Recensie

Recensie Auto

Weer wordt een elektrische Opel onder een kwaad gesternte geboren

Autotest De Corsa-e heeft alle nuttige voorzieningen die je van een moderne stroomauto verwacht, vindt .
De Opel Corsa-e
De Opel Corsa-e Foto Merlijn Doomernik

De zon straalt. De wind waait hard en koud. De lucht is frisser dan in jaren, het wegrestaurant is gesloten en de elektrische test-Corsa staat te laden voor een schone toekomst die wellicht voor onbepaalde tijd zal worden opgeschort. Wat wordt de impact van corona op elektrisch rijden? De economie staat stil, de autoverkoop is volledig ingestort. De reserves van staat en door lockdowns onttakelde privéhuishoudens verdampen. De politiek heeft straks mogelijk andere prioriteiten dan aankoopsubsidies, laadpalen en milieuzones. Vanaf de Waddendijk bij Zurich zie ik het voor de testrit minutieus gereinigde Opeltje aan de snellader hangen, ontdaan van elke huidschilfer van eerdere bestuurders. Een brandschoon klimaatmaatje alsnog een levensgroot gezondheidsrisico, wie had het kunnen denken?

Tijdens de laadpauzewandeling langs de Waddenzee zijn mijn gedachten bij het arme Corsaatje. Niet te geloven hoe voor de tweede keer een elektrische Opel onder een kwaad gesternte wordt geboren. De Ampera-e was in 2017 de eerste fatsoenlijke EV met een Tesla-achtige actieradius voor de helft van het geld. Helaas kon Opel Nederland hem door een samenloop van omstandigheden niet leveren, terwijl de leasemaatschappijen in de rij stonden. Toen de Ampera-e eindelijk in de showrooms stond, was hij met zijn trage laadtijden snel achterhaald, en veegden Koreaanse concurrenten hem roemloos van het deugtoneel. Opel heeft hem uit arren moede in de uitverkoop gegooid. Voor 34 mille, zesduizend onder de oorspronkelijke basisprijs, kom je mooi 400 kilometer ver voor nauwelijks meer geld dan de Corsa-e. Voor wie geld en tijd van laden heeft: uit voorraad leverbaar.

In zijn rol groeien

Voor de elektrische Corsa gloorde drie maanden geleden hoop. Voor ruim 30 mille 337 kilometer actieradius en een snellader, daar moest toch een markt voor zijn. Toen kwam het virus. De fabriek in Zaragoza werd stilgelegd, als voorbode van nog veel groter drama. Ik moet nog zien hoe Opel hem dit jaar denkt te gaan leveren, en aan wie.

De boordcomputer dicht de volgens het display volle accu het alarmerende bereik van 170 kilometer toe. Niks aan de hand, hoor ik, hij moet nog even in zijn ritme komen. Daar lijkt het inderdaad op, hij groeit in zijn rol. Na een snelwegrit van 120 kilometer met harde tegenwind heb ik bij het laadpunt 130 kilometer actieradius over. De accucapaciteit bedraagt volgens de snellader nog 59 procent. Als ik met 40 procent van de accu 120 kilometer ver kom, zou 300 kilometer haalbaar moeten zijn, zeker als de temperaturen oplopen. Nu even niet. Na 65 minuten laden aan de 50 kWh-lader, de wandeling loopt wat uit, staat de accu op 96 procent en het bereik op 230 kilometer. Fake news? Op de terugweg naar de importeur rekt hij zijn armslag verder op.

Lees ook: Hoe wordt het tarief aan de laadpaal bepaald?

Lezers zullen zich herinneren dat ik vier maanden geleden al de Corsa met benzinemotor reed. Het is een grote verdienste van Opel dat de elektrische variant als een normale Corsa stuurt, zij het een betere. De automaat is een verademing na de houterige handbak van de versies met verbrandingsmotor. In stilte en souplesse geeft hij zijn diesel- en benzinebroers het nakijken, en hij beschikt over alle nuttige voorzieningen die je van een moderne stroomauto verwacht. Het interieur kan tijdens het laden worden voorverwarmd. In stedelijke regio’s geeft een woud van stekkers op het keurig brede navigatiesysteem nabijgelegen laadpunten aan, die na aanraking van het scherm direct als bestemming kunnen worden ingevoerd. De cruisecontrol is gekoppeld aan de automatische rijhulp waarmee de Corsa maximaal vijftien seconden zelf kan rijden zonder handen aan het stuur. Dat doet hij best verdienstelijk, al laat hij de auto vreemde, vaag slalommende bewegingen maken. Voortdurend zie je ook op kaarsrechte snelwegen het stuur lichtjes van links naar rechts en omgekeerd bewegen. Het is alsof het systeem afwisselend de linker- en de rechterstreep van de rijbaan besnuffelt om de marsroute te bepalen. Verder raakt het lichtjes in verwarring als de doorgetrokken streep rechts ter hoogte van op- en afritten even wegvalt. De auto lijkt dan in dat virtuele gat te willen duiken zoals een vliegtuig in een luchtzak dondert. Anderzijds houdt hij redelijk koers en neemt hij richting Amsterdam de bocht van A8 naar A10 licht schokkend maar bevredigend precies en door het lagere zwaartepunt ondanks het hogere gewicht net iets stabieler dan gewone Corsa’s.

Arm Opel-kind. Zo je best doen en dan dit. Stay safe en overwin.