Gesloten liveblog

Premier Rutte: houd vol, blijf zoveel mogelijk thuis

In Nederland zijn voor zover bekend 2.101 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 7 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Nog geen akkoord over EU-noodsteun

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Tijdens de persconferentie dinsdagavond kondigde premier Mark Rutte geen nieuwe maatregelen aan tegen de bestrijding van het coronavirus. Hoewel de laatste cijfers rond de coronacrisis laten zien dat de maatregelen werken, zijn we er volgens Rutte nog niet. Zijn boodschap luidde dan ook: „Houd vol, blijf zoveel mogelijk thuis.”
 • Ook werd tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat het kabinet een nieuw middel gaat inzetten in de strijd met Covid-19, namelijk twee apps. Het gaat om een app die inzichtelijk moet maken of je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus, en een app die bedoeld is om de symptomen in de gaten te houden.
 • Het afgelopen etmaal zijn in Nederland 234 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat is ruim twee keer zoveel als een dag eerder. Volgens het RIVM komt dat omdat veel van de overledenen op vrijdag, zaterdag en zondag pas maandag worden verwerkt en gerapporteerd. Het aantal Nederlandse patiënten dat op de intensive care ligt is toegenomen met vijftien. Dat betekent een verdere afname van de stijging.
 • De toestand van de Britse premier Boris Johnson, die maandag op de intensive care werd opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus, is „stabiel”. Hij heeft geen longontsteking, ligt niet aan de beademing maar krijgt wel zuurstof toegediend, meldt Downing Street.
 • Randstad gaat al zijn uitzendkrachten doorbetalen tot en met 31 mei, ook als er voor hen geen werk meer kan worden gevonden. Het uitzendbureau gaat de NOW-regeling aanvragen, waarmee de overheid een groot deel van de loonsom kan overnemen. Het is het eerste uitzendbureau dat laat weten gebruik te gaan maken van de regeling.

Paashaas heeft in Nieuw-Zeeland en Ontario een 'vitaal beroep'

Goed nieuws voor kinderen in Nieuw-Zeeland en de Canadese provincie Ontario. De Paashaas beoefent, net als mensen in de zorg en supermarktmedewerkers, een 'vitaal beroep'. Ondanks de coronacrisis mag hij komend weekend nog steeds eieren verstoppen.

De premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Adern maakte maandag tijdens een persconferentie bekend dat „zowel de tandenfee als de Paashaas vitale beroepen beoefenen”. Maar, waarschuwde ze kinderen die uitkijken naar Pasen: „Je kan je voorstellen dat ook zij op dit moment met hun eigen families en eigen haasjes druk zijn.” Daarom kan het dit jaar moeilijk zijn voor de Paashaas om bij iedereen langs te gaan.

New Zealand's prime minister has said the Easter Bunny and Tooth Fairy are "essential workers" after some children were worried they would be affected by #coronavirus lockdown restrictions.

Get the latest on #COVID19 here: https://t.co/kmS46pxZK4 pic.twitter.com/YzElhT6qW6

— SkyNews (@SkyNews) April 7, 2020

De onderliggende boodschap van de premier was duidelijk: ouders mogen wel gewoon eieren verstoppen zolang ze de regels voor social distancing in acht nemen. Ze suggereerde daarbij om geverfde eieren op ramen te plakken, zodat ze makkelijker vindbaar zijn en kinderen afstand van elkaar kunnen houden. Nieuw-Zeeland stelde vorige maand een strenge lockdown in om verdere verspreiding van het virus te beperken.

Dinsdag liet Doug Ford, premier van Ontario, weten dat ook hij vindt dat de Paashaas een vitaal beroep heeft. Daarom „is het toegestaan om chocola en snoepgoed uit te delen aan kinderen”. De Paashaas mag dit jaar echter niet naar parken en speeltuinen. Net als in veel landen is in Canada sociaal contact aan banden gelegd vanwege het coronavirus.

Ook het bestuur van het Britse eiland Guernsey laat dinsdag weten dat de Paashaas en tandenfee vitale beroepen uitoefenen. „Ze zijn volledig ingelicht door de gezondheidsdiensten, en zullen regelmatig hun kleine pootjes en handen wassen.”

The Easter Bunny has been granted Essential Worker status.
Also on the new list is the Tooth Fairy.
Both the Easter Bunny and the Tooth Fairy have been fully briefed by Public Health, ensuring they regularly wash their tiny paws and hands.
Read more: https://t.co/RFTZbLpTR1 pic.twitter.com/v5SQR7tUOU

— States of Guernsey (@Govgg) April 7, 2020

Overheid verlaagt vergoeding op mkb-kredieten

De door de overheid gegarandeerde coronakredieten worden goedkoper voor mkb-bedrijven. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft besloten de vergoeding die de overheid normaal op dit soort leningen krijgt, te verlagen van 3,9 naar 2 procent van het krediet.

De overheid besloot drie weken geleden tot verruiming van de zogenoemde BMKB-regeling vanwege de grote impact van het coronavirus op het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Denk aan ondernemingen in detailhandel, horeca en de reisbranche. Waar normaal door de overheid voor 50 procent garant wordt gestaan op deze kredieten, werd dat getal verhoogd naar 90 procent. Het idee is dat het daardoor voor de kredietverstrekkers, zoals banken, aantrekkelijker wordt om noodleningen te verstrekken.

De BMKB-kredieten waren volgens de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, door de vergoeding aan de staat onnodig duur. Rabobank-topman Wiebe Draijer sloot zich daar in een uitzending in Buitenhof bij aan. De ministerie liet vorige week al weten dat gekeken werd naar de hoogte van de overheidsvergoeding.

Lees ook: Optimisme over coronakrediet ebt weg bij mkb

De verlaging maakt onderdeel uit van een uitbreiding van de maatregelen die drie weken geleden werden aangekondigd om bedrijven door de crisis te helpen. Zo zijn ruimere voorwaarden bekendgemaakt van een tweede garantstelling op kredieten, voor grote bedrijven. Het plafond hierop is verhoogd naar 10 miljard euro aan garanties en grote bedrijven kunnen 80 procent garantstelling krijgen. Verder is het aantal bedrijven dat vanwege de social distancing aanspraak kan maken op een eenmalige vergoeding van 4.000 euro uitgebreid. Nu kunnen ook bijvoorbeeld tattooshops, taxichauffeurs, tandartsen, fysiotherapeuten en kleinere evenementen aanspraak maken op deze TOGS-regeling. De regeling is bedoeld om vaste lasten te voldoen, zoals huur.

Het ministerie van Financiën maakte tot slot bekend dat het voor een bedrag van 12 miljard garant gaat staan op kredietverzekeringen. De garantstelling is nodig omdat kredietverzekeringen een belangrijk „smeermiddel” zijn voor de Nederlandse economie, zei de staatssecretaris in een toelichting aan journalisten. De verzekeringen maken jaarlijks ruim 200 miljard euro aan leveringen tussen Nederlandse leveranciers en hun afnemers mogelijk, omdat ze het risico op wanbetalingen afdekken.

Een economische crisis, zoals die nu veroorzaakt wordt door het coronavirus, verhoogt het risico op wanbetalingen. De verzekeraars brengen daardoor de limieten naar beneden. Ook worden in bepaalde branches die hard zijn geraakt, zoals winkels en horeca, helemaal geen kredieten meer gedekt. Het gevolg: nog minder kans voor ondernemers om hun bedrijf in leven te houden. De garantstelling moet ervoor zorgen dat de kredietverzekeringen ondanks de coronacrisis toch worden verstrekt.

Lees ook: Kredietverzekeringen overgenomen door staat

Wisconsinites in lange rijen voor de stembus ondanks corona

Inwoners van Wisconsin staan dinsdag in lange rijen om te stemmen, ook al is iedereen in de Amerikaanse staat opgeroepen om zoveel thuis te blijven vanwege de coronacrisis. Vooral in Milwaukee, de grootste stad van Wisconsin, is op beelden te zien dat rijen honderden meters lang zijn. In deze stad zijn slechts vijf stembureaus open, in plaats van de gebruikelijke 180.

In the middle of the coronavirus pandemic, THIS is the line for in person voting as the polls open for Election Day in Wisconsin. #COVID19 #ElectionDay pic.twitter.com/WplsSHy9RF

— Omar Jimenez (@OmarJimenez) April 7, 2020

 

A voter just sent me this video of the line outside a polling location at Riverside High School in Milwaukee pic.twitter.com/osT7mQtUQx

— Nick Corasaniti (@NYTnickc) April 7, 2020

Inwoners stemmen niet alleen op hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen later dit jaar (bij de Democraten gaat het nu tussen Joe Biden en Bernie Sanders), maar verdelen ook belangrijke lokale zetels. Aangezien het virus zich ook in Wisconsin snel verspreid, wilde gouverneur Tony Evers de stembusgang volledig via de post doen. Toen dit plan werd geblokkeerd door de Republikeinen, probeerde de gouverneur de verkiezingen uit te stellen zoals veel andere staten al hadden gedaan. Ook dat werd door Republikeinen in de zogeheten State Assembly aangevochten tot aan het hooggerechtshof van Wisconsin, waar ze gelijk kregen.

Daarom worden burgers gedwongen om een keuze te maken: je stemrecht laten gelden, of het risico op besmetting vermijden. Op videobeelden is te zien dat Wisconsinites in de rij wel meer afstand houden dan gebruikelijk. Tegelijk wordt lang niet altijd mondbedekking gedragen, zoals autoriteiten hadden aangeraden. Veel stemmentellers, vaak oudere inwoners, wilden uit angst om een besmetting op te lopen niet meer meewerken aan de verkiezingen. Daarom is de National Guard ingezet om mee te helpen bij de stembureaus. Voor zover bekend zijn al zeker 77 mensen in Wisconsin overleden aan Covid-19, bij 2.500 mensen is het virus vastgesteld.

Ook president Trump heeft inwoners van Wisconsin dinsdag opgeroepen om te stemmen op een Republikein. Vanwege een rechtszaak rond de stembusgang worden de uitslagen waarschijnlijk pas volgende week maandag bekend.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Wisconsin, get out and vote NOW for Justice Daniel Kelly. Protect your 2nd Amendment!

