Gesloten liveblog

Aantal coronapatiënten op de IC neemt voor het eerst af

In Nederland zijn voor zover bekend 2.248 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag 8 april bij over de uitbraak van het coronavirus. Lees voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care ligt, is van dinsdag op woensdag voor het eerst afgenomen. Het gaat om 16 patiënten minder. Er liggen nu in totaal 1.408 patiënten met Covid-19 op de IC.
 • Van dinsdag op woensdag zijn volgens het RIVM 308 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten in Nederland gemeld. Het dodental door Covid-19 is toegenomen met 147.
 • Nog deze week komt er een 'verdeelmodel' voor mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gezegd tijdens het wekelijkse coronadebat in de Tweede Kamer.
 • De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om het inreisverbod naar Europa met een maand te verlengen. De Commissie adviseert lidstaten om reizigers van buiten de unie tot 15 mei de toegang te ontzeggen, behalve als hun bezoek noodzakelijk is.
 • De EU is diep verdeeld over een gezamenlijke reactie op de economische gevolgen van de coronacrisis. Het overleg tussen EU-ministers van Financiën over steunmaatregelen ter waarde van honderden miljarden euro's is gestaakt.
 • De Wereldhandelsorganisatie (WTO) voorspelt voor dit jaar een forse daling van de wereldwijde handel, die uitkomt tussen de 13 en 32 procent. Ter vergelijking: ten tijde van het hoogtepunt van de financiële crisis in 2009 nam de handel af met zo'n 12,5 procent.
 • De gezondheidstoestand van de Britse premier Boris Johnson, die zondag werd opgenomen vanwege Covid-19, is stabiel en de behandeling slaat aan.
 • Nu het centraal eindexamen dit jaar niet doorgaat vanwege het coronavirus, mogen eindexamenkandidaten twee speciale herkansingen maken.
 • De lockdown in Wuhan is na elf weken officieel voorbij. In de Chinese stad, waar eind vorig jaar het coronavirus opdook op een lokale wildmarkt, moesten inwoners sinds 23 januari binnenblijven.
 • Lees hier: het coronablog van donderdag 9 april

Kwart van musea dreigt door coronacrisis om te vallen

Als er geen extra maatregelen komen, dreigt een kwart van de Nederlandse musea nog dit jaar om te vallen. Eenvijfde zegt al vanaf volgende maand problemen te verwachten met het uitbetalen van de salarissen. Dat maakt de Museumvereniging woensdag bekend. Bij de vereniging zijn ruim vierhonderd musea aangesloten.

De musea die dreigen om te vallen zijn middelgrote en kleinere musea, aldus de brancheorganisatie. Veel daarvan schrijven vanwege teruggelopen gemeentelijke subsidies al jaren rode cijfers. Ze houden zich vaak stand door in te teren op hun reserves. Ook hebben ze sinds de vorige economische crisis publieksinkomsten vergroot, die nu wegvallen: zaalverhuur, winkelverkoop en het uitbaten van horeca.

Lees ook: „Wat wij nu vragen is dat de huren van musea niet worden opgeschort, maar kwijtgescholden.”

De Museumvereniging wil nu dat de huren van musea een half jaar lang worden kwijtgescholden. Directeur Mirjam Moll: „Een museum krijgt subsidie, maar betaalt dat vervolgens deels terug aan huur: het museumgebouw is vaak eigendom van de overheid.”

Ook zou er een overbruggingsfonds moeten komen, aldus de directeur. „We kunnen straks niet zomaar weer open, musea zullen hun vaste opstelling moeten aanpassen aan de anderhalvemeter-samenleving. En er werken veel oudere vrijwilligers: die zullen niet allemaal terug willen of kunnen komen. Ook zal er vraaguitval zijn: mensen gaan niet meteen weer en masse naar het museum.”

Op zoek naar meer informatie over het virus?

Privacy- en beveiligingsexperts stellen eisen aan corona-apps

De apps die de Nederlandse regering overweegt in te zetten in de strijd tegen het coronavirus, moeten wat experts betreft aan een hele lijst van eisen voldoen. 26 privacy- en computerbeveiligingsexperts sommen in een woensdag gepubliceerde brief tien punten op waaraan de apps moeten voldoen om „onze vrijheden en rechten, onze veiligheid en sociale cohesie” te beschermen.

Zo mogen de gegevens die de apps verzamelen uitsluitend gebruikt worden voor het onder controle krijgen van de uitbraak - ander gebruik zou volgens de ondertekenaars verboden moeten worden. De applicaties mogen volgens hen niet gebruikt worden voor zaken als handhaving of het bepalen of iemand in aanmerking komt voor zorg.

Ook wil de zelfbenoemde gelegenheidscoalitie dat de inzet van de app „aantoonbaar bijdraagt” aan het onder controle krijgen van het virus, hierbij eist zij wetenschappelijke onderbouwing. Daarnaast noemen de ondertekenaars meerdere eisen die de privacy van de gebruikers moeten waarborgen en vindt de groep dat de het gebruik van de app altijd op vrijwillige basis moet zijn.

De brief is onder meer ondertekend door privacyorganisaties als Bits of Freedom en Open State Foundation, Platform Burgerrechten, journalisten, schrijvers, computerbeveiligingsexperts en wetenschappers. Stichting Bits of Freedom benadrukt dat als er níet wordt voldaan aan de eisen, zij zich „met hand en tand” tegen de implementatie zal verzetten.

Twitter avatar bitsoffreedom Bits of Freedom Aan deze 10 voorwaarden moet een contact tracing-app voldoen. Zo niet? Dan verzetten we ons met hand en tand tegen de implementatie ervan! https://t.co/8JII7h9j7a

De coronacrisis roept een hoop vragen omtrent privacy op. Niet alleen vraagt men zich af of corona-apps de rechten van gebruikers wel waarborgen, ook worden vraagtekens gezet bij de veiligheid van videobeldiensten als Zoom. Zo zouden computers kwetsbaarder worden voor hackers door het installeren van de app en zouden ongenodigden zich zomaar in Zoom-gesprekken kunnen mengen.

Na aanhoudende signalen over problemen met Zoom maakte techreus Google woensdagavond bekend dat medewerkers de desktopapp niet meer mogen gebruiken vanwege „veiligheidsproblemen”. Kort daarna maakte Zoom bekend de voormalige veiligheidsexpert van Facebook in te huren als adviseur om het gebruik van de dienst veiliger te maken.

Lees ook: Is Zoom wel veilig? En vijf andere vragen over videobellen

VS vorderen productie van maskers, handschoenen en beademingsapparatuur

De Verenigde Staten gaan beschermingsmiddelen en medische apparatuur, zoals gezichtsmaskers, handschoenen en beademingsapparatuur, vorderen totdat duidelijk is of die middelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Dat hebben de Amerikaanse douane en grensbescherming (CPB) en het rampenagentschap FEMA woensdag bekendgemaakt. De producten worden deels voor het buitenland geproduceerd.

Wereldwijd zijn er door de coronapandemie grote tekorten aan dit soort beschermende middelen en medische apparatuur. President Trump gaf vrijdag de opdracht om de Defense Production Act in te zetten om schaarse medische middelen binnen de eigen grenzen te houden.

Deze wet stamt uit 1950, de tijd van de Koreaanse oorlog. Hiermee kan Trump de voorraden van bedrijven vorderen en deze bedrijven dwingen om alleen maar aan de Amerikaanse markt te leveren. De Nederlandse maker van medische apparatuur Philips Respironics, dat zetelt in de Amerikaanse stad Pittsburgh, sprak twee weken geleden al de vrees uit dat deze wet ingezet zou worden.

Lees ook: In alle landen zie je het: eigen patiënt eerst

Ook andere producenten van beademingsapparaten vrezen voor de gevolgen van de wet. Het zou namelijk kunnen leiden tot een internationaal handelsconflict, omdat makers van de apparaten afhankelijk zijn van onderdelen uit de hele wereld. Europese bedrijven zouden op hun beurt de levering van onderdelen aan de VS kunnen stilleggen.

Wat het inroepen van de Amerikaanse wet betekent voor de levering van medische apparatuur aan Nederland, is niet meteen duidelijk. Minister Martin van Rijn (Medische Zorg, PvdA) bestelde eerder zo'n tweeduizend beademingsapparaten bij verschillende producenten. Het is nog niet duidelijk of de huidige stap van de VS daar gevolgen voor heeft.

Griekenland verscherpt maatregelen in aanloop naar Pasen

In aanloop naar het Paasweekend verscherpt Griekenland de landelijke coronamaatregelen. Op alle snelwegen zijn wegversperringen neergezet om te voorkomen dat Griekse stedelingen massaal afreizen naar hun dorpen van herkomst.

