Gesloten liveblog

Dodental door corona wereldwijd boven de 100.000

In Nederland zijn voor zover bekend 2.511 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC u op vrijdag 10 april op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Lees voor het laatste nieuws het nieuwe blog.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Zorgmedewerkers die te weinig beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben, moeten „zeer terughoudend” zijn in het verlenen van hulp, waarschuwde artsenfederatie KNMG. De risico’s van Covid-19 zouden „voor hulpverleners op dit moment te groot” zijn.
 • Vorige week overleden naar schatting 5.100 Nederlanders, ongeveer tweeduizend meer dan het weekgemiddelde in de eerste tien weken van 2020. Deze CBS-cijfers laten zien dat het door het RIVM gemelde dodental waarschijnlijk geen compleet beeld geeft van het aantal coronaslachtoffers.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is tussen donderdag en vrijdag met 33 afgenomen tot 1.384. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is het „goed nieuws” maar „veel te vroeg" om van een dalende trend te spreken.
 • Bij het RIVM zijn 225 nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 gemeld. In totaal zijn nu 8.197 coronapatiënten opgenomen (geweest) in Nederlandse ziekenhuizen. Het officiële dodental nam met 115 toe tot 2.511.
 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is weer iets gedaald en staat nu op 1.384 zieken.

 • Het worden #stayhome-paasdagen. Door het hele land zijn recreatie- en natuurgebieden afgesloten. Zo is het Limburgse Heuvelland - populair bij fietsers en wandelaars - niet toegankelijk, evenals veel dijkwegen langs de Waal, de Maas, de Lek en de Linge. De waterwegen in Amsterdam en Giethoorn zijn eveneens verboden terrein.
 • In het door burgeroorlog getroffen Jemen is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Volgens de WHO dreigt zich een ramp te voltrekken in het Arabischtalige land, omdat het daar reeds zwaarbelaste zorgstelsel een extra crisis niet aankan.
 • Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd inmiddels meer dan 100.000 levens geëist, blijkt uit cijfers van het Johns Hopkins University. Dat is een verdubbeling in acht dagen tijd. Italië staat bovenaan, met bijna 19.000 doden. Daarna volgen de VS (18.000 doden) en Spanje (ongeveer 16.000 doden).
 • In New York, vooralsnog de zwaarst getroffen staat in de Verenigde Staten, is het aantal patiënten dat op de intensive care ligt voor het eerst sinds de corona-uitbraak iets afgenomen.
 • De twee techbedrijven Apple en Google gaan samenwerken om hun telefoons geschikter te maken voor het gebruik van corona-apps.
Lees hier het coronablog van zaterdag 11 april

Turkije stelt tweedaagse lockdown in voor 31 steden

Inwoners van 31 Turkse steden moeten zaterdag en zondag binnenblijven. Dat hebben Turkse autoriteiten vrijdag aangekondigd. De tweedaagse lockdown gaat om middernacht in, in onder meer in de grootste stad Istanbul en de hoofdstad Ankara. Het is de zwaarste maatregel tegen de coronauitbraak in Turkije tot nu toe.

Volgens de laatste cijfers is het dodental in het land de duizend gepasseerd: 1.006 patiënten zijn overleden aan Covid-19. Bij 47.029 mensen is het virus vastgesteld.

Tot nu toe werd alleen aan jonge kinderen en senioren gevraagd thuis te blijven. Scholen en café's waren gesloten, maar de meeste economische activiteiten gingen wel door. In de komende dagen wordt het openbaar leven dus tijdelijk verder ingeperkt.

Trump wil dat de VS 'zo snel mogelijk' weer open gaan

President Trump wil dat de de Verenigde Staten „zo snel mogelijk” weer open gaan maar zegt ook dat „de feiten zullen bepalen” wanneer dat kan. Dat heeft hij tijdens een persconferentie vrijdag laten weten. De huidige coronamaatregelen, waarbij burgers is opgedragen om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand van elkaar te houden, gelden vooralsnog tot 30 april.

Trump gaat een adviesraad samenstellen met doktoren en mensen uit het bedrijfsleven, die moet gaan kijken wanneer de Amerikaanse economie weer kan gaan draaien. De president zegt dat hij dinsdag bekendmaakt wie in deze raad komen.

Twee weken geleden opperde Trump nog dat de coronacrisis hopelijk voor Pasen bezworen zou zijn zodat bedrijven weer open kunnen. Daar kwam hij kort daarna op terug, toen verder duidelijk werd hoe snel het aantal slachtoffers in het land aan het toenemen was. De VS zijn inmiddels op weg om het zwaarst getroffen land ter wereld te worden.

'Kwart personeel verpleegtehuizen in regio Nijmegen is besmet'

Ongeveer een kwart van het personeel van zorglocaties in en rond Nijmegen, is besmet met het coronavirus. Dat meldt Nieuwsuur vrijdag op basis van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, dat zeventien verpleegzorglocaties onderzocht.

Medewerkers van de instellingen die lichte klachten hadden, konden zich laten testen. Zo'n 450 leden van het personeel hebben dat gedaan. Uit de helft van de onderzoeksresultaten zou al zo'n duidelijk beeld naar voren zijn gekomen dat het ziekenhuis de cijfers heeft gedeeld. In een van de zorglocaties bleken zelfs negen van de dertien medewerkers het coronavirus onder de leden te hebben.

Zolang zorgpersoneel geen koorts heeft, mogen ze van het kabinet blijven werken. De arts die het onderzoek van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis uitvoerde, zegt tegen NOS: „Juist omdat we de ouderen en kwetsbaren willen beschermen, zouden verplegers met milde klachten thuis moeten blijven. Als het niet anders kan, zouden ze mondmaskers moeten dragen.”

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen loopt snel op - en het aantal gevallen in de zorginstellingen ligt waarschijnlijk hoger, omdat veel zieken niet worden getest. De verpleeghuizen zijn 'op slot', maar er is wel contact tussen bewoners en personeel. Eerder op vrijdag uitte artsenfederatie KNMG al zorgen over de voorraden van beschermende middelen. Zorgverleners zouden onvoldoende beschermd zijn.

Dodental door corona wereldwijd boven de 100.000

Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd inmiddels meer dan 100.000 levens geëist. Dat blijkt uit cijfers van het Johns Hopkins University vrijdag. Italië staat bovenaan, met bijna 19.000 doden. Daarna volgen de VS (18.000 doden) en Spanje (ongeveer 16.000 doden).

Het eerste officiële sterfgeval in de Chinese stad Wuhan was op 9 januari. 83 dagen later stond het dodental wereldwijd op 50.000, acht dagen daarna was dat aantal weer verdubbeld. Vermoedelijk ligt het werkelijke dodental hoger, bijvoorbeeld omdat landen vaak alleen de slachtoffers tellen die in het ziekenhuis overlijden aan Covid-19.

Bij meer dan 1,6 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben.

Bredaas balkonfeestje met dj liep uit de hand door de drank

De politie moet steeds vaker ingrijpen bij privéfeestjes. Lukt het Nederland nog om thuis te blijven en afstand te houden? „Hoe langer de coronaregels duren, hoe vervelender ze worden.”

Lees verder over het politieoptreden vanwege illegale huisfeestjes in tijden van corona

Malta: geen veilige haven voor migranten in coronacrisis

Malta heeft vrijdag nog zo’n zeventig migranten van zee gehaald, kort nadat de regering bekend had gemaakt dat ze de havens sluit en voorlopig geen reddingsacties meer kan uitvoeren. Autoriteiten zouden te druk zijn met het bestrijden van het coronavirus om mensen te helpen die met bootjes Europa proberen te bereiken. Bovendien vreest Malta dat migranten het virus verder zullen verspreiden.