Burgemeester Eindhoven wil niet dat PSV competitie hervat

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma wil niet dat PSV de eredivisie in juni hervat. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd tegen Omroep Brabant.

Burgemeester John Jorritsma tijdens een persconferentie op 10 maart. Foto Rob Engelaar/ANP

Hoewel de wedstrijden niet in het stadion plaatsvinden, verwacht Jorritsma dat supporters elders in de stad gaan samenscholen. „En dan bereik je precies datgene wat je niet wil”, aldus de burgemeester. „Ik denk niet dat ik er alleen in sta, maar dat al mijn collega's van de veiligheidsregio's daar unaniem achter staan."

Met zijn uitspraak reageert Jorritsma op het besluit van de KNVB eerder dinsdag om de competities in juni te hervatten en het seizoen uit te spelen. Meerdere clubs, waaronder PSV, verzochten de KNVB vorige week het seizoen te beëindigen.

KNVB wil competities afmaken vanaf half juni

De wedstrijden uit de eredivisie en de eerste divisie worden deze zomer alsnog hervat. Dat heeft de KNVB dinsdag laten weten aan de clubs uit het betaald voetbal via een videoconferentie, schrijft de organisatie in een persbericht. Het voornemen is half juni inhaalwedstrijden te spelen en vervolgens het seizoen volledig te hervatten vanaf het weekend van 19, 20 en 21 juni, met of zonder publiek.

Lars Unnerstall van PSV op 8 maart. Foto ANP Sport

De laatste tijd ontstond veel discussie over het vervolg van de wedstrijden. Clubs als Ajax, AZ en PSV zijn tegen hervatten en vroegen de KNVB het seizoen te beëindigen. Nu blijkt dat de KNVB meegaat in het standpunt van de Europese voetbalbond UEFA, dat alle landen vroeg indien mogelijk het seizoen uit te spelen.

De KNVB hoopt dat de clubs half mei weer kunnen beginnen met trainen. Daarvoor is eerst toestemming nodig van de regering. De competitie 2019-2020 zou dan lopen tot eind juli. Ook de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord kan dan worden gespeeld. Of de plannen daadwerkelijk doorgang kunnen vinden, is afhankelijk van de (al dan niet aangepaste) maatregelen die het kabinet in week van 21 april aankondigt.

Lees ook hoe een interview met Ajax-directeur Marc Overmars de eredivisie op scherp zette. Stoppen is onvermijdelijk maar tegelijkertijd complex. Over eigenbelang en ‘situationele verontwaardiging’.

Meer dan 10.000 coronadoden in Frankrijk

Het aantal geregistreerde doden als gevolg van Covid-19 staat in Frankrijk inmiddels op 10.328. Dat heeft Franse directeur-generaal van de gezondheidszorg Jérôme Salomon dinsdag bekendgemaakt, meldt Le Monde. Daarmee is Frankrijk na Spanje, Italië en de VS voor zover bekend het vierde land ter wereld waar het dodental de 10.000 overstijgt. Ongeveer zeven op de tien slachtoffers overleed in het ziekenhuis, de rest in verzorgingstehuizen.

Maandag stond het aantal doden nog op 8.911. Vooral het aantal doden in verzorgingstehuizen nam sterk toe, met 820 bevestigde sterfgevallen, maar dat is volgens Salomon te wijten aan een vertraagde registratie van cijfers uit het weekend.

In Frankrijk liggen momenteel 30.000 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Ruim 7.000 patiënten, overwegend tussen de 60 en 80 jaar oud, hadden zware klachten en hebben beademing nodig (gehad).

Speciaal gezant Feike Sijbesma groot voorstander van het gebruik van apps

Feike Sijbesma, de speciaal gezant van het kabinet die de testcapaciteit in Nederland moet vergroten, zegt groot voorstander te zijn van het gebruik van apps om de ziekte in te dammen. „Ik ben niet alleen voor het opschalen van testen, maar ook voor het gebruik van apps. Die hebben een enorm synergetisch effect.”

Feike Sijbesma in december 2017 tijdens een persconferentie. Foto Etienne Laurent/EPA

Volgens Sijbesma heeft de aanpak van Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en IJsland bewezen dat een combinatie van testen en het gebruik van apps veelbelovend is. „Zuid-Korea is een voorbeeld van een land dat het heel goed gedaan heeft, waar we goed naar moeten kijken. Singapore ook. Het snel opsporen van besmettingen, snel isoleren van patiënten en een snelle invoering van een app. Dat is een systeem gebleken dat werkt.”

Daarom is hij er groot voorstander van om apps te gaan gebruiken in de fase dat de opsluitingsmaatregelen straks worden versoepeld. Met zijn crisisteam onderzoekt hij nu al welke apps het meest geschikt zijn voor Nederland en wordt aan de ontwikkeling van een speciale app gewerkt „zodat ze ontwikkeld zijn en klaar liggen als het kabinet ze eventueel nodig vindt”.

Hij verwacht dat bij het opheffen van een lock-down drie zaken voorlopig nodig blijven: veel testen, het gebruik van apps om historische contacten op te sporen en 1,5 meter afstand houden.

Kabinet wil met twee apps strijd aangaan tegen corona

Het kabinet gaat apps inzetten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het gaat om een app die inzichtelijk moet maken of je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus, en een app die bedoeld is om de symptomen in de gaten te houden. Dat heeft minister Hugo de Jonge aangekondigd tijdens een persconferentie. Het kabinet onderzoekt nog hoe dit er precies uit moeten zien.

Het is nog niet bekend of het gebruik van deze technische middelen verplicht wordt. De minister vindt het te vroeg om hier uitspraken over te doen, zei hij. Wel benadrukt hij dat de privacy gewaarborgd moet zijn.

Lees ook: Contact-apps als wapen tegen Covid-19, mag dat?

Premier Rutte: houd vol, blijf zoveel mogelijk thuis

Ja, de laatste cijfers rond de coronacrisis laten zien dat de maatregelen werken, maar we zijn er nog niet. Dat was de boodschap van premier Rutte tijdens een persconferentie dinsdagavond. „Houd vol, blijf zoveel mogelijk thuis.” De premier kondigde geen nieuwe maatregelen aan.

De stijging van het aantal ic-patiënten vlakte dinsdag verder af. „Dat is positief, maar ook een risico”, waarschuwde Rutte. „Dat mensen denken dat ze losser met regels kunnen omgaan.” Daarmee zou „alles teniet” gedaan kunnen worden „en schieten we naar een nieuwe hoge piek”. De premier adviseerde Nederlanders ook om aankomend weekend Pasen thuis of dichtbij huis te vieren.

Lees ook: ‘Ik zag de eerste resultaten, en ik dacht: holy fuck, die tijdlijn’

Rutte zegt te begrijpen dat mensen weer aan het werk willen. Daarbij waarschuwde hij voor 'schijntegenstelling' tussen de volksgezondheid en de economie. „Als we maatregelen te vroeg los laten, wordt behalve onze gezondheid de economie nog langer en nog harder geraakt”, zei Rutte. „Het is geen tegenstelling, maar het zijn twee kanten van dezelfde medaille.”

Het is nog niet duidelijk wanneer maatregelen eventueel versoepeld kunnen worden. De week voor 28 april besluit het kabinet over de verdere aanpak van de coronacrisis. Het is volgens de premier nog te vroeg om te speculeren. „De kans op een begin van normalisering wordt mogelijk als we ons aan de regels houden”, herhaalde Rutte.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte LIVE: de persconferentie van premier Rutte en minister @hugodejonge over de laatste stand van zaken rond de aanpak van het #coronavirushttps://t.co/Q9NybDq704

Forse daling in het aantal nieuwe besmettingen in Italië

In Italië is bij het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen voor de tweede dag op rij een forse daling zichtbaar. Van maandag op dinsdag werden iets meer dan drieduizend nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is de laagste dagelijkse stijging sinds 13 maart, schrijft persbureau AP. In de voorbije weken werden dagelijks tussen de vier- en zesduizend nieuwe gevallen gemeld. Ook nam het aantal IC-opnames van maandag op dinsdag met ongeveer honderd zieken af.

Een doodskist wordt gedragen in het stadje Cisternino. Foto Alessandro Garofalo/Reuters

Het afgelopen etmaal bezweken voor zover bekend 604 mensen aan het virus. Een dag eerder werden nog 636 overlijdens gemeld. In Italië is nu van 17.127 inwoners bekend dat zij zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Italië blijft daarmee vooralsnog het zwaarst getroffen land ter wereld.

11 miljoen euro steun voor lokale en regionale media

Huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen kunnen aanspraak doen op een steunfonds van 11 miljoen euro om de coronacrisis door te komen. Dat heeft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) dinsdag bekendgemaakt. „Zeker in deze tijd is het belangrijk dat mensen weten wat er in hun nabije omgeving speelt.”

Omroep Brabant filmt een huisartsenpraktijk in Loon op Zand. Foto Merlin Daleman

Lokale en regionale media kunnen straks afhankelijk van hun oplage en bereik een bijdrage van 4.000 tot 'enkele tienduizenden' euro's krijgen. Door de crisis zijn de reclame-inkomsten van veel media sterk teruggelopen. Die kunnen dit soort „cruciale” organisaties moeilijk opvangen, stelt Slob, omdat ze weinig reserves hebben. Minister Slob roept gemeenten op om lokale media ook te steunen, bijvoorbeeld door advertenties in te kopen.

Een lokale omroep met een bereik van zo'n 20.000 huishoudens, kan straks aanspraak maken op 6.600 euro. Een omroep met 50.000 huishoudens, ontvangt 16.500 euro. Mediaorganisaties en journalisten kunnen al aanspraak maken op de algemene financiële maatregelen van het kabinet. Zo kan de betaling van bepaalde belastingen uitgesteld worden, en kunnen zzp'ers financiële ondersteuning aanvragen.

Het Verenigd Koninkrijk forse toename van dodenaantal door corona

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus is in het Verenigd Koninkrijk in een etmaal toegenomen met 786. Dat heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters dinsdag. In totaal zijn er nu 6.159 dodelijke slachtoffers van Covid-19 in het land. Ook zijn er 3,634 nieuwe mensen positief getest op Covid-19.