Vanaf middernacht controleert de politie alle grote wegen in en rond de steden. Ook bij havens en tolwegen wordt streng gecontroleerd. Iedereen die probeert naar het platteland te gaan, wordt teruggestuurd en riskeert een boete van driehonderd euro, schrijft het Griekse dagblad Ekathimerini. Ook kan hun kentekenplaat zestig dagen worden ingenomen. De Grieken mogen alleen naar de dorpen toe als ze kunnen aantonen dat ze daar wonen. Ook eilandbewoners mogen tijdelijk niet tussen de eilanden op en neer reizen, tenzij zij een arts moeten bezoeken. De maatregelen blijven tot 27 april van kracht.

De Griekse autoriteiten willen voorkomen dat inwoners van de steden het coronavirus door het land verspreiden. Het Grieks- of Orthodox Pasen valt op 19 april, maar de Grieken reizen doorgaans al in de week voor Pasen af naar hun familie. In Griekenland zijn tot nu toe bijna tweeduizend besmettingen met het coronavirus gemeld, 83 mensen zijn aan de gevolgen van Covid-19 bezweken.

Politie sluit wandelpaden af in Thessaloniki. Foto Murad Sezer/Reuters

Suriname neemt omstreden coronawet aan

Na bijna een etmaal debatteren is in Suriname woensdagavond de omstreden Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 aangenomen. Met deze noodwet krijgt de regering-Bouterse drie maanden meer bevoegdheden dan wettelijk is vastgelegd. Ook komt er een noodfonds van 400 miljoen Surinaamse dollar (omgerekend 40 miljoen euro) vrij voor de bestrijding van het coronavirus.

De gehele oppositie van De Nationale Assemblee was tegen de wet. Zij wil wel dat er geld vrijkomt voor de bestrijding van Covid-19, maar vreest dat de regering het geld deels zal gebruiken voor propagandadoeleinden. In mei zijn er verkiezingen in Suriname.

Ook is de oppositie bang dat de regering de wet zal misbruiken om haar macht te verstevigen. Volgens de oppositiepartijen is de inzet van zo’n zwaar middel niet nodig. Vicepresident Ashwin Adhin zei dat de wet ook niet betekent dat er sprake is van een noodtoestand in het land. Hij beloofde verder dat het parlement niet buitenspel zal worden gezet, schrijft persbureau ANP.

President Desi Bouterse was niet bij het urenlange debat aanwezig. Hij buigt zich met adviseurs over de economische problematiek in het land. In Suriname zijn voor zover bekend tien mensen besmet met het virus. Één persoon is tot nu toe bezweken aan de gevolgen ervan.

Coronavirus verspreidt zich razendsnel in verpleeghuizen

Het coronavirus breidt zich zeer snel uit in de verpleeghuizen in Nederland. Binnen twee dagen tijd is het aantal inwoners met verdachte ziekteverschijnselen met meer dan een kwart gegroeid. In de verpleeghuizen, waar circa 120.000 ouderen wonen, zijn tot en met woensdag 4.161 Covid-19-patiënten geteld, zo blijkt uit nieuwe cijfers Verenso, de beroepsvereniging voor specialisten ouderengeneeskunde.

Lees ook: Coronavirus verspreidt zich snel in verpleeghuizen

Gouverneur New York: coronamaatregelen hebben effect

Er bestaat „geen twijfel” dat de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus effect hebben in New York. Dat zei de gouverneur van de staat Andrew Cuomo woensdag tijdens zijn dagelijkse persconferentie. Hij stelde dat het aantal ziekenhuisopnames in de staat afvlakt. Woensdag werden 586 coronapatiënten opgenomen, zeventig minder dan dinsdag.

Cuomo riep op alle vlaggen in New York halfstok te hijsen als eerbetoon aan de mensen die zijn overleden aan Covid-19. Het dodental in de staat New York nam woensdag met 779 toe, de hoogste dagelijkse stijging, en ligt nu op bijna 6.300.

De gouverneur kondigde daarnaast aan dat de staat 600 dollar gaat uitbetalen aan alle New Yorkers die een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Cuomo verwacht dat de federale regering dit bedrag uiteindelijk aan New York zal vergoeden.

Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo I am directing flags be flown at half-mast in honor of those we have lost to this vicious virus. They are in our hearts. https://t.co/OT3KCEQkll

Europese Commissie stelt verlenging inreisverbod voor

De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om het inreisverbod naar Europa met een maand te verlengen. De Commissie adviseert lidstaten, die hier uiteindelijk over moeten besluiten, om reizigers van buiten de unie tot 15 mei de toegang te ontzeggen, behalve als hun bezoek noodzakelijk is.

Zo'n drie weken geleden stelde de EU een inreisverbod in op ‘niet-noodzakelijke’ reizen naar het Schengen-gebied, wat bestaat uit de 22 EU-landen en Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart gedurende dertig dagen. De Commissie stelt nu voor dat alle lidstaten het inreisverbod gecoördineerd verlengen en het op dezelfde datum vervolgens beëindigen.

Ook maakte de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, Josep Borrell, woensdag bekend dat de EU zo'n twintig miljard euro vrij wil maken om hulp te bieden aan landen in Afrika, Azië, Oost-Europa en Zuid-Amerika om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Het geld is afkomstig uit bestaande potjes voor buitenlandse steun.

Dodental door coronavirus in VK toegenomen met 938

Het afgelopen etmaal zijn in het Verenigd Koninkrijk 938 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Dat betekent dat in het VK nu in totaal 7.097 mensen aan het virus zijn bezweken. Dat heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid woensdag bekendgemaakt.

Niet alle 938 patiënten bezweken afgelopen etmaal aan het virus. Het sterftecijfer heeft ook betrekking op overlijdens van voor dinsdag. Verder zijn alleen patiënten in het overzicht opgenomen die in het ziekenhuis zijn gestorven.

Dagelijks worden er op dit moment zo'n 14.000 mensen getest in het VK. Ook de Britse premier Boris Johnson is positief getest op het virus. Zijn gezondheid verslechterde en afgelopen zondag moest hij worden opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels zou zin toestand stabiel zijn en lijkt de behandeling aan te slaan. Hij is in staat rechtop in bed te zitten en met zijn behandelaars te praten.

Aantal IC-patiënten Italië daalt voor vijfde dag op rij

In Italië is het aantal coronapatiënten op de intensive care voor de vijfde dag op rij gedaald. Er liggen nu 3.693 mensen op de IC, bijna honderd minder ten opzichte van gisteren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Italiaanse autoriteiten. Dinsdag werd ook al een afname van ongeveer honderd IC-patiënten gemeld.

Ook het aantal overlijdens nam vergeleken met voorgaande dagen af. In het land bezweken afgelopen etmaal voor zover bekend 542 patiënten aan de gevolgen van het virus. Wat betreft het dodental, dat nu op 17.669 ligt, is Italië wereldwijd het zwaarst getroffen door Covid-19.

Op 21 februari werd de eerste coronabesmetting vastgesteld in Italië, waar nu bijna een maand in heel het land een lockdown van kracht is.

WTO voorziet zeer sterke daling handel, erger dan crisis van 2008

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) voorspelt voor dit jaar een forse daling van de wereldwijde handel. De WTO spreekt van een afname die vermoedelijk uitkomt tussen de 13 en 32 procent. Ter vergelijking: ten tijde van het hoogtepunt van de financiële crisis in 2009 nam de handel af met zo'n 12,5 procent.

De WTO kan nog geen preciezere schatting maken, omdat er nog veel onzeker is rondom de crisis. Dat geldt ook voor schattingen over het verwachte herstel in 2021. De resultaten hangen grotendeels af van de duur van de coronauitbraak en de effectiviteit van de overheidsmaatregelen. „Deze cijfers zijn lelijk en er is geen oplossing voor”, zei WTO-directeur-generaal Roberto Azevêdo woensdag op een persconferentie.

Eerder waarschuwde hij al dat de coronapandemie een recessie zal veroorzaken die wereldwijd zal zorgen voor een grotere economische neergang dan de financiële crisis van 2008. Destijds werden daarbij nog geen concrete cijfers genoemd.

Twitter avatar wto WTO BREAKING: World trade is expected to fall by between 13% and 32% in 2020 due to the #COVID19 pandemic according to the new #WTOForecast. Full report: https://t.co/H5DocE69LA
Follow us next on our virtual press conference, happening soon. https://t.co/VWfb6V4EEY

Twee weken geleden waarschuwde ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vanwege de coronapandemie al voor een „recessie die minstens zo erg is als tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008, of erger”. Het IMF verwacht echter in 2021 weer herstel van de economie.

De Jonge zegt 'verdeelmodel' toe voor beschermingsmateriaal voor verpleeghuizen

Nog deze week komt er een 'verdeelmodel' voor mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gezegd tijdens het wekelijkse coronadebat in de Tweede Kamer.

De minister kan niet garanderen dat er straks voor iedereen genoeg beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Wel zegt hij er alles aan te doen om beschermingsmiddelen in te kopen en te laten produceren, maar daarmee is de schaarste voorlopig nog niet opgelost.

