‘Ik vond het direct prachtig, maar wist nog niet waarom’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een schilderij

Samen op weg, 2014. Gemengde technieken op doek, 100 x 100 cm.
Samen op weg, 2014. Gemengde technieken op doek, 100 x 100 cm.

‘Als Luxemburger ben ik veertig jaar geleden bij de Universiteit Leiden komen werken als onderzoeker en docent. Daar leerde ik Beppie Lotterman kennen, die net had besloten om haar werk bij de universiteit te beëindigen om zich volledig te wijden aan de schilderkunst. Voor mijn verjaardag kreeg ik ooit een klein schilderijtje van haar, met de titel ‘Familie’. Zo hecht voelde onze band, en misschien dat ik haar daarom in 2012 de vrij botte vraag durfde te stellen om een persoonlijk schilderij voor mij te maken.

„Ik vroeg Beppie: ‘Zou jij voor mij een schilderij willen maken van 1 x 1 meter, blauw is mijn lievelingskleur, en ik hou van priemgetallen. Voor de rest hoef je alleen aan mij te denken.’ Zij heeft deze uitdaging aangenomen, maar toen is de nachtmerrie voor haar begonnen: tien keer weer opnieuw beginnen, mij vervloeken, twijfelen. Ik zag hoe moeilijk het voor haar was, en ik kreeg haast spijt van mijn opdracht.

„Na twee jaar geworsteld te hebben, heeft Beppie in een uitbarsting van woede en frustratie die twee rode strepen op het doek gekwakt – geen priemgetal maar het getal pi. Toen was het af. Ze noemde het schilderij Samen op weg en op 1 maart 2014 reisde ik af naar Oss om het schilderij voor het eerst te zien. Ik vond het direct prachtig, maar wist nog niet waarom. Ik heb twee uur naar het schilderij zitten kijken en na een slapeloze nacht begreep ik het ineens. De abstracte compositie laat veel ruimte voor je eigen verbeelding. Elk streepje had voor mij een betekenis, ik herkende mijn leven in het schilderij.

„Priemgetallen zijn ondeelbaar, en daarom zie ik ze als een soort metafoor voor mijzelf. Ik ben ook niet echt deelbaar. Toen ik naar Nederland kwam, wilde ik natuurlijk zo snel mogelijk integreren. Maar ik moest ook mijzelf blijven, ik mocht mijn ego niet uit het oog verliezen. Toen ik Beppie mijn verhaal vertelde, zei ze ontzet: ‘Maar dat heb ik helemaal niet geschilderd.’ Voor haar ging het over een vriendschap tussen twee mensen. Twee compleet andere verhalen in één schilderij.”