Thuiskok.

Iets nieuws

Het is dat de zon zich de laatste weken veel heeft laten zien, anders was ik vergeten dat het voorjaar begonnen is. Door het thuiswerken beginnen de dagen op elkaar te lijken en wordt het steeds lastiger te ontwaren welke dag van de week het is. Dingen waar ik normaal naar uitkijk, beginnen of vinden plaats zonder dat ik er erg in heb.

Zo was ik helemaal vergeten dat het aspergeseizoen van start is gegaan. Plots werd ik er van alle kanten aan herinnerd – het take-out-menu van sterrenrestaurant Rijks bevatte vorige week asperges, net als de borreltas van Amsterdamse producten die de Volkskrant-recensent Hiske Versprille verkoopt. Van een uitgever kreeg ik de duidelijkste herinnering toegemaild: „Het aspergeseizoen is begonnen!” Een verwijzing naar een aspergekookboek van Jessica Lek, dat ik vorig jaar heb besproken.

Maar nu ik het weet, is het toch anders. Asperges associeer ik met de eerste potjes tennis op een buitenbaan, op een speciaalbiertje op het terras in de voorjaarszon. Dat kan allemaal niet. Ik merk dat ik niet zo veel zin heb in asperges als normaal.

Laten we dan maar wat nieuws proberen deze week. Onlangs bracht Jessica Lek een nieuw kookboek uit met recepten met jackfruit, een tropische vrucht met een neutrale smaak en een vlezige structuur, en daarom erg populair is als veganistische vleesvervanger.

Je kunt er bijvoorbeeld nuggets van maken, dumplings, ravioli of gestoomde bao buns mee vullen, grote stukken jackfruit aan een spies rijgen en ze grillen, of juist met een vork uit elkaar trekken zodat je pulled jackfruit krijgt, een variatie op pulled pork. Omdat de vrucht zo vezelig is, neemt het veel smaak op en doet jackfruit het ook goed in stoofschotels en curries.

Veel van deze gerechten staan in het kookboek, met meer dan dertig recepten in totaal. Verder is het boek vrij rechttoe-rechtaan – u zult zelf moeten uitvogelen of jackfruit iets voor u is.

Blijft over de grote vraag: hoe kom je eraan? U kunt jackfruit tegenwoordig gewoon vinden in de grotere supermarkt, ingeblikt in het schap naast de mais of vers in het koelvak. Let goed op dat u de juiste jackfruit koopt; ze worden zowel rijp, geel en zoet verkocht, als jong, groen-wit en hartig. Die laatste variant moet u hebben voor de recepten die we deze week gaan maken.