Eerder zei De Jonge dat er op dit moment nog geen sprake is van een tekort aan bijvoorbeeld mondkapjes in verpleeghuizen en de thuiszorg. Oppositiepartijen stellen dat dat al wel het geval is. GroenLinks en de PvdA pleitten er eerder vandaag voor om de verdeling van de beschermingsmiddelen landelijk te coördineren.

Tweede Kamer wil landelijke coördinatie beschermingsmiddelen verpleeghuizen

De verdeling van beschermingsmiddelen in de zorg die buiten ziekenhuizen wordt aangeboden, moet op landelijk niveau gecoördineerd worden. Daarvoor pleitten GroenLinks en PvdA woensdagmiddag in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse coronadebat. De partijen zullen later vandaag een motie over dit onderwerp indienen. Ook PVV, SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus en SGP uitten tijdens het debat zorgen over het tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen in zorginstellingen.

Verpleegtehuizen, de wijkverpleging en de thuiszorg signaleren al langer een gebrek aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes. Ook zijn er berichten dat er tekorten zijn bij huisartsen, de ggz en de gehandicaptenzorg. Dit kan betekenen dat zorgpersoneel blootgesteld wordt aan het coronavirus. Volgens Jaap van Dissel van het RIVM zijn bijvoorbeeld in 30 tot 40 procent van de verpleegtehuizen coronabesmettingen vastgesteld.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei dinsdag nog dat een tekort „nu niet speelt”. Zijn partijgenoot en Tweede Kamerlid Pieter Heerma stelde tijdens het Kamerdebat dat er wel degelijk een tekort is. „De noodsignalen bereiken mij ook. Het gaat niet goed met de verdeling over het land”, zei hij. De Jonge zal later in het debat aan het woord komen over de oproep van de partijen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Premier Mark Rutte. Foto Bart Maat/ANP

Belangrijkste nieuws tot nu toe

Het belangrijkste coronanieuws van deze woensdag tot nu toe:

 • Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care ligt, is afgelopen etmaal voor het eerst afgenomen. Het gaat om 16 patiënten minder. Er liggen nu in totaal 1.408 patiënten met Covid-19 op de IC.
 • Eerder op de dag zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, dat de capaciteit op de intensive cares in Nederland toereikend is als de verspreiding van het virus op de huidige voet doorzet.
 • Afgelopen etmaal zijn volgens het RIVM 308 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten in Nederland gemeld. Het dodental door Covid-19 is toegenomen met 147.
 • De EU is diep verdeeld over een gezamenlijke reactie op de economische gevolgen van de coronacrisis. Het overleg tussen EU-ministers van Financiën over steunmaatregelen ter waarde van honderden miljarden euro's is gestaakt.
 • Meerdere winkelketens die vorige maand sloten vanwege de uitbraak van het coronavirus, zoals Van Haren, Suitsupply en Bever, hebben de deuren weer geopend. Wel nemen ze extra maatregelen.
 • De gezondheidstoestand van de Britse premier Boris Johnson, die zondag werd opgenomen vanwege Covid-19, is stabiel en de behandeling slaat aan.
 • Als het Eurovisie Songfestival volgend jaar alsnog in Rotterdam wordt gehouden, is de stad 6,7 miljoen euro extra kwijt.
 • Nu het centraal eindexamen dit jaar niet doorgaat vanwege het coronavirus, mogen eindexamenkandidaten twee speciale herkansingen maken.
 • De lockdown in Wuhan is na elf weken officieel voorbij. In de Chinese stad, waar eind vorig jaar het coronavirus opdook op een lokale wildmarkt, moesten inwoners sinds 23 januari binnenblijven.

Met corona besmette Turken worden gevolgd door Ankara

Turken die positief getest zijn op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, zullen voortaan door de Turkse regering gevolgd worden. Ankara gaat de locatiegegevens van hun mobiele telefoons controleren om er zeker van te zijn dat zij niet zomaar de straat opgaan, meldt persbureau Reuters woensdag op basis van de autoriteiten.

Besmette mensen die hun huis toch verlaten, krijgen een sms-bericht of telefoontje met de boodschap dat ze terug naar huis moeten gaan. Als ze dat weigeren, kunnen ze een boete verwachten. Turken die niet positief getest zijn op het coronavirus mogen voorlopig nog wel gewoon naar buiten. Hun is wel gevraagd sociaal contact zoveel mogelijk te beperken. Ook zijn enkele dorpen met veel besmettingen afgesloten en zijn scholen, restaurants en bars dicht.

Turkije is niet het enige land dat smartphones inzet in de strijd tegen het coronavirus. Zo hebben China, Singapore en Zuid-Korea hun inwoners al opgedragen apps te installeren waarmee gecontroleerd wordt of men zich houdt aan de lockdownmaatregelen. Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van contactapps. Deze moeten wel voldoen aan de strenge Europese privacywetgeving.

Aantal coronapatiënten op de IC neemt voor het eerst af

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is afgelopen etmaal met 16 afgenomen. Er liggen nu in totaal 1.408 patiënten met Covid-19 op de IC, blijkt uit nieuwe cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdagmiddag heeft bekendgemaakt. Het is de eerste daling van het aantal IC-patiënten sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus.

Lees ook: Waarom waren er ineens veel meer IC-bedden nodig dan verwacht?

Niet alle 1.408 patiënten liggen in Nederlandse ziekenhuizen. Van deze patiënten zijn er 52 overgeplaatst naar Duitse ziekenhuizen, zes meer dan dinsdag. Daardoor nam het aantal IC-patiënten in ziekenhuizen in Nederland afgelopen etmaal met 22 af. 130 ziekenhuizen in Duitsland zijn bereid om Nederlandse Covid-19-patiënten over te nemen die op de IC liggen.

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg komen de cijfers „overeen met de ontwikkeling van afgelopen week”. Dinsdag nam het aantal IC-patiënten met 15 toe, maandag met 24. Kuipers noemt de afname „gunstig”, maar wijst er wel op dat de werkdruk op de IC's „onveranderd hoog” blijft. „Dit vraagt om continuering van de kabinetsmaatregelen.”

Nederlandse ziekenhuizen hebben vooralsnog voldoende capaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Er ligt bovendien voldoende apparatuur klaar om die capaciteit op ieder moment uit te breiden naar 2.400 bedden. Circa vijfhonderd van deze bedden zijn bedoeld voor niet-coronapatiënten. Het aantal patiënten met Covid-19 dat op andere afdelingen in het ziekenhuis ligt, is afgelopen etmaal afgenomen van 2.850 naar ruim 2.700.

Een IC-bed in het Erasmus MC in Rotterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

Nijmeegse politie valt binnen bij geopende kroeg en deelt 22 boetes uit

De Nijmeegse politie is in de nacht van dinsdag op woensdag een kroeg binnengevallen die ondanks de coronamaatregelen open was voor bezoekers. De 22 „hele verbaasde” aanwezigen hebben boetes van 390 euro gekregen, omdat ze zich niet aan de maatregelen hielden, schrijft de politie op sociale media.

Sinds 26 maart geldt in heel Nederland een noodverordening die bepaalt dat de politie boetes mag uitdelen voor het niet naleven van de coronamaatregelen. De gemeente bepaalt op basis van het politierapport over de inval wat de gevolgen voor de kroegeigenaar zullen zijn. Het kan gaan om een boete of sluiting, maar de gemeente kan ook besluiten geen maatregelen te nemen.

De politie ging op inspectie nadat een wijkagent tips had gekregen over een kroeg in de Klimopstraat in Nijmegen waar mogelijk 'achterdeurbeleid' werd gevoerd. Er zou 's nachts vaker activiteit zijn geweest. Eenmaal binnen vond de politie de pokerende bezoekers. Na het uitdelen van de boetes, sloot de politie de kroeg. „#Full House” en „#ishetnouechtzomoeilijk”, schrijft de politie bij de post op sociale media.

Dinsdagavond heeft de politie ook een 30-jarige man uit Rotterdam opgepakt, na het gebruik van geweld tegen een agent. De politie ging op een groep mensen in Rotterdam-West af, nadat ze melding had gekregen dat de groep te dicht bij elkaar stond. De groep keerde zich tegen de politie. Eén agent gebruikte zijn wapenstok om een man af te weren, een andere agent werd geschopt en gebeten. De man die schopte en beet kon met behulp van pepperspray opgepakt worden. Er is aangifte tegen hem gedaan van mishandeling en poging tot doodslag. Naar andere verdachten wordt onderzoek gedaan.

Dinsdag maakte de politie bekend sinds het ingaan van de noodverordening 1.400 boetes uitgedeeld te hebben voor het overtreden van de maatregelen. Dit weekend trad de politie op bij samenkomsten en feestjes in Arnhem, Borne en Breda. Ook daar deelde de politie boetes uit. „Onacceptabel”, noemde minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) deze feestjes.

