Coronanieuws

AEX stijgt weer wat

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is dinsdag boven de 500 punten geopend. Dat was voor het eerst in bijna een maand, de vorige keer was op 6 maart. De beurs begon de dag bovendien met winst. De stemming verbetert onder meer doordat het aantal nieuwe besmettingen in een aantal zwaar getroffen landen afvlakt. Ook reageert de AEX goed op steunpakketten van centrale banken en overheden.

Het RIVM meldde maandag 101 sterfgevallen en 24 nieuwe patiënten op de IC. Het dodental komt daarmee op 1.867. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 260, iets meer dan zondag. Er liggen nu 1.409 mensen met Covid-19 op de IC, meldde coördinatiecentrum LCPS. De piek is waarschijnlijk nog niet bereikt, maar het LCPS is voorzichtig positief.

Toeristische plekken en landweggetjes worden in het paasweekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dit moet wandelaars de kans geven van het mooie weer te genieten. Dat hebben de veiligheidsregio’s afgesproken. Dit weekeinde veroorzaakten groepen motorrijders en wielrenners op allerlei plekken overlast. Voetgangers en recreatieve fietsers konden daardoor geen afstand houden.

Duitsers moeten na een buitenlands verblijf eerst twee weken thuis in quarantaine. Dat moet hen ervan weerhouden om tijdens het paasweekeinde naar Nederland te gaan. De deelstaten moeten nog met de maatregel instemmen. Tot een gedeeltelijke sluiting van de grens met Nederland, waarover de afgelopen dagen gesproken werd, is niet besloten.

Curaçao hoopt op Nederlandse steun. Voor Curaçao is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Momenteel zitten zo’n 17.000 mensen in die sector thuis doordat de coronapandemie het toerisme volledig tot stilstand heeft gebracht. De regering van het land met 160.000 inwoners heeft een noodhulppakket aangekondigd en heeft een verzoek bij Nederland ingediend voor 400 miljoen euro aan financiële steun.

Anti-5G-vandalisme treft Brabantse zendmast. Het telefoonverkeer in het Brabantse Liessel is sinds zaterdag verstoord na brand in een zendmast, vermoedelijk door brandstichting. Naast de mast van KPN en T-Mobile werden anti-5G-leuzen aangetroffen. Op sociale media circuleren complottheorieën die een verband leggen tussen 5G en de verspreiding van het coronavirus.

In Frankrijk is de piek van de coronacrisis nog niet bereikt. Daarvoor waarschuwt minister van Volksgezondheid Olivier Véran dinsdag op de Franse televisiezender BFM TV. „De uitbraak van het coronavirus in Frankrijk is nog steeds in de verergerende fase”, aldus de minister. Hoewel er minder ziekenhuisopnames zijn, worden nog altijd meer Covid-19-patiënten opgenomen dan dat er ontslagen worden.