Lees ook: Malta haalt nog 70 migranten van zee, maar zegt verder havens te sluiten

Italië verlengt lockdown tot 3 mei

De Italiaanse noodmaatregelen worden tot 3 mei verlengd. Dat heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte vrijdagavond bekendgemaakt. De lockdown zou eerder tot 13 april gelden. Nu blijven fabrieken en niet-essentiële bedrijven dicht. Vanaf dinsdag kunnen wel boekhandels en winkels met babyspullen open. Mocht de situatie in het zwaar getroffen land vóór de nieuwe datum zijn verbeterd, dan zal de regering daarop „gepast” reageren, zo beloofde Conte in een tv-toespraak.

De coronamaatregelen hebben een grote impact op de Italiaanse economie, maar volgens de regering is het risico van een nieuwe stijging in het aantal besmettingsgevallen (die vrijdag wat afnamen) te groot. „Dit is een moeilijk maar noodzakelijk besluit waar ik de volledige politieke verantwoordelijkheid voor draag”, zo zei Conte.

Een priester draagt een mondkapje, op een begraafplaats nabij Milaan waar een speciale Goede Vrijdag-herdenkingsdienst werd gehouden voor Covid-19-doden. Foto Flavio Lo Scalzo/Reuters

Nog eens bijna duizend doden in Frankrijk

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur nog eens 987 doden als gevolg van Covid-19 gemeld, onder wie een kind. Het totale dodental staat er nu op bijna 13.200. Dat heeft de Franse directeur-generaal van de gezondheidszorg Jérôme Salomon vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

554 slachtoffers overleden in een ziekenhuis, de rest in verzorgingstehuizen. Het overleden kind was jonger dan tien jaar en zou ook andere gezondheidsproblemen hebben gehad. Het jongste Franse slachtoffer tot nu toe was zestien jaar oud.

Salomon sprak verder van een „lichte zonnestraal”: het aantal patiënten dat in Frankrijk momenteel aan de beademing ligt, staat op 7.004. Dat is een afname van 62 ten opzichte van donderdag.

Lees ook: Frankrijk ziet aantal besmettingen licht dalen, maar blijft alert

Radboudumc onderzoek toont 'voorzichtig' positief resultaat

Onderzoekers in Nijmegen zijn mogelijk op het spoor van het ziekteproces dat Covid-19 in sommige gevallen zo ernstig maakt. Het coronavirus bindt diep in de longen massaal aan receptoren op de longcellen, waardoor de bloedvaten gaan lekken op de plaats van de infectie. Er komt vocht in de longen waardoor de patiënt kortademig wordt. Het is nog een hypothese die door verder onderzoek bevestigd zal moeten worden.

Lees meer over het onderzoek uit Nijmegen: door coronavirus raken bloedvaten in longen lek

Apple en Google maken telefoons geschikter voor corona-apps

Apple en Google gaan samenwerken om hun telefoons geschikter te maken voor het gebruik van corona-apps. De apps moeten onder meer beter gebruik kunnen maken van bluetooth, schrijven de bedrijven vrijdag in een gezamenlijk persbericht. Middels bluetooth kunnen traceer-apps een inschatting maken of iemand in de buurt is geweest van een drager van het coronavirus. Momenteel is deze draadloze technologie in de besturingssystemen van veel telefoons afgeschermd.

Het gebruik van bluetooth in traceer-apps is een manier om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zonder iemands privacy te schenden. Gebruikers hebben controle over welke data ze delen, omdat ze zelf kunnen bepalen of ze de apps activeren. De techbedrijven zelf weten niet of iemand besmet is en persoonlijke informatie wordt niet meegestuurd. Apple en Google werken tijdelijk samen en benadrukken dat de techniek alleen voor noodgevallen bedoeld is.

Lees ook het bericht van NRC-redacteur Marc Hijink: Apple en Google openen telefoons voor corona-apps

WHO waarschuwt: hef coronamaatregelen niet te snel op

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt landen om maatregelen tegen het virus niet te snel op te heffen. Tedros Adhanom Ghebreyesus, de secretaris-generaal van de WHO, waarschuwde vrijdag in een persconferentie voor een „dodelijke heropleving” van het virus als overheden de restricties op het openbaar leven te snel afbouwen.

Tedros richtte zich specifiek tot landen die de transitie naar een meer open samenleving overwegen. „Ik weet dat sommige landen bezig zijn plannen te maken om uit de thuis-isolatie te komen. De weg omlaag kan even gevaarlijk zijn als de weg omhoog als deze niet goed begeleid wordt”, aldus Tedros.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) "I know that some countries are already planning the transition out of #StayHome restrictions. WHO wants to see restrictions lifted as much as anyone"-@DrTedros #COVID19 #coronavirus

Daarnaast kondigde hij aan dat een speciale werkgroep wordt opgericht die de inkoop en distributie van gewilde medische hulpmiddelen moet coördineren, vooral voor „landen die dit het meeste nodig hebben”. Per maand moet deze task force op de distributie van 100 miljoen mondkapjes en handschoenen, 25 miljoen gezichtsbeschermers en tot 2,5 miljoen tests toezien. De WHO en het Wereldvoedselprogramma (WFP) coördineren het programma. De distributiecentra staan in België, China, Ethiopië, Ghana, Maleisië, Panama, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten.

Tedros vroeg verder speciale aandacht voor landen in Afrika, waar op het platteland een „zorgelijke versnelling” in de verspreiding van het coronavirus plaatsvindt. In meer dan zestien Afrikaanse landen zijn momenteel besmettingen vastgesteld. „Overbelaste zorgsystemen, met name in rurale gebieden” gaan zware tijden tegemoet, aldus de WHO-baas.

Bovendien lijkt ook het ebolavirus opnieuw opgedoken te zijn op het continent. Voor het eerst in 52 dagen is in de Democratische Republiek Congo een nieuw besmettingsgeval vastgesteld. „We hebben ons voorbereid op Ebola en verwachten meer gevallen”, aldus Tedros. Maandag zou het einde van de ebola-uitbraak in het gebied officieel verkondigd worden.

Laatste cijfers VK: 980 nieuwe sterfgevallen

In het Verenigd Koninkrijk zijn van donderdag op vrijdag 980 nieuwe sterfgevallen gemeld. Daarmee staat het totale dodental in het VK op zeker 8.958, zo zei de minister van gezondheid Matt Hancock vrijdagmiddag. Het is het hoogste aantal sterfgevallen dat in de dagelijkse briefings door de Britse regering is gemeld sinds de uitbraak in het VK begon. Niet alle sterfgevallen worden direct doorgegeven; het dodental bevat alleen de slachtoffers in de ziekenhuizen.

Tijdens een persconferentie vertelde de minister over een Brits plan om medewerkers van de nationale gezondheidszorg (NHS) van voldoende beschermende hulpmiddelen te voorzien. De belangrijkste beschermende maatregel is simpel, benadrukte Hancock: blijf thuis.

Premier Boris Johnson, die enkele dagen zware Covid-19-klachten had en donderdag de intensive care mocht verlaten, is inmiddels aan de beterende hand. Volgens een verklaring van Downing Street was Johnson vrijdag in staat korte stukjes te wandelen, als onderdeel van zijn herstel. Hij verblijft op een reguliere afdeling van het Londense St. Thomas' Hospital. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie reageerde verheugd op de Johnsons herstel: „Ik ben blij te horen dat het beter gaat met mijn vriend Boris Johnson”.