Dit bericht bekijken op Instagram

Full House ♦️ ♠️ ♥️ ♣️ De wijkagent had tips gekregen dat er in de Klimopstraat in Nijmegen mogelijk een kroeg was met een ‘achterdeur beleid’. Er zou in de nacht vaker activiteit zijn. Wij hebben met die informatie gepost bij de kroeg. Daar viel het op dat er inderdaad vrij veel activiteit was. Wij zijn bij de kroeg naar binnen gegaan en troffen daar 22 hele verbaasde gezichten van een groep cafébezoekers die aan het pokeren waren. Alle 22 bezoekers (uit de hele regio) hebben een verbaal gekregen voor het niet houden aan de noodverordening (€390). De kroeg is daarna gesloten. Voor de kroeg(eigenaar) worden mogelijk nog andere maatregelen genomen. #ishetnouechtzomoeilijk #fullhouse #poker #corona #instacops #maatregelen #politie #nijmegen

Een bericht gedeeld door Politie Nijmegen (@pol_nijmegen) op

De RIVM-cijfers in grafieken

De ziekenhuisopnames en coronadoden die het RIVM woensdagmiddag meldde, hebben niet allemaal in de voorbije 24 uur plaatsgevonden. Onderstaande grafieken geven een beter beeld van de ontwikkeling van de virusuitbraak in Nederland.

Winkelketens heropenen deuren, treffen extra maatregelen

Meerdere winkelketens die vorige maand sloten vanwege de uitbraak van het coronavirus, hebben de deuren weer geopend. Zo zijn „op enkele uitzonderingen na” alle filialen van schoenenketen Van Haren weer open, net als de Nederlandse filialen van Suitsupply. Outdoorketen Bever heeft twaalf winkels heropend.

Topman Fokke de Jong van Suitsupply schrijft in een verklaring dat „het leven door moet gaan”. Hij verwacht dat de bezoekers van zijn winkels zich aan de RIVM-maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus zullen houden. „Een aantal winkels in China is weer open en daar zien we dat iedereen zich uitstekend houdt aan social distancing en andere voorzorgsmaatregelen.”

Lees ook: Koepels van winkeliers en verhuurders eens over oproep tot huurverlaging

Van Haren zegt een aantal aanpassingen te hebben doorgevoerd, waardoor het nu in ieder heropend filiaal mogelijk zou zijn om „verantwoord te winkelen”. Ook Bever heeft de winkels die weer open zijn aangepast. Er is onder meer plexiglas geplaatst bij de kassa en er zijn zogenoemde „verkoopbalies” gecreëerd. Alle drie de heropende ketens gaan verder in de gaten houden of er niet te veel mensen binnen zijn.

In Nederland zijn winkels niet verplicht te sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Meerdere grote ketens kozen hier echter zelf voor, uit angst voor verdere verspreiding van het virus of vanwege een afgenomen aantal klanten. Onder meer H&M, C&A, WE, Bijenkorf en IKEA sloten de deuren en zijn nog steeds dicht.

Een lege winkelstraat in Alkmaar. Foto Koen van Weel/ANP

KLM vraagt passagiers uit New York om gezondheidsverklaring

Alle passagiers die van New York naar Nederland vliegen met KLM moeten voortaan verplicht een schriftelijke gezondheidsverklaring invullen. Zij moeten daarbij vragen beantwoorden over hun gezondheidssituatie en het aangeven als ze bijvoorbeeld koorts hebben of kortademig zijn. „KLM zal hier zorg voor gaan dragen”, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

KLM vliegt nog dagelijks vanuit New York naar Schiphol. Passagiers moeten gedurende de vlucht een mondkapje dragen. Ook wordt een deel van de stoelen niet verkocht om afstand te bewaren. De laatste dagen zitten er gemiddeld 120 passagiers op de vlucht, laat KLM weten.

Het kabinet verzoekt mensen die vanuit New York naar Nederland reizen sinds vrijdag 3 april met klem om na aankomst veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook worden flyers uitgedeeld met de actuele coronamaatregelen die gelden in Nederland. Dezelfde „dringende oproep” tot thuisquarantaine geldt al langer voor vluchten uit China, Zuid-Korea, Italië, Iran, Spanje en Oostenrijk, schrijft De Jonge.

Premier Rutte liet afgelopen donderdag weten dat hetzelfde wordt gevraagd aan alle mensen die gebruik maken van repatriëringsvluchten via de zogeheten Bijzondere Bijstand Buitenland, een gezamenlijk initiatief van de overheid, reisbranche, verzekeraars, en luchtvaartmaatschappijen om gestrande Nederlandse reizigers te helpen. Thuisquarantaine voor terugkerende reizigers is echter niet verplicht en wordt ook niet gecontroleerd.

Behandeling Johnson slaat aan

Boris Johnsons gezondheidstoestand is stabiel en de behandeling slaat aan. De Britse premier is goedgeluimd, niet aan het werk en dankbaar voor alle beterschapswensen. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag gezegd, meldt persbureau Reuters. De eerste minister zou, net als dinsdag werd gemeld, niet aan de beademing liggen maar wel zuurstof toegediend krijgen.

Premier Johnson ligt sinds zondag in het ziekenhuis omdat zijn Covid-19-verschijnselen al enige tijd aanhouden. Aanvankelijk meldde Downing Street dat hij vanuit het ziekenhuis verder zou werken. Maandag verslechterde zijn gezondheid echter en moest hij overgebracht worden naar de intensive care. Daar ligt hij nog altijd.

De woordvoerder van Johnson zegt dat de regering nog altijd achter haar aanpak voor de bestrijding van de uitbraak staat, aldus Reuters. De „juiste maatregelen” zijn op het „juiste moment” genomen.

308 nieuwe ziekenhuisopnames in Nederland, dodental neemt met 147 toe

Afgelopen etmaal zijn 308 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten in Nederland gemeld. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. In totaal zijn nu 7.735 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest) met Covid-19.

Het aantal gemelde sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is sinds dinsdagmiddag met 147 toegenomen. In totaal zijn er in Nederland voor zover bekend 2.248 mensen gestorven aan Covid-19. Zowel het aantal nieuwe ziekenhuisopnames als de sterfgevallen hebben betrekking op meerdere dagen, omdat deze niet altijd meteen worden gerapporteerd aan het RIVM. Dat er dinsdag aanzienlijk meer meldingen van opnames en overlijdens waren, heeft ermee te maken dat er nog veel achterstallige gevallen uit het weekend werden doorgegeven.

Dinsdagmiddag lagen 1.424 patiënten op de intensive care, van wie 47 in Duitse ziekenhuizen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt later op woensdag met een nieuwe stand van zaken over dit aantal.

Lees ook: Rutte: we zijn er nog lang niet

Het aantal mensen dat positief testte op besmetting met het coronavirus nam afgelopen etmaal toe met 969. Daarmee staat het totaal aantal vastgestelde besmettingen met Covid-19 nu op 20.549. In werkelijkheid ligt dit aantal hoger omdat niet alle patiënten met een mogelijke besmetting op het virus worden getest.

Het RIVM wijst erop dat er sinds deze week meer getest wordt op het virus, waardoor een toename in het aantal gemelde besmettingen niet hoeft te betekenen dat het virus zich sneller verspreidt. In Noord-Brabant lijkt de epidemie volgens het RIVM af te vlakken, het aantal meldingen in het noorden „is stabiel laag”.

Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, zei woensdagochtend in de Tweede Kamer dat het instituut er steeds meer van overtuigd is dat de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan effect hebben. Hij stelde wel dat het vooralsnog te vroeg is om deze te versoepelen. „We maken geen sprint, maar lopen een marathon. Volhouden is cruciaal”, aldus Van Dissel.

Zuid-Afrikaanse minister met verplicht verlof vanwege verboden lunch

De Zuid-Afrikaanse minister van Communicatie en Digitale Technologie Stella Ndabeni-Abrahams is dinsdag twee maanden met verlof gestuurd omdat ze zich niet heeft gehouden aan de lockdownmaatregelen in het land. Op sociale media verschenen beelden van Ndabeni-Abrahams tijdens een lunch bij een vriendin thuis, terwijl men in Zuid-Afrika geacht wordt alleen de deur uit te gaan als dat echt noodzakelijk is. Een maand krijgt ze ook geen salaris, maakte het kantoor van de president woensdag bekend.

„Leden van de regering hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven aan Zuid-Afrikanen die grote offers moeten brengen. Niemand, en zeker een lid van de regering, zou de krachtsinspanning die ons land levert om in deze zeer ernstige situatie levens te redden moeten ondermijnen", zo zei president Cyril Ramaphosa over de schorsing van de minister.

