurgebieden is zaterdag geen sprake geweest, zegt Staatsbosbeheer tegen persbureau ANP. Ook bij de Nederland-Duitse grensovergangen was minder verkeer dan vrijdag, toen nog veel Duitsers het land binnenkwamen. Winkels die in trek zijn rond de paasdagen, zoals bouwmarkten en tuincentra, hadden wel veel aanloop.

Staatsbosbeheer denkt dat maatregelen zoals het sluiten van parkeerplaatsen bij natuurgebieden effect hebben gehad. Op de Veluwe waren er bijvoorbeeld minder wandelaars dan gewoonlijk. „Soms gaan mensen nog te dicht op elkaar zitten, zoals bij strandjes. We hebben links en rechts waarschuwingen uitgedeeld”, zegt een woordvoerder tegen ANP. Omdat zondagen meestal drukker zijn dan zaterdagen, roept hij mensen nog eens op thuis te blijven „en hooguit een ommetje in de omgeving te maken”.

Vanuit vogelperspectief: Zeldzame stilte tijdens de paasdagen

„Het is nog nooit zo rustig geweest met Pasen”, zegt de Veiligheidsregio Limburg Noord tegen ANP. De marechaussee houdt bij grensovergangen Duitsers tegen die Nederland willen binnenrijden en vraagt hen om te keren. Volgens de veiligheidsregio luisterden meer mensen daarnaar dan op vrijdag, toen een groot deel van de automobilisten alsnog doorreed. 26 mensen kregen zaterdag bij de grenscontroles een boete omdat ze met te veel mensen in één auto zaten.

Bouwmarkten Hornbach, Gamma en Karwei trokken zaterdag veel winkelend publiek. „De stroom is goed te reguleren”, aldus Hornbach tegen ANP. De bouwmarkten laten een beperkt aantal klanten tegelijkertijd toe en vragen mensen alleen te komen. Ook bij woonboulevards en tuincentra door heel Nederland was het „wat drukker”, maar dat leverde geen problemen op, laat voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls weten aan het persbureau.

In het Zuid-Limburgse Heuvelland zijn dit weekend helemaal geen dagjesmensen welkom. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Kabinet gaat mondkapjes op andere manier verdelen

Nieuwe mondkapjes worden vanaf aanstaande maandag op een andere manier verdeeld onder Nederlandse zorgverleners. Er treedt dan een nieuw verdelingsmodel in werking, dat ertoe moet leiden dat de maskers op plekken terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid zaterdag weten.

Nu is het nog zo dat relatief veel mondkapjes bij ziekenhuizen en andere instellingen voor acute zorg belanden. Het idee was dat daar de meeste coronapatiënten opgenomen zijn. In de praktijk is het echter zo dat er ook veel mensen met Covid-19 in verplegingshuizen en ggz-instellingen liggen. Ook bij deze patiënten moet het personeel geregeld handelingen verrichten waarbij het besmettingsgevaar hoog is.

Bij het nieuwe model staat de vraag voorop welke zorgverleners de grootste risico's lopen. De verdeelsleutel moet ervoor zorgen dat ook bij zorgmedewerkers op risicovolle plekken buiten de acute zorg voldoende maskers belanden. „Met het nieuwe verdeelmodel kunnen we gerichtere bescherming bieden aan het personeel”, aldus minister Martin van Rijn (Medische Zorg).

In eerste instantie gaat het nieuwe model alleen gelden voor mondkapjes. Later wordt het ook ingezet voor andere beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en brillen. Aan al deze items is momenteel een groot tekort.

Mondkapjes in een atelier van bedden- en matrassenfabrikant Auping. Meerdere Nederlandse bedrijven hebben zich toegelegd op de productie van gezichtmaskers. Foto Vincent Jannink/ANP

'Verenigde Staten tellen nu meeste coronadoden wereldwijd'

De Verenigde Staten tellen sinds zaterdag het grootste het aantal dodelijke slachtoffers door het coronavirus wereldwijd. Het land heeft minstens 19.500 gemelde doden, melden verschillende Amerikaanse media. Dat overstijgt het aantal doden in Italië.

In Italië zijn de afgelopen dag 619 nieuwe coronadoden gemeld, waarmee het totaal aantal slachtoffers steeg tot 19.468. Ook het aantal dagelijkse gemelde besmettingen steeg zaterdag met bijna 4.700 gevallen. Sinds 4 april waren er niet zoveel nieuwe coronagevallen.

