Gesloten liveblog

Eurogroep bereikt akkoord over steunpakket van 540 miljard euro

In Nederland zijn voor zover bekend 2.396 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 9 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Hoekstra „heel tevreden” met steunpakket EU

Het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • De daling van de dagelijkse aantallen ziekenhuisopnames in Nederland lijkt door te zetten. Volgens het RIVM wijzen de cijfers erop dat het coronavirus zich langzamer door Nederland verspreidt dankzij de maatregelen. Het aantal opnames is donderdag opgelopen tot 7.972, het dodental tot 2.396.
 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is het afgelopen etmaal met negen toegenomen tot 1.417. Van hen liggen er 56 op IC's in Duitse ziekenhuizen. Op Nederlandse IC's nam het aantal patiënten de afgelopen 24 uur met vijf toe.
 • In de Amerikaanse staat New York werden donderdag 799 nieuwe overlijdens gemeld. Het nieuwe aantal ziekenhuisopnames was in afgelopen etmaal gezakt tot het laagste aantal sinds het begin van de coronacrisis.
 • De Britse premier Boris Johnson heeft de intensive care, waar hij was opgenomen met Covid-19-klachten, verlaten.
 • De Inspectie gaat onderzoek doen naar sterfgevallen in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen - zo'n vijftien mensen - is gedurende de afgelopen drie weken overleden.
 • Wereldwijd dreigen een half miljard mensen terug te vallen in armoede, stelt Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie treffen strenge lockdowns „vooral mensen in armere landen onevenredig hard doordat zij veelal werkzaam zijn in de informele economie”.
 • Het kabinet steunt Aruba, Curaçao en Sint-Maarten met renteloze leningen, om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden.
 • Ook nieuws uit de Nederlandse cultuursector: poppodia en andere instellingen vragen bezoekers hun bestelde tickets te houden. Veel theaters in het land hebben acute financiële nood.

Eurogroep bereikt akkoord over steunpakket

De Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden, is het donderdagavond eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro in om de economische gevolgen van de coronacrisis te kunnen opvangen. Dat is bekend geworden na een videoconferentie, melden internationale persbureaus.

Het fonds zou voor een groot deel bestaan uit het zogeheten Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM), een noodfonds waarin al meer dan 400 miljard euro zit. De ministers zijn het eens geworden over de inzet van kredieten uit het ESM ter waarde van 240 miljard euro. In het pakket zouden geen euro-obligaties zijn opgenomen. Tegen deze eurobonds heeft Nederland zich de afgelopen dagen verzet.

Daarnaast mag de Europese Commissie 100 miljard euro lenen op de kapitaalmarkt om massale ontslagen te voorkomen, en dat geld uitlenen aan lidstaten om tijdelijke uitkeringen en werktijdverkorting te financieren. Dit zogeheten 'SURE' programma is een tijdelijk instrument; benadrukt wordt dat sociale bevoegdheid een nationale bevoegdheid blijft (SURE staat voor 'Support to Mitigate Unemployment Risks in an Emergency').

Ook gaat de Europese Investeringsbank 200 miljard euro extra in de EU pompen met gunstige leningen voor ondernemingen, met name het midden- en kleinbedrijf.

Lees ook: EU-akkoord over miljardensteun

Herstelde patiënten in Chili krijgen certificaat en vrijstelling van anti-coronamaatregelen

In Chili krijgen herstelde coronapatiënten certificaten zodat ze gemakkelijk uitgezonderd kunnen worden van maatregelen die zijn ingesteld tegen verspreiding van het virus. „Omdat zij geen risico meer vormen voor hun gemeenschappen”, hoeven herstelde patiënten zich onder andere niet aan de quarantaineregels te houden, aldus de Chileense minister van Volksgezondheid Jaime Manalich op donderdag. Dat schrijft persbureau Reuters.

In het Zuid-Amerikaanse land is van ongeveer één op de vijf van de besmettingsgevallen duidelijk dat die hersteld is; 1.274 genezen verklaarde patiënten in totaal. Manalich hoopt dat deze herstelde patiënten kunnen bijdragen aan het herstarten van de lokale economie, die is lamgelegd sinds het virus in maart voor het eerst werd gedetecteerd in Chili en de regering steeds strengere lockdowns afkondigde.

Volgens de zorgminister zijn herstelde patiënten „immuun” voor het coronavirus en „niet in staat het over te dragen”. Of dit inderdaad met zekerheid te zeggen is, hebben wetenschappers hebben echter nog niet vastgesteld. Onder andere in Zuid-Korea zouden in eerste instantie genezen patiënten het virus mogelijk opnieuw hebben opgelopen.

Manalich wil naast de certificaten ook snelle vingerpriktesten introduceren. Deze testen, die antilichamen in het bloed moeten detecteren, zullen over twee weken in gebruik genomen worden. In Chili zijn zeker 57 patiënten overleden aan Covid-19.

Parlement neemt monumentale Oude Zaal weer in gebruik, werkt door in meireces

De Tweede Kamer maakt vanaf 20 april weer gebruik van de Oude Zaal, een statige ruimte op het Binnenhof die tussen 1815 en 1992 dienst deed als vergaderplek en sindsdien vooral als receptieruimte. Dat heeft Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag bekendgemaakt. Ook is besloten dat de Kamer tijdens het meireces doorwerkt aan zaken die betrekking hebben op de coronacrisis.

De Oude Zaal - in 1777 gebouwd als balzaal - biedt extra ruimte nu de anti-coronamaatregelen het parlementaire werk bemoeilijken. De Kamer heeft, zoals Arib het verwoordt, „een voorbeeldfunctie” en moet dus zoveel mogelijk menselijk contact vermijden, maar wil tegelijkertijd nog wel de regering kunnen controleren. Dit betekent onder andere dat vergaderruimtes uitvoerig worden schoongemaakt en overleggen dus niet kort na elkaar kunnen worden gepland. Om die reden neemt het parlement nu ook zijn intrek in de monumentale Oude Zaal.

Door de coronacrisis wordt de Kamer gedwongen nieuwe manieren te vinden haar controlefunctie uit te oefenen, en wel op een transparante manier. Zo sturen fracties bij coronadebatten nog slechts één of twee afgevaardigden, die vervolgens stemmen voor hun partijgenoten. Ook zocht de Kamer naar een manier om procedurevergaderingen voor geïnteresseerden toegankelijk te maken. Die moesten eerst twee dagen wachten tot het woordelijk verslag werd gepubliceerd. Arib kondigt nu aan dat er een „directe meeluisterverbinding” wordt gerealiseerd, toegankelijk voor journalisten.

Mark Rutte, in zijn rol als formateur, in 2017 in de Oude Zaal. Foto Bart Maat/ANP

Fotoserie: de mens zit in quarantaine, dieren hebben de stad voor zich alleen

Nu wereldwijd talloze steden en dorpen (grotendeels) op slot zitten vanwege de coronacrisis en de mensen van straat zijn verdwenen, hebben de plaatselijke dierpopulaties vrij spel. Sommige soorten, zoals duiven en zwerfhonden, maken normaal al deel uit van het straatbeeld. Andere zou je normaal gesproken minder snel aantreffen in de bewoonde wereld.

