Gesloten liveblog

Premier Johnson opgenomen op intensive care

In Nederland zijn voor zover bekend 1.867 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 6 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 ‘Bedroefde’ Trump biedt Amerikaanse hulp aan bij behandeling Johnson

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag:

  • De Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care. In de loop van maandagmiddag ging zijn gezondheid achteruit. Het is vooralsnog onduidelijk hoe het met Johnson gaat, volgens een regeringswoordvoerder was hij maandagavond bij kennis.
  • In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 101 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Het dodental door Covid-19 is daarmee opgelopen tot zeker 1.867, meldde het RIVM maandagmiddag.
  • Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat is opgenomen op een intensive care is sinds zondag met 24 toegenomen, tot een totaal van 1.409.
  • Groepen motorrijders en wielrenners worden komend weekend geweerd van toeristische plekken om wandelaars meer ruimte te geven tijdens de Paasdagen.
  • Verschillende landen, zoals Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken hebben aangekondigd een deel van de opgelegde beperkingen te willen versoepelen.

Rutte wenst Johnson „veel sterkte en kracht” toe

Premier Mark Rutte heeft zijn Britse collega Boris Johnson, zijn familie en het Britse volk „veel sterkte en kracht” toegewenst. Johnson is maandag opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Londen wegens Covid-19.

„Ik hoop hem in goede toestand weer snel te kunnen spreken", schreef Rutte op Twitter. Hij publiceerde zijn bericht ook in het Engels.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Namens het Nederlands kabinet wens ik @BorisJohnson, zijn familie en het Britse volk veel sterkte en kracht toe toe in deze moeilijke tijd. Ik hoop hem in goede gezondheid weer snel te kunnen spreken.

Ook andere wereldleiders hebben de Britse premier via Twitter beterschap gewenst. Zijn Ierse ambtgenoot Leo Varadkar wenste Johnson „een spoedig herstel” toe.

Twitter avatar LeoVaradkar Leo Varadkar @BorisJohnson is in our thoughts tonight. We wish him a speedy recovery and a rapid return to health

De Canadese premier Justin Trudeau sprak de wens uit Johnson „weer snel te zien” in zijn ambtswoning, Downing Street 10.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau Sending my best wishes to Prime Minister @BorisJohnson for a full and speedy recovery. My thoughts are with you and your family right now. Hope to see you back at Number 10 soon.

„Word snel beter, Boris”, schreef Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad.

Twitter avatar eucopresident Charles Michel Wishing @BorisJohnson the very best for a full recovery. Our thoughts are with his family and the British people at this difficult time. Get well soon, Boris.

Minister Raab: Johnson is in goede handen

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die de taken van Johnson tijdelijk waarneemt, zegt tegen de BBC dat de premier „uitstekende zorg” krijgt en in „goede handen” is. Volgens Raab doet de regering er alles aan om „het geplande beleid van de premier zo snel mogelijk uit te voeren".

De Franse president Emmanuel Macron wenst Johnson en zijn familie op Twitter sterkte. „Ik wens hem een spoedig herstel.” Ook Theresa May, de voorganger van Johnson, wenst hem beterschap. „Dit vreselijke virus discrimineert niet. Iedereen kan het krijgen.”

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Tout mon soutien à Boris Johnson, à sa famille et au peuple britannique dans ce moment difficile. Je lui souhaite de surmonter cette épreuve rapidement.

Motorrijders en wielrenners komend weekend geweerd van toeristische plekken

Op verschillende plekken in Nederland worden komend weekend toeristische plekken en landweggetjes afgesloten voor groepen motorrijders en wielerclubs. Dat hebben de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s maandagavond in Utrecht afgesproken tijdens een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad, meldt persbureau ANP. De maatregel is bedoeld om wandelaars meer ruimte te geven tijdens de Paasdagen.

Afgelopen weekend veroorzaakten groepen motorrijders en wielrenners op sommige plekken overlast, zei Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de veiligheidsregio’s. Voetgangers en recreatieve fietsers kwamen volgens hem in de verdrukking. „Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden", aldus Bruls. Hij benadrukte dat een enkele motorrijder of wielrenner geen problemen oplevert, maar dat groepen worden geweerd vanwege de verkeersveiligheid en volksgezondheid.