'Blijf binnen en red levens', het advies van de Britse regering wordt breed uitgemeten in het centrum van Londen. Foto Hannah McKay/Reuters

Voor het eerst minder patiënten op IC's in staat New York

In New York, vooralsnog de zwaarst getroffen staat in de Verenigde Staten, is het aantal patiënten dat op de intensive care ligt voor het eerst sinds de corona-uitbraak iets afgenomen. Donderdag lagen er nog ruim 4.900, vrijdag zijn dat er zeventien minder. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo tijdens zijn dagelijkse persconferentie bekendgemaakt. Ook zijn er minder nieuwe doden en ziekenhuisopnames gemeld.

Nog eens 777 patiënten zijn overleden aan Covid-19, waarmee het totale dodental in New York op zo'n 7.800 komt te staan. Een „enorm aantal”, concludeert Cuomo, maar wel een getal dat al een paar dagen ongeveer gelijk blijft. „Voor iemand die troost zoekt in al dit verdriet, is de afvlakking van het aantal verloren levens enigszins een hoopvol teken”, stelt de gouverneur.

Daarbij komt dat het aantal ziekenhuisopnames minder hoog uitvalt dan adviesgroepen in maart hadden voorspeld. Cuomo verwachtte destijds tussen de 55.000 en 136.000 bedden nodig te hebben, momenteel zijn nog geen 19.000 patiënten opgenomen. „De werkelijke curve is veel lager dan geprojecteerd.” De staat zou in dat geval ook minder beademingsapparaten nodig hebben dan verwacht.

In de VS zijn inmiddels meer dan 16.700 mensen overleden aan Covid-19.

Een verpleger voert een controle uit bij een patiënt met Covid-19 in een intensive care unit in een ziekenhuis in de stad New York. Foto MC Barry Riley/EPA/US Navy

KNMG roept zorgmedewerker op zonder 'afdoende beschermingsmiddelen' niet te werken

Zorgmedewerkers die te weinig beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben, moeten „zeer terughoudend” zijn in het verlenen van hulp. Artsenfederatie KNMG stelt vrijdagmiddag dat het niet van artsen en andere hulpverleners gevraagd kan worden dat zij zonder afdoende bescherming hun werk doen.

Volgens de KNMG zijn de risico’s van Covid-19 „voor hulpverleners op dit moment te groot”, aangezien een besmetting ook voor gezonde mensen grote risico’s met zich meebrengt. Zorgmedewerkers moeten bovendien voorkomen dat zij langdurig niet inzetbaar zijn of dat zij patiënten besmetten. „Hulpverleners hebben een individuele zorgplicht”, aldus de KNMG. „Maar ze hebben ook de verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en die van hun naasten, en een medeverantwoordelijkheid voor de continuïteit van de zorgverlening in brede zin.”

Wat als „afdoende persoonlijke beschermingsmiddelen” geldt, wordt wat de artsenfederatie betreft bepaald „door de richtlijnen van het RIVM”. De KNMG roept zorginstellingen op alles in het werk stellen om personeel van benodigdheden te voorzien. Met name in verpleegtehuizen spelen op het moment tekorten en werken zorgverleners onvoldoende beschermd.

Lokale autoriteiten in Rusland verbieden gebruik medische middelen van onafhankelijke artsenvakbond

In de stad Okoelovka, in het noord-westen van Rusland, mogen artsen en medisch personeel geen gebruik maken van beschermende middelen die vorige week werden uitgedeeld door een onafhankelijke vakbond. Dat heeft een lokale vertegenwoordiger van de Russische Alliantie van Artsen in een videoboodschap laten weten. Volgens verpleegkundige Dmitri Sokolov verspreiden de autoriteiten het gerucht dat de maskers en handschoenen zijn besmet met het coronavirus.

Vorige week vertrok een delegatie van de Alliantie van Artsen vanuit Moskou naar de regio Novgorod om medisch personeel daar te voorzien van beschermende middelen. Het konvooi werd echter staande gehouden door de politie en afgevoerd naar Okoelovka, waar de vakbondsleden uren werden vastgehouden en vakbondsvoorzitter Anastasia Vasiljeva hardhandig werd gearresteerd.

Lees ook de reportage uit Okoelovka van NRC-correspondent Steven Derix

De vakbond slaagde er wel in om hun lading uit te delen aan lokale artsen: 500 maskers, 580 mondkapjes, 10 infectiepakken, 20 beschermingsbrillen, 1.000 paar latex handschoenen en 300 flesjes met desinfectiemiddel. De meeste spullen zijn echter nog niet in gebruik, zo vertelt Sokolov, vanwege een verbod van de lokale autoriteiten. Volgens de verpleegkundigen wordt hij gebeld door lokale ziekenhuizen die zonder middelen zitten. „Ze krijgen te horen dat ze maskers moeten maken van verbandmateriaal.”

Op de grens van de regio Novgorod wordt het konvooi van de Alliantie van Artsen langs de kant gezet.
Foto Konstantin Salomatin
Vakbondsvoorzitter Anastasia Vasiljeva van de onafhankelijke artsenvereniging in confrontatie met de politie, die de vakbondsleden na ruim acht uur nog altijd niet laat vertrekken.
Foto Konstantin Salomatin

Belangrijkste nieuws van vandaag tot nu toe

Het belangrijkste coronanieuws van deze vrijdag tot nu toe:

 • Vorige week overleden naar schatting 5.100 Nederlanders, ongeveer tweeduizend meer dan het weekgemiddelde in de eerste tien weken van 2020. Deze CBS-cijfers laten zien dat het door het RIVM gemelde dodental waarschijnlijk geen compleet beeld geeft van het aantal coronaslachtoffers.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is tussen donderdag en vrijdag met 33 afgenomen tot 1.384. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is het „goed nieuws” maar „veel te vroeg" om van een dalende trend te spreken.
 • Bij het RIVM zijn 225 nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 gemeld. In totaal zijn nu 8.197 coronapatiënten opgenomen (geweest) in Nederlandse ziekenhuizen. Het officiële dodental nam met 115 toe tot 2.511.
 • Het worden #stayhome-paasdagen. Door het hele land zijn recreatie- en natuurgebieden afgesloten. Zo is het Limburgse Heuvelland - populair bij fietsers en wandelaars - niet toegankelijk, evenals veel dijkwegen langs de Waal, de Maas, de Lek en de Linge. De waterwegen in Amsterdam en Giethoorn zijn eveneens verboden terrein.
 • In het door burgeroorlog getroffen Jemen is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Volgens de WHO dreigt zich een ramp te voltrekken in het Arabischtalige land, omdat het daar reeds zwaarbelaste zorgstelsel een extra crisis niet aankan.

Fotoserie: verlaten Nederland in vogelvlucht

Door de coronamaatregelen kunnen mensen tijdens het paasweekend geen bezoek brengen aan toeristische attracties. Fotograaf Eric Brinkhorst maakte met een drone foto’s vanuit de lucht.

Bekijk hier de fotoserie over de zeldzame stilte in Nederland

Minder coronapatiënten op de IC's

Het aantal Nederlandse coronapatiënten is weer iets gedaald. Momenteel liggen 1.384 zieken op IC's, 33 minder dan donderdag. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekend. Donderdag was er sprake van een stijging, maar het aantal ernstig zieken was woensdag ook iets afgenomen.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt de cijfers van vrijdag „goed nieuws” maar zegt wel dat het „veel te vroeg" is om definitief wat over de cijfers te zeggen. Het aantal nieuwe patiënten stijgt volgens hem minder hard dan het aantal dat uitstroomt van de IC. Het aantal Nederlandse patiënten dat opgenomen is op IC's in Duitsland is toegenomen van 56 naar 58.