Ministerie vraagt bedrijven en deskundigen om ideeën over corona-apps

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) roept bedrijven en deskundigen op om ideeën over de apps die er mogelijk komen in de strijd tegen het coronavirus te delen. Voorstellen kunnen ingediend worden tot dinsdag 14 april, schrijft het ministerie in een brief.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kondigde eerder deze week aan dat het kabinet de inzet van twee soorten applicaties verkent. Gebruikers van één zo'n soort app krijgen van het programma een seintje als ze in contact met iemand zijn geweest met iemand die later besmet blijkt. Zij kunnen zich dan thuis isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. Ook moet er een app komen die contact met de dokter versimpelt.

Lees ook: Dit zijn de contact-apps waar het kabinet nu aan denkt

Privacyvoorvechters zijn kritisch op de app-ideeën van het kabinet. De applicatie mag geen persoonsgegevens centraal opslaan en de data mag niet herleidbaar zijn tot individuen, stelt het kabinet. Minister de Jonge wil „de denkkracht in Nederland” gebruiken om tot een keuze te komen, waarbij „het waarborgen van de privacy essentieel is”.

In de week voor 28 april moet er meer bekend zijn over de mogelijke apps. Dan beslist het kabinet erover.

Een aantal corona-apps op een mobiele telefoon. Foto Remko de Waal/ANP

'India verlengt lockdown'

De Indiase regering gaat de lockdown die op dit moment in het hele land geldt verlengen. Een officiële aankondiging van president Narendra Modi is er nog niet, maar een tweet van een hoge plaatselijke politicus duidt erop dat de beslissing al is genomen. De functionaris in kwestie, premier van de staat Delhi Arvind Kejriwal, schrijft dat Modi „het juiste besluit heeft genomen door de lockdown te verlengen”.

Twitter avatar ArvindKejriwal Arvind Kejriwal PM has taken correct decision to extend lockdown. Today, India’s position is better than many developed countries because we started lockdown early. If it is stopped now, all gains would be lost. To consolidate, it is imp to extend it

Tot wanneer de lockdown verlengd wordt, is nog onzeker. Volgens persbureau Bloomberg is 30 april de nieuwe einddatum. De huidige lockdown loopt over drie dagen af, en is dan drie weken van kracht geweest.

De beperkende maatregelen in India zijn streng en omvangrijk. Geen van de 1,3 miljard inwoners mag het huis uit, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Religieuze bijeenkomsten zijn verboden en overheidsinstanties blijven dicht. In het land zijn voor zover bekend 239 doden gevallen door het coronavirus, op 7.447 vastgestelde besmettingen.

Lees ook: India gaat in grootste lockdown ooit ter wereld

De dag tot nu toe

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van zaterdag tot nu toe:

 • Het aantal coronapatiënten op Nederlandse IC's is het afgelopen etmaal vrijwel gelijk gebleven. Het ging zaterdagmiddag om 1.334 mensen, acht meer dan een dag eerder. Daarnaast liggen nog 57 Nederlanders op de intensive care in Duitsland.
 • In totaal zijn er in Nederland nu voor zover bekend 2.643 mensen omgekomen door Covid-19. Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 132 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Die mensen zijn niet allemaal ook daadwerkelijk binnen dat tijdsbestek overleden. 8.386 patiënten zijn opgenomen (geweest) vanwege het coronavirus.
 • Het Openbaar Ministerie wil dat behandeling van strafzaken binnenkort ook in de avonduren en in het weekend mogelijk wordt. De organisatie kampt met een achterstand, omdat de rechtbanken vanwege de coronacrisis al een paar weken dicht zijn. Vijf- à zesduizend zaken per week worden niet behandeld, zei OM-topman Gerrit van der Burg bij Op1.
 • Voedselbanken krijgen er door de coronacrisis waarschijnlijk tienduizenden extra klanten bij. Dat zegt de voorzitter van Voedselbanken Nederland in het Nederlands Dagblad.
 • De Verenigde Staten meldden als eerste land meer dan tweeduizend doden in een etmaal. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger: niet iedereen met Covid-19 is getest op het virus, waardoor ook niet alle coronadoden in de statistieken belanden. In de VS nadert het aantal coronadoden de twintigduizend.