Volgens voormalig onderminister Mduduzi Manana, bij wie de lunch plaatsvond, kwam de minister langs om hulpmaterialen op te halen. De president zegt door de uitleg van Ndabeni-Abrahams niet overtuigd te zijn. De president heeft haar opgedragen haar excuses aan te bieden. Dat heeft zij inmiddels gedaan.

Dagtoeristen niet welkom in Zuid-Limburg

Een groot deel van Zuid-Limburg wordt van donderdag tot en met maandag afgesloten voor dagjesmensen. Het gaat om de streek Heuvelland, een gebied ten zuiden van de autoweg A79 waar onder meer Valkenburg, Gulpen en Vaals liggen. Dat heeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg woensdag besloten.

De maatregel is noodzakelijk om te voorkomen dat groepen mensen dicht bij elkaar in de buurt komen en zo het coronavirus verspreiden. Afgelopen weekend was het op veel plekken erg druk in het Heuvelland. Daarom zijn er komend paasweekend controles op dagtoerisme door de politie, gemeenten, provincie en waterschap en wordt streng opgetreden tegen overtreders, schrijft de veiligheidsregio in een verklaring.

Voor inwoners van de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Vaals en Simpelveld is het gebied gewoon toegankelijk. Ook mensen die in het gebied werken of een vriend of familielid willen bezoeken, mogen het gebied nog in. Wel moeten zij vanwege de controles rekening houden met files.

De winkels in steden zoals Maastricht en Heerlen en bouwmarkten en tuincentra in Zuid-Limburg blijven komend weekend ook open. „Afgelopen weekend is op de meeste plekken gebleken dat ondernemers en klanten zich goed aan de maatregelen houden”, aldus de veiligheidsregio, die de situatie goed in de gaten zegt te blijven houden.

Twitter avatar VRZuidLimburg Veiligheidsregio Zuid-Limburg Vanaf donderdag 9 april is het Heuvelland afgesloten voor dagtoeristen. Dit om te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen en op die manier het #coronavirus verspreiden. Bestemmingsverkeer is wél nog toegestaan.
#alleensamen Meer info ⤵️
https://t.co/kouB6jsCf7 https://t.co/yh5uPymtAD

Verplaatsing Songfestival kost Rotterdam 6,7 miljoen euro

Als het Eurovisie Songfestival volgend jaar alsnog in Rotterdam wordt gehouden, is de stad 6,7 miljoen euro extra kwijt aan de organisatie van het evenement. Die miljoenen komen bovenop het eerder vrijgemaakte bedrag van 15,5 miljoen euro en worden niet vergoed door de verzekering, schrijft het college van burgemeester en wethouders woensdag in een brief (pdf) aan de Rotterdamse gemeenteraad.

In de brief staat dat Rotterdam „van harte bereid” is het Songfestival in 2021 alsnog te organiseren, mede omdat daarmee de al gemaakte kosten „niet voor niets zijn geweest”. Omdat de voorbereidingen bijna afgerond waren, is tot nu toe ruim 8 miljoen euro uitgegeven aan het evenement. De gemeenteraad wordt daarom gevraagd de benodigde extra miljoenen vrij te maken. Die zijn onder meer nodig voor de huur van concertzaal Ahoy.

Lees ook: Songfestival schuift jaar op: zelfde land, zelfde liedjes?

Het Eurovisie Songfestival zou halverwege mei plaatsvinden in Ahoy, maar werd drie weken geleden afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. De gemeente Rotterdam is door de organisatie gevraagd voor eind april te laten weten of de stad het evenement in 2021 alsnog wil organiseren, zodat een eventuele andere gaststad „voldoende tijd kan worden gegund” om de organisatie op zich te nemen.

Rotterdam Ahoy, waar het Songfestival in mei gehouden zou worden. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Burgemeesters twijfelen over hervatting voetbalcompetitie

Burgemeesters stellen dat het „heel lastig” wordt om de eredivisie en eerste divisie in juni te hervatten. Dat zegt de Bredase burgemeester Paul Depla, die namens alle burgemeesters van voetbalsteden deelneemt aan de regiegroep Voetbal en Veiligheid, tegen persbureau ANP. De KNVB liet clubs uit het betaald voetbal dinsdag weten dat de bond de voetbalcompetities vanaf half juni wil uitspelen, met of zonder publiek.

De burgemeesters vrezen dat bij hervatting van de competities te veel extra politie-inzet nodig is. Volgens hen kan de voetbalcompetitie alleen verder gaan als ook het algehele verbod op groepsevenementen is opgeheven. De politie zou dan naast de gebruikelijke zomerevenementen ook een lange reeks inhaalduels moeten beveiligen. Ook als wedstrijden in lege stadions worden gespeeld, kunnen immers supporters bijeenkomen, aldus Depla.

Lees ook: KNVB en clubs moeten wel solidair zijn met de Europese voetbalfamilie

Het afwerken van acht wedstrijden in ruim een maand tijd kan ook op twijfel rekenen bij de burgemeesters. „Op de laatste wedstrijden in het seizoen staat veel spanning, omdat het om een kampioenschap of degradatie kan gaan. Dat maakt het eens te meer een zware klus om dat in goede banen te leiden”, aldus Depla. Hij benadrukt wel dat burgemeesters pas aan zet zijn als het kabinet weer toestemming geeft voor groepsevenementen en de KNVB met een definitief plan komt. De regering komt in de week van 21 april met een nieuw besluit over de coronamaatregelen.

Depla adviseert de KNVB daarnaast om op de zaken vooruit te lopen en de competitie vanaf volgend seizoen „virusproof” te maken. „Met een flexibele opzet kan er geschoven worden als corona daarom vraagt, net zoals er ook rekening wordt gehouden met een extreem strenge winter.”

Het station van ADO Den Haag. Als het seizoen wordt uitgespeeld, is de kans groot dat dit voor lege tribunes gebeurt. Foto ANP

Dodental Spanje loopt op met 757

Het aantal gemelde coronadoden in Spanje is de afgelopen 24 uur toegenomen met 757. Dat blijkt uit cijfers die het Spaanse ministerie van Volksgezondheid woensdag heeft bekendgemaakt. Daarmee steeg het dodenaantal voor de tweede dag op rij, laat het ministerie weten aan persbureau Reuters.

In totaal zijn er door het coronavirus nu 14.555 doden te betreuren in Spanje. Daarmee is het na Italië, waar het officiële dodental dinsdag steeg naar 16.523, het zwaarst getroffen land ter wereld. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg in het afgelopen etmaal met 6.180 tot 146.690.

In Spanje is deze week voorzichtige hoop ontstaan dat de piek van de virusuitbraak nabij is. De Spaanse regering wil de meest strenge beperkingen die sinds 14 maart gelden terugschroeven. Als het Spaanse parlement daar donderdag mee instemt, kunnen bedrijven die als niet-essentieel zijn aangemerkt na Pasen weer aan het werk. Momenteel zijn alleen apotheken, banken, benzinestations en supermarkten nog open.

Eindexamenkandidaten mogen twee speciale herkansingen maken

Nu het centraal eindexamen dit jaar niet doorgaat vanwege het coronavirus, mogen eindexamenkandidaten twee vakken ophalen met een speciale herkansingstoets. Die telt voor 50 procent mee voor het eindcijfer, tenzij de leerling er zijn cijfer mee omlaag zou halen. Dat staat in de nieuwe zak-slaagregeling, die woensdag bekend is gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Er komt ook een nationaal vlaggenmoment op 4 juni, de dag waarop iedereen uiterlijk hoort of hij of zij is geslaagd.

Normaal gesproken bestaat 50 procent van het eindcijfer van een vak uit het schoolexamen en de andere helft uit het centraal eindexamen. Nu de eindexamens door corona niet doorgaan, hebben leerlingen minder kans hun cijfer op te halen. Scholierenorganisatie Laks vindt dat de regeling ruimhartiger had gekund. „Er vallen nu acht centraal examens weg, plus een herkansingsmoment”, zegt voorzitter Pieter Lossie. „Dat is nu gereduceerd naar twee momenten.” De zogeheten ‘resultaatverbeteringstoets’ wordt door de scholen gemaakt, en niet zoals bij gebruikelijke herkansingen door het Cito.

Lees hier het volledige nieuwsbericht: Twee herkansingen voor eindexamenleerlingen

President hoogste wetenschappelijke EU-orgaan stapt op om onvrede over Europees coronabeleid

De president van het hoogste wetenschappelijke orgaan van de EU, Mauro Ferrari, is drie maanden na zijn aantreden opgestapt vanwege frustratie over de Europese aanpak van het coronavirus. Het lukte de baas van de Europese Onderzoeksraad (ERC) niet een grootschalig wetenschappelijk programma op te zetten om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, meldt de Financial Times.

Ferrari wilde volgens de krant een programma opzetten dat „de allerbeste wetenschappers de middelen en kansen” moest geven om op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten de pandemie zo goed mogelijk te bestrijden. Het bestuursorgaan van de ERC, de Wetenschappelijke Raad, verwierp het plan echter. De raad mag alleen onderzoek financieren dat door wetenschappers zelf is voorgesteld en geen eigen programma's uitvoeren, was het argument.