Lees ook: Alleen op de IC, omringd door ‘marsmannetjes’

De afgelopen dagen nam het aantal patiënten op de IC al minder hard toe. Kuipers waarschuwt dat we nog „op een hoog niveau” zitten wat betreft patiënten, en dat de maatregelen daarom nog niet versoepeld kunnen worden. Anders zou de kleine daling volgens hem heel snel weer kunnen omslaan in een stijging. „Dat kunnen we ons niet veroorloven”, aldus Kuipers. Hij hoopt dat de komende weken de daling zal doorzetten.

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, komt de daling onverwacht. Het is daarom te vroeg om er conclusies uit te trekken, volgens hem. „Blijkbaar hebben de maatregelen effect. We kennen het virus niet goed en het is moeilijk te voorspellen. Deze daling hadden we ook niet voorspeld, dus ik hou wel een slag om de arm.”

Coronapatiënt krijgt bloedplasma met mogelijke antistoffen

Een coronapatiënt in het Erasmus MC heeft het bloedplasma van genezen mensen toegediend gekregen. In het bloedplasma zitten mogelijke antistoffen tegen het virus, bevestigt het Erasmus MC in Rotterdam. Het is nog niet bekend of de antistoffen aanslaan en het patiënten kan genezen. De transfusie is het begin van een onderzoek van het Rotterdamse academisch ziekenhuis naar de werking van antistoffen tegen het virus.

Aan deze ConCovid-studie doen 426 coronapatiënten mee, op moment van onderzoeken allemaal opgenomen in het ziekenhuis. De helft krijgt enkel de gebruikelijke zorg tegen het virus, de andere krijgt ook een kwart liter donorplasma met antistoffen toegediend. Zowel mensen op de intensivecare als minder zieke patiënten doen mee aan het onderzoek. „Deze studie zal voor eens en altijd moeten laten zien of plasmatransfusie tegen Covid-19 werkt”, zei arts-infectioloog Bart Rijnders eerder tegen NRC. Vooralsnog heeft één patiënt de transfusie ondergaan, de overige 213 patiënten zullen in „de komende maanden” bloedplasma krijgen.

Het onderzoek is volgens een woordvoerder van het Erasmus MC het eerste in zijn soort. „In het buitenland is bewijs van een aantal casussen waarbij de transfusie goed verliep, maar nog geen onderzoeken met controlegroepen”, aldus de woordvoerder. Een vergelijkbaar onderzoek door het LUMC in Leiden, in samenwerking met bloedbank Sanquin, begint over vier weken.

Lees ook: 'Bloedplasma kan Covid-19-patiënt helpen'

Duitsers negeren verzoek om te keren bij grens

Drie op de vijf Duitsers die nabij de grensovergang bij Roermond door de marechaussee worden gevraagd om te keren, rijden toch door. Dat blijkt uit tellingen die de provincie Limburg donderdag en vrijdag steekproefsgewijs hield, meldt persbureau ANP. De Duitse automobilisten weten uit media dat de grens open is, ondanks dat het advies geldt Nederland niet in gaan.

„We doen er alles aan om mensen aan te spreken op hun boerenverstand”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord tegen ANP. „Maar als zij zeggen: we rijden door, hebben wij geen juridische middelen om hen te stoppen.”

Vooral bij grote grensovergangen rijden de Duitsers door, is het beeld. Volgens de veiligheidsregio is er sprake van „kuddegedrag”. Bij kleinere grensovergangen voelen mensen zich volgens de woordvoerder sterker aangesproken op hun verantwoordelijkheid.

De RIVM-cijfers in grafieken

Onderstaande grafieken laten het dagelijkse dodental en aantal ziekenhuisopnames zien tijdens de corona-epidemie in Nederland. In Limburg zijn relatief gezien nog steeds de meeste coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Politie Rotterdam zet cameravoertuigen in voor controle op coronamaatregelen

Rotterdam gaat op pleinen, parken en andere openbare locaties filmen om te kijken of mensen zich aan de coronamaatregelen houden. Twee auto's met camera's op het dak, oorspronkelijk bedoeld voor surveillance tijdens het Eurovisie Songfestival, zullen door de stad rijden, maakte de gemeente Rotterdam bekend.

De camera's zenden rechtstreekse beelden naar een centraal punt, waar een medewerker van de gemeente de beelden bekijkt. Diegene kan direct de handhaving of politie op straat inschakelen als er een overtreding wordt gesignaleerd. In de auto zelf zit een 'Senior Camera Operator van Toezicht' die de auto niet uit mag. Hij of zij mag alleen waarnemen. Eén auto zal door Noord-Rotterdam rijden, de andere door Zuid. Dergelijke camera-auto's reden nog niet rond in Rotterdam. De stad gebruikt wel wagens met uitrusting die kentekens kan herkennen, om het parkeerbeleid te handhaven.

Het doel van de auto's is volgens de gemeente „heel duidelijk”: „samenklontering tegen gaan”. Iedereen die zich niet aan de afstandsmaatregelen houdt, riskeert een boete van 390 euro. Over de privacy van Rotterdammers maakt de gemeente zich geen zorgen. „Op dit moment hangen er door heel Rotterdam al camera's. De video-auto's zijn een verlengde arm daarvan”, aldus de gemeente.

Twitter avatar rotterdam Rotterdam Twee camera-auto’s gaan extra toezicht houden op het naleven van de regels vanwege het #coronavirus. @bertwijbenga: ‘Voor de kleine groep die daar lak aan zetten we met de politie in op handhaving. Daarbij kunnen we nu ook deze auto’s inzetten.’ Lees meer: https://t.co/DQjXzFG1ys https://t.co/dbBVRDW0K9

Airbus schort nieuwe productielijn A321 tijdelijk op om crisis

De Europese vliegtuigbouwer Airbus schort vanwege de coronacrisis voorlopig het plan op om een nieuwe assemblagelijn op te zetten voor de productie van de A321. Dat meldt persbureau ANP. De A321 is het bestverkochte model van Airbus. Het vliegtuig is een tegenhanger van de Boeing 737 en wordt veel gebruikt voor de korte en middellange afstand.

In januari had Airbus nog aangekondigd een productielijn voor de A321 op te zetten in Toulouse vanwege de sterke vraag naar het toestel. De fabriek in Hamburg kon niet aan de vraag voldoen. Topman Guillaume Faury van Airbus verklaarde deze week dat het bedrijf nieuwe investeringen voorlopig uitstelt.

De luchtvaartsector is bijzonder hard geraakt door de coronacrisis. De meeste landen hebben het vliegverkeer grotendeels stilgelegd. Zo heeft Schiphol bijvoorbeeld een hele landingsbaan ingezet als parkeerplaats voor vliegtuigen.

Ook staat de vraag naar vliegtuigen sterk onder druk. Zo werd donderdag duidelijk dat easyJet de levering van 24 vliegtuigen van het model A321 voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld. De luchtvaartmaatschappij zou de toestellen van Airbus de komende drie jaar geleverd krijgen.

En easyJet is niet de enige, ook ander luchtvaartmaatschappijen stellen orders uit, omdat ze geen geld hebben voor nieuwe vliegtuigen en de toestellen bovendien niet nodig hebben de komende tijd. Airbus maakte daarom donderdag bekend dat het zijn productie met een derde gaat verlagen. Dat terwijl het bedrijf vóór de coronacrisis positieve cijfers liet zien.

225 nieuwe ziekenhuisopnames in Nederland, totaal nu bijna 8.200

Het RIVM heeft 225 nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 gemeld. Dat zijn niet allemaal mensen die gisteren zijn opgenomen: een groot deel van de meldingen wordt met één of meerdere dagen vertraging doorgegeven. Het totaal aantal ziekenhuisopnames in Nederland ligt nu op 8.197.

