OPEC en Rusland akkoord over lagere olieproductie

Olieprijzen Door de coronacrisis en een prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland kelderde de olieprijs. Bronnen melden dat het oliekartel en Rusland een principe-akkoord hebben.
Op een elektronisch bord aan de muur van een wisselkantoor in Sint Petersburg wordt de valutakoers getoond.
Op een elektronisch bord aan de muur van een wisselkantoor in Sint Petersburg wordt de valutakoers getoond. Foto Anatoly Maltsev/EPA

De organisatie van olie-exporterende landen OPEC en Rusland zijn het donderdag eens geworden over een plan om hun olieproductie met ruim een vijfde te verminderen, om te voorkomen dat de olieprijs verder daalt als gevolg van de coronacrisis. Een definitief akkoord over productiebeperkingen hangt nog af van medewerking van Mexico, dat zich nog niet bij het plan heeft aangesloten. Dat meldt Reuters.

De groep van olieproducenten, die bekendstaat als OPEC+, voert deze vrijdag verdere besprekingen over het plan. De groep wil zijn dagelijks olieproductie met tien miljoen vaten verminderen, ofwel zo’n tien procent van de mondiale productie.

Volgens het voorstel wordt aan andere olieproducerende landen, waaronder de Verenigde Staten en Mexico, gevraagd om hun productie met vijf miljoen vaten te reduceren, om te helpen de zwaarste crisis op de oliemarkt in tientallen jaren te bezweren. Mexico heeft zich nog niet bereid getoond. Volgens de VS loopt Amerikaanse productie al terug als gevolg van de lagere prijzen.

Lees ook: Geen snelle remedie voor de problemen in de olie-industrie

Bij het overleg van donderdag - dat via een videoverbinding werd gevoerd - was het vooral zaak om Saoedi-Arabië en Rusland nader tot elkaar te krijgen. Die twee landen waren eerder dit jaar in een prijzenoorlog verzeild geraakt. Daarbij overspoelden beide staten de markt met olie. Dat extra aanbod kwam bovenop de sterk gedaalde vraag door de coronacrisis, die er ook voor heeft gezorgd dat de olieprijs de afgelopen periode fors is gedaald.

Wereldwijde vraag naar olie is met ongeveer 30 miljoen vaten per dag gekelderd wegens maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vliegtuigen staan aan de grond, autoverkeer is drastisch teruggelopen en economische activiteit is sterk gedaald.

Half maart kwam de prijs voor Brent-olie korte tijd onder de 30 dollar per vat; de laagste prijs sinds januari 2016. Rond het nieuws van donderdag steeg de prijs met bijna 4 procent naar 34,13 dollar (31,19 euro) per vat.

Mogelijk duurt de sterke productievermindering maar een paar maanden, en worden daarna minder strenge beperkingen doorgevoerd.

Dit bericht is vrijdag om 5:30 uur geactualiseerd.