Bekijk hier de fotoserie

Verenigd Koninkrijk: premier Johnson verlaat intensive care

De Britse premier Boris Johnson heeft de intensive care verlaten. Dat heeft Downing Street donderdagavond bekendgemaakt. Hij blijft nog wel in het ziekenhuis, waar hij „nauwlettend in de gaten zal worden gehouden”. Johnson is „uiterst goed gehumeurd”, aldus zijn woordvoerder, die het goede humeur van de premier dagelijks benoemde.

De 55-jarige Johnson ligt sinds zondag in het ziekenhuis omdat zijn Covid-19-symptomen al enige tijd aanhielden. Maandag verslechterde zijn gezondheid en werd hij opgenomen op de intensive care. Johnson lag volgens zijn woordvoerder niet aan de beademing, maar kreeg wel zuurstof toegediend.

Inwoners van Swynnerton wensen de Britse premier beterschap. Foto Carl Recine/Reuters

Dodental Turkije loopt met 96 op tot 908

In Turkije zijn het afgelopen etmaal 96 meldingen binnengekomen over coronapatiënten die zijn overleden. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca donderdag bekendgemaakt. In totaal staat het officiële Turkse dodental als gevolg van Covid-19 nu op 908.

Het aantal bevestigde besmettingsgevallen is in dezelfde tijd met 4.056 opgelopen tot 42.282. De afgelopen 24 uur voerden de Turken bijna dertigduizend coronatests uit, het meeste op één dag tot nu toe. In het mediterrane land zijn al zeker 2.142 patiënten hersteld.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft haar zorgen geuit over de „dramatische toename van de verspreiding van het virus” in Turkije. Het aantal Turkse patiënten op intensivecareafdelingen nam donderdag toe tot 1.552.

Lees ook: Veel Turken hebben het geld niet om thuis te zitten nu het virus om zich heen grijpt

Afleveringen GTST raken op door coronavirus, soap moet eerder stoppen

Door de uitbraak van het coronavirus raken ook de afleveringen van Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) op. De langstlopende dagelijkse Nederlandse soap moet het huidige seizoen daarom noodgedwongen een maand eerder stoppen, zo is donderdagavond bekendgemaakt via Instagram. De laatste aflevering van het dertigste seizoen, dat tot eind juni moest duren, wordt op 28 mei uitgezonden.

De dagelijkse opnames van GTST liggen vanwege de coronamaatregelen al sinds halverwege maart stil. Om zo lang mogelijk te kunnen blijven uitzenden, zijn sinds tweeënhalve week wekelijks nog maar vier in plaats van vijf afleveringen op televisie te zien.

Actrice Caroline De Bruijn, die in de soap Janine Elschot speelt, zegt in de video op Instagram dat is gekeken naar „een creatieve oplossing” om de opnames te hervatten, maar dat dit „eigenlijk niet mogelijk” is vanwege het coronavirus.

Eerste afname IC-patiënten Frankrijk

In Frankrijk is het aantal coronapatiënten op de intensive care voor het eerst gedaald. Afgelopen etmaal kwamen er 82 bedden vrij op de Franse IC's, waar momenteel nog 7.066 patiënten liggen. Dat hebben Franse autoriteiten donderdagavond bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Het dodental in Frankrijk is toegenomen tot 12.210. Ruim vierduizend sterfgevallen vonden plaats in verzorgingstehuizen.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire liet eerder op donderdag weten dat Frankrijk het steunpakket uitbreidt waarmee het land de economische gevolgen van de coronacrisis wil ondervangen. Hij zei tegen de Franse zakenkrant Les Échos dat daar nu 100 miljoen euro voor wordt vrijgemaakt. Eerder had de Franse regering al 45 miljard euro uitgetrokken voor tijdelijke werktijdverkorting, uitstel van betaling van belastingen en sociale premies voor mkb’ers.

Frankrijk zit sinds 17 maart in lockdown, die nog tot zeker 15 april van kracht is. De minister van Volksgezondheid Olivier Véran stelde eerder deze week dat de piek van de coronacrisis nog moet komen. Er is volgens hem dan ook nog geen aanleiding om de strenge maatregelen in het land te versoepelen. Het hoofd van de medisch-wetenschappelijke raad die de Franse regering adviseert over coronabestrijding stelde woensdag dat de lockdown met enkele weken moet worden verlengd.

In Straatburg controleert een agent of een inwoner terecht zijn huis heeft verlaten. In Frankrijk is een strenge lockdown van kracht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Foto Frederick Florin/AFP

Minder ziekenhuisopnames in New York, aantal meldingen overleden patiënten groeit

In de Amerikaanse staat New York is het nieuwe aantal ziekenhuisopnames afgelopen etmaal gezakt tot het laagste aantal sinds het begin van de coronacrisis. Dat heeft de gouverneur van de staat, Andrew Cuomo, donderdag gezegd, aldus persbureau Reuters. Volgens Cuomo is het een teken dat de anti-coronamaatregelen en het social distancing in New York werken.

Wel zijn in de afgelopen 24 uur 799 meldingen binnengekomen over inwoners van de staat die zijn overleden aan het virus. Het is voor de derde dag op rij dat het dagelijks dodental een nieuw record laat zien, aldus Reuters. In een tweet noemt gouverneur Cuomo „de levens die door Covid-19 verloren zijn gegaan” een verlies „voor het weefsel van New York”.

Het dagelijkse dodental in New York loopt - net als op andere plekken in de wereld - achter op de ontwikkeling die te ontwaren is in ziekenhuizen. Het aantal overleden patiënten weerspiegelt de piek in ziekenhuisopnames van een aantal weken terug.

Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo The 1918 Spanish flu hit in 3 waves. We are only in the first wave. We can’t assume that because we are seeing some positive signs this will be over soon or that additional waves won’t hit. NYS will not underestimate this enemy.
Lees ook: Zelfs mobiele mortuaria zijn niet genoeg bij zoveel dode New Yorkers

Opnieuw minder IC-patiënten in Italië, maatregelen VK lijken effect te hebben

De daling van het aantal patiënten dat in Italië op de intensive care ligt, is opnieuw doorgezet. Afgelopen etmaal zijn 88 IC-bedden vrijgekomen in het land, melden internationale persbureaus op basis van Italiaanse autoriteiten. Daarmee is het aantal IC-patiënten voor de zesde dag op rij gedaald. Er hebben nu nog ruim 3.600 coronapatiënten intensieve zorg nodig in het Zuid-Europese land, dat nu een maand in lockdown is.

Het dodental in Italië is ten opzichte van donderdag met 610 opgelopen tot 18.279. Het aantal gemelde sterfgevallen ligt daarmee na enkele dagen van afname weer iets hoger. Wat betreft het aantal sterfgevallen is Italië wereldwijd het zwaarst getroffen door de uitbraak van Covid-19.

