Recensie

Recensie Muziek

De Bosnische blues tegen zwerende wonden

Het woord komt uit het Turks: sevdah. En zoals dat gaat met belangrijke woorden is het moeilijk te vertalen. Denk aan melancholie, maar ook peilloos diepe onbeantwoorde liefde. Het Portugese saudade, bekend van de fado, komt aardig in de buurt. De sevdah-liederen die Damir Imamović zingt behoren tot de eeuwenoude volksmuziek van Bosnië en Herzegovina.

Op zijn Singer of Tales is de luisteraar al bij de eerste noten weerloos, met zijn diepe stem sleurt hij je mee in de Bosnische blues. Imamović put niet alleen uit de Turkse en Bosnische traditie, maar laat zich ook inspireren door Indiase en Perzische zang. Het album is prachtige geproduceerd door een internationaal vermaard team. Met Derya Türkan, een van Turkijes beste kemenche-spelers (traditioneel strijkinstrument), en de verleidelijk strijkende violiste Ivana Durić klinkt de sevdah als een pijnstiller tegen zwerende wonden.