De toename is een stuk groter dan de gemelde overledenen van de afgelopen twee dagen. Zondag en maandag werden respectievelijk 621 en 439 nieuwe sterfgevallen gemeld.

In het land zijn 213.181 mensen getest op het virus waarvan ongeveer 25 procent besmet bleek met het longvirus. Eén van hen is premier Boris Johnson. Hij ligt sinds maandagavond op de intensive care, nadat elf dagen geleden bij hem Covid-19 werd vastgesteld. Dinsdagmiddag maakte Downing Street bekend dat Johnson geen longontsteking heeft en zijn toestand stabiel is. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab vervangt Johnson voorlopig.

New York meldt hoogste aantal overlijdens binnen 24 uur

In New York zijn in de afgelopen 24 uur 731 patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is tot nu toe het hoogste aantal overlijdens dat binnen één etmaal is gemeld. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo bekendgemaakt. Een dag eerder werden 599 sterfgevallen gemeld.
In de zwaar getroffen staat New York zijn tot dusver bijna 5.500 mensen aan het virus bezweken. Het aantal vastgestelde besmettingen ligt op ongeveer 138.800. Wel lijkt wat betreft het aantal ziekenhuisopnames een piek bereikt te zijn, zei Cuomo.

Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo Social distancing is working. We need to vigorously maintain it. Lives depend on it. This is not about any one of us — it’s about all of us.

Nieuwe coronapatiënten worden vanaf vandaag behalve in de ziekenhuizen ook behandeld op het hospitaalschip dat in de stad New York ligt aangemeerd, de USNS Comfort. Het speciale schip zou aanvankelijk alleen niet-coronapatiënten opvangen, maar biedt nu plaats aan vijfhonderd mensen die vanwege het virus medische hulp nodig hebben.

'RIVM adviseert om aantal testen uit te breiden'

Nederland moet voldoende testen voordat de anti-coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. Dat staat in een advies van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM, dat het kabinet adviseert in de bestrijding van de pandemie. Een brief met de richtlijnen is in handen van de NOS.

Momenteel worden alleen risicogroepen en zorgmedewerkers getest. Veel Nederlanders die wel ziek zijn (geweest), weten daarom niet of ze het coronavirus hebben opgelopen. Volgens het OMT is „voldoende testcapaciteit” nodig zodat zieken kunnen worden geïsoleerd. „Contacten worden vervolgens opgespoord, geïnformeerd en in quarantaine geplaatst.” In landen zoals Duitsland, waar het sterftecijfer aanzienlijk lager ligt, gebeurt dit al. Het RIVM wil ook gaan kijken of iemand al geïnfecteerd is geweest en antistoffen heeft aangemaakt. Op korte termijn zouden tot 55.000 Nederlanders hierop getest kunnen worden.

Het OMT heeft binnen de zogeheten 'transitiestrategie' nog vier andere voorwaarden opgesteld voordat Nederland de maatregelen kan versoepelen. Het besmettingsgetal, het aantal personen dat van een patiënt het virus krijgt, moet „geruime tijd” kleiner zijn dan één. Ook moet het Nederlandse zorgsysteem, inclusief de intensive care, „niet langer overvraagd” zijn en „de kans hebben gekregen om zich te herstellen”.

Verder adviseert de RIVM om in te zetten op bron- en contactopsporing met voldoende capaciteit om ook op regionaal niveau „grote datastromen te analyseren”. Daarbij moeten „meetinstrumenten beschikbaar zijn die de effecten van de transitie snel op kunnen pikken”.

Veel buikvet is slecht nieuws als je Covid-19 krijgt

Het valt hem nu al een week op. In het Groningse academisch ziekenhuis UMCG liggen 45 patiënten met een coronavirusinfectie op de intensive care en op één na hebben ze allemaal overgewicht. Dat is veel meer dan Peter van der Voort, het hoofd van de Groningse IC-afdeling, gewend is. „Bij ons zit de gemiddelde BMI meestal op 24. Nu is het 30.” De intensivist kijkt nu ook met die blik naar de berichten over de Britse premier die zondag in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege zijn corona-infectie. „Als ik foto’s van Boris Johnson zie, denk ik wel dat hij veel buikvet heeft.”

Veel intensivecareartsen binnen en buiten Nederland vertellen zulke anekdotes. Overgewicht, denken zij, vergroot de kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus – zelfs boven op de risico’s door andere gezondheidsklachten, zoals vaatziekten en diabetes. „BMI heeft een rol in het ziektebeeld”, zegt Van der Voort. „Covid-patiënten die géén overgewicht hebben, komen bijna niet op de IC terecht.”

Lees verder: Veel buikvet is slecht nieuws als je Covid-19 krijgt

Ook Noorwegen kondigt aan coronamaatregelen te versoepelen

Noorwegen gaat een deel van de opgelegde beperkingen in verband met de uitbraak van het coronavirus versoepelen. De Noorse regering maakte dinsdag bekend dat scholen langzaamaan weer opengaan, meldt persbureau Reuters. Eerder kondigden onder meer ook Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken aan dergelijke stappen te nemen.

Vanaf 20 april mogen de Noren hun chalets in de bergen weer bezoeken, kleuterscholen gaan weer open tussen 20 en 27 april en andere scholen gaan vanaf 27 april open voor leerlingen van het eerste tot het vierde leerjaar. „Samen hebben we het virus onder controle gekregen, daarom kunnen we ons samenleving beetje bij beetje openstellen”, zei premier Erna Solberg tijdens een persconferentie.

Noorwegen was een van de eerste Europese landen die private en openbare instellingen sloot om de verspreiding van het longvirus tegen te gaan. Daardoor vielen er duizenden ontslagen. Onder de huidige beperkingen zijn onder meer scholen en kinderdagverblijven gesloten en wordt buitenlanders de toegang tot het land ontzegd. Die maatregelen zijn tot 13 april van kracht. Ook zijn grote sportwedstrijden en festivals verboden tot 15 juni.

Toch houdt Solberg een slag om de arm. Noren moeten nog steeds thuis blijven werken en „nog een lange tijd” rekening houden met maatregelen om besmettingen te voorkomen. In Noorwegen zijn 5.866 besmettingen met Covid-19 bekend en zijn 83 mensen aan het virus bezweken, volgens cijfers van de Johns Hopkins Universtiy.

Spoedwet aangenomen: lokale politici mogen digitaal stemmen

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met een spoedwet om het nemen van besluiten in gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten tijdelijk ook digitaal toe te staan. Digitaal besluiten nemen, is nu wettelijk niet mogelijk: lokale volksvertegenwoordigers moeten fysiek bijeen zijn, met minimaal de helft plus één (een zogenoemd quorum). Voor een grote gemeenteraad van 45 leden betekent dat 23 aanwezigen plus voorzitter, griffier en soms nog wethouders. Bij de vergaderingen in de grootste provincies zijn minimaal 28 statenleden vereist voor een quorum.

In de noodverordeningen was al een uitzondering gemaakt op het samenscholingsverbod voor volksvertegenwoordigende vergaderingen. Daar mochten maximaal honderd mensen aanwezig zijn, die dan wel afstand moesten kunnen houden. In de praktijk vergaderden veel organen al digitaal of met alleen fractievoorzitters, en louter over het hoogstnoodzakelijke.

De Eerste Kamer vergadert over het noodpakket van de regering om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Foto Bart Maat/ANP

Maar des te langer de quarantainemaatregelen gelden, des te meer besluiten genomen moeten worden. In gemeenteraden moet bijvoorbeeld voor half juli de jaarrekening worden besproken, goedgekeurd én ingediend bij de provincies. Ook bijvoorbeeld nieuwe investeringen moeten door een gemeenteraad worden goedgekeurd.

De spoedwet maakt het mogelijk dat dergelijke besluiten - tijdelijk - wél digitaal genomen kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de openbaarheid van vergaderingen behouden blijft, burgers moeten kunnen meekijken of luisteren, én bij het uitbrengen van stemmen „de wilsuitdrukking van ieder lid zichtbaar” moet zijn. Het is geen verplichting digitaal te vergaderen: als een gemeenteraad denkt wel fysiek bijeen te kunnen komen en afstand te kunnen bewaren, blijft dat de voorkeur houden.

De spoedwet geldt voorlopig tot 1 september, en geldt ook voor de eilandraden van Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De Eerste Kamer moet volgens de Grondwet zelf ook fysiek aanwezig zijn bij stemmingen. Dat loste de senaat dinsdag op door de helft van de leden (38) te laten komen om de presentielijst te tekenen, maar slechts met de 14 fractievoorzitters te vergaderen. De Eerste Kamer heeft de Raad van State gevraagd of het ook mogelijk is voor hen digitaal te vergaderen of te stemmen.

Lees ook: Ook de gemeente gaat door, maar wel in afgeslankte vorm

Israël verplicht dragen mondkapjes in openbare ruimte

In Israël is het vanaf komende zondag verplicht een mondkapje te dragen in de openbare ruimte. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. De maatregel dient ertoe de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De gezichtsbedekking mag volgens de regering ook zelfgemaakt zijn. Op de maatregel geldt een uitzondering voor kinderen jonger dan zes jaar, mensen met een verstandelijke beperking en mensen die alleen in een voertuig zitten. Eerder waren de Israëlische inwoners al opgeroepen vrijwillig gezichtsbedekking te dragen.

Het dragen van mondkapjes is verplicht. Foto Menahem Kahana/AFP

In aanloop naar de Pesach-vakantie zijn er meerdere nieuwe maatregelen aangekondigd in het land. Zo zijn niet-noodzakelijke reizen verboden tussen dinsdagavond en vrijdagochtend, om op die manier grote bijeenkomsten met familie en vrienden tegen te gaan. Israëliërs mogen zich al niet verder dan een straal van honderd meter om hun huis begeven, behalve als ze boodschappen moeten doen, de apotheek willen bezoeken of naar hun werk gaan. Openbaar vervoer in het land en alle internationale vluchten worden opgeschort vanaf dinsdagavond tot zondagochtend.