'Maatregelen hebben voorzichtig effect in VK'

Ook het Britse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdagavond de dagelijkse stand van zaken gemeld. In het Verenigd Koninkrijk is het dodental woensdag met 881 opgelopen tot 7.097. Dit aantal heeft alleen betrekking op overlijdens in ziekenhuizen. Volgens minister Dominic Raab, die premier Boris Johnson tijdelijk vervangt, zijn er signalen dat de coronamaatregelen in het land effect lijken te hebben, melden Britse media.

Raab gaf daarnaast een update over de situatie van Johnson, die nog altijd met een coronabesmetting op de intensive care ligt. Johnson „blijft vooruitgang boeken en is goedgehumeurd”, aldus Raab. De 55-jarige premier was al langer besmet met het coronavirus en werd zondag overgebracht naar het ziekenhuis gebracht omdat zijn klachten verergerden.

Oegandese president laat zien: zo sport je thuis

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft donderdag een filmpje op zijn Twitter-account geplaatst waarop hij laat zien hoe je er thuis voor kunt zorgen dat je voldoende beweging krijgt. In de video, opgenomen in zijn werkkamer, jogt hij een aantal keer heen en weer en doet hij push-ups.

Eerder deze week bekritiseerde Museveni de Oegandezen die buiten aan het hardlopen en trainen zijn geslagen. Daarop kondigde de president een jogverbod af voor het hele land, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In een tweet beloofde hij vervolgens om later in de week in een video het goede voorbeeld te geven. Veel Twitteraars geloofden aanvankelijk niet dat Museveni zijn belofte waar zou maken, maar zij reageerden nu wel positief op het filmpje.

In Oeganda zijn nog geen honderd besmettingen met het virus gemeld, maar het land vreest - net als veel andere Afrikaanse landen - wel voor een grote uitbraak. In vrijwel alle 54 landen op het continent is het coronavirus bij mensen vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt donderdag aandacht voor de situatie in Afrika. In de meeste Afrikaanse landen zijn weinig IC-bedden beschikbaar: volgens de WHO gaat het om ongeveer vijf bedden per één miljoen inwoners. Ook medische apparatuur is er schaars.

Twitter avatar KagutaMuseveni Yoweri K Museveni Yesterday, I discouraged people who have been jogging in groups, exposing themselves to risk amidst the COVID-19 pandemic. You do not have to go outdoors to exercise. Here is my demonstration of how you can exercise indoors and stay safe. https://t.co/Ulbj6vGOYQ

Theaters in Nederland in acute financiële nood

Een derde van de theaters en concertgebouwen in Nederland verkeert in acute financiële nood. Dat blijkt uit een rondgang van de brancheorganisaties VSCD (Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies) en VVP (Vlakke Vloer Platform) langs hun leden. De leden zijn 127 theaters en concertgebouwen en 15 vlakkevloertheaters – niet alle theaters in Nederland zijn lid; het merendeel wel.

De brancheorganisaties vroegen de theaters of ze de sluiting financieel als gevolg van coronamaatregelen kunnen dragen. Zo’n 33 procent noemt de situatie alarmerend en zegt het nog slechts twaalf weken te kunnen volhouden.

De VSCD en VVP pleiten voor extra steun vanuit het Rijk en gemeenten: „Een noodfonds is noodzakelijk om het omvallen van deze zalen te voorkomen.”

Eerder in dit blog is gemeld dat culturele instellingen - waaronder theaters, poppodia en musea - hun bezoekers oproepen om hun reeds gekochte kaartjes te houden en geen geld terug te vragen.

Spaanse dodental loopt op tot boven de vijftienduizend

Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Spanje opgelopen tot 15.238. Bij de autoriteiten in het Zuid-Europese land zijn het laatste etmaal 683 meldingen van overleden coronapatiënten binnengekomen, meldt de Spaanse krant El País donderdag. Het aantal bevestigde besmettingsgevallen liep met 5.756 op tot 152.446.

Volgens het Spaanse ministerie van Gezondheid lopen de dagelijkse coronacijfers in de meeste regio's in het land terug. „Net als gisteren zetten de cijfers de neerwaartse trend voort wat betreft het aantal besmettingsgevallen, ziekenhuisopnames en opnames op de intensive care”, aldus het ministerie. Waar het dagelijkse aantal meldingen van overleden coronapatiënten in Spanje vorige week tussen de 800 en 950 schommelde, is die deze week niet boven de 750 geweest.

Deze cijfers geven geen volledig beeld van de situatie in Spanje. Doordat er niet genoeg testkits voor handen zijn, schrijft El País, en er dus mensen aan het coronavirus sterven zonder getest te zijn, wordt in de cijfers niet iedereen meegeteld die (mogelijk) aan Covid-19 is overleden. Dit gaat in totaal volgens de krant mogelijk om duizenden slachtoffers.

Een vrouw bidt in de buurt van een basiliek in Sevilla, in het zuiden van Spanje. Foto Jose Manuel Vidal/EPA

Kabinet steunt Aruba, Curaçao en Sint-Maarten met renteloze lening

Het kabinet gaat Aruba, Curaçao en Sint-Maarten financieel steunen met renteloze leningen. Deze zijn bedoeld om de meest acute financiële nood te verlichten op de Caribische eilanden. Dat maakte minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) donderdagmiddag bekend na de ministerraad, meldt persbureau ANP. Er kan in totaal 137 miljoen euro worden geleend.

Knops omschreef de steun als „een zachte lening”, met een looptijd van twee jaar. Tot die tijd hebben de drie landen geen aflossingsverplichting. Intussen wordt gekeken naar maatregelen die op lange termijn „moeten leiden tot financiële deugdelijkheid”. De hoogte van de lening verschilt per land: Curaçao ontvangt 90 miljoen euro, Aruba 22 miljoen en Sint-Maarten ruim 25 miljoen.

De drie landen hebben Nederland ook gevraagd om begrotingssteun, aldus Knops. Hij is bereid daarover te praten, mits die gesprekken ook gaan over „het op orde brengen van de overheidsfinanciën”. De landen hebben volgens de minister voor de coronacrisis onvoldoende buffers opgebouwd „om eventuele schokken” te kunnen opvangen. Knops wil niet dat de Caribische eilanden financieel afhankelijk zijn van Nederland.

Donderdagavond is ook bekend geworden dat het kabinet het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman naar de Cariben stuurt. Het schip, het grootste van de marine, zal daar drie maanden zijn. Hoewel er geen ic-capaciteit aan boord is, kan het schip wel worden ingezet voor andere medische hulp.

Op deze dronefoto is te zien dat met een zeecontainer een grensovergang tussen het Franse en Nederlandse deel van Sint Maarten is afgesloten. Nu het aantal met het coronavirus besmette gevallen op het eiland toeneemt, worden blokkades opgeworpen. Foto Tim van Dijk/ANP

Wetenschappers VS onderzochten verband tussen luchtvervuiling en dodelijkheid Covid-19

Vervuilde lucht, zoals die in Amerikaanse steden, vergroot de kans om te sterven aan Covid-19. Dat is de conclusie van onderzoekers van Harvard University die deze week de resultaten van een grootschalige epidemiologische studie online plaatsten. In de Verenigde Staten vond het onderzoeksteam een sterk verband tussen sterfte door het coronavirus en de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

Volgens de wetenschappers is het verband tussen luchtvervuiling en sterfte zo sterk, dat met iets minder luchtvervuiling op Manhattan al ruim tweehonderd minder Amerikaanse doden te betreuren waren geweest.

