Verenigde Staten

President Trump uit kritiek op WHO en overweegt opschorten financiering

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag op een persconferentie hard uitgehaald naar de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens Trump heeft de WHO niet agressief genoeg gereageerd op het ontstaan van de pandemie. De kritiek is opmerkelijk omdat Trump zelf in het begin juist zeer laks reageerde. Ook beschuldigde hij de organisatie aan de leiband van China te lopen. Zo verzette de WHO zich volgens de president tegen het Amerikaanse besluit om niet langer vluchten uit China toe te staan. Dat was volgens Trump een teken dat de WHO de ernst van de situatie in China onvoldoende in de gaten had. „Ze hebben het niet gezien. Ze hebben het niet gemeld. Als ze het wel hebben gezien, en ze moeten het hebben gezien, dan hebben ze het niet gemeld”, zei Trump. Hij dreigde de financiering van de organisatie te staken. Later maakte hij daarvan dat hij opschorten van betalingen alleen gaat onderzoeken. (NRC)