Coronanieuws

Minder IC-patiënten

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care , is met zestien afgenomen tot 1.408. Volgens de cijfers van woensdagmiddag is het de eerste daling sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus. Van deze 1.408 patiënten liggen er 52 in Duitse ziekenhuizen.

Woensdagmiddag werden er 308 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. In totaal zijn er nu 7.735 mensen in een ziekenhuis opgenomen (geweest) met Covid-19. Het aantal sterfgevallen is sinds dinsdagmiddag met 147 toegenomen. Er zijn nu in Nederland voor zover bekend 2.248 mensen gestorven aan Covid-19.

In Suriname is een omstreden Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 aangenomen, die de regering-Bouterse drie maanden lang extra bevoegdheden geeft. Ook komt er een noodfonds van 400 miljoen Surinaamse dollar (40 miljoen euro) voor de bestrijding van het coronavirus. De oppositie vreest dat de regering het geld deels zal gebruiken voor propagandadoeleinden. In mei zijn er verkiezingen. In Suriname zijn voor zover bekend tien mensen besmet met het virus. Eén persoon is aan de gevolgen ervan bezweken.

De Nederlandse bedden- en matrassenfabrikant Auping gaat mondkapjes maken om de tekorten in de zorg te dichten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een eerste order voor 4 miljoen stuks geplaatst. De komende weken wordt de productie gestart, meldt Auping. De maskers zullen voldoen aan de FFP2-norm en beschermen daarmee de drager tegen virusoverdracht via de lucht.

De gezondheidstoestand van Boris Johnson is stabiel en de behandeling slaat aan. De Britse premier is goed geluimd, niet aan het werk en dankbaar voor alle beterschapswensen. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag gezegd. De eerste minister zou, zoals dinsdag werd gemeld, niet aan de beademing liggen, maar wel zuurstof toegediend krijgen.

De lockdown in Wuhan is na elf weken officieel voorbij. In de Chinese stad, waar eind vorig jaar het coronavirus opdook, moesten inwoners sinds 23 januari binnenblijven. Nu mogen inwoners zich vrij door de stad bewegen en mogen ze Wuhan zelfs weer verlaten.

Passagiers uit New York die vliegen met KLM moeten een schriftelijke gezondheidsverklaring invullen. Zij dienen vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld koorts of kortademigheid. KLM vliegt nog dagelijks vanuit New York naar Schiphol. Passagiers moeten een mondkapje dragen. KLM heeft in maart 54 procent minder reizigers vervoerd dan in dezelfde periode in 2019.

Katten en fretten kunnen besmet raken met het coronavirus, maar honden nauwelijks en kippen, varkens en eenden helemaal niet. Dat zou blijken uit een in het wetenschappelijk tijdschrift Science gepubliceerde Chinese studie.