Lees meer in het stuk van NRC-redacteur Hester van Santen:

Lees ook: ‘Vuile lucht vergroot de kans om te sterven aan Covid-19’

Belangrijkste nieuws tot nu toe

Het belangrijkste coronanieuws van deze donderdag tot nu toe:

 • De daling van de dagelijkse aantallen ziekenhuisopnames in Nederland lijkt door te zetten. Volgens het RIVM wijzen de cijfers erop dat het coronavirus zich langzamer door Nederland verspreidt dankzij de maatregelen. Het aantal opnames is donderdag opgelopen tot 7.972, het dodental tot 2.396.
 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is het afgelopen etmaal met negen toegenomen tot 1.417. Van hen liggen er 56 op IC's in Duitse ziekenhuizen. Op Nederlandse IC's nam het aantal patiënten de afgelopen 24 uur met vijf toe.
 • In de VS is het afgelopen etmaal 1.973 keer melding gemaakt van een sterfgeval door toedoen van corona. Daarmee staat het dodental op 14.695. Alleen in Italië stierven meer mensen door Covid-19.
 • Vorige week hebben nog eens 6,6 miljoen inwoners van de VS een uitkering aangevraagd. Het totaal aantal Amerikanen dat door de coronacrisis hun baan is kwijtgeraakt, bedraagt nu ruim 16 miljoen.
 • De Inspectie gaat onderzoek doen naar sterfgevallen in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen - zo'n vijftien mensen - is gedurende de afgelopen drie weken overleden.
 • Matrassenfabrikant Koninklijke Auping gaat mondkapjes maken om tekorten in de zorg te dichten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een eerste bestelling voor 4 miljoen stuks geplaatst.
 • KLM heeft in maart 54 procent minder reizigers vervoerd dan in dezelfde periode in 2019. De daling is volgens de luchtvaartmaatschappij vrijwel volledig te wijten aan het coronavirus.
 • Wereldwijd dreigen een half miljard mensen terug te vallen in armoede, stelt Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie treffen strenge lockdowns „vooral mensen in armere landen onevenredig hard doordat zij veelal werkzaam zijn in de informele economie”.

Rechters behandelden de afgelopen weken twintig 'coronazaken'

Nederlandse rechters hebben de afgelopen drie weken twintig coronazaken behandeld. Het ging om verdachten die zich schuldig maakten aan spugen of hoesten in andermans nabijheid, terwijl de verdachten dreigden dat ze besmet waren met het coronavirus. In dertien zaken is al een uitspraak gedaan, in zeker vijf zaken is hoger beroep aangetekend. Dat schrijft persbureau ANP donderdag.

De oplegde straffen liepen uiteen van drie weken tot een half jaar cel. Gemiddeld werd een celstraf van 56 dagen opgelegd. De hoogste straffen werden gegeven aan 'coronahoesters- of spugers' die ook voor een ander delict werden veroordeeld. Het Openbaar Ministerie kondigde enkele weken geleden al aan hard te zullen optreden in zulke zaken.

In een aantal zaken waren politieagenten het slachtoffer. Gisteren kregen twee mannen door de rechtbank in Assen celstraffen van respectievelijk acht en tien weken opgelegd. Een van hen hoestte op twintig centimeter afstand in het gezicht van een agent, de ander spuugde naar een politieman.

Nog een steunpakket in de VS

De Amerikaanse Federal Reserve (FED) heeft donderdag een extra steunpakket van 2.300 miljard dollar (2.100 miljard euro) aangekondigd om de economische weerslag van de coronacrisis tegen te gaan. Het geld is bedoeld ter ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven, en voor lokale overheden die in de problemen zijn geraakt door de uitbraak van het virus. Zij kunnen geld bij de koepel van centrale banken lenen.

Volgens FED-voorzitter Jerome Powell is de volksgezondheid momenteel de meest prangende kwestie in de Verenigde Staten. Het extra geld is bedoeld om bedrijven en gemeenten „stabiliteit” en „verlichting” te bieden tijdens de huidige crisis. De FED hoopt dat het pakket een spoedig en krachtig economisch herstel bewerkstelligt.

Vandaag werd bekend dat nog eens 6,6 miljoen extra Amerikanen een uitkering hebben aangevraagd vanwege de crisis. Het totaal aantal Amerikanen dat door de coronacrisis hun baan is kwijtgeraakt, is nu ruim 16 miljoen. De koepel van banken in de VS trof al eerder maatregelen om de economie gaande te houden. Half maart verlaagde de FED de rente al naar vlak boven de nul.

Momenteel 1.417 Nederlandse patiënten op IC's

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is afgelopen etmaal weer toegenomen. In totaal liggen 1.417 mensen met Covid-19 op de IC. Dat blijkt donderdagmiddag uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn negen patiënten meer dan woensdag, toen het aantal IC-patiënten afnam voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus.

56 Nederlandse patiënten liggen op IC's in Duitse ziekenhuizen. Woensdag werd duidelijk dat 130 ziekenhuizen in Duitsland bereid zijn om Nederlandse coronapatiënten op de IC over te nemen. Op Nederlandse intensivecareafdelingen nam het aantal patiënten afgelopen etmaal met vijf toe.

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is ondanks de toename sprake van een afvlakking van de stijging van het aantal IC-patiënten. Wel benadrukte hij opnieuw dat het „onverminderd druk” is op de IC-afdelingen. Op andere afdelingen in ziekenhuizen daalt het aantal coronapatiënten „al een aantal dagen gestaag”, aldus Kuipers. Daar liggen nu ongeveer 2.730 patiënten.

Kuipers verwacht dat er de komende twee weken voldoende capaciteit is op de Nederlandse intensivecareafdelingen. In Nederlandse ziekenhuizen kan het aantal intensivecarebedden ieder moment worden uitgebreid naar 2.400, waarvan er vijfhonderd bedoeld zijn voor niet-coronapatiënten.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, zegt dat
het belangrijk is een „mooie evenredige verdeling” te behouden van het aantal patiënten op de Nederlandse IC's. Dat zorgt er volgens hem niet alleen voor dat overal voldoende bedden beschikbaar blijven, maar ook dat alle ziekenhuizen op hetzelfde moment weer andere vormen van zorg - zoals operaties - kunnen oppakken.

NB: het totaal aantal IC-bedden dat in deze grafiek is aangegeven, betreft de capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen. Daar zijn ook bedden voor niet-coronapatiënten bij inbegrepen.

Een tot intensivecare-unit omgebouwde kamer in het Erasmus MC. Het ziekenhuis heeft extra intensivecarecapaciteit vrijgemaakt voor de verwachte toestroom van patienten met het coronavirus. Foto Sem van der Wal/ANP

België: helft bewoners van twee zorgtehuizen test positief

In twee woonzorgcentra in het Belgische Sint-Truiden is meer dan de helft van de in totaal 202 bewoners positief getest op het coronavirus. Ongeveer één op de vijf werknemers van Villa Rosa en ’t Meiland blijkt besmet te zijn, meldt Het Laatste Nieuws.

