Terrorisme

Israëliër vast wegens spionage voor Iran

Een Israëlische man is dinsdag in staat van beschuldiging gesteld wegens spionage voor Iran. De man zou tegen betaling informatie over strategische plaatsen in Israël verzamelen en Israëlische Arabieren proberen te rekruteren om aanslagen uit te voeren op doelen in Israël.

De man, wiens naam door de autoriteiten niet is vrijgegeven, werd vorige maand gearresteerd door de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Volgens de organisatie onderstreept de zaak hoezeer Iran probeert „spionage en terroristische activiteiten binnen Israël te bedrijven, ook in een tijd wanneer de wereld wordt geconfronteerd met de epidemie van het coronavirus”. In zijn verklaring wees Shin Bet er op dat de pandemie juist Iran hard heeft getroffen.

Bij de man werd een hard drive disk aangetroffen met compromitterende informatie en een versleutelingsmechanisme. Hij zou in contact hebben gestaan en twee ontmoetingen hebben gehad met een Libanese man, die deel uitmaakt van het door Iran gesteunde Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Daarnaast zou hij in de Hongaarse hoofdstad Boedapest twee mannen hebben ontmoet van de Iraanse veiligheidsdienst.

Iran en Israël zijn al decennia lang gezworen vijanden van elkaar. Beide landen proberen elkaar op allerlei manieren dwars te zitten.

Vorig jaar werd ook een voormalige Israëlisch minister van Energie en Infrastructuur, Gonen Segev, schuldig bevonden aan spionage voor Iran. Hij werd veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.