Brieven

Brieven nrc.next 6/4/2020

Traceerapp

Geen controlestaat

Het voorstel van Oxford-onderzoekers om in de strijd tegen corona een traceerapp te gebruiken die de bewegingen en contacten van burgers registreert (Brits onderzoek: beste aanpak virus is met traceerapp, 2/4) zou leiden tot een controlestaat van een nog grotere omvang dan die van China. De belofte dat dit een tijdelijke maatregel zou zijn, is voorshands loos. Verwacht iemand dat Cambridge Analytica de informatie over kiezers in de VK en de VS, die is gebruikt om het referendum en de verkiezingen te beïnvloeden, na het schandaal heeft vernietigd?

Intelligente lockdown

Knap staaltje pr?

Ik erger me groen en geel aan de benaming ‘intelligente lockdown’. Of die intelligent is, zal namelijk pas op de lange termijn blijken. Ondertussen kent Nederland vooralsnog het hoogste aantal doden per inwoner na Italië en Spanje, als ik me niet vergis. Veel groeten uit Parijs, waar men in een ‘domme lockdown’ zit!

Reactie Benzakour

Gooi de zeelt terug

Het is een gewoonte onder sportvissers om gevangen zoetwatervis onbeschadigd in hetzelfde water terug te gooien. De heer Benzakour denkt daar kennelijk anders over, of is hiervan niet op de hoogte, gezien zijn column over het vangen, doden, meenemen, koken en opeten van een prachtige zeelt (Pijp, 2/4).

Huiselijk geweld

Stel hulp beschikbaar

Naar aanleiding van het nieuws over huiselijke agressie tijdens de lockdown (Het openbare leven blijft nog platliggen, 1/4): er moeten nu meteen meer blijf-van-mijn-lijfhuizen komen. Deze situatie gaat voor sommige mensen heel moeilijk worden. Met het hele gezin de hele dag op elkaar. Ook al houd je veel van elkaar, dit brengt spanningen met zich mee. In families waar agressie toch al sluimerend aanwezig is, kan het de komende tijd mis gaan. Geef mensen een uitweg om veilig het einde van corona af te wachten. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Hoeveel gebouwen staan er niet leeg, kantoren, boerderijen, noem maar op. Eis die tijdelijk op, maak er verblijven van en bescherm zo mensen tegen huiselijk geweld.

Trump

De rode held

Toen Trump tot president van de VS werd gekozen, kon hij niet vermoeden dat hij ooit nog eens gedwongen zou worden tot maatregelen die, zoals Bas Blokker terecht schrijft (Ook in VS voltrekt zich ramp, 3/4), in veel opzichten doen denken aan die van de New Deal van de Democratische president Roosevelt in de jaren dertig van de vorige eeuw. Roosevelt werd destijds door tegenstanders uitgemaakt voor een socialist omdat hij om de economische crisis te bestrijden vergaande sociaaleconomisch maatregelen nam waarbij de onbeperkte vrijheid van bedrijven aan banden werd gelegd. Niet voor niets werd hij dan ook door veel Republikeinen de ‘Rode president in het Witte Huis’ genoemd.

Wie weet gaat ook Trump de geschiedenis wel in onder deze naam. De gedachte alleen al moet de huidige president nachtmerries bezorgen.

Brexit

Nu al spijt

In de Britse National Health Service (NHS) werken heel wat artsen en verpleegkundigen met een EU-nationaliteit. Sinds het Brexit referendum van 2016 zijn dat er maar liefst ruim 22.000 minder. En dat terwijl er toch al een groot tekort aan personeel was in de NHS. Door corona zijn de gevolgen extra wrang. Het zoveelste bewijs van het drama dat Brexit heet.

Correcties/aanvullingen

Corona-patenten

De kop WHO vraagt farmaceuten corona-patenten te delen (3/4, p. E6) suggereert een formeel verzoek vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarvan is geen sprake. De baas van de WHO heeft via Twitter enthousiast gereageerd op een voorstel van Costa Rica om een patent-pool te creëren.