Dertig van de 135 personeelsleden zijn ziek thuis. Besmette bewoners en personeelsleden zullen worden afgezonderd. Ook komt er volgens de directie psychologische bijstand.

De twee centra zijn niet de enige in het land waar het virus voor problemen zorgt. Het nieuws van de besmettingen in Villa Rosa en ’t Meiland volgt op een aantal dagen van toenemende onrust. Pas sinds deze week zijn er meer testen beschikbaar om na te gaan of bewoners en medewerkers in woonzorgcentra besmet zijn, maar er zijn lang niet genoeg testkits voor iedereen. Ook is er niet genoeg beschermingsmateriaal, en dreigen er personeelstekorten door ziekmeldingen. In een woonzorgcentrum in Leuven overleden al tien van de zeventig bewoners, in Jette moest het leger woensdag bijspringen om overwerkte personeelsleden bij te staan: slechts tien van de vijftig konden nog werken.

Drie miljoen maskers onbruikbaar

Ondertussen maakte federaal minister Philippe De Backer, verantwoordelijk gesteld voor de levering van medisch beschermingsmateriaal, donderdagmiddag in de Kamer bekend dat een lading van 3 miljoen mondmaskers onbruikbaar is. De zogenaamde FFP2-maskers kwamen vorige week aan in Luik, maar bieden „niet voldoende bescherming”. Dat vermoeden was er eerder al, omdat ze niet de correcte markering bevatten, maar is na een keuring officieel bevestigd.

Het gaat om maskers die vooral in ziekenhuizen gebruikt worden en de beste bescherming bieden. Juist aan deze maskers is momenteel in België het grootste tekort.

Nog eens 6,6 miljoen Amerikanen vragen uitkering aan

Vorige week hebben 6,6 miljoen inwoners van de Verenigde Staten een uitkering aangevraagd. Dat blijkt uit donderdag vrijgegeven cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De cijfers beslaan de week van 28 maart tot en met 4 april. Het totaal aantal Amerikanen dat door de coronacrisis hun baan is kwijtgeraakt, bedraagt nu ruim 16 miljoen.

Het aantal van 6,6 miljoen nieuwe uitkeringsaanvragen ligt iets lager dan dat in de week ervoor: dat aantal werd donderdag door het ministerie omhoog bijgesteld naar 6,9 miljoen. Aanvankelijk meldde het ministerie dat 6,6 miljoen aanvragen waren ingediend. De week voor het uitbreken van de crisis vroegen 280.000 Amerikanen een uitkering aan.

Net als in veel andere landen zijn in de VS strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De meeste winkels zijn gesloten, net als scholen, restaurants en café's. Ook worden inwoners van vrijwel alle staten opgeroepen thuis te blijven tenzij het niet anders kan. De VS hebben het hoogste aantal bevestigde besmettingen ter wereld, zo'n 435.000. Er zijn bijna 15.000 doden gevallen.

'Situatie Boris Johnson verbetert op IC'

De gezondheid van de Britse premier Boris Johnson blijft verbeteren, zo zegt een woordvoerder van 10 Downing Street donderdag. „De premier heeft een goede nachtrust gehad en blijft op de intensive care vooruitgaan.”

De 55-jarige Johnson leed anderhalve week aan Covid-19 toen hij zondag werd overgebracht naar het St. Thomas-ziekenhuis in Londen omdat zijn klachten verergerden. Daar kreeg hij een standaard beademingsbehandeling. Dominic Raab, minister van Buitenlandse Zaken, neemt de zaken van Johnson waar zolang dat nodig is.

Volgens zijn woordvoerder was Johnson donderdag goedgehumeurd en bedankte hij zijn zorgverleners. De piek van de uitbraak is nog niet bereikt, waarschuwde de woordvoerder. „We moeten ons volledig richten op het stoppen van de transmissie van het virus.”

De lockdownmaatregelen in het Verenigd Koninkrijk werden voor een periode van drie weken afgekondigd. Ze verlopen maandag. Vandaag overlegt de Britse regering over een eventuele verlenging. De verwachting is dat de maatregelen worden verlengd.

Inspectie onderzoekt sterfgevallen verpleeghuis Leeuwenhoek

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat onderzoek doen naar sterfgevallen in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen is gedurende de afgelopen drie weken overleden, zo berichtte NRC woensdag.

Het gaat om zo'n vijftien bewoners, en bijna elke dag volgt een nieuw sterfgeval. De Inspectie wil weten waarom het aantal sterfgevallen in het verzorgingshuis zo hoog is en of een link bestaat tussen dat aantal en het coronavirus. De Inspectie doet dit op verzoek van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). De minister heeft signalen gekregen dat de hygiëne in het complex niet op orde is, dat zei hij volgens persbureau ANP na afloop van de ministerraad.

Lees ook: Helft afdeling demente ouderen in verpleeghuis Rotterdam overleden

Alle bewoners zijn inmiddels getest op het virus, zo liet het verpleeghuis weten. Een kwart van hen bleek besmet. Hetzelfde geldt voor het personeel. De Leeuwenhoek zegt na de eerste verdenking van een uitbraak de richtlijnen van het RIVM en GGD te hebben gevolgd. Medewerkers en enkele familieleden zeiden echter dat het complex niet adequaat heeft ingegrepen.

Daling ziekenhuisopnames lijkt door te zetten

De daling van de dagelijkse aantallen ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus lijkt door te zetten. Dat laten de nieuwe coronacijfers zien die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag heeft vrijgegeven. Belangrijk is wel dat het beeld van de afgelopen dagen nog incompleet is: opnames worden vaak met een of meerdere dagen vertraging doorgegeven.

Volgens het RIVM wijzen de cijfers uit dat het coronavirus zich langzamer door Nederland verspreidt dankzij de maatregelen die de overheid heeft getroffen. Die boodschap stuurde het instituut de afgelopen dagen ook al mee met zijn aankondiging.

Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland te wijten aan het coronavirus is opgelopen tot 7.972. Niet al deze mensen liggen nog in het ziekenhuis. In totaal heeft Covid-19 nu zeker aan 2.396 mensen het leven gekost. De helft van deze overledenen was ouder dan 81 jaar. Het virus is inmiddels bij 21.762 mensen vastgesteld, maar in Nederland wordt terughoudend getest en het daadwerkelijke aantal besmettingsgevallen ligt dus waarschijnlijk een stuk hoger.

Het RIVM meldde donderdag 148 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus en 237 ziekenhuisopnames. Stijgingen en dalingen van deze cijfers ten opzichte van eerdere dagen zeggen weinig over het daadwerkelijke verloop van de epidemie. Dergelijke variaties worden namelijk voor een deel veroorzaakt door de vertragingen in het doorgeven van opnames en doden.

Om 16.00 uur maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend hoeveel Nederlandse coronapatiënten op de intensive care liggen. Woensdag daalde dit aantal voor het eerst, naar 1.408. Een dag eerder waren het er nog 1.424. Niet alle IC-patiënten liggen in Nederlandse ziekenhuizen: gisteren waren in totaal 52 van hen overgeplaatst naar en opgenomen in Duitsland.


