Coronanieuws

Genoeg IC-bedden

De capaciteit op de intensive cares in Nederland is toereikend als de verspreiding van het virus op de huidige voet doorgaat. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, woensdagochtend tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer.

Er zijn inmiddels zeker veertienhonderd boetes uitgedeeld voor het overtreden van de coronamaatregelen van het kabinet. Het gaat volgens een politiewoordvoerder bijvoorbeeld om mensen die tegen de regels in een feestje geven, zoals afgelopen weekend onder meer in Breda.

Huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen kunnen aanspraak maken op een steunfonds van 11 miljoen euro. „Zeker in deze tijd is het belangrijk dat mensen weten wat er in hun nabije omgeving speelt”, aldus minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie). Afhankelijk van oplage en bereik, kunnen deze media aanspraak maken op vierduizend tot ‘enkele tienduizenden’ euro’s.

Gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten mogen tijdelijk digitaal besluiten nemen. Daar heeft de Eerste Kamer in een spoedwet mee ingestemd. Normaal moeten lokale volksvertegenwoordigers fysiek bijeen zijn, met minimaal de helft plus één (quorum).

Parijzenaars mogen overdag niet meer hardlopen. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo dinsdag bekendgemaakt op de Franse zender France Info, nadat uit beelden was gebleken dat op bepaalde plekken in Parijs vaak tientallen hardlopers tegelijkertijd aan het rennen waren. Volgens Jean-François Delfraissy, het hoofd van de medisch-wetenschappelijke adviesraad, moet de lockdown, die duurt tot 15 april, worden verlengd.

Wereldwijd verdwijnen in het tweede kwartaal van dit jaar waarschijnlijk 195 miljoen fulltime banen. Dat blijkt uit nieuwe ramingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Azië wordt naar verwachting het hardst getroffen. Daar staan zo’n 125 miljoen banen op de tocht, dat is ongeveer 7 procent van alle arbeidsplaatsen. In Europa gaat het om 12 miljoen fulltime banen (bijna 8 procent).

De waarnemend minister van Marine in de VS, Thomas Modly, is opgestapt. In een toespraak haalde hij uit naar Brett Crozier, de voormalige commandant van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Crozier was uit zijn functie gezet nadat hij in een naar de media gelekte brief opriep militairen van zijn schip te halen wegens een uitbraak van het coronavirus aan boord. Volgens Modly was Crozier „te naïef of te dom” om het bevel te voeren over het schip.

De aflossingsverplichtingen van de 69 armste landen moeten dit jaar worden kwijtgescholden. Daartoe is opgeroepen door 140 hulporganisaties, waaronder Oxfam en Save the Children.