In Israël zijn tot nu toe ongeveer 9.000 besmettingen met Covid-19 bekend, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Tot nu toe zijn er 60 mensen aan het longvirus bezweken. In de Palestijnse gebieden zijn 260 mensen besmet met het coronavirus en is één iemand aan de gevolgen overleden.

Lees ook dit artikel van onze correspondent in Israël: Israëls orthodoxen negeerden voorschriften corona – nu vallen ze eraan ten prooi

Belangrijkste nieuws tot nu toe

Dit is het belangrijkste coronanieuws op dinsdag tot nu toe:

 • Het afgelopen etmaal zijn in Nederland 234 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat is ruim twee keer zoveel als een dag eerder. Volgens het RIVM komt dat omdat veel van de overledenen op vrijdag, zaterdag en zondag pas maandag worden verwerkt en gerapporteerd. Het aantal Nederlandse patiënten dat op de intensive care ligt is toegenomen met vijftien. Dat betekent een verdere afname van de stijging.
 • De Franse minister van Volksgezondheid waarschuwde dat „de uitbraak van het coronavirus in Frankrijk nog steeds in de verergerende fase” is. De burgemeester van Parijs heeft het verboden om overdag te gaan hardlopen in de stad. In Duitsland lijkt de dagelijkse toename van het aantal coronapatiënten te vertragen, maar het is te vroeg om daar nu al conclusies aan te verbinden, waarschuwde het Duitse RIVM.
 • De politie in Nederland heeft tot nu toe zeker 1.400 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de coronamaatregelen, zoals het geven van een feestje. Sinds 26 maart mogen Nederlanders niet met groepen van meer dan drie over straat. De boete hiervoor kan oplopen tot 390 euro.
 • De toestand van de Britse premier Boris Johnson, die maandag op de intensive care werd opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus, is „stabiel”. Hij heeft geen longontsteking, ligt niet aan de beademing maar krijgt wel zuurstof toegediend, meldt Downing Street.
 • Randstad gaat al zijn uitzendkrachten doorbetalen tot en met 31 mei, ook als er voor hen geen werk meer kan worden gevonden. Het uitzendbureau gaat de NOW-regeling aanvragen, waarmee de overheid een groot deel van de loonsom kan overnemen. Het is het eerste uitzendbureau dat laat weten gebruik te gaan maken van de regeling.

VN-agentschap: wereldwijd verdwijnen vermoedelijk 195 miljoen banen

Wereldwijd verdwijnen in het tweede kwartaal van dit jaar waarschijnlijk 195 miljoen fulltime banen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe ramingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), een agentschap van de VN.

Azië wordt naar verwachting het hardst getroffen. Daar staan ongeveer 125 miljoen banen op de tocht, dat is ongeveer 7 procent van alle arbeidsplaatsen. In Europa gaat het om 12 miljoen fulltime banen (bijna 8 procent) en in de Arabische wereld vijf miljoen (8 procent).

Sectoren die door de crisis het meeste risico lopen, zijn onder meer de horeca en retail. Wereldwijd werken samen ongeveer 1,25 miljard mensen in sectoren die het door de pandemie zwaar krijgen, en waarin vermoedelijk veel ontslagen zullen vallen. In maart waarschuwde de ILO nog voor een verlies van ongeveer 25 miljoen banen door de virusuitbraak. Het VN-agentschap noemt de coronacrisis „de ernstigste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog".

Brede steun in Tweede Kamer voor opstelling Hoekstra

In aanloop naar het overleg tussen de ministers van Financiën van de Eurogroep – dinsdagmiddag – heeft minister Hoekstra zich verzekerd van brede steun in de Tweede Kamer voor zijn opstelling over de te nemen Europese financieel-economische steunmaatregelen om de coronacrisis en de economische gevolgen daarvan het hoofd te bieden.

In een ingelast debat op dinsdagochtend waren er veel vragen over de harde taal die de CDA-minister eerder heeft geuit over het stellen van strikte voorwaarden financiële steun voor de zwaarst getroffen lidstaten, met name Italië. Nederland, Hoekstra voorop, kreeg hierover veel kritiek van Europese bondgenoten. Toch werd snel duidelijk er een brede meerderheid in de Tweede Kamer is voor die strakke lijn.

Lees verder: Brede steun in Tweede Kamer voor opstelling Hoekstra

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt met 15

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is het afgelopen etmaal toegenomen met 15. In totaal liggen er nu 1.424 zieken op de IC. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekendgemaakt. De cijfers betekenen een „verdere afname van de stijging”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Maandag nam het aantal toe met 24, zondag met 25.

Een medewerkster treft voorbereidingen in een extra intensive care kamer in het Tergooi ziekenhuis. Foto Sem van der Wal/ANP

De cijfers beteken volgens Kuipers „goed nieuws”. Er is sprake van een „daling van de instroom, en een stijging van de uitstroom”, waardoor het netto aantal patiënten langzamer stijgt. Ongeveer 100 zieken zijn inmiddels van de IC ontslagen. 47 patiënten zijn inmiddels overgeplaatst naar ziekenhuizen in Duitsland, 10 meer dan maandag.

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) concludeerde dat er „reden tot optimisme is”. Wel waarschuwde hij ervoor dat de „piek nog niet is bereikt”.

Momenteel heeft Nederland voldoende capaciteit om Covid-19-patiënten op te vangen. Het aantal IC-bedden wordt uitgebreid tot 2.400, waarvan 500 bedoeld zijn voor niet-corona-patiënten. Nog eens 2.850 patiënten met een „Covid-19-beeld” liggen momenteel wel in het ziekenhuis maar niet op de IC.

Randstad houdt alle uitzendkrachten in dienst

Randstad Groep Nederland gaat al zijn uitzendkrachten doorbetalen tot en met 31 mei, ook als er voor hen geen werk meer kan worden gevonden. Dat heeft het grootste uitzendconcern van Nederland, ook eigenaar van Tempo-Team en Yacht, dinsdag bekendgemaakt.

Het bedrijf gaat de NOW-regeling aanvragen, waarmee de overheid een groot deel van de loonsom kan overnemen. Randstad is het eerste uitzendbureau dat laat weten gebruik te gaan maken van de regeling.

De afgelopen weken heeft Randstad nog uitzendkrachten naar de WW en bijstand verwezen als er geen werk meer voor hen was. Ook zij kunnen met terugwerkende kracht weer loon krijgen, laat een woordvoerder weten. „We houden van 16 maart tot en met 31 mei alle mensen in dienst en betalen hun loon door, ook als er geen werk is.”

Vakbond FNV reageert opgetogen. „De regeling waar we voor hebben geknokt is uitdrukkelijk óók voor steun aan flexkrachten bedoeld”, zegt FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha. „Ik roep andere uitzendbureaus op dit goede voorbeeld van Randstad te volgen.”

Lees ook: Steun is er volop, maar de uitzendkracht grijpt mis

Politie deelt zeker 1.400 boetes uit voor overtreden coronamaatregelen

De Nederlandse politie heeft inmiddels zeker 1.400 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de coronamaatregelen van het kabinet. Dit gaat volgens een politiewoordvoerder bijvoorbeeld om mensen die tegen de regels in een feestje geven, zoals afgelopen weekend onder meer in Breda.

Sinds 26 maart geldt een noodverordening waarmee de politie boetes kan uitdelen voor het niet naleven van de maatregelen. Zo mogen Nederlanders voorlopig niet met groepen drie of meer over straat. Voor volwassenen is de boete 390 euro, voor minderjarigen 95 euro.

Het daadwerkelijke aantal bekeuringen ligt hoger, omdat nog niet alle bekeuringen zijn geregistreerd. Ook handhavers van gemeentes mogen boetes uitschrijven. Die bekeuringen worden echter niet centraal geregistreerd. De politie komt volgende week dinsdag met nieuwe cijfers en kan dan zeggen of sprake is van een toe- of afname.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Ruim 1.400 mensen kregen afgelopen anderhalve week een boete van @politie voor het overtreden van de #coronamaatregelen. De criminaliteitscijfers blijven aanzienlijk lager dan normaal. De politie blijft de komende tijd mensen aanspreken en handhaaft waar nodig. #alleensamen https://t.co/Tg2cunBCML

De algemene criminaliteitscijfers zijn juist lager sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. Volgens de politie zijn er minder meldingen van woninginbraak, fietsdiefstal en zakkenrollerij. Meldingen van overlast, zoals burenruzies, zijn juist toegenomen. In de cijfers is volgens de woordvoerder geen toename van huiselijk geweld terug te zien.

Parijs verbiedt hardlopen overdag

Hardlopen met het mooie lenteweer? In Parijs mag dat straks niet meer overdag. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo dinsdag bekendgemaakt op de Franse zender France Info. De maatregel is volgens haar nodig om verdere verspreiding van het coronavirus in de Franse hoofdstad te beperken.

Sporters mogen vanaf woensdag tussen 10.00 en 19.00 uur niet meer naar buiten. Op beelden was de afgelopen weken te zien dat op bepaalde plekken in Parijs vaak tientallen hardlopers tegelijkertijd op dezelfde plek aan het rennen waren. En daarbij werd niet altijd de in Frankrijk vereiste meter afstand gehouden.

De gemeente zegt nu dat het deze activiteit wil beperken tot delen van de dag waarop er minder mensen op straat zijn. „Sporten is goed voor de gezondheid, maar iets minder voor de lockdown”, concludeerde Hidalgo. De burgemeester overweegt bovendien het dragen van mondkapjes verplicht te stellen.

Het dagelijkse dodental nam dinsdag weer toe, nadat het een aantal dagen langzaam was gedaald. Inmiddels zijn bijna 9.000 mensen in Frankrijk overleden aan Covid-19. President Macron spreekt dinsdagavond Frankrijk toe over de coronacrisis.

Een hardloper in Parijs. Foto Joel Saget/AFP

Hulporganisaties: schort aflossing schulden ontwikkelingslanden op

Bijna 140 goede doelen en ngo's wereldwijd, waaronder Oxfam en Save the Children, pleiten voor lastenverlichting aan ontwikkelingslanden. De organisaties roepen de Wereldbank, overheden van G20-landen en particuliere schuldeisers op aflossingsverplichtingen van 69 ontwikkelingslanden dit jaar kwijt te schelden. Op deze manier willen ze ontwikkelingslanden steunen tegen de gevolgen van de coronacrisis. De campagne is begonnen door de Britse organisatie Jubilee Debt Campaign.

