Staakt-het-vuren

Coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië kondigt bestand af in Jemen om coronacrisis

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die in Jemen al vijf jaar strijdt tegen de Houthi’s heeft met ingang van deze donderdag een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. De Houthi’s hebben nog niet formeel gereageerd op de Saoedische aankondiging. Wel kwamen er zowel uit de centrale provincie Marib als de havenstad Hodeida berichten over nieuwe beschietingen door de Houthi’s.

De Saoediërs, die de door de Houthi’s verdreven Jemenitische president Hadi weer in het zadel willen helpen, reageerden met hun aankondiging op een oproep van de Verenigde Naties om de wapens te laten rusten in verband met de coronacrisis. Het bestand geldt voor twee weken maar kan volgens de Saoediërs worden verlengd als het leidt tot vredesonderhandelingen tussen beide zijden. Het zou voor het eerst zijn sinds het begin van de Saoedische interventie in Jemen in 2015 dat er rechtstreeks vredesberaad zou zijn tussen de Saoediërs en de Houthi’s. Saoedische leiders maken zich naar verluidt ernstige zorgen om de coronacrisis in eigen land en experts vrezen dat ook Jemen hier zwaar onder zal lijden. (NRC)