Suriname

Regering-Bouterse krijgt meer bevoegdheden met coronawet

Na bijna een etmaal debatteren is in Suriname woensdagavond de omstreden Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 aangenomen. Met deze noodwet krijgt de regering-Bouterse drie maanden meer bevoegdheden dan wettelijk is vastgelegd. Ook komt er een noodfonds van 400 miljoen Surinaamse dollar (omgerekend 40 miljoen euro) vrij voor de bestrijding van het coronavirus. De gehele oppositie van De Nationale Assemblee was tegen de wet. Zij wil wel dat er geld vrijkomt voor de bestrijding van Covid-19, maar vreest dat de regering het geld deels zal gebruiken voor propagandadoeleinden. In mei zijn er verkiezingen. In Suriname zijn voor zover bekend tien mensen besmet met het virus. Één persoon is tot nu toe bezweken aan de gevolgen ervan. (NRC)