Voortgezet onderwijs

Akkoord over nieuwe cao met loonstijging van bijna 3 procent

Leraren op middelbare scholen gaan 2,75 procent meer verdienen. Ook krijgen ze eenmalig 750 euro en wordt de eindejaarsuitkering iets hoger. Dat staat in een nieuwe cao, waarover de vakbonden en de onderwijssector het donderdag eens zijn geworden. Begin dit jaar leidde een conflict over de arbeidsvoorwaarden en de hoge werkdruk in het onderwijs tot meerdere grote docentenstakingen. Als de achterban van de bonden en de koepelorganisatie VO-Raad akkoord gaat, gaat de nieuwe cao met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. De loonsverhoging gaat vanaf 1 maart gelden. De cao loopt tot 2021. Volgens AOB-bestuurder Henrik de Moel is de cao „geen polonaise geworden”. Zo zijn er volgens hem geen afspraken gemaakt over verlichting van de werkdruk voor onderwijspersoneel, „terwijl die hard nodig zijn”. (NRC)