Naast toeristische plekken en landweggetjes wordt met Pasen extra gecontroleerd aan de grens met Duitsland. Dat gebeurt door zowel de Nederlandse marechaussee als de Duitse Bundespolizei. „Toeristen worden aangesproken. Daar zijn ze vaak wel gevoelig voor”, aldus minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) die bij het beraad aanwezig was.

Grapperhaus en Bruls lieten zondag weten dat verreweg de meeste mensen zich afgelopen weekend goed gehouden hebben aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven, niet in groepen samen te komen en voldoende afstand te houden van elkaar.

Twitter avatar ferdgrapperhaus Ferd Grapperhaus Complimenten voor de mensen die met dit mooie weer de lastige keuze hebben gemaakt om thuis te blijven. Want alleen samen pakken we Corona aan. Hou dit vast, ook in het Paasweekend!👇
https://t.co/mRn1Ra31dH

Premier Johnson opgenomen op intensive care

De Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care. „In de loop van de dag is de gezondheid van de premier achteruit gegaan", aldus een woordvoerder van 10 Downing Street. „Op advies van de artsen is hij opgenomen op de intensive care.” Volgens de woordvoerder is Johnson bij kennis. De premier heeft minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab gevraagd zijn taken van hem over te nemen.

Johnson werd zondag opgenomen in het ziekenhuis vanwege aanhoudende symptomen van Covid-19. Eerder op de dag liet hij nog weten dat hij zich „opgewekt” voelde en dat in het ziekenhuis „routinetesten” werden afgenomen.

Op Twitter reageren Britse politici geschrokken. Zo schrijft Sadiq Khan, burgemeester van Londen, „te bidden voor zijn herstel” en noemt de kersverse Labour-leider Keir Starmer de verslechterde situatie van Johnson „vreselijk slecht nieuws”.

Twitter avatar SadiqKhan Sadiq Khan Praying for the Prime Minister’s swift recovery tonight. @GSTTNHS has some of the finest medical staff in the world, and he couldn't be in safer hands. https://t.co/xh8iyKUv7n

Italië kondigt noodpakket van 400 miljard euro aan

De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde maandagavond tijdens een persconferentie aan dat het land met een steunpakket voor het bedrijfsleven komt ter waarde van vierhonderd miljard euro. Het geld zal beschikbaar worden gesteld als garanties voor leningen. De helft daarvan zal gebruikt worden voor de interne markt, de andere helft om de export te ondersteunen.

„Ik kan me niet zo'n grote interventie herinneren. Het is vuurkracht,” zei Conte over het pakket. Naast het noodpakket worden verschillende belastingbetalingen opgeschort. Tevens komt er een uitbreiding van de zogeheten „golden power”, waarbij de regering overnames van bedrijven kan tegenhouden. Deze zal ook gelden voor de verzekeraars, de financiële sector, medische bedrijven en cybersecurity.

De premier beloofde dat er later deze maand een volgend steunpakket zal komen, voor de mensen in Italië die financieel het meeste zijn getroffen door de virusuitbraak.

Twitter avatar GiuseppeConteIT Giuseppe Conte In diretta da Palazzo Chigi: https://t.co/wTDrJfLrkJ

In diretta da Palazzo Chigi

Geplaatst door Giuseppe Conte op Maandag 6 april 2020

Denemarken hoopt na Pasen scholen voor jongste leerlingen te openen

Denemarken wil de jongste kinderen na Pasen weer naar school sturen. Vanaf woensdag 15 april moeten kinderdagverblijven en basisscholen voor leerlingen van groep 1 tot groep 5 weer openen, mits het aantal besmettingen met het coronavirus stabiel blijft. Dat heeft premier Mette Frederiksen maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het is een eerste stap in het opheffen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, aldus de premier. De scholen in Denemarken zijn sinds 16 maart gesloten.

