Bestuur Denk weigert op te stappen, laat het aan de leden

Politieke partij Na het conflict tussen Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu werd het Denk-bestuur gevraagd om op te stappen. Het bestuur, waartoe Öztürk behoort, laat in een reactie weten dat zijn toekomst aan de leden is.
Fractievoorzitter Farid Azarkan tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Fractievoorzitter Farid Azarkan tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto Bart Maat / ANP

Het bestuur van politieke partij Denk geeft geen gehoor aan de oproep van fractievoorzitter Farid Azarkan om op te stappen. In een reactie laat het partijbestuur weten dat het zijn voortbestaan laat afhangen van de leden, die daar op 6 juni over mogen besluiten.

Azarkan vroeg het partijbestuur van Denk „verantwoordelijkheid te nemen” en terug te treden, nu er een oplossing moet komen voor het conflict tussen partijvoorzitter Selçuk Öztürk en Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu. Het bestuur, waartoe ook Öztürk behoort, laat weten voorlopig aan te blijven. Het schrijft met een aantal onderzoeksbureaus in gesprek te zijn en „onafhankelijke personen” te willen aanstellen om hen te ondersteunen. Op een ledenbijeenkomst op 6 juni kunnen de leden zich uitspreken.

Öztürk beschuldigde Kuzu onlangs in HP/De Tijd van ongewenst gedrag jegens een medewerker. Kuzu kondigde tegelijk met het interview aan na de verkiezingen van 2021 de politiek te verlaten. De twee richtten in 2015 de partij Denk op.

Hoe de ledenvergadering moet gaan plaatsvinden is nog niet duidelijk. Op dit moment zijn bijeenkomsten met drie personen of meer nog verboden, om zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Twitter avatar Markla94 Mark Lievisse Adriaanse Denk-voorzitter Selcuk Öztürk legt het verzoek van Azarkan om af te reden naast zich neer, mailt hij zojuist aan de leden. Alleen de leden kunnen daartoe dwingen - op 6 juni is er een ALV. Wel komt er een „onafhankelijk onderzoek” naar ontstane situatie. https://t.co/cCsN50CVWc