Recensie

Recensie Theater

Ook online gaat comedian Louis CK weer feilloos over het randje

Comedy In 2017 gaf Louis CK toe zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel wangedrag en was hij wereldster af. De show waar hij sindsdien aan werkte, staat sinds zaterdag op zijn site.

Louis C.K. als gastheer in Saturday Night Live in 2017.
Louis C.K. als gastheer in Saturday Night Live in 2017. Will Heath

„Ik leerde op te jonge leeftijd dat het me plezier deed als mensen boos werden om wat ik zei”, zegt Louis CK in zijn comedyspecial Sincerely, waarmee hij de afgelopen jaren over de wereld reisde. Sinds zaterdag is het programma voor acht dollar te zien op zijn website.

Op het podium heeft Louis CK een feilloos gevoel voor ongemakkelijkheid. Daarbuiten niet, bleek toen hij in 2017 één van de bekendste mannen werd die werden aangewezen als seksueel ‘roofdier’. Over de kwestie geeft hij nu advies: „Als je ooit vraagt of je je mag aftrekken in aanwezigheid van anderen en ze zeggen ja, vraag dan of ze het zeker weten. En als ze dan weer ja zeggen, doe het dan toch niet.”

Hij is geen goed mens, zegt hij. Hij heeft geleerd wie zijn echte vrienden zijn. „Maar wie wil dat weten? Dat zijn nooit je coole of geestige vrienden.” Op dezelfde dwarse manier weet hij een uur lang uit allerlei ongemak grappen te peuren. Of het nu gaat over pedofilie, het woord ‘achterlijk’, religie, asielhonden of de crematie van je moeder: Louis CK gaat over het randje met een morbide of schunnige fantasie. Zorgvuldig bouwt hij zijn redenering op, quasi-redelijk, naar een zo shockerend mogelijke grap.

Mensen mogen hem dan de middelvinger geven als hij zit te eten in een restaurant, zoals hij zegt, zijn werk lijdt er niet onder.

Louis CK: Sincerely. Via: louisck.com