Vier Nederlanders in Duitsland verdacht van ernstige cybercrime

Cybercrime Vier Nederlanders waren volgens de Duitse justitie betrokken bij het hosten van verschillende digitale marktplaatsen, waar onder meer narcotica werd aangeboden.
In de NAVO-bunker stonden servers waarop darkweb-marktplaatsen waren gehuisvest.
In de NAVO-bunker stonden servers waarop darkweb-marktplaatsen waren gehuisvest. Foto Getty

Vier Nederlanders, drie Duitsers en een Bulgaar worden ervan verdacht in Duitsland meerdere darkwebmarkten te hebben gefaciliteerd. Hierop werden onder meer cannabis, narcotica en synthetische drugs aangeboden. Een van de Nederlandse verdachten, een 60-jarige man, zou leiding hebben gegeven aan de groep. De Duitse justitie heeft de aanklachten dinsdag bekend gemaakt.

In een voormalige NAVO-bunker in het zuidwesten van Duitsland stonden servers waar meerdere darkweb-markten op gehuisvest waren. Op die digitale marktplaatsen werden allerlei verboden producten verhandeld. Ook werd er kinderporno aangeboden.

Gedurende vijf jaar zou de groep serverruimte aan verschillende verboden markten geboden hebben. De 60-jarige Nederlander was de eigenaar van de bunker nabij de plaats Traben-Trarbach en zou de zakelijke besluiten hebben genomen. Een tweede Nederlandse man van 50 jaar zou als manager hebben opgetreden. De andere twee Nederlanders zijn 25 en 33 jaar oud, over hun rol heeft justitie niets gezegd. Wat voor rol de Duitsers en de Bulgaar hadden, is evenmin bekend. Justitie heeft nog geen strafeisen geformuleerd tegen het achttal, dat afgelopen september werd opgepakt.

Lees ook: Duitsland rolt bende cybercriminelen op, vier Nederlanders gearresteerd

Volgens de Duitse justitie draaide onder meer de populaire darkwebsite WallStreet Market op servers in de bunker. WallStreet Market was volgens de Duitse politie de tweede grootste markt in zijn soort ter wereld, het platform was goed voor een omzet van meer dan 41 miljoen euro. De bunkerservers zouden ook zijn gebruikt voor een grote cyberaanval op een Duits telecombedrijf in 2016.