Correctie 9 april 2020: In een eerdere versie van dit bericht stond dat ook het aantal dagelijkse sterfgevallen ogenschijnlijk afneemt. Dat is echter nog niet met zekerheid te zeggen. In deze versie is dit dan ook weggelaten.

'Na Pasen mogelijk meer reguliere zorg in Brabantse ziekenhuizen'

De groei van het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen lijkt te stabiliseren. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Brabant. De uitstroom van genezen coronapatiënten is woensdag voor de tweede dag op rij hoger dan het aantal nieuwe opnames, verduidelijkt ROAZ-woordvoerder Chiel Jonker. „Het zijn hoopvolle tekenen, maar laten we onszelf niet rijk rekenen.”

Afgelopen woensdag werden 130 nieuwe patiënten met Covid-19 (of verdachte symptomen) opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. 130 nieuwe opnames op een dag is misschien goed nieuws ten opzichte van de piekdagen, maar het zijn er nog steeds 130, zegt Jonker. Brabantse ziekenhuizen onderzoeken voorzichtig of ze na Pasen weer meer reguliere patiënten poliklinisch kunnen behandelen. „We zijn nu druk bezig om te kijken hoe we het stuwmeer van reguliere patiënten op een veilige en verantwoorde manier weer weg kunnen gaan werken.”

Het zal aanvankelijk gaan om dringende zorg die vanwege het coronavirus uitgesteld werd. „Kanker- of hartpatiënten, dat zullen de eerste batches zijn.”

Aantal failliet verklaarde bedrijven stijgt

69 bedrijven in Nederland zijn in de werkweek van 30 maart tot en met 3 april failliet verklaard. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag bekend zijn gemaakt. Dit betekent dat er 25 meer bedrijven failliet zijn verklaard dan in de week daarvoor. Het gaat om bedrijven en instellingen: eenmanszaken worden niet meegerekend.

Van de 69 bedrijven zijn vijftien in de horeca actief. Dit jaar werden nog niet eerder zoveel horecazaken in één werkweek failliet verklaard, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Tot nu toe zijn dit jaar 836 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er acht minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het kabinet heeft diverse steunmaatregelen in het leven geroepen om bedrijven te helpen de economische klappen op te vangen van de coronacrisis. Veel bedrijven hebben zich gemeld voor de arbeidstijdverkorting van hun personeel. Ook konden bedrijven in diverse sectoren aanspraak maken op een financiële injectie van vierduizend euro.

Uit een rondgang van NRC eerder deze week bleek dat in veel gemeenten het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering stijgt. Vooral jongeren, veelal in het bezit van een flexcontract, zijn door de coronacrisis zonder werk komen te zitten.

Lees ook: Vooral jongeren met flexcontract melden zich voor bijstand

Aantal ziekenhuisopnames België daalt licht, 283 doden gemeld

In België overleden het afgelopen etmaal 283 patiënten als gevolg van het coronavirus, zo is gemeld. Daarnaast werden 459 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, negen van hen moeten worden behandeld op de intensive care. Het aantal ziekenhuisopnames verminderde wel iets voor de tweede dag op rij, schrijven Belgische media. Verder mochten 483 patiënten het ziekenhuis verlaten. In België krijgen nu bijna zesduizend coronapatiënten ziekenhuiszorg. Antwerpen is de zwaarst getroffen regio van het land.

Op 18 maart ging België zo goed als op slot. Behalve essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken, zijn alle winkels in het land gesloten. Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat het draagvlak voor de lockdown in het land begint af te nemen, schrijft Het Nieuwsblad donderdag.

Naarmate de lockdown langer duurt, zien onderzoekers bovendien de aandacht voor de maatregelen verslappen. Er is nog weinig duidelijk over wat de toekomst brengt. Zo is niet bekend wanneer de scholen weer open kunnen. Om te zorgen dat de Belgen zich toch aan de regels blijven houden, komt de overheid met een speciale campagne: 'Blijf Volhouden'.

Grootste stijging besmettingen in Rusland tot nu toe

In Rusland zijn sinds woensdag 1.459 nieuwe coronabesmettingen gemeld, dat is het hoogste aantal diagnoses voor een dag sinds de start van de uitbraak. Het aantal geregistreerde besmettingen komt daarmee op 10.131. Dat meldt Rospotrebnadzor, de Russische overheidsorganisatie belast met de crisisbestrijding, donderdag. Het aantal besmettingen in Rusland bleef lange tijd laag, maar het neemt de afgelopen dagen snel toe. Inmiddels zou het land meer dan een miljoen tests hebben uitgevoerd. Het grootste gedeelte van de besmettingen werd in de hoofdstad Moskou vastgesteld.

Dertien sterfgevallen werden sinds woensdag gemeld; in totaal overleden 76 Russen aan Covid-19. Artsen in Rusland twijfelen aan de officiële coronastatistieken, meldde persbureau Reuters vorige week. Het aantal patiënten met longontsteking, een symptoom van Covid-19, steeg vorige week met 37 procent.

Lees ook deze reportage van onze correspondent in Rusland In Rusland vecht men tegen de politie in plaats van tegen corona

Ook in Rusland zijn maatregelen van kracht om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Russen moeten de hele maand april verplicht thuisblijven en ze mogen niet werken, tenzij ze een vitaal beroep beoefenen. Op een schending van quarantaine staan boetes en in sommige gevallen zelfs celstraffen.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde woensdag een steunpakket aan voor werklozen en kleinere bedrijven. „De volgende twee tot drie weken zullen bepalend zijn in het verdere verloop van de situatie”, zei Poetin volgens persbureau Reuters. De president waarschuwde voor het effect van zware lockdownmaatregelen op de economie. „We kunnen de economie niet stopzetten, het vrachttransport staken of het verkeer tussen regio's enorm beperken.”

Culturele sector: behoud je kaartje, vraag geen geld terug

Culturele instellingen zoals theaters, poppodia en musea roepen bezoekers op hun reeds gekochte tickets te behouden. De instellingen, die donderdag het initiatief 'Bewaar je ticket, geniet later' lanceerden, beloven een oplossing te vinden voor zoveel mogelijk mensen die door de coronacrisis hun concert-, musical- of museumbezoek in het water zagen vallen.

Naast concertzalen, theaters en musea scharen ook organisatoren van festivals, sportwedstrijden en andere evenementen zich achter het initiatief. De aangesloten partijen vrezen dat het rampzalige gevolgen heeft voor de sector als Nederlanders massaal hun geld terugvragen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steunt de actie.

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW, D66) zegt dat de culturele sector te maken heeft met „uitdagende tijden” en dat mensen kunnen helpen: „Bewaar je ticket en blijf van cultuur genieten. En kan je toch niet, vraag dan om een tegoedvoucher. Zo help je de culturele branche overeind te blijven.”