„Ontwikkelingslanden worden getroffen door een ongekende economische schok en worden tegelijkertijd geconfronteerd met een dringende noodsituatie in de gezondheidszorg”, aldus Sarah-Jayne Clifton, directeur van de Jubilee Debt Campaign. Door de wereldwijde kwijtschelding zou 25 miljard dollar (22,98 miljard euro) vrij komen voor de betreffende landen. Als de schuldenverlichting door zou lopen in 2021, zou dit bedrag verdubbelen tot 50 miljard dollar. Clifton noemt de verlichting „de snelste manier om geld in deze landen te houden om Covid-19 te bestrijden”.

Naast de gevolgen van de coronacrisis op de zorg en volksgezondheid, vreest het IMF bovendien voor grote kapitaalvluchten uit ontwikkelingslanden. Eerder riep de organisatie overheden zelf op tot schuldenverlichting voor arme landen. Het IMF kreeg tot vorige week uit negentig landen aanvragen voor noodhulp, met een totale waarde van 20 miljard dollar. In totaal stelde het 50 miljard dollar beschikbaar in de vorm van noodfondsen.

NVM: afname nieuwbouw door coronacrisis houdt woningnood in stand

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakt zich zorgen over de invloed van de coronacrisis op de woningmarkt. Volgens berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw zullen de komende twee jaar ruim 10 procent minder nieuwbouwwoningen gebouwd worden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Mede daardoor wordt het tekort niet verlicht, aldus de makelaars.

De terugloop door het virus komt bovenop de al eerder verwachtte afname van 10 procent door het gebrek aan bouwvergunningen en de aangescherpte PFAS-regels. De „terugval” in de nieuwbouwsector baart de NVM zorgen. „De enorme krapte op de markt is er nog steeds”, schrijft NVM-voorzitter Onno Hoes. „En de enige oplossing voor de woningnood is het vergroten van het aanbod.” Hoes roept gemeenten daarom op meer vergunningen uit te geven en „alle partijen in de keten” zoveel mogelijk aan de slag te blijven.

De invloed van de pandemie is nog niet terug te zien in de cijfers van het eerste kwartaal van 2020, schrijft de NVM. Vergeleken met de eerste maanden van 2019 was in dat kwartaal een daling van 0,6 procent te zien in het aantal verkochte woningen. De huizenprijzen gingen verder opnieuw flink omhoog: een huis kostte het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 9,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het EIB verwacht dat de bouwproductie in andere sectoren ook zal krimpen.

Boris Johnson heeft geen longontsteking, toestand is 'stabiel'

De toestand van de Britse premier Boris Johnson is „stabiel” en hij heeft geen longontsteking. De premier krijgt extra zuurstof toegediend, maar ligt niet aan de beademing, meldt Downing Street dinsdag. Johnson zou aanspreekbaar en „goedgehumeurd” zijn.

Zondag werd Johnson in het ziekenhuis opgenomen omdat hij besmet is met Covid-19. De symptomen werden in het ziekenhuis heviger, en maandag werd duidelijk dat hij was overgeplaatst naar de intensive care. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab vervangt Johnson voorlopig. Het kabinet is vastberaden om ook in de afwezigheid van Johnson de coronacrisis in te dammen, zo liet het vandaag weten.

Ook minister Michael Gove voor Kabinetszaken, de feitelijke vicepremier, is in thuisisolatie gegaan vanwege corona, meldt hij op Twitter. Een gezinslid van de minister kreeg zondag last van symptomen. Gove zegt zich vooralsnog goed te voelen, maar wel voorlopig vanuit huis te werken.

In het Verenigd Koninkrijk zijn tot dusver ruim 5.300 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken.

Dodental coronavirus in Nederland loopt op met 234

Afgelopen 24 uur zijn in Nederland 234 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Het dodental is daarmee opgelopen tot 2.101, meldt het RIVM dinsdagmiddag. Het dagelijkse aantal gemelde overledenen, die meestal pas een of meerdere dagen na overlijden worden gerapporteerd, ligt meer dan twee keer hoger ten opzichte van een dag eerder.

Het RIVM wijst erop dat het aantal gemelde sterfgevallen op dinsdagen „consequent het hoogste van de week” is. Dat komt doordat veel van de overledenen op vrijdag, zaterdag en zondag pas maandag worden verwerkt en gerapporteerd.

Het aantal gemelde ziekenhuisopnames is afgelopen etmaal met 292 toegenomen. In totaal zijn in Nederland nu 7.427 coronapatiënten opgenomen (geweest). Maandag lagen 1.409 van hen op de intensive care, een toename van 24 ten opzichte van zondag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt later op dinsdag met een update over dit aantal.

In totaal testten in Nederland 19.580 mensen positief op het coronavirus, 777 meer dan maandag. Het werkelijk aantal besmettingsgevallen ligt hoger omdat lang niet iedereen met symptomen wordt getest op Covid-19.

Meer dan twee derde van de overleden patiënten had een „onderliggende aandoening”, van ruim een kwart is niet bekend of zij al onderliggend lijden hadden. Ruim de helft van de overledenen was 81 jaar of ouder. Van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, was meer dan de helft 70 jaar of ouder.

Erdogan dient aanklacht in tegen presentator Fox

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een aanklacht ingediend tegen een presentator van de Amerikaanse televisiezender Fox. Ankara beschuldigt presentator Fatih Portakal ervan op Twitter onjuiste uitspraken te hebben gedaan over de Turkse aanpak van het coronavirus, schrijft persbureau Bloomberg dinsdag op basis van Turkse staatsmedia. Ook de Turkse bankentoezichthouder heeft een aanklacht ingediend.

Maandag vroeg Ankara burgers om donaties om de coronacrisis te bestrijden. Het kabinet verwees daarbij naar honderd jaar oude noodmaatregelen, waarbij de staat een beroep kan doen op bezittingen van burgers. Portakal, die zelf in Turkije is geboren, schreef daarop op Twitter: „Wat als Turkije straks via de noodmaatregelen een beroep doet op spaargeld van burgers, omdat het lastige tijden zijn? En ze beloven om het na de crisis terug te betalen? Ik kan niet uitsluiten dat dat niet gebeurt.” Ankara beschuldigde Portakal er daarop van „leugens” te verspreiden en van manipulatie.

Turkije heeft de afgelopen drie weken 229 mensen vastgezet voor het plaatsen van „ongefundeerde” of „provocatieve” berichten op sociale media over de coronacrisis, zo maakte het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken recent bekend. Ankara beschuldigt hen ervan angst onder de bevolking aan te wakkeren door te suggereren dat de autoriteiten te weinig hebben gedaan om het virus in te dammen.

Dagelijkse dodental Iran al dagenlang rond zelfde aantal

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Iran is met 133 toegenomen tot 3.872. Dat hebben Iraanse autoriteiten dinsdagochtend bekendgemaakt op de staatstelevisie, meldt persbureau Reuters. Het dagelijks aantal gemelde sterfgevallen in het land ligt al dagenlang tussen de 130 en 160. Bijna 4.000 coronapatiënten verkeren nog in kritieke toestand.

Het aantal bevestigde besmettingen ligt volgens de Iraanse autoriteiten op bijna 63.000. Er wordt al lange tijd zowel in het buitenland als in Iran getwijfeld of de officiële cijfers die in Iran worden gemeld stroken met de werkelijkheid. Onder anderen artsen hebben verklaard dat het aantal doden veel hoger zou liggen.

De Iraanse president Hassan Rohani kondigde zondag aan dat alle economische activiteiten „met een laag risico” vanaf komend weekend worden hervat, behalve in de hoofdstad Teheran.

WHO: draai coronamaatregelen niet te snel terug

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op de getroffen coronamaatregelen niet te snel terug te draaien, meldt persbureau Reuters. Vroegtijdige versoepeling kan ertoe leiden dat het virus dat Covid-19 veroorzaakt zich weer sneller verspreidt, met mogelijk dodelijke gevolgen.

Het is volgens de WHO niet mogelijk om een algemeen advies te geven over vanaf welk moment maatregelen weer teruggedraaid kunnen worden. Het belangrijkste is volgens de organisatie dat een „terugval” wordt voorkomen. „Het is vergelijkbaar met als je zelf ziek bent en je te snel weer uit bed komt, dan heb je het risico op een terugval en complicaties”, zei een woordvoerder tegen Reuters.

In enkele landen worden de coronamaatregelen heroverwogen. Zo zijn sommige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in China en Iran al teruggedraaid. Maandag maakte ook Oostenrijk bekend dat de regels daar volgende week mogelijk versoepeld worden. Maar, benadrukte bondskanselier Sebastian Kurz, alleen als „iedereen er alles aan doet om thuis te blijven”.

Na dagen van afname weer meer sterfgevallen gemeld in Spanje

In Spanje is het dagelijks gemelde aantal nieuwe doden door Covid-19 na vier dagen van afname weer toegenomen. Afgelopen etmaal werden in Spanje 743 sterfgevallen gemeld, ruim honderd meer dan een dag eerder. Het dodental is opgelopen tot 13.798, blijkt maandag uit nieuwe cijfers van Spaanse autoriteiten.

Op intensivecareafdelingen in Spanje liggen nu 7.069 coronapatiënten. Dat zijn 138 patiënten meer dan op maandag. Ook daar is een flinke toename te zien vergeleken met een dag eerder: het aantal bezette bedden steeg van zondag op maandag met zeventig.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Spanje is met 5.478 toegenomen, 1.200 meer ten opzichte van een dag eerder. Tot dusver testten 140.510 patiënten in Spanje positief op Covid-19. Ruim 43.000 mensen zijn inmiddels weer genezen van het virus, bijna 2.800 meer dan op maandag.