Later, nadat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hem naar zijn mening over de aanpak van de pandemie had gevraagd, ontwikkelde Ferrari een nieuw plan. Von der Leyen kwam met toevoegingen. De samenwerking met de voorzitter van de Commissie leidde volgens Ferrari tot „intern politiek onweer”. Het tweede plan liep vervolgens stuk in de Brusselse bureaucratie, aldus Ferrari.

Ferrari trad op 1 januari aan als president van de ERC. „Ik ben extreem teleurgesteld door de Europese reactie op Covid-19”, verklaarde Ferrari aan de Financial Times. Naar eigen zeggen was Ferrari „overtuigd supporter” van de Europese Unie, een denkbeeld dat „compleet veranderd” is door de aanpak van Covid-19. Dinsdag leverde hij zijn ontslagbrief in bij Von der Leyen.

De aanpak van de coronacrisis verschilt per EU-land. De landen kunnen het ook niet eens worden over noodsteun aan de zwaarst getroffen lidstaten. Eerder noemde Duitse bondskanselier Angela Merkel de crisis de „grootste uitdaging” voor de EU sinds de Tweede Wereldoorlog.

'Druk op zorgpersoneel nog altijd erg hoog'

Dat het aantal ernstig zieke Covid-19-patiënten afvlakt, biedt enige hoop, maar de druk op mensen die in het ziekenhuis werken is nog altijd erg hoog. Dat zeiden NVIC-voorzitter Diederik Gommers en Inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd Ronnie van Diemen in de Tweede Kamer. De zorg wordt zeer zwaar belast en dat eist zijn tol van artsen en verpleegkundigen, zeiden zij.

Van Diemen verwees naar de uitspraak van Jaap van Dissel van het RIVM dat in de coronacrisis geen sprake is van een sprint maar van een marathon. „Niet iedereen is voor die marathon getraind”, zei zij. Ziekenhuizen hebben alles op alles moeten zetten om de eerste nood te lenigen, maar de belasting op het personeel is op de langere termijn niet houdbaar. Zo zijn de IC's ook nodig voor patiënten die geen Covid-19 hebben wier zorg nu is uitgesteld, waardoor er later nog een nieuwe golf werk aan staat te komen. „Het zal gaan schuren om de niet-Covidzorg nu goed op te gaan bouwen, samen met de Covidzorg. En te zorgen dat patiënten het gevoel hebben dat ze echt kunnen komen naar zorginstellingen.”

Ook moeten zorgmedewerkers op enig moment met vakantie kunnen en moet voorkomen worden dat zij een burn-out oplopen, aldus de Inspecteur-generaal. Gommers merkte ook op dat het voor artsen en verplegers op de intensive cares erg zwaar is dat de naasten van patiënten nauwelijks op de IC mogen komen. Het is volgens hem belangrijk dat er veel gepraat wordt over de huidige situatie, zowel met psychologen en coaches als door ziekenhuismedewerkers onderling. Toch noemde hij het „erg spannend” hoe goed het ziekenhuismedewerkers lukt om ook in de komende maanden deze coronacrisis „een plekje te geven". Zorgbestuurders moeten daarin volgens Van Diemen ook een rol spelen.

IC-apparatuur in het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum. Foto Sem van der Wal/ANP

België: voor het eerst een daling van het aantal ziekenhuispatiënten

In België is het totaal aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt voor het eerst gedaald. Dat heeft het Nationaal Crisiscentrum woensdagochtend bekendgemaakt op zijn dagelijkse persconferentie. De laatste 24 uur werden weliswaar 487 mensen opgenomen, maar ondertussen konden ook 524 mensen het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen nu 5.688 mensen in ziekenhuizen verspreid door het land.

Het aantal mensen op de 'intensieve zorgen' stijgt wel nog licht: daar liggen nu 1.267 patiënten. Er kwamen 205 nieuwe meldingen binnen over sterfgevallen, wat het totaal op 2.240 brengt. Dat is flink minder dan dinsdag, toen België 403 nieuwe sterfgevallen meldde, maar dat cijfer was vertekend omdat onder de nieuw gemelde doden 241 mensen vielen die eerder al overleden in Vlaamse verzorgingstehuizen.

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat de eerste positieve tekenen niet betekenen dat België „uit de gevarenzone” is. De belasting voor ziekenhuizen is volgens hem nog altijd „zeer hoog”. Ook blijft de situatie in verzorgingstehuizen precair. De laatste dagen komt er steeds meer kritiek vanuit woonzorgcentra. Pas sinds deze week zijn er meer testen beschikbaar om na te gaan of bewoners en medewerkers daar besmet zijn, maar er zijn lang niet genoeg testkits voor iedereen. Ook is er niet genoeg beschermingsmateriaal, en dreigen er personeelstekorten door ziekmeldingen.

Italië sluit havens voor migrantenschepen

Schepen met migranten zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus niet langer welkom in Italiaanse havens. Dat heeft de regering in Rome dinsdagavond laat besloten, meldt persbureau Reuters. Zolang noodmaatregelen tegen de verspreiding van het virus gelden, kunnen schepen niet aanmeren in Italië.

De maatregel volgde nadat een schip van de Duitse ngo Sea-Eye koers had gezet naar Italië, met aan boord circa 150 voor de Libische kust opgepikte migranten. Het besluit is ondertekend door onder anderen de Italiaanse ministers van Binnenlandse Zaken en Transport, en ook door de linkse minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza, die veel campagne heeft gevoerd voor de bescherming van migranten.

Nadat een tijdlang minder migranten via zee waren aangekomen in Italië, was begin dit jaar weer een toename zichtbaar. Sinds de coronacrisis in maart in volle hevigheid uitbrak in Italië, droogde de toestroom echter vrijwel volledig op.

In Italië, waar het officiële dodental dinsdag steeg naar 16.523, werd eind januari de noodtoestand uitgeroepen tot 31 juli. Bovendien geldt een lockdown tot 13 april, waarbij verlenging voor de hand ligt.

'Capaciteit IC's is voldoende bij huidige mate van verspreiding'

De capaciteit op de intensive cares in Nederland is toereikend als de verspreiding van het virus op de huidige voet doorgaat. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer. De arts zei daarover „absoluut opgelucht" te zijn.

Schattingen van het aantal bedden dat naar verwachting nodig is, komen op basis van nieuwe, betere informatie lager uit dan eerdere ramingen. Sinds dit weekend vlakt de toename in het aantal patiënten bovendien duidelijk af, zei Gommers. Ook ontstaat er langzaam maar zeker een beter beeld van het aantal patiënten dat de IC weer verlaat. Artsen weten steeds meer over het ziekteverloop van coronapatiënten. Zo begrijpt men nu beter wat er precies gebeurt in de longen, waardoor artsen onder meer beter kunnen voorspellen hoe lang mensen op de IC blijven.

Voorspellingen van de verwachte vraag naar IC-bedden zijn aangepast op basis van de nieuwe inzichten, waarna kon worden vastgesteld dat de nood op de intensive cares minder snel nijpend wordt dan eerder werd gevreesd. Volgens de meest recente berekening zullen er over twee weken (op 21 april) 1.718 bedden nodig zijn. Een berekening van 4 april liet nog een behoefte aan 1.962 bedden op 18 april zien.

Ook Gommers benadrukte dat het onverminderd belangrijk is dat iedereen zich aan de maatregelen houdt om een nieuwe toename in het aantal patiënten te voorkomen.

Singer-songwriter John Prine (73) overleden aan Covid-19

De invloedrijke Amerikaanse folk- en countryzanger en John Prine is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft zijn familie dinsdagavond bevestigd aan The New York Times. Prine schreef zowel woedende, indringende nummers als luchtige liedjes en was daarmee een inspiratiebron voor wereldberoemde folk-artiesten zoals Kris Kristofferson en Bob Dylan. Die laatste noemde Prine eens een van zijn favoriete artiesten.

Twitter avatar springsteen Bruce Springsteen Over here on E Street, we are crushed by the loss of John Prine. John and I were "New Dylans" together in the early 70s and he was never anything but the lovliest guy in the world. A true national treasure and a songwriter for the ages. We send our love and prayers to his family.

Prine werd op 26 maart opgenomen in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Tennessee en lag dertien dagen op de intensive care, waar hij te maken kreeg met complicaties van Covid-19. De zanger had in het verleden twee keer kanker gehad: in 1996 huidkanker, in 2013 longkanker. Beide keren werden de tumoren door operaties verwijderd.

De dood van Prine, die Grammy's won in 1991 en 2005, maakt veel los in de muziekwereld. Onder anderen Bruce Springsteen en Chris Isaak reageren bedroefd op het nieuws via Twitter. Prine zou op 17 februari optreden in Paradiso, maar dat concert werd verplaatst naar eind augustus vanwege de uitbraak van het coronavirus.

