Een coyote bij de Golden Gate Bridge in San Francisco, waar tot dusver tien mensen zijn overleden aan Covid-19.

Foto Shannon Stapleton / Reuters

Dieren in lege straten hebben het rijk voor zich alleen

Nu wereldwijd talloze steden en dorpen (grotendeels) op slot zitten vanwege de coronacrisis en de mensen van straat zijn verdwenen, hebben de plaatselijke dierpopulaties vrij spel. Sommige soorten, zoals duiven en zwerfhonden, maken normaal al deel uit van het straatbeeld. Andere zou je normaal gesproken minder snel aantreffen in de bewoonde wereld.

Een wildzwijn steekt de straat over in Haifa, Israël. Foto Abir Sultan / EPA

Een zwerfhond in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Inwoners van het Balkanland, waar tot nu toe vijf coronadoden zijn gevallen, mogen tussen vijf uur ‘s avonds en vijf uur ‘s morgens niet de straat op. Foto Armend Nimani / AFP

Duiven zoeken naar voedsel in een verlaten straat in Singapore, waar alle scholen en niet-essentiële bedrijven op last van de overheid zijn gesloten. Foto Roslan Rahman / AFP

Een aap op straat bij het presidentieel paleis in de Indiase hoofdstad New Delhi. In India is een vergaande lockdown van kracht, waardoor de 1,3 miljard inwoners praktisch huisarrest hebben. Foto Anushree Fadnavis / Reuters

Herten doen het rustig aan op een grasveld in een woonwijk in het Britse Romford, vlak bij Londen. Peter Cziborra / Reuters

In de Welshe badplaats Llandudno (twintigduizend inwoners) wandelt een geit langs een eeuwenoude kerk. Foto Carl Recine / Reuters

Zwerfhonden op een vliegveld in Calcutta, India. Fotoi Dibyangshu Sarkar/ AFP

Terwijl de Indiase burgers verplicht binnen zitten, hebben apen in de stad Ahmedabad zich enkele scooters toegeëigend. Foto Sam Panthaky / AFP

Waar normaal gesproken de auto’s van het winkelend publiek geparkeerd staan bij deze shoppingmall in Gaithersburg (VS), scharrelen nu wat ganzen rond. De VS tellen de meeste bevestigde coronagevallen ter wereld. Foto Jim Lo Scalzo / EPA

In Sri Lanka moeten de mensen zo veel mogelijk in hun huizen blijven. Dit damhert loopt door een straat in de havenstad Trincomalee, waar alle winkels gesloten zijn. Foto AFP

Deze poema dwaalde vorige week dinsdag een tijdje door de Chileense hoofdstad Santiago - tot hij werd gevangen en ondergebracht in een dierentuin. Foto Andres Pina / Reuters

Geen riksja’s op straat tijdens de lockdown in Calcutta, maar zwerfhonden. Foto Dibyangshu Sarkar / AFP

Een kat in de Javaanse stad Bandung. In Indonesië heeft het coronavirus tot nu toe 240 levens geëist. Foto Iqbal Kusumadirezza / EPA

In het Amerikaanse Salt Lake City dartelt een eekhoorn over de weg. Vlakbij zou normaal gesproken een groot mormoons congres hebben plaatsgevonden, met zo’n twintigduizend bezoekers. Het evenement wordt nu alleen online uitgezonden. Foto George Frey / AFP

Voetgangers in Nara, ooit de keizerlijke hoofdstad van Japan, moeten een ondergrondse oversteekplek delen met een hert. Er leven circa duizend herten in de stad, die volgens lokale dierenbeschermers prima zonder het voedsel kunnen dat toeristen hun toestopten voor het begin van de coronacrisis. Foto Jae C. Hong / AP