NS stopt treinen vanwege onvoldoende afstand passagiers

De NS heeft zaterdag twee treinen uit de dienstregeling gehaald en niet verder laten rijden omdat reizigers niet voldoende afstand van elkaar hielden. Dat meldt een woordvoerder aan persbureau ANP.

Het gaat om treinen op het traject tussen Amsterdam en Rotterdam. In beide gevallen constateerde een conducteur dat er te veel mensen in de coupés zaten en daardoor te weinig afstand van elkaar konden houden.

Daarop vroeg de conducteur een aantal reizigers de trein vrijwilliger te verlaten, maar daar gaven mensen geen gehoor aan. Daarom werd besloten de treinen helemaal uit de dienstregeling te halen en de passagiers op station Gouda uit te laten stappen. Daar assisteerde de politie bij. De reizigers konden verder reizen met andere treinen.

Aantal coronapatiënten op IC's in Nederland nagenoeg gelijk gebleven: 1.334

Er lagen zaterdagmiddag bijna evenveel coronapatiënten op intensivecareafdelingen in Nederland als een dag eerder. Het gaat om 1.334 mensen, tegenover 1.326 op vrijdag. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding laten weten.

Op Duitse IC's liggen 57 Nederlanders, één minder dan gisteren. Het afgelopen etmaal zijn er geen Nederlanders met Covid-19 meer overgebracht naar intensivecareafdelingen in Duitsland.

Het aantal coronapatiënten in Nederland dat intensieve zorg nodig heeft, schommelt de laatste week rond de veertienhonderd. „We zitten momenteel op een stabiel hoog plateau”, aldus Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Dat vraagt onveranderd veel inzet van alle ziekenhuizen om patiënten op te vangen.”

Aantal doden Verenigd Koninkrijk bijna boven 10.000

Het aantal gemelde sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk is zaterdag gestegen tot 9.875. Dat zijn 917 meer doden dan een dag eerder. Niet alle sterfgevallen worden direct gemeld en het dodental bevat alleen de slachtoffers in de ziekenhuizen.

De leeftijd van de slachtoffers varieert van elf tot 102 jaar oud. Slechts 33 overledenen hadden geen onderliggende aandoeningen. Bijna 80.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn positief getest op het coronavirus.

Premier Boris Johnson is wederom aan de beterende hand, meldt Downing Street zaterdag. Johnson was enkele dag opgenomen op de intensive care vanwege Covid-19-klachten. Donderdag mocht hij de intensive care verlaten. Inmiddels zou hij al stukjes gewandeld hebben en in staat zijn spelletjes sudoku te spelen en films te kijken.

Eén op de drie Franse werknemers in de particuliere sector werkloos

Voor 8 miljoen werknemers in Frankrijk is een tijdelijke werkloosheidsheidsuitkering aangevraagd, wat neerkomt op één op drie werknemers in de particuliere sector. Dat heeft de Franse minister van Arbeid Muriel Pénicaud zaterdag bekendgemaakt. De aanvragen komen van in totaal 700.000 ondernemingen.

Frankrijk heeft een systeem opgezet voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Werknemers konden een uitkering krijgen tot 70 procent van hun brutoloon en 84 procent van hun nettoloon. In een week tijd zijn er in Frankrijk nu drie miljoen werklozen bijgekomen, volgens Pénicaud.

De totale kosten van de uitkeringen worden geschat op 20 miljard euro, zei Pénicaud vrijdag. Het geld is volgens haar goed besteed omdat daarmee voorkomen wordt dat veel mensen hun baan verliezen.

Twitter avatar murielpenicaud Muriel Pénicaud À ce jour, 8 millions de salariés et + de 700 000 entreprises bénéficient du chômage partiel:
▶️3 millions de salariés supplémentaires en une semaine
▶️ + d’ 1 salarié du secteur privé sur 3
Nous investissons pour protéger massivement l’emploi, les salariés & les entreprises🇫🇷

RIVM meldt 132 nieuwe doden door coronavirus

Het aantal meldingen van mensen die als gevolg van het coronavirus zijn overleden in Nederland is het afgelopen etmaal met 132 opgelopen tot 2.643. Dat heeft het RIVM zaterdag bekendgemaakt. Het betreft niet allemaal mensen die de afgelopen 24 uur zijn overleden, aangezien een groot deel van de meldingen met één of meerdere dagen vertraging wordt doorgegeven. Het officiële aantal coronabesmettingen in Nederland is nu 24.413.