De Deense premier Mette Frederiksen vlak voordat ze een persconferentie houdt op 6 april. Foto Ritzau Scanpix/Reuters

Alle andere maatregelen, zoals de sluiting van de horeca, blijven tot zeker 10 mei van kracht. Grote evenementen blijven tot zeker augustus verboden. Dit betekent dat grote festivals, zoals Roskilde, dit jaar niet doorgaan. „Het is een beetje zoals koorddansen. Als we stilstaan, kunnen we vallen. Als we te snel lopen, kan het misgaan", aldus Frederiksen. „Daarom zetten we één stapje tegelijkertijd.”

Frederiksen benadrukte tijdens de persconferentie dat Denemarken er niet voor kiest om in te zetten op groepsimmuniteit in de strijd tegen corona. In het land zijn 187 mensen gestorven aan Covid-19 en zijn 4.681 besmettingen gemeld. De afgelopen dagen leek het aantal besmettingen in het land te stabiliseren.

Dodental Frankrijk licht gestegen

Het dodental dat is gemeld door ziekenhuizen en verpleegtehuizen, is het afgelopen etmaal toegenomen met 833, naar een totaal van 8.911. Dat hebben de Franse autoriteiten bekendgemaakt. Dat is een stijging van zo'n 10 procent ten opzichte van zondag. De voorgaande dagen leek de toename van het dodental juist af te vlakken

Het aantal patiënten dat werd opgenomen op de intensive care steeg met 94. Dat is het laagste aantal sinds de lockdown op 17 maart van kracht ging. „Maar we zijn er nog niet niet", benadrukte de minister van Volksgezondheid Olivier Véran.

Twitter avatar olivierveran Olivier Véran #Covid_19 | Suivez en direct le point sur la situation ⤵️
https://t.co/928wDTQOim

Tsjechië versoepelt maatregelen

De Tsjechische overheid heeft maandag besloten om een aantal van de opgelegde beperkingen te versoepelen, meldt persbureau Reuters. Vanaf donderdag zullen winkels zoals bouwmarkten weer open gaan en worden sportactiviteiten in de buitenlucht weer toegestaan, zolang mensen daarbij niet samenscholen. Na het paasweekend zullen er mogelijk meer winkels openen. Ook kunnen vanaf 14 april mensen weer makkelijker uitreizen, zolang zij daar „gegronde redenen” voor hebben.

Aanleiding voor de versoepeling is dat de piek in ziekenhuisopnames en doden door het virus bereikt lijkt te zijn. „We kunnen nu duidelijk zeggen dat we de pandemie redelijk kunnen beheersen, in plaats van dat de pandemie ons beheerst,” zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtech. Onderdeel van een nieuwe „intelligente lockdown” die Tsjechië gaat toepassen, is het werken met testteams en het volgen van de locatiedata van mobiele telefoons.

In Tsjechië zijn tot maandag 78 doden door Covid-19 gemeld. Het land was een van de eerste in Europa om strenge maatregelen toe te passen. Eerder vandaag werd bekend dat Oostenrijk van plan is om na Pasen de maatregelen te versoepelen.

Wereldberoemde artiesten treden op tijdens virtueel concert tegen de verspreiding van corona

Elton John, Paul McCartney, Stevie Wonder, Chris Martin, John Legend en Lizzo treden op 18 april op tijdens een speciaal virtueel concert. De uitzending moet het „bewustzijn over het coronavirus vergroten en de middelen verzamelen die nodig zijn om de pandemie te bestrijden", aldus Lady Gaga die de show organiseert samen met de organisatie Global Citizen. Afgelopen week haalde de popster samen met de organisatie 35 miljoen euro op voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De uitzending genaamd One World: Together At Home is nadrukkelijk niet bedoeld als benefietactie, zei Lady Gaga tijdens een persconferentie met de baas van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Stop je portemonnee weg, leun achterover en geniet van de show die jullie allemaal verdienen.”