Sinds donderdag zijn er 115 nieuwe sterfgevallen gemeld. Op welke dagen deze patiënten precies zijn overleden wordt later op de dag bekendgemaakt. Het totaal aantal coronadoden in Nederland ligt nu op 2.511. Het aantal bevestigde besmettingen is gestegen met 1.335 naar 23.097.

„De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van Covid-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn”, schrijft het RIVM. Omdat lang niet alle coronapatiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de dagelijkse RIVM-tellingen. Wel wordt er sinds 6 april meer getest, voornamelijk onder ziekenhuispersoneel.

Hoeveel mensen er op de intensive care liggen wordt vanmiddag rond 16.00 uur bekendgemaakt door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Donderdag lagen er 1.417 mensen met Covid-19 op de IC, waarvan 56 op Duitse IC's.

Vijftig bemanningsleden Frans vliegdekschip positief getest

Vijftig bemanningsleden van het enige nucleaire vliegdekschip van de Franse marine, de Charles de Gaulle, zijn positief getest op het coronavirus. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt, aldus persbureau AFP. Delen van het schip - dat een bemanning van 1.760 leden heeft - zijn in lockdown geplaatst om verdere verspreiding tegen te gaan.

Nadat woensdag bekend was geworden dat zo'n veertig opvarenden van het vliegdekschip last hadden van coronaklachten, is een testteam aan boord gekomen om te achterhalen hoe wijdverspreid het coronavirus was. Vijftig van de 66 onderzochte bemanningsleden werden positief getest.

De gezondheid van de bemanningsleden is „niet verslechterd”, aldus het ministerie. Wel zijn drie van hen naar een militair ziekenhuis gebracht, „als preventieve maatregel”. De gehele bemanning moet mondkapjes dragen. De Charles de Gaulle vaart nu richting de Zuid-Franse stad Toulon, waar het naar verwachting donderdag aanmeert.

Vliegdekschip de Charles de Gaulle. Foto Jean-Paul Pelissier/Reuters

PostNL verhoogt toeslag voor pakketjes buiten Europa om coronacrisis

PostNL verhoogt vanaf deze week tijdelijk de toeslag voor zendingen van pakketjes met een bestemming buiten Europa. Dat meldt het bedrijf vrijdag. De hoogte van de toeslag verschilt per zending: van 1 euro voor een aangetekende brief tot 16,50 euro voor een verzekerd pakket tussen de twee en vijf kilogram.

Vanwege de reisbeperkingen en omdat het vliegverkeer grotendeels stilligt door de coronapandemie, zijn bestemmingen buiten Europa moeilijk bereikbaar. Daardoor hebben onder andere luchtvaartmaatschappijen hun tarieven fors verhoogd, schrijft PostNL in een verklaring. Andere vormen van transport zijn ook duur.

Daarom is het volgens PostNL noodzakelijk om de tarieven tijdelijk te verhogen. De toeslag geldt voornamelijk voor pakketjes en geldt niet voor briefpost met een postzegel, behalve voor aangetekende post. Voor zakelijke klanten geldt het verhoogde tarief wel voor zowel brieven als pakketjes.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de toeslag past binnen de tariefruimte die PostNL voor 2020 heeft gekregen. Het bedrijf verhoogt jaarlijks de tarieven, maar zit vaak ver onder de marge die het van de ACM heeft gekregen.

Inspectie SZW gaat met FIOD misbruik steunmaatregelen opsporen

De Inspectie SZW gaat er met de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) op toezien dat er geen misbruik wordt gemaakt van de steunmaatregelen voor zzp'ers, mkb-ondernemers en grote bedrijven. Hiertoe hebben de twee organisaties een team opgericht met rechercheurs en (data)analisten. Dat maakte de Inspectie SZW vrijdag bekend.

Het team gaat in de opsporing samenwerken met het UWV. Naast eigen opsporing zullen ze onderzoek doen naar eventuele meldingen van fraude die telefonisch of via de website van de inspectie worden gedaan.

„Normaal wikken en wegen we welke meldingen voorrang moeten krijgen. Nu gaan we snel besluiten nemen of er vervolgd wordt of niet, samen met het Openbaar Ministerie”, meldt een woordvoerder van Inspectie SZW. „Fraude is onacceptabel. Het benadeelt werknemers en bedrijven die het echt nodig hebben en er recht op hebben. En daarmee benadeelt het de hele maatschappij.”

De Inspectie SZW doet normaal gesproken ook onderzoek naar fraude met regelingen voor sociale zekerheid. Deze nieuwe taken komen daarbij en gaan niet ten koste van andere activiteiten, aldus de woordvoerder.

Hier mag je tijdens het paasweekend niet komen

De paasdagen zijn normaal gesproken voor veel Nederlanders een goede gelegenheid om erop uit te trekken en van het lenteweer te genieten. Dit jaar zal dat anders zijn. Het kabinet roept mensen op thuis te blijven. Door het hele land zijn attracties, recreatiegelegenheden, wegen en natuurgebieden afgesloten. Hieronder een overzicht van de meest in het oog springende maatregelen:

 • In het Heuvelland in Zuid-Limburg, een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars, zijn dagjesmensen niet welkom.
 • Veel dijkwegen langs de Waal, de Maas, de Lek en de Linge zijn verboden terrein voor motorrijders en fietsers. De afgelopen tijd was het bij mooi weer druk op de dijken. Groepen motoren en fietsers brachten wandelaars in het gedrang, die daardoor geen anderhalve meter afstand konden houden. Motorrijders moeten ook weg blijven van de Zuiderdijk, tussen Hoorn en Enkhuizen.
 • Een rondvaart door de Amsterdamse grachten of Giethoorn behoort ook niet tot de mogelijkheden. Giethoorn deelt sinds deze week boetes uit aan mensen die boten verhuren aan toeristen. In Amsterdam liggen de rondvaartboten al enige tijd aan de kade. Bezitters van boeten of sloepen die van plan waren naar Edam of Volendam te gaan, zien hun plannen ook doorkruist. Vissersschepen gaan de havens in die plaatsen blokkeren.
 • Recreëren aan de Randmeren is op enkele populaire plekken niet meer mogelijk. Zo gaat Strand Nulde dicht, net als de Strandboulevard in Harderwijk. Strand Horst was al gesloten.
 • In de Bollenstreek hebben burgemeesters diverse wegen afgesloten. Ondanks de coronamaatregelen bleven er de afgelopen tijd toch toeristen op de tulpenvelden afkomen. De afsluitingen moeten dat voorkomen. Ook de Leidsevaart tussen Lisse en het dorp De Zilk, waar gewoonlijk veel campers staan, is dicht.
 • Er waren al maatregelen van kracht, buiten de door de regering opgelegde restricties. Meerdere grote winkelketens hebben hun deuren gesloten, zo ook Ikea, waar het met Pasen steevast druk is. In Zeeland mogen geen toeristen meer overnachten, de Waddeneilanden roepen bezoekers op weg te blijven. Veel campings en vakantieparken zijn dicht, zo ook die van Staatsbosbeheer. Bij natuurgebieden zijn dikwijls de parkeerplaatsen afgesloten. De Limburgse veiligheidsregio's gaan net als vorig weekend aan de grens automobilisten terugsturen als het te druk wordt bij trekpleisters in de provincie.

Een dronefoto van camping De Holterberg in de provincie Overijssel. Het terrein staat normaal gesproken vol in het paasweekend, maar nu is de camping dicht. Foto Eric Brinkhorst

605 nieuwe doden gemeld in Spanje

In Spanje zijn sinds donderdag 605 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus, meldt de Spaanse krant El País. Dat zijn niet allemaal mensen die gisteren zijn overleden: een groot deel van de meldingen wordt met één of meerdere dagen vertraging doorgegeven. Het totale dodental staat er nu op 15.843.