Er zijn momenteel 8.386 patiënten vanwege Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Dat zijn er 189 meer dan vrijdag. Ook wat betreft deze cijfers is er een vertraging in het doorgeven van de opnames, waardoor ze vertekenend kunnen zijn. De nieuwe cijfers passen volgens het RIVM in het beeld dat de verspreiding van het virus langzamer verloopt sinds er maatregelen zijn genomen.

In alle provincies zijn nieuwe gevallen vastgesteld. Ruim een derde van de 1.316 daarvan kwam uit de provincie Zuid-Holland. Verder bevinden zich onder de nieuwe meldingen veel zorgmedewerkers. De oorzaak hiervoor is waarschijnlijk dat het sinds enkele dagen ook voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis die klachten hebben mogelijk is om zich te laten testen op Covid-19.

In de loop van zaterdag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend hoeveel Nederlandse coronapatiënten op de intensive care liggen. Vrijdag bleek dat dit aantal iets gedaald was ten opzichte van een dag eerder. Toen lagen er 1.384 zieken op IC's, waar dat er donderdag 33 meer waren.

China meldt wederom lichte toename coronabesmettingen

In China is het aantal meldingen van mensen dat besmet is met het coronavirus in een etmaal opnieuw toegenomen. Dat maakten de Chinese autoriteiten vrijdag bekend, meldt persbureau Reuters. Het gaat om 46 nieuwe besmettingen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van donderdag, toen er 42 nieuwe besmettingen waren. Een tijdlang werden er geen nieuwe besmettingsgevallen in het land gemeld.

Volgens de Chinese autoriteiten betreft het aantal nieuwe besmettingen de laatste tijd vooral mensen uit het buitenland. Daarom wordt door de autoriteiten gevreesd dat deze groep een tweede golf van Covid-19 zal veroorzaken in China. Wereldwijd bestaan twijfels over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers. Er wordt vermoed dat niet iedereen die ziek is wordt meegeteld in de statistieken, zoals patiënten zonder of met nauwelijks verschijnselen of mensen die thuis stierven.

Niet alleen patiënten uit het buitenland zouden de ziekte verder kunnen verspreiden, ook patiënten zonder symptomen die toch besmettelijk zijn vormen volgens de regering een potentieel risico. In hoeverre dat scenario waarschijnlijk is, is volgens een directeur van een ziekenhuis dat speciaal voor coronapatiënten is gebouwd nog niet goed te zeggen. „We kunnen een dergelijk risico niet uitsluiten”, zegt hij, maar hij zegt ook dat de kennis van ziekenhuizen over dit onderwerp op dit moment „niet toereikend” om te kunnen zeggen in hoeverre van besmettelijkheid dan sprake is.

De Chinese autoriteiten meldden ook drie nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Het totale aantal komt daarmee op 3.339. In de provincie Hubei, waar het virus aanvankelijk voor het eerst werd vastgesteld, werd voor de zeventiende achtereenvolgende dag geen nieuwe besmetting gemeld.

Opnieuw daling in het aantal nieuwe Spaanse sterfgevallen

Spanje heeft zaterdag opnieuw een lager aantal nieuwe doden als gevolg van het coronavirus gemeld dan de dag ervoor. In 24 uur tijd zijn 510 sterfgevallen gemeld. In het land zijn 16.353 mensen aan Covid-19 overleden, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid (pdf). Een deel van de sterfgevallen betreft mensen die al eerder waren overleden, maar nu pas in het dodental worden meegerekend.

Na Italië en de Verenigde Staten heeft Spanje het hoogste aantal doden ter wereld. De ziekte is bij 161.852 mensen in het land vastgesteld - het hoogste aantal na de Verenigde Staten. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat besmettingscijfers een vertekend beeld kunnen geven. Niet alleen is niet iedereen die besmet is getest, het testbeleid verschilt ook per land.

Duitsland heeft vrijdag 171 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. De toename is kleiner dan vrijdag, toen er 266 doden bijkwamen. De ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt, heeft in Duitsland aan 2.544 mensen het leven gekost.

In België is het aantal mensen dat aan Covid-19 is gestorven met 327 gestegen. In dat land zijn nu 3.346 sterfgevallen bekend en liggen 5.635 mensen in het ziekenhuis, inclusief 421 nieuwe opnames. Het aantal patiënten dat op de intensive care ligt is in België wel met zestien gedaald.

