Inlichtingenwereld Trump ontslaat toezichthouder die zijn telefoongesprek met Oekraïne onderzocht

Michael Atkinson
Michael Atkinson Jonathan Ernst/Reuters

President Trump heeft de inspecteur-generaal van de Amerikaanse inlichtingendiensten ontslagen. Michael Atkinson onderzocht vorig jaar een klacht over een telefoongesprek dat Trump voerde met de Oekraïense president Zelensky. Dat onderzoek leidde tot de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president.

Atkinson, die in 2018 door Trump werd aangesteld, moet binnen dertig dagen vertrekken. Volgens Trump is het van „vitaal belang” dat hij volledig vertrouwen heeft in de inspecteur-generaal, die als toezichthouder van de inlichtingengemeenschap fungeert.

Toen een klokkenluider vorig jaar meldde dat Trump zijn ambt zou hebben misbruikt om de presidentsverkiezingen van 2020 door Oekraïne te laten beïnvloeden, besloot Atkinson die beschuldiging verder te laten onderzoeken. Trump had er bij Zelensky telefonisch op aangedrongen de in Oekraïne werkzame zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te onderzoeken.

Het ontslag van Atkinson heeft tot kritiek geleid van Democraten. Senator Mark Warner noemde het „gewetenloos” dat Trump „te midden van een nationale noodsituatie probeert de integriteit van de inlichtingendiensten te ondermijnen door wéér een inlichtingenfunctionaris te ontslaan omdat die simpelweg zijn werk doet”. (RTR/AP)