Een tijdelijk mortuarium in Madrid. Foto D. Sinova/Comunidad de Madrid/AFP

Koningin Elizabeth uit waardering voor zorgmedewerkers op Wereldgezondheidsdag

Koningin Elizabeth II heeft dinsdag op Wereldgezondheidsdag haar waardering geuit voor zorgmedewerkers over de hele wereld. „Namens de koninklijke familie” doet ze zorgmedewerkers „langdurige waardering en beste wensen” toekomen.

De Britse koningin noemt de toewijding van zorgmedewerkers „een voorbeeld voor iedereen” onder deze „hoogst uitdagende omstandigheden”. „Ik wil iedereen die in de gezondheidszorg werkt bedanken voor uw onbaatzuchtige toewijding en vlijt, terwijl u vitale taken op u neemt om de gezondheid en het welzijn van mensen te beschermen en verbeteren", aldus de koningin.

Twitter avatar RoyalFamily The Royal Family Today, on #WorldHealthDay, The Queen has sent a message to healthcare professionals across the Commonwealth and around the world, on behalf of The Royal Family. 🌍🏥 https://t.co/AL2N08qnjE

'Nog te vroeg om te spreken over afname Duitse coronapatiënten'

Hoewel de dagelijkse toename van het aantal coronapatiënten in Duitsland lijkt te vertragen, is het nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden. Dat zei de voorzitter van het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM, dinsdagochtend volgens Duitse media in een persconferentie. De „komende dagen” zal moeten blijken of er inderdaad sprake is van een afname.

Het dagelijkse aantal vastgestelde besmettingen in Duitsland nam dinsdag weer licht toe na vier dagen van daling. Ook is het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet raken door één coronapatiënt, weer iets hoger dan afgelopen week. Vrijdag lag het op 1, nu tussen 1,2 en 1,5. Het dodental door Covid-19, dat per dag schommelt, nam afgelopen etmaal met 173 toe tot 1.607.

Vooralsnog zijn op de Duitse intensivecare-afdelingen nog voldoende bedden beschikbaar. De minister van Gezondheid van Noordrijn-Westfalen zei maandagavond tegen de Duitse krant Neue Ruhr Zeitung dat er op ic's aldaar plaats is voor 107 Nederlandse coronapatiënten, meldt persbureau ANP. Op dat moment waren 37 Nederlandse patiënten al opgenomen in ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen.

403 nieuwe sterfgevallen in België, dodental komt boven 2.000

In België zijn het afgelopen etmaal 403 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat heeft het Belgische Nationaal Crisiscentrum in de dagelijkse persconferentie bekend gemaakt. Het totale Belgische dodental staat nu op 2.035.

Onder de nieuw gemelde doden vallen 241 mensen die tussen 1 en 4 april zijn overleden in een Vlaams verzorgingstehuis maar niet eerder waren meegeteld. Niet in alle gevallen is getest om na te gaan of ze besmet waren. Ze zijn toch meegerekend omdat er „vermoedelijk” sprake was van Covid-19.

Het Belgische crisisteam ziet wel een daling van het aantal ziekenhuisopnames en noemt dat „bemoedigend”. Maandag werden 314 mensen opgenomen in Belgische ziekenhuizen, tegenover 420 een dag eerder.

Amerikaan rent 63 uur lang rondjes en wint Quarantine Backyard Ultra

Michael Wardian heeft sinds zaterdag 63 uur lang rondjes gerend in zijn buurt in de Amerikaanse plaats Arlington. De 45-jarige ultraloper legde ruim 422 kilometer af. Dankzij deze prestatie mag de Amerikaan zich de winnaar noemen van de zogenoemde Quarantine Backyard Ultra.

De sportwedstrijd is gebaseerd op de Big's Backyard Ultra van sportbedrijf UltraSignup. Dat is een ultramarathon waarbij deelnemers zo lang mogelijk ieder uur 6,7 kilometer hardlopen. Degene die dit het langste volhoudt en uiteindelijk een rondje in zijn eentje loopt, mag zich de winnaar noemen. De originele wedstrijd staat gepland voor oktober en zal gelopen worden in de bossen van Tennessee. De organisatie Personal Peak kon echter niet wachten en besloot een aangepaste corona-editie op te tuigen.

De ruim tweeduizend deelnemers van de Quarantine Backyard Ultra begonnen niet zij aan zij aan de startstreep, maar liepen rondjes in hun achtertuin of op een loopband. Via videodienst Zoom werden de lopers vastgelegd en konden zij hun tegenstanders bekijken.

Maandag waren er nog drie personen over. De Zweedse Anna Carlsson, die rondjes om een bevroren meer rende, stopte die dag en werd zo derde. Nadat zij was afgevallen, streden de Tsjech Radek Brunner (op een loopband) en Wardian nog vijftien uur tegen elkaar. Bij het 63ste rondje lukte het Brunner niet meer te beginnen en kon Wardian het laatste rondje alleen uitlopen. Hij heeft hiermee geen record verbroken, dat staat op naam van de Zweed Johan Steene die in 2018 68 rondjes (dus 455,6 kilometer) rende. Wel gaat hij naar huis met een mooie prijs: een gouden wc-rol.

Via Zoom konden hardlopers zichzelf vastleggen. Screenshot YouTube

'Formule 1 overweegt seizoenstart zonder publiek'

Het Formule 1-seizoen gaat mogelijk van start met grands prix zonder toeschouwers. Dat schrijft de BBC maandagavond op basis van een videovergadering die de voorzitters van de Formule 1 en internationale autosportfederatie FIA samen met de verschillende teamchefs hielden. De eerste acht races van dit seizoen, waaronder de GP van Nederland op 3 mei, zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus uitgesteld of afgelast.

In het video-overleg zei F1-voorzitter Chase Carey te hopen dat het nieuwe seizoen in juli of augustus alsnog kan beginnen. Racen zonder publiek is een serieuze optie als de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan rond die tijd nog van kracht zijn. De eerste race wordt mogelijk verreden op het Britse circuit van Silverstone. Daarvoor zijn de minste reisbewegingen nodig omdat zeven van de tien teams hun standplaats hebben in het Verenigd Koninkrijk.

Het aangepaste seizoen zou vijftien tot achttien races moeten duren, in plaats van de tweeëntwintig die op de oorspronkelijke kalender stonden. Het seizoen had op 15 maart van start moeten gaan in Australië. Deze race werd kort van te voren afgelast omdat een coronabesmetting was vastgesteld bij het team van McLaren. Vooralsnog is de GP van Canada op 14 juni de eerstvolgende op de kalender.

Het circuit in Melbourne, waar de eerste grand prix had moeten worden verreden. Foto Tracey Nearmy/Reuters

WhatsApp beperkt doorsturen chats vanwege nepnieuws over coronavirus

Gebruikers van WhatsApp kunnen een ontvangen bericht voortaan naar maximaal één chat tegelijkertijd doorsturen. Dat doet de dienst om verspreiding van nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan, meldt het bedrijf dinsdagochtend. De afgelopen weken constateerde WhatsApp naar eigen zeggen een „aanzienlijke toename” van het aantal doorgestuurde berichten die „kunnen bijdragen” aan de verspreiding van desinformatie.

De aanpassing moet ervoor zorgen dat het lastiger wordt om nepnieuws op grote schaal te verspreiden. Toen de functie begin vorig jaar werd beperkt van twintig naar vijf gelijktijdige berichten, zag WhatsApp een afname van 25 procent in het aantal doorgestuurde chats. In 2018 begon de dienst bovendien met het labelen van doorgestuurde berichten. Door er „Doorgestuurd” boven te zetten, moeten ontvangers erop geattendeerd worden dat de informatie is opgetekend door iemand anders dan de verzender die daar mogelijk onzuivere bedoelingen mee heeft.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde begin vorige maand dat de pandemie ook een 'infodemie' met zich meebrengt; een golf van informatie waaronder ook mis- en desinformatie. Eerder namen Google, YouTube en Facebook al maatregelen om verspreiding van nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan, onder meer door overheidsinformatie een prominente plek te geven.

Lees ook: Hoe filter je alle corona-onzin uit Facebook, Twitter en YouTube?

AEX voor het eerst in bijna een maand boven 500 punten

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is dinsdag boven de 500 punten geopend en met winst begonnen. Dat was voor het eerst in bijna een maand, de vorige keer was op 6 maart. De stemming verbetert onder meer doordat het aantal nieuwe besmettingen in een aantal zwaar getroffen landen afvlakt. Ook reageert de AEX goed op steunpakketten van centrale banken en overheden.

De AEX opende dinsdag op 502,14 punten, 2,5 procent hoger dan de beurs maandagavond sloot. Een uur na opening stond de beurs op 505,39, een stijging van 1,42 procent. Ook andere Europese beurzen lieten een stijging zien, tot 3,5 procent voor de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs. De index in Milaan steeg met 4 procent. Maandag sloten de Europese beurzen ook met stijgingen af: 3,9 procent voor de Amsterdamse AEX, tot 5,8 procent voor Londen, Frankfurt en Parijs.

Franse minister van Volksgezondheid: piek moet nog komen

In Frankrijk is de piek van de coronacrisis nog niet bereikt. Daarvoor waarschuwt minister van Volksgezondheid Olivier Véran dinsdag op de Franse televisiezender BFM TV. „De uitbraak van het coronavirus in Frankrijk is nog steeds in de verergerende fase”, aldus de minister.

Hoewel er minder ziekenhuisopnames zijn, worden nog altijd meer Covid-19-patiënten opgenomen dan dat er ontslagen worden. Als de piek wél bereikt wordt, moet volgens de minister niet meteen overgegaan worden op de versoepeling van de strenge maatregelen die het land heeft getroffen in de strijd tegen het coronavirus. Als de lockdown te snel eindigt, zou er een nieuwe uitbraak kunnen ontstaan.

Tot dusver zijn 8.911 mensen in Frankrijk overleden aan Covid-19. Daarmee is het land na Italië en Spanje het zwaarst getroffen door de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

'NVIC wil af van systeem 2Twnty4 voor overzicht van IC-bedden'

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) wil dat ziekenhuizen bij het in kaart brengen van de beddencapaciteit op de intensive care gebruik maken van andere systemen dan 2Twnty4, waartoe het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) heeft opgeroepen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag op basis van correspondentie waarin de NVIC ziekenhuizen oproept een van twee andere systemen te gebruiken die beide al voor de uitbraak van het coronavirus in gebruik waren.