RIVM: we maken geen sprint, maar lopen een marathon

Het RIVM raakt er steeds meer van overtuigd dat de maatregelen om de coronavirusuitbraak te beteugelen effect hebben, maar het is nog te vroeg om ze te versoepelen. Dat heeft Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, woensdag gezegd in een technische briefing in de Tweede Kamer. Hij lichtte daarin ontwikkelingen van de voorbije week toe, en nam met de parlementariërs ook andere data over Covid-19 door.

De experts krijgen een steeds duidelijker beeld van de verspreiding van het virus, zei Van Dissel. De snelle stijging in het aantal zieken die in het begin van de uitbraak te zien was in Noord-Brabant en Limburg lijkt de rest van Nederland vooralsnog bespaard te blijven. Dat komt door de contactbeperkende maatregelen, ziet het RIVM. Van Dissel herhaalde daarom de oproep die premier Mark Rutte dinsdag deed: houd nog even vol, ook komend paasweekend. „We maken geen sprint, maar lopen een marathon. Volhouden is cruciaal.”

Lees ook: Met voortschrijdend inzicht duidt het RIVM de coronacrisis

Van Dissel keek ook naar een aantal lopende onderzoeken om het virus beter in kaart te brengen. Zo noemde hij een lopend onderzoek door Verenso (Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde) en het onderzoeksinstituut Nivel dat meer duidelijkheid moet verschaffen over de virusverspreiding in de verpleeghuizen. Covid-19 is inmiddels in ongeveer negenhonderd instellingen vastgesteld, zei hij. De verpleeghuizen waar gevallen voorkomen, liggen vooral in regio's waar veel ziektegevallen bekend zijn. Een van de vragen is welke rol de huizen hebben gespeeld in de verspreiding van het virus.

Ook Google levert inmiddels cijfers waaruit blijkt in hoeverre mensen bepaalde locaties mijden, bijvoorbeeld het openbaar vervoer of parken. Dat soort gegevens kan volgens Van Dissel later gebruikt worden om uit te rekenen hoe mensen elkaar aansteken.

Jaap van Dissel van het RIVM praat de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Foto Sem van der Wal/ANP

'Lockdown in Frankrijk moet weken verlengd worden'

Frankrijk moet de lockdown die het land tot 15 april heeft ingevoerd met enkele weken verlengen. Dat zei Jean-François Delfraissy, het hoofd van de medisch-wetenschappelijke raad die de Franse regering adviseert over de bestrijding van het coronavirus, woensdag op de Franse publieke radiozender France Info, meldt persbureau Reuters. Hij sluit zich daarmee aan bij premier Édouard Philippe, die begin deze maand ook zinspeelde op verlenging.

Het hele land zit al sinds 17 maart in lockdown. Openbare gelegenheden zijn gesloten en er worden boetes uitgedeeld aan mensen die zonder noodzakelijke reden de deur uitgaan of met te veel anderen samenkomen. Dinsdag kreeg president Emmanuel Macron nog kritiek omdat hij die regels zelf niet in acht nam tijdens een werkbezoek aan Seine-Saint-Denis, een arm en zwaar getroffen departement ten noordoosten van Parijs.

Frankrijk passeerde dinsdag als vierde land de grens van tienduizend coronadoden, en volgens minister van Volksgezondheid Olivier Véran moet de piek nog komen. Volgens hem ontstaat een nieuwe uitbraak als de lockdown te snel zou worden beëindigd. Delfraissy zei woensdag dat 17 miljoen van de circa 67 miljoen Fransen ernstig risico bij het oplopen van het coronavirus vanwege leeftijd, ziekte of overgewicht.

Ondertussen wordt meer duidelijk welke economische gevolgen de corona-uitbraak heeft voor het land. De Franse economie is in het eerste kwartaal naar schatting met 6 procent gekrompen vergeleken met het kwartaal ervoor, maakte de Franse centrale bank vanmorgen bekend. Dat zou de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog betekenen, iets waar de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire maandag al voor zei te vrezen.

Vanwege de lockdown lag de Champs-Élysées er afgelopen zaterdag verlaten bij. Foto Yoan Valat/EPA

Gevangenis Sittard neemt maatregelen tegen 'smokkelgooiers'

De gevangenis in Sittard heeft de helft van de luchtplaats afgesloten om te voorkomen dat gevangenen toegang hebben tot pakketjes die over de muur worden gegooid. De gevangenis ziet „een toename van dit soort smokkelpogingen” sinds gevangenen door de coronamaatregelen geen bezoek meer mogen ontvangen, zegt een woordvoerder tegen nieuwssite 1Limburg. Vooral drugs en telefoons zouden over de muur worden geworpen.

Normaal gesproken worden gewilde goederen door bezoekers de penitentiaire inrichting binnengesmokkeld. Om gevangenen toch te voorzien van deze goederen, gooien mensen van buiten de gevangenis pakketjes op de luchtplaats. Door deze deels af te sluiten, moeten de 'smokkelgooiers' verder gooien voordat de pakketjes daadwerkelijk bij de gevangenen belanden.

Gevangenispersoneel controleert de luchtplaats ook op verdachte pakketjes voordat gevangenen naar buiten mogen. Op het smokkelen van verboden spullen staat een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden.

Geen akkoord tussen EU-ministers over noodsteun, gesprekken gestaakt

Europa is diep verdeeld over een gezamenlijke reactie op de economische gevolgen van de coronacrisis. Een overleg tussen Europese ministers van Financiën over een pakket steunmaatregelen ter waarde van honderden miljarden euro's is op niets uitgelopen. Zestien uur na de start van het video-overleg werd woensdagochtend besloten de gesprekken te staken. Donderdag wil men de vergadering hervatten.

Vooral de posities van Nederland en Italië blijken vooralsnog onmogelijk met elkaar te verenigen. De gesprekken zitten vast op de voorwaarden voor een lening uit het Europese noodfonds. Traditioneel moet een land in ruil voor zo’n lening forse hervormingen doorvoeren. Dat is een schrikbeeld in Zuid-Europa. Vooral in Italië, waar de vrees gedwongen te worden tot ingrijpende bezuinigingen in het publieke debat sterk leeft.

Nederland is inmiddels bereid tot enige soepelheid, maar wil dat voor een lening op de langere termijn wel hervormingseisen worden gesteld. Voor Italië is elke hint naar ‘voorwaarden’ onacceptabel.

Italië wil bovendien dat in de slotverklaring van de ministers op z’n minst de mogelijkheid wordt opengehouden dat de eurozone in de toekomst gezamenlijke schuldpapieren, zogeheten eurobonds, kan gaan uitgeven. En ook daar botst men hard met Nederland, dat weigert elke verwijzing naar nieuwe instrumenten in de tekst op te nemen.

Lees meer over de discussie in de EU omtrent het coronavirus: Ineens weten Europese politici elkaar wél te vinden

Donderdag worden de gesprekken hervat, maar dat de ministers er nu na urenlange gesprekken niet uit zijn gekomen is een pijnlijk signaal. Tijdens een video-overleg twee weken geleden slaagden Europese regeringsleiders er ook al niet in overeenstemming te bereiken. Toen werd besloten dat de ministers van Financiën zouden zoeken naar een werkbaar compromis – iets dat twee weken later duidelijk nog niet gelukt is.

Minister Wopke Hoekstra (CDA) benadrukt woensdagochtend nog maar eens dat de Nederlandse regering geen gezamenlijke schulden wil aangaan met andere EU-landen. „Nederland was, is en blijft tegen eurobonds, omdat we daarmee de risico's in Europa vergroten in plaats van verkleinen”, schrijft Hoekstra op Twitter. Volgens hem is het ook nog te vroeg om het Europese noodfonds aan te spreken, omdat het in de eerste plaats gaat om „een gezondheidscrisis”. Voor deze crisis moet volgens hem wel EU-breed extra geld vrijgemaakt worden.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra dinsdag tijdens de videovergadering met zijn EU-collega's. Foto Bart Maat/ANP

Calamiteitenhospitaal in Utrecht gaat ook patiënten opvangen

Het calamiteitenhospitaal in Utrecht wordt ingezet voor Covid-19-patiënten. Dat hebben het UMC Utrecht en de commandant van het Centraal Militair Hospitaal laten weten aan de ministers Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport, PvdA) en Ank Bijleveld (Defensie, CDA), schrijven de bewindspersonen aan de Tweede Kamer. Daarmee komen er in Utrecht nog eens negentien intensivecarebedden beschikbaar.

Het noodziekenhuis is een samenwerking tussen de krijgsmacht en het Utrechtse academische ziekenhuis. Het is vooral berekend op patiënten die gewond zijn geraakt door ongelukken of geweld, waardoor de capaciteit voor het verplegen van patiënten van infectieziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld een coronavirus volgens het ziekenhuis „beperkt” is. Het ziekenhuis heeft zich er wel op voorbereid, onder meer in samenwerking met het RIVM. De zorg die in het ziekenhuis verleend wordt aan militairen gaat volgens de ministers onverminderd door.

