Brieven

Verpleeghuizen

Maak beperkt bezoek mogelijk

Foto Olivier Middendorp

Vreselijk boos ben ik over de rigide maatregel van het kabinet om geen enkel bezoek toe te staan in verpleeghuizen. Ik word door de overheid voor onbepaalde tijd gescheiden van mijn vrouw (68 jaar). Sinds mijn vrouw anderhalf jaar geleden werd opgenomen vanwege dementie, ben ik elke dag bij haar op bezoek geweest. Door het coronavirus leef ik nu als kluizenaar om geen risico te lopen het virus in het verpleeghuis te brengen. Contact met mijn kinderen en kleinkinderen verloopt alleen nog maar via video-apps. Beeldbellen of gewoon bellen met mijn vrouw is echter geen oplossing. Haar gezichtsvermogen is nihil. Verbaal communiceren is ook nauwelijks mogelijk. Het gaat juist om de knuffel, het hand in hand lopen, met haar op het bankje in haar kamer zitten en samen een mandarijntje eten.

Ook bij lotgenoten blijkt deze maatregel hard aan te komen. Sommigen dreigen eraan onderdoor te gaan. Onze partners worden gewassen en aangekleed, ze krijgen te eten, maar ontberen elke vorm van sociaal contact met hun naasten. In ziekenhuizen mogen patiënten die geen corona hebben (maar toch ook kwetsbaar zijn) wél bezoek ontvangen. Minder dan normaal, maar toch. Waarom zij wel, en mijn vrouw in het verpleeghuis niet? Dit is enorm inconsequent.

Mijn lotgenoten en ik hebben haast. Onze geliefden hebben namelijk, los van een eventuele besmetting met corona, nog maar kort te leven. De gemiddelde levensduur in een verpleeghuis is zes tot negen maanden. Dat betekent dat als het kabinet niet opschiet, velen van ons onze partner alleen stervend te zien krijgen.

De bezoekstop in verpleeghuizen loopt nu tot 28 april. Ook dan is het coronavirus Nederland nog niet uit. Dus als het kabinet zich niet snel realiseert welk leed het hier berokkent, doet het meer kwaad dan goed voor deze kwetsbare verpleeghuispatiënten. Dan herkent mijn vrouw mijn stem niet meer, als ik haar überhaupt nog te zien krijg. Het lijkt alsof de experts een algehele bezoekstop hebben afgewogen tegen niets doen (verpleeghuizen volledig open). De noodzaak van bezoek beperken staat buiten kijf. Maar helemaal nul is niet nodig, en zelfs schadelijk voor wegkwijnende bewoners. De leiding van de zorginstelling is er ook voor: versoepel de bezoekregeling.