'Virus maakt minderjarigen in Filippijnen kwetsbaar voor misbruik'

Door verlies aan inkomen door de uitbraak van het coronavirus zijn in de Filippijnen veel mensen gedwongen om bij te verdienen met seksshows en webcamseks. Tegelijkertijd is ook de vraag naar online seks toegenomen. Hierdoor bestaat het gevaar dat meer minderjarigen worden uitgebuit, zo waarschuwt kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes zaterdag na onderzoek. Tieners van twaalf tot achttien jaar oud gaan online op zoek naar inkomsten en zijn daar vatbaar voor grooming en misbruik, aldus de organisatie.

Onderzoekers van Terre des Hommes melden dat er de laatste tijd „veel meer aanbiedingen op alle gekende fora” zijn van sekswerk. Het gaat daarbij om sites die livebeelden uitzenden en chat- en datingsites. Niet alleen hebben volgens de onderzoekers meer mensen geld nodig, er is ook meer vraag naar online seksdiensten nu fysieke locaties die dergelijke diensten aanbieden, gesloten zijn.

In de vraag wordt deels voorzien door „vele bargirls en freelancers” die nu door de isolatiemaatregelen in de Filippijnen elders de kost proberen te verdienen. Ook scholieren zijn „24/7 beschikbaar voor webcamwerk” omdat het schooljaar voorbij is. De opsporingsdiensten zouden nu juist minder met misstanden bezig zijn omdat ze hun handen vol hebben aan het virus. Cijfers over de mate waarin dat leidt tot meer misbruik geeft de organisatie niet.

Terre des Hommes houdt de Filippijnen extra in de gaten omdat uit dat land „verreweg het grootste aanbod aan livestreaming van seksshows” komt.

Voedselbanken verwachten structurele toename klanten door coronacrisis

Vanwege de coronacrisis zal het aantal klanten bij de voedselbanken in Nederland structureel toenemen. Die verwachting spreekt de voorzitter van Voedselbanken Nederland, Leo Wijnbelt, zaterdag uit in het Nederlands Dagblad. Wijnbelt denkt dat het aantal klanten met „enkele tientallen procenten gaat stijgen”, wat neerkomt op tienduizenden mensen.

Terwijl het aantal nieuwe klanten de afgelopen weken al toenam, verwacht Wijnbelt dat de stijging blijft doorzetten. „Na deze gezondheidscrisis komt er een economische crisis”, zegt hij.

Vanwege het hamsteren kregen voedselbanken minder producten binnen. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

Vooruitlopend op de toename, startten voedselbanken twee weken geleden een inzamelingsactie waarmee ze hoopten 10 miljoen euro op te halen. Inmiddels is bijna 8 miljoen euro opgehaald. Dit bedrag wordt gebruikt om aan de toegenomen hulpvraag te voldoen en deels ook ingezet om bijvoorbeeld grotere locaties te huren waarbij de veelal oudere vrijwilligers rekening kunnen houden met de anderhalvemeterafstandsregel.

Vanwege het hamsteren in de supermarkten kregen voedselbanken de laatste tijd minder producten uit winkels en van voedselfabrikanten. Hoewel klanten niet ineens zonder voedsel kwamen te zitten, ontvingen ze wel een „kleinere tas boodschappen”, aldus Wijnbelt. Intussen is de situatie volgens de voorzitter van de voedselbanken weer „aardig op orde”.

OM: rechtspraak moet mogelijk ook in avonden en weekend

Strafzaken vinden binnenkort mogelijk ook in de avonden en in het weekend plaats. Dat heeft Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, vrijdagavond gezegd in het tv-programma Op1.

Vanwege de coronacrisis wordt sinds half maart een groot aantal zaken niet behandeld. Het gaat om vijfduizend tot zesduizend zaken per week, zei Van der Burg. Om deze achterstand in te halen, onderzoekt het Openbaar Ministerie de mogelijkheid de werktijden op te rekken.

De zaken die nu niet worden behandeld, bestaan volgens Van der Burg voor een derde uit overtredingen. De overige zaken betreffen lichte misdrijven, zoals vernielingen, mishandelingen met weinig letsel en winkeldiefstallen. „Onze inzet is dat niemand het recht ontloopt”, aldus Van der Burg. Overigens ligt niet de hele rechtspraak stil - ernstige zaken worden afgedaan via beeldverbindingen.