Vanuit het ministerie van Defensie wordt op verschillende manieren bijgedragen aan de bestrijding van de virusuitbraak. Zo helpen militairen mee op het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) in Driebergen, heeft de krijgsmacht beademingsapparatuur geleverd en heeft defensie geholpen met het oplossen van allerlei logistieke problemen. Onder anderen Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en LOCC-chef Ernst Kuipers hebben gezegd dat de militairen erg belangrijk geweest zijn in de snelle opschaling van de IC-capaciteit in Nederland. De werkwijze lijkt namelijk op de manier waarop zorg ingericht wordt op missies.

Toestand Johnson op IC nog altijd stabiel

De toestand van de Britse premier Boris Johnson is stabiel maar wordt nog altijd „nauwlettend gemonitord” na zijn tweede nacht op de intensive care in het St. Thomas-ziekenhuis in Londen. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdagochtend laten weten aan de Britse omroep BBC. Een woordvoerder van Johnson zei dinsdagavond dat de premier „goed gehumeurd” is.

Nu Johnson op de IC ligt, wordt hij vervangen door minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Die laat weten dat hij ervan overtuigd is dat Johnson zal herstellen van Covid-19 en noemde hem „een vechter”. Later op woensdag volgt waarschijnlijk een nieuwe update over de toestand van Johnson.

Ondertussen is onduidelijkheid over de exacte bevoegdheden van Raab. Hoewel hij de dagelijkse persconferentie leidt en ook de krijgsmacht kan mobiliseren, mag hij bijvoorbeeld geen regeringsadviseurs ontslaan of vervangen.

Lees ook: Is Dominic Raab wel 'fit for the job'?

254 nieuwe coronadoden in Duitsland

Het aantal mensen dat in Duitsland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is de afgelopen 24 uur met 254 toegenomen. Dat blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van het Robert Koch-Institut, het Duitse equivalent van het RIVM. Het totaal aantal coronadoden in Duitsland steeg hierdoor naar 1.861.

Het aantal bevestigde besmettingen passeerde de grens van honderdduizend. Uit tests bleek dat nog zeker 4.003 mensen besmet zijn met het virus, waarmee het totaal aantal gemelde besmettingen uitkomt op 103.228. Het vergelijken van het aantal besmettingen tussen landen is door het uiteenlopende testbeleid momenteel erg lastig. Duitsland test bijvoorbeeld relatief veel.

Amerikaanse minister weg na uitspraken over commandant vliegdekschip

De Amerikaanse waarnemend minister van Marine Thomas Modly is opgestapt nadat hij in een toespraak had uitgehaald naar Brett Crozier, de voormalige commandant van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Crozier was uit zijn functie gezet nadat hij in een naar de media gelekte brief opriep militairen van het schip te halen wegens een uitbraak van het coronavirus aan boord.

Tijdens een toespraak voor de bemanning van het vliegdekschip zei de waarnemend minister dat Crozier „te naïef of te dom” was om het bevel te voeren over het schip. Ook werd Crozier beschuldigd van „verraad”.

Hoewel Modly zich later verontschuldigde voor zijn uitspraken, besloot hij toch zijn ontslag in te dienen. Jim McPherson is voorgedragen als zijn opvolger.

Modly had Crozier zelf ontslagen vanwege lekken naar de media. Overigens werden er na de oproep alsnog 2.700 van de 4.800 opvarenden van het schip gehaald en op het eiland Guam in de Stille Oceaan in quarantaine geplaatst. Op het vliegdekschip zijn inmiddels 230 besmettingen vastgesteld.

Correctie: In dit bericht werd Thomas Modly aanvankelijk 'staatssecretaris' genoemd. Dat is hierboven aangepast.

Lockdown in Wuhan voorbij

De lockdown in Wuhan is na elf weken officieel voorbij. In de Chinese stad, waar eind vorig jaar het coronavirus opdook op een lokale markt, moesten inwoners sinds 23 januari binnenblijven. Nu de lockdown voorbij is, mogen inwoners zich vrij door de stad bewegen en Wuhan zelfs weer verlaten.

Het coronavirus lijkt redelijk onder controle in de stad. In de afgelopen twee weken werden er slechts twee nieuwe gevallen geconstateerd. Toch worden inwoners via een app op hun telefoon in de gaten gehouden. Mondkapjes blijven verplicht en ook worden er nog temperatuurcontroles gehouden.

Het hoofd van de Communistische Partij in Wuhan waarschuwde op vrijdag nog dat de risico’s van een terugval voor Wuhan groot blijven. Hoewel de restricties nu versoepeld zijn, riep hij de inwoners van de stad op alleen buiten te komen als het nodig is.

Wuhan is een van de zwaarst getroffen steden in China. In totaal zijn er 50.007 gevallen van Covid-19 vastgesteld en meer dan 2.500 doden gevallen. In heel China zijn er volgens de laatste cijfers 81.740 besmettingen.

Nog geen akkoord over EU-noodsteun, onderhandelingen gaan 's nachts door

Europese ministers van Financiën slaagden er dinsdagavond tijdens een video-overleg vooralsnog niet in een overeenstemming te bereiken over een pakket maatregelen om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. De gesprekken van de Eurogroep gaan de nacht in en zullen waarschijnlijk niet voor woensdagochtend klaar zijn.

De discussie spitst zich vooral toe op hoe streng de voorwaarden voor een lening uit het Europese noodfonds moeten worden. Nederland wil vasthouden aan de bestaande regels, die voorschrijven dat een land in ruil voor een lening forse hervormingen doorvoert. Dat is een schrikbeeld in Zuid-Europese landen, die vrezen jarenlang vast te zitten aan een streng programma van harde bezuinigingen. Duitsland is inmiddels bereid soepel te zijn met de leenvoorwaarden, en ook Nederland is opgeschoven en wil voor de eerste crisishulp flexibel met de regels omgaan. Maar de precieze formulering van de voorwaarden splijt de Eurolanden nog altijd.

Op de achtergrond speelt een nog explosievere discussie, over de mogelijke uitgifte van gezamenlijke Europese schuldpapieren, zogeheten eurobonds. Op een snel akkoord daarover rekent niemand, maar een flinke groep landen wil de mogelijkheden wel verder onderzoeken en de deur daarmee op een kier houden. Dat stuit op fel verzet in Duitsland en Nederland, die ervoor vrezen dat ze zo langzaam een voorstel waar ze zich al jaren tegen verzetten in worden gedrukt.

Of de ministers er woensdagochtend uitkomen is onzeker, maar hoe dan ook tonen de moeizame onderhandelingen de diepe breuklijnen in de EU. Bereikt de Eurogroep geen akkoord, dan moeten de regeringsleiders er verder mee aan de slag. Na een eerdere poging daartoe werd het onderwerp juist terugverwezen naar de ministers van Financiën.

Minster van Financiën Wopke Hoekstra tijdens het video-overleg Foto EPA / Bart Maat

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag 7 april:

 • Tijdens de persconferentie dinsdagavond kondigde premier Mark Rutte geen nieuwe maatregelen aan tegen de bestrijding van het coronavirus. Hoewel de laatste cijfers rond de coronacrisis laten zien dat de maatregelen werken, zijn we er volgens Rutte nog niet. Zijn boodschap luidde dan ook: „Houd vol, blijf zoveel mogelijk thuis.”
 • Ook werd tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat het kabinet een nieuw middel gaat inzetten in de strijd met Covid-19, namelijk twee apps. Het gaat om een app die inzichtelijk moet maken of je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus, en een app die bedoeld is om de symptomen in de gaten te houden.
 • Het afgelopen etmaal zijn in Nederland 234 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat is ruim twee keer zoveel als een dag eerder. Volgens het RIVM komt dat omdat veel van de overledenen op vrijdag, zaterdag en zondag pas maandag worden verwerkt en gerapporteerd. Het aantal Nederlandse patiënten dat op de intensive care ligt is toegenomen met vijftien. Dat betekent een verdere afname van de stijging.
 • De toestand van de Britse premier Boris Johnson, die maandag op de intensive care werd opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus, is „stabiel”. Hij heeft geen longontsteking, ligt niet aan de beademing maar krijgt wel zuurstof toegediend, meldt Downing Street.
 • Randstad gaat al zijn uitzendkrachten doorbetalen tot en met 31 mei, ook als er voor hen geen werk meer kan worden gevonden. Het uitzendbureau gaat de NOW-regeling aanvragen, waarmee de overheid een groot deel van de loonsom kan overnemen. Het is het eerste uitzendbureau dat laat weten gebruik te gaan maken van de regeling.
Lees hier het blog van dinsdag 7 april terug