Om een goed beeld te krijgen van de capaciteit op de Nederlandse ic's verzocht het LCPS alle ziekenhuizen eind maart over te schakelen op 2Twnty4, een systeem dat gekoppeld is aan elektronische patiëntendossiers. Er klinkt al langer kritiek op het gebruik hiervan. CMIO, het netwerk van medische informatiespecialisten, stelde dat het systeem een vertekend beeld geeft omdat het niets zegt over beschikbaarheid van personeel en materieel voor lege bedden. Dit werd in NRC weersproken door Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Lees ook dit interview met Ernst Kuipers: ‘Landelijke coördinatie van IC-bedden is nodig, om chaos te bestrijden’

Volgens de Volkskrant heeft 2Twnty4 zeker één keer tot „een ernstige situatie” geleid. 2Twnty4 meldde dat in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen nog intensivecarebedden vrij waren, maar deze bleken onbemand toen ambulances met coronapatiënten uit Brabant arriveerden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kon dinsdagochtend niet direct reageren op vragen van NRC. In een reactie in de Volkskrant zegt het ministerie dat ieder systeem „zo zijn voor- en nadelen” heeft en dat het „verzoekt om aan te sluiten op het systeem 2Twnty4 én om actuele informatie in zorg-capaciteit.nl en NICE te registreren”.

Nieuw-Zeelandse minister van Volksgezondheid op de vingers getikt voor schending maatregelen

De minister van Volksgezondheid van Nieuw-Zeeland, David Clark, heeft zijn excuses aangeboden omdat hij zelf de lockdownmaatregelen van zijn land heeft geschonden. Terwijl Nieuw-Zeelanders zijn opgeroepen hun huizen zo min mogelijk te verlaten, reed Clark met zijn gezin naar een strand op twintig kilometer afstand, meldt de Britse omroep BBC. Clark heeft toegegeven dat het ritje „een duidelijke schending van de lockdownprincipes” was en noemt zichzelf een „idioot”.

Clark biechtte het strandritje, dat plaatsvond in het eerste weekend nadat de maatregelen op 25 maart waren ingegaan, vorige week op aan premier Jacinda Ardern nadat hij kritiek kreeg de maatregelen een tweede keer geschonden te hebben. Clark werd ook vorige week nog op de foto gezet op een mountainbikeparcours.

Nieuw-Zeelanders mogen hun huis uit om een luchtje te scheppen, maar de regering heeft inwoners gevraagd geen activiteiten te ondernemen die een hoger risico op besmetting met zich meebrengen. „Hij had zich aan die richtlijn moeten houden”, aldus Ardern vorige week over het mountainbiken.

Premier Ardern heeft het ontslag van Clark, door hemzelf ingediend, geweigerd. Ardern verklaarde dat de minister „onder normale omstandigheden” zou zijn ontslagen, maar dat het land door de coronacrisis geen „enorme verstoring in de zorgsector” kan verduren. Wel is Clark uit zijn tweede functie, als ondersteuner van de minister van Financiën, ontheven. Ook is hij gedegradeerd in de kabinetshiërarchie, waardoor hij nu een minder belangrijke rol krijgt in de regering. Nieuw Zeeland heeft momenteel 1.100 bevestigde besmettingsgevallen met het coronavirus. In het land is één patiënt aan Covid-19 overleden.

Minister Clark is niet de eerste politicus die onder vuur komt voor het schenden van zijn eigen regels. Maandag stapte de Schotse adviseur van coronazaken, Catherine Calderwood, op nadat ze zich niet aan de coronamaatregelen had gehouden. Ook Schotten was opgeroepen thuis te blijven. Een tripje naar haar tweede huis kwam Calderwood op felle kritiek te staan.

Britse kranten uiten zorgen over toestand premier Johnson

De Britse premier Boris Johnson ligt nog steeds op de intensive care van het Londense St Thomas' Hospital. De premier heeft zuurstof toegediend gekregen maar hoeft vooralsnog niet aangesloten te worden op een beademingsmachine, heeft minister voor Kabinetszaken Michael Gove dinsdagochtend gezegd op de BBC. Zijn collega's gaan ondertussen onverminderd door met de bestrijding van het coronavirus, aldus de minister.

Het nieuws dat Johnson is opgenomen op de intensive care is in het VK groot nieuws. Op alle voorpagina's van de kranten wordt het breed uitgemeten. Sommige kranten houden het bij het feitelijke nieuws, andere kiezen voor meer sensationele koppen.

De krant met de grootste oplage in het Verenigd Koninkrijk, de Daily Mail, noemt de opname van premier Johnson op de IC een „ziekenhuisdrama” en een „schok”. Het dagblad leeft ook mee met Johsons verloofde Carrie Symonds, die haar partner niet mag bezoeken.

De Daily Mirror trok een klein hoekje uit voor de overleden bondgirl Honor Blackman, maar de rest van de voorpagina gaat naar de premier die moet „vechten voor zijn leven”.

Twitter avatar DailyMirror Daily Mirror Tomorrow's front page: Sick Boris faces fight for life #tomorrowspaperstoday https://t.co/pONirpx7Pa https://t.co/XExOH0HHVW

The Sun geeft een overzicht van de zorg die de premier ontvangt. Zo krijgt hij extra zuurstof en wordt beademingsapparatuur klaargemaakt voor het geval dat nodig is. De premier is nog „bij kennis en aan het strijden”.

Twitter avatar TheSun The Sun Tomorrow's Front Page: Boris Johnson rushed into intensive care
https://t.co/P1itA4LB6M https://t.co/AGngkj9K27

Veel tabloids kiezen voor hetzelfde beeld op de first: een screenshot van een filmpje dat de premier eerder heeft opgenomen. Op de voorpagina van The Guardian prijkt een ander beeld.

Twitter avatar guardian The Guardian Guardian front page, Tuesday 7 April 2020: Johnson taken to intensive care after virus symptoms worsen https://t.co/2wZRdork63

Net als The Guardian plaatst The Times een stuk meer tekst op de voorpagina dan de tabloids. In het artikel wordt onder meer beschreven hoe buitenlandminister Dominic Raab de leiding over het „oorlogskabinet” overneemt en dat het aantal sterfgevallen door Covid-19 in het Verenigd Koninkrijk licht is afgenomen.

Twitter avatar BBCHelena Helena Wilkinson The Times: PM in intensive care #TomorrowsPapersToday https://t.co/SpkFXpqUhq

Door coronacrisis gedupeerde huiseigenaren komen niet op straat

Huiseigenaren die door de coronacrisis in financiële problemen komen, worden niet direct op straat gezet als zij hun hypotheek niet kunnen betalen. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) heeft daar afspraken over gemaakt met hypotheekverstrekkers en andere betrokken partijen zoals de Nederlandse Vereniging van Banken en Nationale Hypotheekgarantie, meldt het ministerie voor Milieu en Wonen dinsdag.

Als huiseigenaren hun hypotheeklasten niet kunnen opbrengen, wordt tot zeker 1 juli niet direct overgegaan tot gedwongen verkoop van de woning. In plaats daarvan wordt gekeken naar andere oplossingen zoals uitstel van betaling. „In deze tijd moeten mensen zich geen zorgen maken over een dak boven hun hoofd”, aldus minister Van Veldhoven. Twee weken geleden werd al besloten dat huurders die door de coronacrisis in financiële problemen komen, niet uit huis worden gezet.

De afspraken betekenen niet dat geen enkele woning gedwongen kan worden verkocht. Zo gelden de regels niet als er sprake is van criminele activiteiten zoals fraude, wietteelt en het onderhouden van een drugslab. Ook kan een huis alsnog worden verkocht als wordt overeengekomen dat dit „de beste oplossing is”, bijvoorbeeld als blijkt dat de hypotheeklasten ook op lange termijn niet gedragen kunnen worden.

Duitsland meldt 173 nieuwe sterfgevallen door Covid-19

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 173 sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Dat heeft het Robert Koch Institut zojuist bekendgemaakt. Hiermee komt het dodental door het coronavirus in het land op 1.607. Tot dusver zijn 99.225 mensen positief getest op het coronavirus.

Het dodental door Covid-19 in Duitsland schommelt per dag. Zondag werden 184 meldingen van sterfgevallen gemeld, maandag waren dat er 92. In deelstaat Beieren zijn met 481 de meeste doden gevallen. Hierop volgt Baden-Württemberg met 433 sterfgevallen.

WHO: bescherm verpleegkundigen tegen intimidatie

Autoriteiten wereldwijd moeten meer doen om verpleegkundigen en ander zorgpersoneel te beschermen. Daartoe roept de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag op, meldt persbureau Reuters. Volgens de WHO zijn wereldwijd berichten over zorgpersoneel dat wordt geïntimideerd en zelfs aangevallen omdat mensen bang zouden zijn voor besmetting met het coronavirus. Het is niet duidelijk om hoeveel zaken het gaat.

Een verpleegkundige demonstreert tegen het gebrek aan beschermende kleding (PPE) in New York. Foto Kathy Willens/AP

WHO-gezondheidsspecialist Giorgio Cometto stelt dat er incidenten zijn geweest waarbij zorgpersoneel wordt beschouwd als „een mogelijke bedreiging in plaats van de oplossing voor de crisis waarmee we te maken hebben”. Volgens belangenorganisatie Nursing Now werden verpleegkundigen ook tijdens de eerdere epidemieën, zoals de uitbraken van ebola en HIV, het slachtoffer van intimidatie en geweld.

De WHO benadrukt in een rapport dat is uitgebracht ter ere van World Health Day het belang van verpleegkundigen tijdens de huidige crisis en daarbuiten. De gezondheidsorganisatie onderstreept daarbij dat er een wereldwijd tekort aan verpleegkundigen bestaat. In 2018 waren er 5,9 miljoen verpleegkundigen te weinig, vooral in armere landen.

Directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt verpleegkundigen de ruggengraat van de samenleving.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) "Nurses & midwives are the backbone of every health system. They’re there from the first moments of life to the last.
Tomorrow we are publishing our first report on the state of the 🌍’s nursing, which highlights gaps & makes recommendations for all countries"-@DrTedros

'Partners mogen tijdelijk bij bewoners verpleeghuizen intrekken'

Bij meerdere verpleeghuizen mogen partners van bewoners tijdelijk intrekken zodat ze hun geliefde tijdens de coronacrisis niet hoeven te missen. Dat meldt Trouw dinsdag op basis van een rondgang onder tehuizen. Er zijn ook verpleeghuizen die bezoek - dat in principe verboden is - toestaan in uitzonderlijke gevallen. Bezoek voor mensen die zich in hun laatste levensfase bevinden, was al langer toegestaan.

In Trouw vertelt directeur Han Hendrikse van de Zuid-Hollandse zorgorganisatie De Blije Borgh dat één man bij zijn partner verblijft. Dit betekent dat hij „de hele periode van de epidemie” in de instelling moet blijven. Hendrikse verwacht niet dat veel andere stellen zich hier ook voor zullen aanmelden en benadrukt dat er sprake is van beperkte capaciteit.

Bij de West-Brabantse zorginstelling Surplus zijn ook „enkele” partners ingetrokken. Bij de tehuizen van zorgorganisatie Beweging 3.0 in Amersfoort en omgeving is één geliefde tijdelijk ondergebracht. Branchevereniging Actiz stelt dat meer zorginstellingen de mogelijkheid aanbieden of dit overwegen te gaan doen. Andere zorginstellingen zijn juist terughoudend vanwege de gezondheidsrisico's die het „inhuizen” met zich mee zou brengen.

Lees ook: In verpleeghuizen trekken dementerenden de mondkapjes af

Voor het eerst geen toename van dodental in China

In China is het dodental als gevolg van het coronavirus maandag voor het eerst sinds januari niet opgelopen. Wel kwamen er 32 nieuwe besmettingen bij, iets minder dan een dag eerder. Dat heeft de nationale gezondheidscommissie dinsdag verklaard, meldt Reuters.

Bij de nieuwe besmettingen ging het in alle gevallen om patiënten die in het buitenland zijn besmet en daarna naar China zijn gereisd, aldus de commissie. In totaal zijn er de afgelopen periode 983 van dergelijke 'geïmporteerde' gevallen geconstateerd.

In Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei en het epicentrum van de Chinese uitbraak, zijn in de afgelopen twee weken slechts twee nieuwe gevallen vastgesteld. Vanaf woensdag mogen inwoners van Wuhan de stad voor het eerst sinds 23 januari verlaten.

Hoewel de piek van de epidemie in China al geruime tijd voorbij is, maken Chinese autoriteiten zich zorgen om geïmporteerde besmettingen en patiënten zonder ziekteverschijnselen, die het virus wel kunnen verspreiden. Om import van Covid-19 te voorkomen heeft China zijn grenzen gesloten voor zo goed als alle buitenlanders.

In totaal zijn in China 81.740 gevallen van Covid-19 vastgesteld. 3.331 mensen zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden.

Chinese politiemensen lopen maandag langs hogesnelheidstreinen in de stad Wuhan, het voormalige epicentrum van de Chinese uitbraak van het coronavirus, Vanaf woensdag gaan treinen weer rijden en mogen inwoners voor het eerst sinds 23 januari de stad weer uit. Foto Zhao Jun / Xinhua via AP

Voorverkiezingen Wisconsin gaan dinsdag toch door

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Wisconsin heeft maandag bepaald dat de voorverkiezingen in de staat deze dinsdag door moeten gaan. Gouverneur Tony Evers kondigde eerder op de dag aan de verkiezingen wegens het coronavirus uit te stellen tot 9 juni. Dat meldt Reuters.

Volgens de hoogste rechters van de staat kan de gouverneur de voorverkiezingen niet eigenhandig uitstellen. De Republikeinse partij van de staat had een kort geding aangespannen om de maatregel ongedaan te maken. Eerder hadden de Republikeinen, die een meerderheid hebben in het parlement van de staat, een voorstel geblokkeerd om de verkiezingen uit te stellen.

Evers, een Democraat, vond dat het houden van de voorverkiezingen in strijd was met de richtlijnen tegen verspreiding van het virus. Inwoners van Wisconsin is aangeraden thuis te blijven. Openbare bijeenkomsten zijn verboden wegens gevaar op verspreiding van het virus.

Een inwoner van Wisconsin maandag bij een stembureau in Milwaukee, Wisconsin. Foto Kamil Krzaczynski / AFP

Bij een aparte rechtszaak heeft het federale Hooggerechtshof bepaald dat stemmen per brief niet met een week mag worden verlengd. Een federale rechter in Wisconsin had daar toestemming voor gegeven. Het oordeel betekent dat alleen briefstemmen met een poststempel tot deze dinsdag worden geteld.

In de Verenigde Staten zijn volgens cijfers van Johns Hopkins University meer dan 10.000 mensen aan Covid-19 overleden. Bij meer dan 365.000 mensen is besmetting met het coronavirus vastgesteld. In de noordelijke staat Wisconsin zijn ongeveer 2.500 gevallen geconstateerd. Zeker 77 mensen zijn er overleden.

In diverse andere staten zijn voorverkiezingen de afgelopen weken uitgesteld wegens het virus. Bij de race om de Democratische nominatie voor het presidentschap heeft oud-vicepresident Joe Biden een voorsprong op de progressieve senator Bernie Sanders. In Wisconsin worden ook staats- en lokale verkiezingen gehouden.

'VN-Veiligheidsraad vergadert donderdag over coronavirus'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt donderdag voor het eerst een bijeenkomst over de mondiale pandemie van het coronavirus. Dat hebben diplomatieke bronnen gezegd, meldt AFP.

De bijeenkomst volgt op wekenlange verdeeldheid binnen de Veiligheidsraad, vooral tussen de vijf permanente leden. Met name spanningen tussen de Verenigde Staten en China hebben de raad ervan weerhouden te overleggen over de pandemie.

Vorige week donderdag hebben negen van de tien niet-permanente leden gevraagd om een vergadering, met een presentatie van secretaris-generaal Antonio Guterres. De bijeenkomst zal volgens de bronnen achter gesloten deuren worden gehouden via videoconferentie.

Een bron van onenigheid is volgens ingewijden een eis van de VS om te benadrukken dat het coronavirus uit China afkomstig is. China is daar tegen. Frankrijk wilde dat de vijf permanente leden (VS, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) eerst zouden proberen geschilpunten glad te strijken voor een vergadering te beleggen met de tien niet-permanente leden.

Na de oppepper van de koningin volgde de domper van Johnson

Zorgt het coronavirus in de Britse politiek voor een machtsvacuüm? Die vraag is reëel nadat 10 Downing Street maandagavond meldde dat premier Boris Johnson naar de intensive care is verplaatst, schrijft correspondent Melle Garschagen.

De 55-jarige Johnson kampt al anderhalve week met de gevolgen van Covid-19. Volgens Britse media is hij naar de IC overgebracht voor het geval hij aan de beademing moet. De opname van de premier in het St. Thomas-ziekenhuis werd zondag gepresenteerd als een voorzorgsmaatregel. Maandag werd duidelijk dat de situatie ernstiger is.

Het nieuws over de achteruitgang van Johnson kwam maandag aan als een domper in het Verenigd Koninkrijk, na de oppepper waarvoor koningin Elizabeth zondag zorgde met haar televisietoespraak. De koningin wordt door Downing Street op de hoogte gehouden van de toestand van Johnson, heeft Buckingham Palace laten weten.

Lees ook: Na de oppepper van de koningin, volgde de domper van Boris Johnson

'Bedroefde' Trump biedt Amerikaanse hulp aan bij behandeling Johnson

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Britse premier Boris Johnson beterschap gewenst, en Amerikaanse hulp aangeboden bij zijn behandeling voor Covid-19. Maandag werd Johnson overgeplaatst naar de intensive care van een ziekenhuis in Londen, omdat zijn toestand is verslechterd.

President Trump maandag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Foto Stefani Reynolds / EPA

„Ik wil ook de beste wensen sturen aan een goede vriend van mij, een vriend van ons land, premier Boris Johnson”, zei Trump tijdens zijn dagelijkse persconferentie over de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten. „Alle Amerikanen bidden voor zijn herstel.”

Trump zei dat hij twee pharmabedrijven heeft gevraagd om contact op te nemen met Londen over behandelingen die zouden kunnen helpen. „We hebben contact opgenomen met alle artsen van Boris, en we zullen zien wat er gebeurt, maar zij staan klaar”, aldus de president. Hij zei niet welke bedrijven hij bedoelde.

Trump sprak van „een heel ingewikkelde behandeling” die zij „onlangs hebben ontwikkeld”. De president prijst al dagenlang het anti-malariamedicijn hydroxychloroquine aan als mogelijke behandeling voor Covid-19, maar wetenschappers onderstrepen dat het effect daarvan onbewezen is. Ook waarschuwen artsen dat er mogelijk dodelijke bijwerkingen kunnen optreden, waaronder hartstilstand.

Trump sprak lof uit voor Johnson. „Hij is heel bijzonder - sterk, vastberaden, geeft niet op.” Hij voegde toe: „Wanneer je naar de intensive care wordt gebracht, dat is heel ernstig bij deze ziekte.”

Ook andere wereldleiders, onder wie premier Mark Rutte, hebben Johnson beterschap gewenst.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag 6 april:

 • De Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care. In de loop van maandagmiddag ging zijn gezondheid achteruit. Het is vooralsnog onduidelijk hoe het met Johnson gaat, volgens een regeringswoordvoerder was hij maandagavond bij kennis.
 • In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 101 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Het dodental door Covid-19 is daarmee opgelopen tot zeker 1.867, meldde het RIVM maandagmiddag.
 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat is opgenomen op een intensive care is sinds zondag met 24 toegenomen, tot een totaal van 1.409.
 • Groepen motorrijders en wielrenners worden komend weekend geweerd van toeristische plekken om wandelaars meer ruimte te geven tijdens de Paasdagen.
 • Verschillende landen, zoals Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken hebben aangekondigd een deel van de opgelegde beperkingen te willen versoepelen.
 • Lees hierhet blog van maandag 6 april terug
[/up]