Kuzu: ‘Ik ben gechanteerd door partijgenoot Öztürk’

Politiek Tunahan Kuzu vertrok onlangs onverwacht als politiek leider van Denk. Door een „politieke broedermoord”, schrijft hij.

Tunahan Kuzu, de voormalig partijleider van Denk
Tunahan Kuzu, de voormalig partijleider van Denk Foto Bart Maat/ANP

Tunahan Kuzu, de politiek leider van Denk, deed op 21 maart afstand van zijn partijleiderschap onder druk van mede-partijoprichter Selçuk Öztürk. Dat schrijft Kuzu in een verklaring op Facebook. Öztürk, die naast Tweede Kamerlid ook voorzitter is van de partij, zou Kuzu hebben „gechanteerd” door het oprakelen van een buitenechtelijke affaire uit 2018.

Die affaire, waarover opinieblad HP/De Tijd een week na het terugtreden van Kuzu berichtte, zou door Öztürk zijn gebruikt om een slepende ruzie tussen de twee Kamerleden te beslechten. In een lang bericht op Facebook schrijft Kuzu over een „politieke broedermoordaanslag” door Öztürk. „Wat me nog meer raakte, was de manier waarop deze kwestie door mijn ‘strijdmakker’ werd misbruikt om mij politiek te lynchen.”

Het Tweede Kamerlid wil dat partijleden tijdens de eerstvolgende ledenbijeenkomst op 6 juni „een oordeel vellen over deze kwestie”.

Eerder beschreef NRC hoe de ruzie tussen Kuzu en Öztürk al in 2018 begon en steeds verder opliep. Dat Kuzu en het derde Kamerlid Farid Azarkan eind 2019 samen naar Istanbul gingen, blijkt de druppel te zijn geweest. Tijdens dat bezoek twitterden de twee Kamerleden over de plannen die ze daar bedachten.

Naar aanleiding daarvan stuurde Öztürk in zijn rol als partijleider een brief naar Azarkan, die in handen is van NRC. „Via social media hebben wij vernomen dat jij vanuit Turkije uitingen hebt geplaatst die niet in lijn zijn met de wijze waarop wij binnen DENK werken”, schrijft hij. En: „Het bestuur heeft besloten een onderzoekscommissie in te stellen naar deze reis en eventuele schade die DENK hierdoor kan ondervinden.”

Kuzu reageert in een brief namens Azarkan. Dat het bestuur een onderzoek wil instellen heeft hem „bevreemd”, schrijft hij, omdat het een reis „in de privé-sfeer” betreft. „Met stomheid geslagen was ik over uw schrijven over mogelijke schade die zou kunnen zijn ontstaan.” Kuzu verzoekt Öztürk om een „excuusbrief” aan Azarkan waarin de kwestie „onomwonden” wordt rechtgezet.

Strijd ook over partijstructuur

De harde en openlijke machtsstrijd tussen de twee oprichters van Denk gaat ook over de partijstructuur. Binnen Denk heeft het partijbestuur, onder voorzitterschap van Öztürk, veel invloed. Zo beslissen niet de leden over de kandidatenlijsten, maar het bestuur.

In zijn Facebookbericht verwijt Kuzu Öztürk ook „zonder medeweten en toestemming van de fractie” een verkiezingsprogrammacommissie en een kandidaatstellingscommissie te hebben ingesteld.

Dat Öztürk zijn invloed niet wil delen, blijkt ook uit andere conflicten, onder andere over een bestuursverkiezing op de ledenvergadering vorig voorjaar. Uit een geluidsopname daarvan, in bezit van NRC, blijkt dat een prominent lid in het partijbestuur hoopte te worden verkozen. Maar op die ledenvergadering doet onder andere Öztürk er alles aan het niet tot een stemming te laten komen. Met succes: de stemming wordt uitgesteld en heeft nog altijd niet plaatsgevonden.

Selçuk Öztürk heeft niet gereageerd en was niet bereikbaar voor commentaar.