De uitzending wordt gepresenteerd door Stephen Colbert, Jimmy Fallon en Jimmy Kimmel. Ook acteur Idris Elba en zijn vrouw Sabrina Elba, die beide besmet raakten met het virus, zullen hun opwachting maken. De show wordt uitgezonden op meerdere televisiekanalen in de Verenigde Staten, de Britse BBC en internetplatforms als Twitter, Facebook, Instagram en Apple TV.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) "Now we’re working with @ladygaga & @GlblCtzn to take this concept and make it even bigger, through the “One World: #TogetherAtHome virtual global special on Saturday, the 18th of April. I’d like to thank them for their partnership and leadership"-@DrTedros #COVID19

Weer meer nieuwe doden in Italië, maar minder besmettingen gemeld

In Italië zijn het afgelopen etmaal 636 coronadoden gemeld, ruim honderd meer dan een dag eerder. Daarmee zijn nu zeker 16.523 mensen overleden door Covid-19 in Italië, dat daarmee nog altijd het zwaarst getroffen land ter wereld is. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van cijfers van de Italiaanse autoriteiten.

Bij het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen is wel een forse daling zichtbaar. Dit aantal steeg met 3.599 naar 132.547, de laagste dagelijkse stijging sinds 17 maart. Sindsdien werden iedere dag tussen de 4.050 en 6.557 nieuwe besmettingen gemeld. De Italianen hopen dat de daling aantoont dat de lockdown waarin het gehele land sinds 9 maart verkeert, helpt bij het indammen van het virus.

In Italië liggen op dit moment 3.898 coronapatiënten op de intensive care, 79 minder dan op zondag en voor de derde dag op rij een daling. Van de Italianen die besmet zijn geraakt met het virus zijn 22.837 mensen genezen verklaard.

De autoriteiten in Noord-Italië zijn ondertussen bezig met het testen van meer gezondheidswerkers. Na een eerste testfase van enkele duizenden medische personeelsleden worden nu ook verzorgers en bewoners van verpleeghuizen getest. Door middel van bloedtests wordt gekeken of zij antilichamen hebben aangemaakt tegen het coronavirus, een manier van testen die weliswaar sneller is dan tests met wattenstaafjes maar welke nog niet wetenschappelijk is bewezen. Door in kaart te brengen wie immuun is tegen het virus, kan de regering op termijn besluiten welke bedrijven en fabrieken weer open mogen.

Opnieuw bijna 600 doden in New York, curve vlakt mogelijk af

In de staat New York zijn in het afgelopen etmaal bijna zeshonderd doden ten gevolge van Covid-19 gemeld, een vergelijkbaar aantal als zondag. Volgens de gouverneur van de staat, Andrew Cuomo, begint het aantal mensen dat dagelijks in het ziekenhuis wordt opgenomen af te vlakken. Ook andere factoren zouden volgens Cuomo duiden dat de piek mogelijk in zicht is.

De ziekenhuizen in New York kunnen niet meer coronapatiënten aan dan ze momenteel hebben liggen, zegt de gouverneur. Hij zal president Trump bellen om te vragen of een marineschip voor het herbergen van patiënten gebruikt kan worden. Ook op andere plekken van het land worstelen ziekenhuizen met tekorten aan hulpmiddelen.

Volgens een telling van Reuters is het totale aantal doden door het virus in de Verenigde Staten maandag de tienduizend overschreden. New York is de meest hevig getroffen staat van het land.

Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo Early projections (in orange & blue) showed we would need 55K to 110K hospital beds. The purple line shows where we are. We are tracking better than the initial models, which is good news. Social distancing appears to be working. We must keep it up. https://t.co/voCNzVv8do

In buurland Canada is de piek nog niet in zicht en blijft de toename van doden en vastgestelde besmettingen nog versnellen. In het afgelopen etmaal zijn er 293 doden door Covid-19 gemeld, ten opzichte van 258 gisteren. Er zijn nu bijna zestienduizend vastgestelde besmettingen in het Noord-Amerikaanse land.

Dodental in het Verenigd Koninkrijk neemt met 439 toe tot 5.373

In het Verenigd Koninkrijk zijn het afgelopen etmaal 439 meldingen binnengekomen van dodelijke slachtoffers van Covid-19. Dat zei minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) maandag tijdens een persconferentie. In totaal is nu van zeker 5.373 Britten duidelijk dat zij zijn overleden aan de gevolgen van de longziekte.