Hoeveel mensen er op de intensive care liggen, maken de Spaanse autoriteiten al drie dagen niet bekend, stelt El País. Wel stelt de krant dat in Madrid het aantal mensen op de IC is gedaald naar 1.399, dat zijn er 34 minder dan een dag eerder.

Het aantal bevestigde besmettingen in Spanje is met circa 4.500 gestegen naar 157.022. Spanje heeft het grootste aantal besmettingen van alle landen in Europa, Italië volgt op de tweede plaats. Het land is al weken in lockdown, mensen mogen hun huis alleen uit om boodschappen te doen en om cruciale beroepen te beoefenen.

Eerste dienst in Notre-Dame sinds brand, maar zonder bezoekers

Bijna een jaar nadat een deel van de Notre-Dame in Parijs in vlammen op is gegaan, is de iconische kathedraal vandaag voor het eerst weer in gebruik genomen. Voor Goede Vrijdag wordt er een viering gehouden onder leiding van de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit. Dat meldt persbureau AP.

De dienst wordt op de Franse televisie uitzonden, maar is niet voor publiek toegankelijk. Om twee redenen: de kathedraal is nog in wederopbouw en is daarom nog te onstabiel, en daarnaast mogen er in verband met het coronavirus geen religieuze bijeenkomsten worden georganiseerd. Op 15 april is de brand in de Notre-Dame een jaar geleden.

Lees ook: Brand Notre-Dame: tragedie én buitenkans

Sterftecijfer stijgt: in één week zo'n 2.000 doden meer dan gemiddeld

Vorige week zijn naar schatting 5.100 Nederlanders overleden, wat ongeveer tweeduizend sterfgevallen meer is dan het weekgemiddelde gedurende de eerste tien weken van 2020. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde. Het CBS rekent alle doden mee, dus ook mensen die niet overleden als gevolg van Covid-19.

Een week eerder - in de week van 23 maart tot en met 29 maart - overleden ook al bovengemiddeld veel mensen. Net als nu werd toen een droevig record gevestigd: sinds het CBS in 1995 begon met bijhouden van de wekelijkse sterftecijfers, overleden niet zoveel mensen in één week. In die laatste week van maart stierven 4.425 Nederlanders, dat was 1.325 meer dan een jaar eerder in dezelfde zeven dagen. Ook in de derde week van maart lag de sterfte in Nederland al duidelijk hoger dan gemiddeld.

De cijfers van het CBS laten zien dat het door het RIVM dagelijks gemelde dodental waarschijnlijk geen compleet beeld geeft van het aantal dodelijke slachtoffers van Covid-19. Coronaslachtoffers die overlijden zonder getest te zijn, worden veelal niet als dusdanig herkend. Ook in andere landen laten algemene sterftecijfers zien dat de autoriteiten niet elk coronasterfgeval registreren.

In de afgelopen weken stierven vooral meer ouderen, laten de CBS-cijfers zien. Met name onder Nederlanders van boven de 80 jaar oud nam de sterfte flink toe, evenals - in iets mindere mate - in de groep van tussen 65 en 80 jaar oud. Naar schatting overleden vorige week bijna 1.900 65-plussers meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. De afgelopen weken nam de sterfte onder mannen meer toe dan onder vrouwen.

462 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld in België

In België zijn het afgelopen etmaal 462 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld van patiënten die het coronavirus hebben opgelopen. In totaal liggen er nu 5.610 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen, meldt de Vlaamse omroep VRT vrijdag, een toename van twintig.

Van de patiënten in het ziekenhuis liggen er 1.278 op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder. Dit betekent dat 58 procent van de Belgische IC-capaciteit momenteel wordt benut. Ook werd de afgelopen 24 uur melding gemaakt van ruim vierhonderd patiënten die uit Belgische ziekenhuizen zijn ontslagen. Bij de cijfers geldt dat het niet allemaal mensen betreft die donderdag zijn opgenomen of overleden: een groot deel van de meldingen wordt met één of meerdere dagen vertraging doorgegeven.

Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus in België is opgelopen tot 3.019. Het afgelopen etmaal is melding gemaakt van 325 nieuwe sterfgevallen. 114 van hen overleden in ziekenhuizen, 211 in woonzorgcentra of thuis. Van die laatste groep is niet volledig zeker of zij aan Covid-19 zijn overleden. Ook zijn vrijdag bij het officiële dodental nog eens 171 sterfgevallen gerekend die in de periode tussen 18 en 31 maart in Vlaamse woonzorgcentra overleden.

Meer politiecontroles in Italië tijdens paasweekend

Italië verscherpt tijdens de paasvakantie de politiecontroles op straat, om verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese vrijdag aan, meldt persbureau AFP. De regering van Italië, dat nog altijd het zwaarst getroffen land ter wereld is in dodenaantal, wil voorkomen dat Italianen zonder goede reden gaan rondreizen tijdens de vakantie.

Ook tijdens Pasen moet iedereen thuisblijven, aldus de minister. Wie zich niet aan de regels houdt kan een boete verwachten. In Italië is al sprake van een strenge lockdown. Alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan, zoals boodschappen of het uitlaten van de hond. Toch vreest de regering dat in het paasweekend, onder meer door de goede weersverwachtingen, meer mensen naar buiten zullen gaan.

Sinds 11 maart, het begin van de lockdown, heeft de politie naar eigen zeggen bijna zes miljoen mensen gecontroleerd en meer dan 220.000 boetes opgelegd. In Italië zijn sinds de uitbraak al meer dan 18.000 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Bijna 150.000 mensen zijn positief getest op het virus. Het dodental en het aantal opnames op de intensive care neemt de laatste tijd af.

Farmaceut Sanofi belooft 100 miljoen doses chloroquine 'als vaststaat dat het werkt'

De Franse medicijnenfabrikant Sanofi zegt 100 miljoen doses hydroxychloroquine te gaan doneren aan vijftig landen als bewezen is dat het effectief is tegen Covid-19. De vraag naar het middel, kortweg chloroquine genoemd, is drastisch gestegen na geruchten over de werkzaamheid bij een coronavirusinfectie. Onder meer de Amerikaanse president Trump is een voorstander van het middel en prijst het aan als werkzaam, terwijl daar nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor is. Sanofi heeft de productie met de helft opgeschroefd, meldt de farmaceut vrijdag. Welke landen mogelijk profijt gaan hebben van de medicijndonatie heeft Sanofi niet gespecificeerd.

Momenteel wordt onderzocht of chloroquine inderdaad werkzaam is tegen Covid-19 en of het gebruik veilig is voor coronapatiënten. Het middel is nu alleen een erkend geneesmiddel voor de behandeling van malaria, reumatische artritis en de auto-immuunziekte lupus. Sinds het begin van de coronacrisis vragen steeds meer landen bij de farmaceut om het middel. Om aan de nieuwe vraag en die van bestaande patiënten te blijven voldoen wil Sanofi de productie tegen de zomer verviervoudigd hebben.

Op dit moment lopen de meningen over de bruikbaarheid van het medicijn nog uiteen. De fabrikant benadrukt ook dat „hydroxychloroquine verschillende ernstige bekende bijwerkingen” kan hebben en „voorzichtig” moet worden toegepast. „Niet iedereen kan dit medicijn gebruiken.” In de VS overleden al mensen die het middel preventief tot zich namen. Een echtpaar dronk een schoonmaakmiddel voor een aquarium, waarop de man overleed en de vrouw in het ziekenhuis terechtkwam.

Lees ook: bewijs voor de werking van hydroxychloroquine tegen corona is louter anekdotisch.

