Recensie

Recensie Muziek

Basvirtuoos Thundercat blijft optimistisch

Op zijn nieuwe album It Is What It Is neemt de Californische basvirtuoos Stephen ‘Thundercat’ Bruner, bekend van zijn werk voor Kamasi Washington en Kendrick Lamar, mee door bonzende funk-baslijnen met haast onmogelijke snelheden en heerlijk ontspannen fusionjazz.

Snelle percussie, trage ambiënt en een sprankeltje r&b worden vermengd tot een perfecte cocktail. Tekstueel zijn de verschuivingen even onvoorspelbaar. Eigenzinnige komedie wordt haast altijd geflankeerd door oprechte kwetsbaarheid. Hulp is er van Steve Lacy en Flying Lotus, maar ook van Ty Dolla $ign en Lil B, met wie Bruner rouwt om overleden vriend Mac Miller. Thundercat lucht ook zijn gebroken hart, maar zet daar vaak snel iets lichters tegenover; zijn liefde voor animéseries bijvoorbeeld. In nummers, veelal niet langer dan drie minuten, blijft hij optimistisch in deze voor velen zware tijd. Een prachtige eb en vloed van emoties.