Advocatenorganisaties stelden vorige week dat rechtbanken, ondanks de uitbraak van het coronavirus, meer strafzaken moeten oppakken, omdat zij vrezen dat het aantal uitgestelde zaken zich opstapelt. Ook vrezen ze financiële gevolgen en mogelijke ontslagen door het gebrek aan werk. De oproep was opvallend, omdat de organisaties half maart juist pleitten voor het sluiten van de rechtbanken.

Lees ook wat we eerder schreven over het sluiten van de rechtbanken: Rechtbanken voor onbepaalde tijd gesloten

Winkeliers en vastgoedeigenaren verlengen met moeite akkoord over huren

Belangenorganisaties voor beleggers en verhuurders in vastgoed roepen hun leden op drie maanden geen huur te rekenen voor hun winkelpanden als de winkeliers kampen met teruglopende omzetten door het coronavirus. Vrijdag zijn de retailsector en vastgoedbelangenbehartigers IVBN en Vastgoed Belang tot een nieuwe afspraken gekomen, melden retailorganisaties INretail en Detailhandel Nederland. Of alle winkeliers ook daadwerkelijk huurkorting krijgen, is de vraag. Hoewel het akkoord niet bindend is, zeggen de winkeliers tevreden te zijn.

Retailondernemers die ten minste een kwart van hun omzet mislopen door de crisis hoeven tijdelijk de helft van hun huur tot de volledige huursom niet te betalen, staat in het akkoord. Ze moeten wel kunnen aantonen dat dat omzetverlies door het coronavirus komt. Ook is afgesproken dat winkels, zodra dat veilig kan, weer open moeten, of op een andere manier aan omzet proberen te komen. Het akkoord is erop gericht de „financiële pijn [te] verdelen” tussen winkeliers, beleggers, vastgoedeigenaren, banken en de overheid.

Dit akkoord is een verlenging van het eerdere „steunakkoord” dat Vastgoed Belang en IVBN eind maart onderschreven. In de (moeizaam verlopen) gesprekken werd toen en nu gezocht naar manieren om de retailsector „toekomstbestendig” te houden. De vrees is dat winkelbedrijven die de teruglopende omzetten niet aankunnen failliet gaan, wat uiteindelijk ook niet in het belang van de pandeigenaren is. Aan de andere kant zijn niet alle beleggers vermogend genoeg om een teruggang in hun inkomsten aan te kunnen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de banken zegden eerder al steunmaatregelen toe.

VS melden als eerste land meer dan tweeduizend coronadoden in een etmaal

In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 2.108 doden geregistreerd die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Het is daarmee het eerste land dat meer dan tweeduizend doden in een dag meldt.

De cijfers hebben alleen betrekking op overledenen die positief werden getest op het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Het daadwerkelijke dodental ligt hoger. Het totale aantal sterfgevallen gerelateerd aan het coronavirus ligt nu net iets onder de 19.000 en daarmee staan de VS op het punt het eveneens zwaar getroffen Italië te passeren.

In totaal zijn er in de VS volgens de Johns Hopkins University nu iets meer dan 500.000 coronabesmettingen vastgesteld. Om het coronavirus te bestrijden zijn net als elders op de wereld strenge lockdownmaatregelen genomen. Veel winkels en bedrijven zijn gesloten en Amerikanen moeten zoveel mogelijk thuisblijven.

President Donald Trump zei vrijdag dat hij de economie zo snel mogelijk weer op gang wil brengen, maar dat hij dat ook niet te vroeg kan doen: „Ik zal een beslissing moeten maken en ik kan alleen maar hopen dat het de juiste is. Maar ik zeg zonder twijfel dat het de belangrijkste beslissing zal zijn die ik ooit heb moeten maken. De grootste van mijn leven.”

Wetenschappers pleiten in manifest voor eerlijker samenleving na corona

Een groep van 170 wetenschappers uit Nederland pleit in een manifest voor een eerlijkere en duurzamere samenleving na de coronacrisis. De huidige situatie biedt de kans het roer drastisch om te gooien, schrijven sociologen, milieuwetenschappers en andere academici in het door Trouw gepubliceerde document.

Ze houden een pleidooi voor meer investeringen in de publieke sector, schone energie, onderwijs en zorg. Ook moeten er volgens hen kortere werkweken komen en een basisinkomen voor iedereen.