Videobel-app Zoom verboden voor leraren in Singapore

Docenten in Singapore mogen hun lessen niet meer houden via videoconferentie-app Zoom. Onverlaten hebben donderdag meerdere keren ingebroken in digitale klaslokalen op het programma. Daarom gaat Zoom in de ban, liet het Singaporese ministerie van Onderwijs volgens persbureau Reuters vrijdag weten.

In Singapore zijn sinds deze week de scholen gesloten. De lessen gaan op internet verder, in veel gevallen ging dat via Zoom. Soms kregen de leraren en leerlingen gezelschap van grappenmakers en onruststokers. Tijdens één van de lessen doken schunnige afbeeldingen op. En bij een stream van een aardrijkskundeleraar waar vooral tienermeisjes naar keken, verschenen opeens dubieuze mannen die vieze opmerkingen maakten.

Het ministerie spreekt van „zeer ernstige incidenten” en zegt de zaak te onderzoeken. „Waar nodig zal melding worden gemaakt bij de politie.” Zoom zal niet meer gebruikt worden tot „de veiligheidsproblemen zijn gladgestreken”, aldus de overheid.

Lees ook: Is Zoom wel veilig? En vijf andere vragen over videobellen

Apps voor online vergaderen zijn zeer populair geworden tijdens de coronacrisis, die wereldwijd tot sluitingen van scholen en kantoren heeft geleid. Op de beveiliging van het Amerikaanse Zoom is de nodige kritiek geleverd. Zo kan iedereen die over de juiste link beschikt binnenkomen bij een openbare sessie, wat soms dus voor ongewenste incidenten zorgt, ook wel bekend als Zoombombing. Computers waar Zoom op staat, worden daarnaast kwetsbaarder voor hackers. Het bedrijf heeft excuses gemaakt en belooft de problemen op te lossen.

Tokio scherpt maatregelen aan, geen besmettingen in Zuid-Koreaanse stad Daegu

De Japanse hoofdstad Tokio heeft vrijdag strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf zaterdag moeten onder meer cafés, universiteiten, sportfaciliteiten, spelcafés, theaters en expositieruimten en winkelcentra hun deuren sluiten. Restaurants mogen open blijven vanaf 17.00 uur tot 20.00 uur 's avonds maar mogen geen alcohol schenken na 19.00 uur 's avonds.

De nieuwe restricties zijn getroffen omdat het aantal nieuwe besmettingen in Japan nog elke dag groeit. In de afgelopen 24 uur werden er 579 nieuwe besmettingen vastgesteld. Om de economische gevolgen van de maatregelen te verzachten heeft de Japanse hoofdstad een stimuleringsfonds aangekondigd. Zo krijgen winkeleigenaren met één winkel 500.000 yen (4.213 euro). De winkeleigenaren met meer dan één winkel krijgen het dubbele.

Vrijdag is er beter nieuws uit Zuid-Korea. In een voormalige besmettingshaard van de uitbraak, de stad Daegu, zijn sinds donderdag geen nieuwe besmettingen vastgesteld. In het hele land blijft het aantal nieuwe infecties dagelijks al meer dan een week onder de honderd. De afgelopen 24 uur kwamen er 27 besmettingen bij.

'Nederlandse inkoop mondkapjes gaat te traag'

De Nederlandse inkoop van mondkapjes komt te traag op gang. Daarvoor waarschuwen ziekenhuizen, brancheorganisaties en fabrikanten. Ze hebben scherpe kritiek op de samenwerking tussen het ministerie en het landelijk inkoopcentrum LCH. Besluiten over leveringen worden niet snel genoeg genomen en de samenwerking verloopt niet goed.

Zo had Nederland eerder kunnen beginnen met de eigen productie van mondkapjes. Een deal daarover tussen producenten en de overheid werd woensdag gesloten, maar wachtte al twee weken op een besluit van minister Martin van Rijn (Medische Zorg), zeggen betrokkenen tegen NRC.

Er wordt geklaagd over de samenwerking met het landelijk inkoopcentrum: 'In Duitsland heeft de regering gewoon gezegd: we kopen tot zeker eind 2021 mondkapjes in. Dat wil je hier ook.'

Duitsland meldt 266 nieuwe sterfgevallen, totaal op 2.373

In Duitsland zijn sinds donderdag 266 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Hiermee komt het totaal aantal doden in het land op 2.373. Sinds donderdag is ook bij 5.323 mensen een besmetting vastgesteld, wat het totaal aantal geïnfecteerden in Duitsland op 113.525 brengt. Dat meldt het Duitse Robert Koch-Institut vrijdagochtend.

Hoeveel mensen er momenteel in Duitsland op de intensive care liggen is niet bekendgemaakt. Wel liggen 56 Nederlandse patiënten op een Duitse IC. Zo’n 130 ziekenhuizen in Duitsland hebben gezegd bereid te zijn Nederlandse coronapatiënten op de intensive care toe te laten.

Jemen meldt eerste coronabesmetting, ramp dreigt volgens WHO

Het door oorlog en hongersnood geteisterde Jemen, waar sinds donderdag sprake is van een staakt-het-vuren, heeft melding gemaakt van zijn eerste coronabesmetting. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die testkits naar het land heeft gestuurd, waarschuwde eerder al dat zich een ramp dreigt te voltrekken als het virus zich verspreidt in Jemen. De gezondheidszorg in het land dreigt overspoeld te raken. Tot nu toe zeiden de regeringen van de strijdende partijen dat er geen corona was geconstateerd.

Vrijdag maakte het Wereldvoedselprogramma (WFP) bekend dat de voedselhulp in het door Houthi-rebellen gecontroleerde noorden van Jemen gehalveerd wordt vanwege een gebrek aan financiering. Vanaf half april zullen er om de maand hulppakketten worden geleverd door de hulporganisatie van de VN, in plaats van maandelijks. Donoren zouden zich hebben teruggetrokken omdat voedselleveringen zouden worden tegengehouden door de Houthi’s. Maandelijks zijn zo’n 12 miljoen Jemenieten afhankelijk van deze hulp.

Vóór de coronacrisis bestempelden de Verenigde Naties de situatie in Jemen als ’s werelds grootste humanitaire ramp. Ongeveer 80 procent van de bevolking, zo’n 24 miljoen Jemenieten, heeft humanitaire hulp of bescherming nodig, en meer dan helft van de bevolking heeft geen toegang tot zorg.

Lees ook: Geen corona in Jemen? Hm. Maar in elk geval wél oorlog

Daarnaast is er sprake van een cholera-uitbraak en zijn zo’n 3 miljoen mensen ontheemd geraakt door de oorlog. Het gebrek aan medische voorzieningen en de slechte sanitaire omstandigheden maken de bevolking van het land extra kwetsbaar voor een uitbraak van het coronavirus.

Woensdag kondigde Saoedi-Arabië vanwege het coronavirus een staakt-het-vuren af. Dat is donderdag ingegaan. Saoedi-Arabië vecht de afgelopen vijf jaar met zijn soennitische bondgenoten in Jemen tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Die hebben een groot deel van het noorden van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa en havenstad Hodeida.

Dodental VS loopt op met bijna 1.800

In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 1.783 mensen overleden aan Covid-19. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University, meldt AFP.

In totaal is het Amerikaanse dodental per 20.30 uur (plaatselijke tijd aan de oostkust) opgelopen tot 16.478. Dat is het op één na hoogste sterftecijfer ter wereld, na Italië, waar 18.279 mensen aan corona zijn overleden. Twee dagen achter elkaar kwamen er deze week in de VS bijna 2.000 meldingen van sterfgevallen binnen in één etmaal.

Het aantal bekende gevallen van Covid-19 in de VS liep het afgelopen etmaal met ruim 30.000 op, tot meer dan 465.000. Het land telt ruim een kwart van de 1,6 miljoen wereldwijd bekende gevallen van Covid-19.

