Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink (64) overleden

Onderwereld Hendrik Jan Korterink schreef de afgelopen 46 jaar over de Nederlandse criminele wereld, onder meer over kopstukken Willem Holleeder en Cor van Hout.
Hendrik Jan Korterink publiceerde onder meer in Panorama en Nieuwe Revu.
Hendrik Jan Korterink publiceerde onder meer in Panorama en Nieuwe Revu. Foto Herman Engbers/Hollandse Hoogte

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink is maandagochtend op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter, Anna Korterink, via zijn eigen website misdaadjournalist.nl bekendgemaakt.

Korterink had een aantal maanden geleden bekendgemaakt dat hij leed aan darmkanker. Volgens zijn dochter is hij maandag „rustig” gestorven. „Hij heeft afscheid van ons, zijn gezin, kunnen nemen zoals hij dat wilde. Het is goed zo.”

Korterink, die zijn eerste misdaadverhaal publiceerde toen hij 18 jaar oud was, werkte onder meer voor Panorama en Nieuwe Revu en voor tv-programma’s van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook schreef hij meerdere misdaadboeken, onder meer over misdaadkopstukken Willem Holleeder en Cor van Hout. Daarnaast publiceerde hij op zijn eigen website artikelen over de onderwereld.

Echte mannen

In 2010 kwam Echte mannen eten wél kaas uit, een boek waarin Hendrik Jan Korterink het verhaal van Maria Mosterd in twijfel trekt. Die had twee jaar daarvoor Echte mannen eten geen kaas uitgebracht, een bestseller waarin ze schreef dat ze gedurende vier jaar werd mishandeld en zich gedwongen prostitueerde. Korterink sprak met betrokkenen en kwam tot de conclusie dat Mosterd haar slachtofferverhaal had verzonnen ofwel schromelijk had overdreven.