Bosbrand

Zorgen over straling bij Tsjernobyl

Een grote bosbrand in de nucleaire exclusiezone van Tsjernobyl, waarbij verhoogde straling is gemeten, heeft de afgelopen dagen in Oekraïne tot onrust geleid. De brand ontstond dit weekend en werd de afgelopen dagen grotendeels door de brandweer geblust. Maar dinsdag flakkerde het vuur door de harde wind toch weer op, meldde de Oekraïense staatsdienst voor noodsituaties in een verklaring. Volgens de brandweer zal het vuur naar verwachting nog enkele etmalen doorwoeden alvorens hij uitdooft. Hoewel er eerder verhoogde straling werd gemeten, hoeven burgers in de zuidelijker gelegen regio Kiev zich geen zorgen te maken.

De brand ontstond afgelopen weekend toen een inwoner van een dorp afval verbrandde bij de dertigkilometerzone rond de in 1986 geëxplodeerde nucleaire reactor. Het vuur verspreidde zich daarna snel over een oppervlakte van zo’n honderd hectare. Bij de brand was het gemeten stralingsniveau enkele tientallen malen hoger dan normaal, zo meldde het hoofd van de Oekraïense ecologische dienst Jegor Firsov.

De autoriteiten meldden dat de straling zeer lokaal was en zich niet verder verspreidde. Een team van zo’n honderd Oekraïense brandweerlieden en twee vliegtuigen was de afgelopen dagen bezig om de brand te blussen. Hun werk werd bemoeilijkt door de verhoogde straling. Maandag hield de politie een 27-jarige inwoner uit de buurt aan die verklaarde op drie plaatsen „voor de lol” afval en gras te hebben verbrand, zo meldde doe Oekraïense nieuwssite Novoje Vremja.