In de staat New York zijn inmiddels meer bekende gevallen van Covid-19 vastgesteld dan in de zwaarst getroffen landen buiten de Verenigde Staten, waaronder Italië en Spanje. Het aantal bevestigde gevallen ligt er op ongeveer 160.000, meer dan Spanje (ongeveer 153.000 bekende gevallen) en Italië (ongeveer 143.000).

Het dodental in New York ligt, met ongeveer zevenduizend, evenwel lager dan in Italië (ongeveer 18.000) en Spanje (ongeveer 15.500). Bovendien is het aantal ziekenhuisopnames in New York donderdag gedaald, verklaarde gouverneur Andrew Cuomo eerder op de dag - volgens hem een teken dat de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werken.

Madison Square Garden in New York is donderdagavond blauw verlicht, evenals andere gebouwen in de Verenigde Staten, om steun te betuigen aan medisch personeel. Foto Jamie McCarthy / Getty Images / AFP

China meldt lichte daling van nieuwe gevallen

In China zijn donderdag 42 nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld, een daling ten opzichte van 63 nieuwe gevallen een dag eerder. Bij 38 van de nieuwe gevallen gaat het om patiënten die naar China zijn gereisd vanuit het buitenland. Dat heeft de nationale gezondheidscommissie vrijdag verklaard, meldt Reuters.

In de noordoostelijke provincie Heilongjiang is het aantal nieuwe besmettingsgevallen recentelijk opgelopen, doordat Chinese burgers er het land binnenkomen vanuit Rusland, waar het aantal besmettingen de laatste weken sterk is gestegen. De regering in Beijing wil landsgrenzen beter gaan bewaken. China heeft al sterke beperkingen ingesteld op vluchten vanuit het buitenland.

In Wuhan, het centrum van de Chinese uitbraak, is donderdag één patiënt overleden. Daarmee is het dodental in China opgelopen tot 3.336. In totaal zijn er 81.907 gevallen van Covid-19 vastgesteld.

VN-chef Guterres: pandemie bedreigt vrede en veiligheid

De mondiale pandemie van het coronavirus vormt volgens secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties een bedreiging van internationale vrede en veiligheid, en „kan leiden tot een toename van sociale onrust en geweld die ons vermogen om de ziekte te bestrijden zwaar zou ondermijnen”.

Dat heeft Guterres donderdag gezegd bij de eerste bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de VN over de pandemie, meldt AP. De bijeenkomst via videoconferentie vindt achter gesloten deuren plaats, maar de tekst van de toespraak van Guterres is door een woordvoerder van de VN naar buiten gebracht.

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties in februari op het hoofdkantoor van de VN in New York. Foto Angela Weiss / AFP

Volgens Guterres vormt de pandemie op meerdere manieren een risico voor mondiale veiligheid. Zo worden pogingen om conflicten op te lossen bemoeilijkt, kunnen terroristen een kans zien om toe te slaan en kunnen groeperingen zien hoe een bioterreuraanval zich zou kunnen ontwikkelen.

De secretaris-generaal riep de Veiligheidsraad, die voor het eerst in zijn bestaan per videoverbinding vergadert, op om tot een eensgezinde verklaring te komen in reactie op de pandemie. „Een signaal van eenheid en vastberadenheid van de raad zou in deze angstige tijd veel betekenen”, zei hij.

Volgens diplomaten konden de vijftien leden van de raad het echter niet direct eens worden over een mediaverklaring. Onder de vijf permanente leden van de raad, waaronder de Verenigde Staten en China, bestaat al wekenlang onenigheid over het coronavirus. Die spanningen stonden een bijeenkomst in de weg.

Onder leiding van Duitsland werd door negen van de tien niet-permanente leden van de raad een vergadering aangevraagd. Andere landen, waaronder permanente leden Rusland en China, vinden dat gezondheid geen thema is voor de Veiligheidsraad.

Volgens Guterres vormt de pandemie van Covid-19 de „zwaarste beproeving” van de VN sinds de organisatie 75 jaar geleden werd opgericht. „Dit is de strijd van een generatie - en de bestaansreden van de Verenigde Naties", betoogde hij.

Hoekstra ‘heel tevreden’ met steunpakket EU

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) is „heel tevreden” met het akkoord dat donderdagavond is bereikt over een Europees steunpakket om de klap van de coronacrisis op de vangen. „Het resultaat mag er zijn”, zei hij op een persconferentie per videoverbinding na afloop van de vergadering, meldt het ANP.

De EU-ministers van Financiën werden het eens over een steunprogramma om tot 540 miljard euro aan kredieten te verstrekken. Het akkoord kwam na dagenlange onderhandelingen die eerder deze week dreigden te mislukken omdat Hoekstra zich verzette tegen een aantal punten, waaronder de uitgave van euro-obligaties. Collega’s verweten hem gebrek aan solidariteit.

Veel Nederlandse eisen zijn uiteindelijk echter ingewilligd.„Dit hele pakket is een teken van solidariteit”, aldus Hoekstra. „Het gaat om heel veel geld, en wij gaan erin mee in de wetenschap dat Nederland zelf heel weinig daarin zal deelnemen.”

De minister is tevreden dat eurobonds volgens hem van tafel zijn. Er zal worden gewerkt aan het opzetten van een tijdelijk herstelfonds om de economie na de pandemie weer op te krikken, maar het wordt aan de EU-leiders overgelaten om te bepalen waar het geld hiervoor vandaan moet komen en met welke „innovatieve financiële instrumenten”. Hoekstra: „Die woorden kan iedereen zo vrolijk uitleggen als hij wil, maar eurobonds valt daar echt niet in te lezen.”

Lees ook: EU-akkoord over miljardensteun

Blog: ontwikkelingen van vrijdag 10 april

Op deze plek houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus bij. Iedere dag wordt een nieuw blog gestart: volg hier het nieuws van vrijdag 10 april.

Het belangrijkste nieuws van donderdag 9 april:

 • De daling van de dagelijkse aantallen ziekenhuisopnames in Nederland lijkt door te zetten. Volgens het RIVM wijzen de cijfers erop dat het coronavirus zich langzamer door Nederland verspreidt dankzij de maatregelen. Het aantal opnames is donderdag opgelopen tot 7.972, het dodental tot 2.396.
 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is het het afgelopen etmaal met negen toegenomen tot 1.417. Van hen liggen er 56 op IC’s in Duitse ziekenhuizen. Op Nederlandse IC’s nam het aantal patiënten de afgelopen 24 uur met vijf toe.
 • In de Amerikaanse staat New York werden donderdag 799 nieuwe overlijdens gemeld. Het nieuwe aantal ziekenhuisopnames was in afgelopen etmaal gezakt tot het laagste aantal sinds het begin van de coronacrisis.
 • De Britse premier Boris Johnson heeft de intensive care, waar hij was opgenomen met Covid-19-klachten, verlaten.
 • De Inspectie gaat onderzoek doen naar sterfgevallen in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen - zo’n vijftien mensen - is gedurende de afgelopen drie weken overleden.
 • Wereldwijd dreigen een half miljard mensen terug te vallen in armoede, stelt Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie treffen strenge lockdowns „vooral mensen in armere landen onevenredig hard doordat zij veelal werkzaam zijn in de informele economie”.
 • Het kabinet steunt Aruba, Curaçao en Sint-Maarten met renteloze leningen, om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden.
 • Ook nieuws uit de Nederlandse cultuursector: poppodia en andere instellingen vragen bezoekers hun bestelde tickets te houden. Veel theaters in het land hebben acute financiële nood.
Lees hier het hele blog van donderdag 9 april terug
[/up]