Romans-sur-Isère

Frankrijk onderzoekt aanval met mes, 2 doden, als terreur

In het Zuid-Franse Romans-sur-Isère zijn zaterdagochtend twee personen om het leven gekomen bij een mesaanval. De dader is gearresteerd. De man stak in op een rij mensen die vanwege de lockdownmaatregelen buiten een bakkerij in het centrum van de plaats op hun beurt stonden te wachten. Daarna viel hij andere passanten op schijnbaar willekeurige plaatsen in het stadscentrum aan. Vijf mensen raakten gewond.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner, die afreisde naar Romans-sur-Isère, zei dat de man zaterdag een „terroristische reis” heeft afgelegd. De minister zei ook dat de veiligheidsdiensten nog onderzoeken of de actie als een terreurdaad beschouwd moet worden.

Een woordvoerder van het antiterreurparket van het openbaar ministerie zei zaterdag dat de verdachte naar eigen zeggen uit Soedan komt en in 1987 geboren werd. Franse media melden dat de man ‘God is groot’ in het Arabisch riep tijdens de aanval. In zijn woning werden teksten aangetroffen waarin hij klaagde over „leven in een land vol ongelovigen”.

President Emmanuel Macron sprak over een „vreselijke daad in een periode waarin ons land al hard getroffen is”. Hij verwees daarmee naar het coronavirus, dat in Frankrijk al meer dan 6.500 levens heeft geëist. (RTR, AFP)