Lees ook: Kwart van musea dreigt door coronacrisis om te vallen

De culturele instellingen zullen proberen een nieuwe datum te vinden voor afgelaste evenementen, zo beloven ze in een persbericht. Als dat niet lukt, of wanneer die datum de klant niet goed uitkomt, dan wordt het toegangskaartje ingewisseld voor een tegoedbon. „Dit geeft de sector de ruimte om te werken aan nieuwe evenementen in de toekomst”, aldus het persbericht. „Niet alleen de organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen die deze evenementen mede mogelijk maken.” Geld terugvragen blijft altijd mogelijk, benadrukken de instellingen.

Nederlandse theatergezelschappen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de crisis, meldde persbureau ANP woensdag. Zo zegt Theatergroep Maastricht te vrezen voor een faillissement. Theaters hebben honderden voorstellingen moeten afgelasten door de beperkende maatregelen die de overheid heeft getroffen tegen het coronavirus.

Het Rijksmuseum is vanwege de coronacrisis gesloten. Foto Lex van Lieshout/ANP

Matrassenmaker Auping gaat miljoenen mondkapjes produceren

De Nederlandse bedden- en matrassenfabrikant Koninklijke Auping gaat mondkapjes maken om de tekorten in de zorg te dichten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een eerste order voor 4 miljoen stuks geplaatst. De komende weken wordt de productie gestart, meldt Auping donderdag in een persbericht.

De maskers zijn ontworpen door het Deventerse medisch ontwerpbureau Panton en voldoen aan de FFP2-normen, wat betekent dat ze de drager beschermen tegen virusoverdracht via de lucht. De maskers, die zonder winstoogmerk gemaakt worden, moeten deze maand gereed zijn. Chemieconcern DSM en Schaafsma Paper Group uit Zaandam leveren de speciale stoffen die nodig zijn voor de productie.

Het mondkapje van Auping en Panton. Foto Panton

Ook de Nederlandse filterproducent Afpro gaat mondkapjes voor de binnenlandse markt maken, meldt dagblad Trouw donderdag. „Iedereen kent wel iemand die in de zorg werkt en geen mondkapje heeft, dus dachten wij: moeten we ze hier niet produceren?”, zegt directeur Joost Verlaan tegen de krant.

De productie van mondkapjes in Nederland komt op gang, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag in een voortgangsbrief. Volgens De Jonge kunnen de komende weken zeven miljoen FFP2-mondmaskers in Nederland worden geproduceerd en daarnaast worden ook „langetermijnafspraken gemaakt” met bedrijven.

Volgens Trouw willen de Nederlandse bedrijven tegen het einde van april een half miljoen maskers per dag maken. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen schat dat er 4,5 miljoen FFP2-mondkapjes per week nodig zijn. Op dit moment heeft Nederland wereldwijd 30 miljoen mondmaskers in bestelling, meldde De Jonge. Aangezien landen met elkaar concurreren om de schaarse mondiale voorraad beschermingsmiddelen, is het vooralsnog onduidelijk hoeveel van die mondkapjes daadwerkelijk worden geleverd.

KLM vervoerde in maart ruim de helft minder passagiers

KLM heeft in maart 54 procent minder reizigers vervoerd dan in dezelfde periode in 2019. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij donderdag. De daling is volgens KLM vrijwel volledig te wijten aan het coronavirus.

Veel landen hebben het luchtruim gesloten voor luchtverkeer vanuit besmettingshaarden. Door lockdownmaatregelen in veel landen zijn mensen bovendien gestopt met reizen. KLM bracht de vliegcapaciteit eind maart terug tot 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor de zomerdienst geldt dat ongeveer 10 procent van de vluchten wordt gehandhaafd.

Lees ook: KLM trotseert kabinet over schrappen van banen

KLM-topman Pieter Elbers zegt dat de wereldwijde coronacrisis de KLM-groep „keihard” raakt. „We hebben nu in heel korte tijd vrijwel alles – letterlijk – moeten parkeren.” KLM is van plan vijftienhonderd tot tweeduizend banen te schrappen vanwege de coronacrisis.

Vliegtuigen die KLM vanwege de coronacrisis niet gebruikt, staan geparkeerd op de Aalsmeerbaan van luchthaven Schiphol. Foto Peter Bakker/ANP

Dodental door coronavirus in Duitsland inmiddels meer dan tweeduizend

In Duitsland werden de afgelopen 24 uur 246 nieuwe coronadoden gemeld. Het officiële dodental ten gevolge van Covid-19 komt daarmee op 2.107, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het aan het Robert Koch Instituut (RKI).

Het afgelopen etmaal werden bij 4.974 Duitsers de ziekte vastgesteld. In totaal werden bij 108.202 Duitsers het nieuwe coronavirus vastgesteld. De cijfers vergelijken met andere landen is moeilijk, omdat het testbeleid per land verschilt.

Woensdag passeerde Duitsland de grens van honderdduizend besmettingen. Alle deelstaten kampen met infecties. De meeste besmettingen per hoofd van de bevolking werden in Beieren, Baden-Württemberg en Hamburg geconstateerd. Bijna vijftigduizend Duitsers herstelden inmiddels van de ziekte.

Sinds 23 maart zijn in Duitsland samenscholingen van meer dan twee personen verboden. Restaurants zijn gesloten. In de openbare ruimte is het verplicht voor mensen om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren.

Deze week kondigde de de Duitse regering een pakket hulpmaatregelen ter waarde van 156 miljard euro aan. Ook de grootste economische macht in Europa kan niet zonder ingrijpende overheidsinterventies de economie overeind houden.

Opnieuw bijna tweeduizend coronadoden in de VS

In de Verenigde Staten is het afgelopen etmaal 1.973 keer melding gemaakt van een sterfgeval door toedoen van het coronavirus. Dat is opnieuw een recordaantal, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Een dag eerder werden 1.939 sterfgevallen gemeld.

Daarmee staat het totale aantal bevestigde coronadoden in de VS op 14.695. Alleen in Italië stierven meer mensen door de longziekte Covid-19. De cijfers hebben alleen betrekking op overledenen die positief werden getest op het coronavirus. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke dodental hoger.

De skyline van de zwaar getroffen stad New York. Foto Justin Lane/EPA

Gouverneur Andrew Cuomo van de zwaar getroffen staat New York riep woensdag op alle vlaggen halfstok te hangen als eerbetoon aan de mensen die overleden aan Covid-19. Het dodental in de staat New York nam woensdag met 779 toe, een recordaantal. Van de ruim 430.000 besmettingen in de VS, is bijna een derde vastgesteld in New York.

President Donald Trump bekritiseerde de wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag opnieuw vanwege een in zijn ogen verkeerde aanpak van het coronavirus. Eerder dreigde hij al de geldkraan naar de WHO dicht te draaien. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO reageerde daarop met een oproep om de coronapandemie niet te politiseren. Ook vroeg Tedros de VS en China om eenheid en leiderschap.

Volgens Tedros is het nu niet de tijd om politieke punten te scoren: „Als je meer body bags wilt, moet je dat vooral doen. Maar er zijn heel veel andere manieren om jezelf te bewijzen. Dit is niet iets om politiek te gebruiken, dat is spelen met vuur.”