Dat de uitbraak van het virus dat Covid-19 veroorzaakt zulke enorme economische gevolgen heeft, is volgens de wetenschappers mede te wijten aan de neoliberale economie, die vooral gericht is op groei:

„Dit neoliberale model vereist een steeds maar groeiende circulatie van goederen en mensen, ongeacht de talloze ecologische problemen en de toenemende ongelijkheid die dit veroorzaakt. Gedurende de afgelopen weken zijn de zwaktes van deze groeimachine pijnlijk blootgelegd.”

Het manifest is ondertekend door academici van acht universiteiten, waaronder die in Wageningen, Leiden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Suriname verlengt avondklok met twee weken

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft aangekondigd alle maatregelen om het coronavirus te bestrijden met twee weken te verlengen. Dat betekent dat het uitgaansverbod, dat geldt tussen 20.00 uur en 06.00 uur, en het verbod op samenkomsten van meer dan tien mensen nog zeker veertien dagen van kracht blijven.

In Suriname zijn tot nu toe slechts tien besmettingen vastgesteld en er is een persoon aan de gevolgen van het coronavirus overleden, maar er komen nog altijd mensen ongecontroleerd de grenzen met Guyana en Frans-Guyana over, waar al meer besmettingen zijn vastgesteld.

Volgens directeur Danielle Veira van de Nationale Veiligheidsdienst is er in de grensgebieden spraken van een ernstige situatie: „We moeten elke oversteek beschouwen als een mogelijke besmetting waarbij u in veertien dagen tijd meer dan vierhonderd personen kunt besmetten.”

Bouterse noemt die dreiging de reden om de noodmaatregelen met twee weken te verlengen: „We moeten deze situatie met de hoogste staat van paraatheid benaderen. Ons zorgsysteem kan een verspreiding niet aan.”

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Iedere dag beginnen we een nieuw blog.

Het belangrijkste nieuws van vrijdag 10 april:

 • Zorgmedewerkers die te weinig beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben, moeten „zeer terughoudend” zijn in het verlenen van hulp, waarschuwde artsenfederatie KNMG. De risico’s van Covid-19 zouden „voor hulpverleners op dit moment te groot” zijn.
 • Vorige week overleden naar schatting 5.100 Nederlanders, ongeveer tweeduizend meer dan het weekgemiddelde in de eerste tien weken van 2020. Deze CBS-cijfers laten zien dat het door het RIVM gemelde dodental waarschijnlijk geen compleet beeld geeft van het aantal coronaslachtoffers.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is tussen donderdag en vrijdag met 33 afgenomen tot 1.384. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is het „goed nieuws” maar „veel te vroeg" om van een dalende trend te spreken.
 • Bij het RIVM zijn 225 nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 gemeld. In totaal zijn nu 8.197 coronapatiënten opgenomen (geweest) in Nederlandse ziekenhuizen. Het officiële dodental nam met 115 toe tot 2.511.
 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is weer iets gedaald en staat nu op 1.384 zieken.

 • Het worden #stayhome-paasdagen. Door het hele land zijn recreatie- en natuurgebieden afgesloten. Zo is het Limburgse Heuvelland - populair bij fietsers en wandelaars - niet toegankelijk, evenals veel dijkwegen langs de Waal, de Maas, de Lek en de Linge. De waterwegen in Amsterdam en Giethoorn zijn eveneens verboden terrein.
 • In het door burgeroorlog getroffen Jemen is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Volgens de WHO dreigt zich een ramp te voltrekken in het Arabischtalige land, omdat het daar reeds zwaarbelaste zorgstelsel een extra crisis niet aankan.
 • Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd inmiddels meer dan 100.000 levens geëist, blijkt uit cijfers van het Johns Hopkins University. Dat is een verdubbeling in acht dagen tijd. Italië staat bovenaan, met bijna 19.000 doden. Daarna volgen de VS (18.000 doden) en Spanje (ongeveer 16.000 doden).
 • In New York, vooralsnog de zwaarst getroffen staat in de Verenigde Staten, is het aantal patiënten dat op de intensive care ligt voor het eerst sinds de corona-uitbraak iets afgenomen.
 • De twee techbedrijven Apple en Google gaan samenwerken om hun telefoons geschikter te maken voor het gebruik van corona-apps.

 

Lees hier het vorige blog terug