Onderzoek: Katten kunnen coronavirus krijgen, honden vrijwel niet

Katten en fretten kunnen besmet raken met het coronavirus, maar honden nauwelijks en kippen, varkens en eenden helemaal niet. Dat blijkt volgens persbureau Reuters uit een in het wetenschappelijk tijdschrift Science gepubliceerd onderzoek dat in januari en februari is uitgevoerd in China.

De onderzoekers ontdekten dat katten en fretten erg vatbaar zijn als ze virusdeeltjes binnen krijgen via hun neus. Bij katten werd het virus na besmetting aangetroffen in hun mond, neus en darmen en bij kittens ook in hun longen en keel. Honden raken veel moeilijker besmet.

Epidemioloog Maria van Kerkhove van de Wereldgezondheidsorganisatie zei woensdag op een persconferentie dat huisdieren geen rol lijken te spelen bij de verspreiding van het virus, maar dat ze wel besmet kunnen worden door mensen die geïnfecteerd zijn.

Maandag werd bekend dat in een dierentuin in New York een tijger besmet is geraakt met het coronavirus.

Scholen zijn ruim vijfduizend leerlingen 'kwijt'

Nederlandse scholen hebben sinds ze vanwege de uitbraak van het coronavirus de deuren hebben moeten sluiten met ruim vijfduizend leerlingen nog geen contact kunnen krijgen. Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) waar Trouw over schrijft, blijkt dat op ruim een vijfde van alle basisscholen en middelbare scholen leerlingen buiten beeld zijn geraakt.

Volgens AVS-voorzitter Petra van Haren doen schoolleiders hun uiterste best wel in contact te komen met de scholieren: „Van bellen tot langsgaan en het bezorgen van brieven in meerdere talen. Als dat allemaal niet werkt, wordt de hulp van de gemeente of leerplicht ingeschakeld. Niet zozeer om te beboeten, maar om contact proberen te leggen of te herstellen in het belang van de kinderen.”

De verantwoordelijkheid voor de 'verloren' kinderen ligt officieel bij de gemeente, maar de AVS roept schoolleiders op hun uiterste best te blijven doen hen weer in beeld te krijgen.

Wethouders zien aantal bijstandsaanvragen hard stijgen

De aanvraag van bijstandsuitkeringen is de afgelopen weken fors gestegen, vooral in de vier grote steden. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs 32 wethouders van sociale zaken.

Het is de eerste indicatie dat de werkloosheid ook in Nederland oploopt, ondanks de steunmaatregelen van het kabinet. Gemeenten zien vooral veel bijstandsaanvragen van jongeren, onder wie veel twintigers en dertigers die een uitzend- of oproepcontract hadden.

Lees hier het hele artikel: Forse toestroom naar de bijstand, vooral jongeren met flexbanen

Oxfam Novib: Coronacrisis dreigt half miljard mensen extra in armoede te dompelen

Door de economische gevolgen van de coronapandemie dreigen wereldwijd een half miljard mensen terug te vallen in armoede, stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in het deze donderdag te verschijnen rapport 'Dignity Not Destitution'.

Volgens Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes hebben strenge lockdowns ingrijpende gevolgen: „Deze crisis treft iedereen ter wereld, maar vooral mensen in armere landen onevenredig hard doordat zij veelal werkzaam zijn in de informele economie en niet kunnen terugvallen op sociale vangnetten zoals uitkeringen of betaald ziekteverlof.”

De ontwikkelingsorganisatie doet een oproep aan de ministers van Financiën van rijke landen om ontwikkelingslanden bij te staan en wil dat er bij de grote voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in totaal 2.500 miljard dollar wordt vrijgemaakt. De Verenigde Naties gaven eerder deze week aan dat dat het minimale bedrag is dat nodig is om ontwikkelingslanden te helpen door de coronacrisis te komen.

Een deel daarvan moet volgens Oxfam Novib gebruikt worden voor directe noodhulp, maar het overgrote deel voor het kwijtschelden van schulden en het beschikbaar stellen van speciale internationale financiële reserves.

Bestand in Jemen, mede vanwege coronavirus

De coalitie van Arabische golfstaten onder leiding van Saoedi-Arabië die tegen rebellen in Jemen vecht, heeft een bestand van twee weken aangekondigd. Tijdens de wapenstilstand kunnen de rebellen deelnemen aan door de VN geleide vredesgesprekken en kan het coronavirus bestreden worden.

Er zijn nu nog geen coronagevallen vastgesteld in Jemen, maar de jarenlange strijd heeft de bevolking ernstig verzwakt dus de vrees is dat het virus hard toe kan slaan. De Saoedische viceminister prins Khalid bin Salman van Defensie maakte bekend dat zijn land 500 miljoen dollar bijdraagt aan het humanitaire plan van de Verenigde Naties voor Jemen. En nog eens 25 miljoen dollar specifiek om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De coalitie probeert al jarenlang de door Iran gesteunde Houthi’s in het noordwesten van Jemen uit te schakelen, maar dat is ondanks vele luchtaanvallen en bombardementen nog niet gelukt. Het bestand gaat donderdag om 11 uur Nederlandse tijd in en kan na de nu aangekondigde twee weken verlengd worden, zegt een Saoedische legerwoordvoerder.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag 8 april:

 • Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care ligt, is van dinsdag op woensdag voor het eerst afgenomen. Het gaat om 16 patiënten minder. Er liggen nu in totaal 1.408 patiënten met Covid-19 op de IC.
 • Van dinsdag op woensdag zijn volgens het RIVM 308 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten in Nederland gemeld. Het dodental door Covid-19 is toegenomen met 147.
 • Nog deze week komt er een 'verdeelmodel' voor mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gezegd tijdens het wekelijkse coronadebat in de Tweede Kamer.
 • De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om het inreisverbod naar Europa met een maand te verlengen. De Commissie adviseert lidstaten om reizigers van buiten de unie tot 15 mei de toegang te ontzeggen, behalve als hun bezoek noodzakelijk is.
 • De EU is diep verdeeld over een gezamenlijke reactie op de economische gevolgen van de coronacrisis. Het overleg tussen EU-ministers van Financiën over steunmaatregelen ter waarde van honderden miljarden euro's is gestaakt.
 • De Wereldhandelsorganisatie (WTO) voorspelt voor dit jaar een forse daling van de wereldwijde handel, die uitkomt tussen de 13 en 32 procent. Ter vergelijking: ten tijde van het hoogtepunt van de financiële crisis in 2009 nam de handel af met zo'n 12,5 procent.
 • De gezondheidstoestand van de Britse premier Boris Johnson, die zondag werd opgenomen vanwege Covid-19, is stabiel en de behandeling slaat aan.
 • Nu het centraal eindexamen dit jaar niet doorgaat vanwege het coronavirus, mogen eindexamenkandidaten twee speciale herkansingen maken.
 • De lockdown in Wuhan is na elf weken officieel voorbij. In de Chinese stad, waar eind vorig jaar het coronavirus opdook op een lokale wildmarkt, moesten inwoners sinds 23 januari binnenblijven.
 •  

  Lees hier: het blog van woensdag 8 april terug.