Het aantal gemelde overlijdens dat Raab noemde, is een stuk lager dan de afgelopen dagen. Vrijdag, zaterdag en zondag werden respectievelijk 684, 700 en 621 nieuwe sterfgevallen gemeld.

Van de 209.000 Britten die inmiddels getest zijn, is bij ruim 51.000 vastgesteld dat zij het virus hebben opgelopen. Inwoners van het Verenigd Koninkrijk moeten momenteel - net als bijna alle Europeanen - thuisblijven. Zij mogen alleen naar buiten voor noodzakelijke uitstapjes of als ze hun werk niet thuis kunnen doen.

De Britse premier Boris Johnson werd zondag opgenomen in het ziekenhuis nadat tien dagen geleden bij hem besmetting met het coronavirus was vastgesteld. Maandagmiddag liet hij weten dat in het ziekenhuis „routinetesten” bij hem zijn afgenomen en dat zich „opgewekt” voelt. Hij blijft vanuit het ziekenhuis leiding geven aan het kabinet, aldus minister Raab. Wel zal de premier het advies van zijn dokter blijven volgen over of dat verantwoord is.

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson #StayHomeSaveLives Last night, on the advice of my doctor, I went into hospital for some routine tests as I’m still experiencing coronavirus symptoms. I’m in good spirits and keeping in touch with my team, as we work together to fight this virus and keep everyone safe.

Het belangrijkste nieuws tot nu toe

Het belangrijkste coronanieuws van deze maandag tot nu toe:

  • In Nederland zijn het afgelopen etmaal 101 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnames is opgelopen met 260, iets meer dan zondag. Het aantal patiënten dat is opgenomen op een intensive care is met 24 toegenomen, tot een totaal van 1.409. Het totaal aantal bedden wordt opgeschroefd naar 2.400.
  • In Spanje zijn 637 nieuwe doden gemeld. Voor de vierde dag op rij is in het land sprake van een lichte daling. In België lijkt de dagelijkse toename van het aantal doden af te vlakken en Zuid-Korea meldde het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds eind februari.
  • Het hoofd van de VN-organisatie voor biodiversiteit pleit voor een verbod op wildmarkten, zoals die waar de uitbraak van het coronavirus vermoedelijk begonnen is. „Wij krijgen de boodschap dat als wij niet goed op de natuur passen, wij moeten oppassen voor de natuur", zei ze in The Guardian.
  • Het UWV heeft enkele uren na de opening van een nieuw loket voor loonsubsidie 26.911 aanvragen voor een tegemoetkoming in de loonkosten ontvangen. De loonsubsidie is bedoeld voor werkgevers die hun omzet met meer dan 20 procent zien dalen. De organisatie verwachtte tienduizenden aanvragen per dag.
  • Oostenrijk heeft als eerste Europese land mogelijke versoepeling aangekondigd van de maatregelen die zijn getroffen in de strijd tegen het coronavirus. De kanselier hoopt dat kleinere winkels met een oppervlakte tot vierhonderd meter, bouwmarkten en tuincentra volgende week dinsdag weer open kunnen.

Aantal patiënten op intensive care toegenomen met 24

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat is opgenomen op een intensive care is sinds zondag met 24 toegenomen, tot een totaal van 1.409. Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandagmiddag heeft gepubliceerd, zo meldt persbureau ANP. De toename is bijna net zo groot als zondag, toen er een stijging van 25 patiënten was.

Het LCPS is voorzichtig positief over de geringe toename, maar komt ook met een waarschuwing. „Ik ben optimistischer dan vorige week. We zijn in control. Maar de piek is nog niet bereikt”, zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Het is volgens hem daarom nog te vroeg om maatregelen te versoepelen.

Nederland schroeft het aantal IC-bedden op naar 2.400, waarvan ruim vijfhonderd bestemd zijn voor patiënten met andere aandoeningen. Vanuit de politiek klonk meermaals de roep om verder op te schalen, maar dat is onhaalbaar volgens de beroepsvereniging voor verpleegkundigen. Dit omdat geschikt personeel en de benodigde apparatuur ontbreken.

Het aantal patiënten op de IC is een belangrijke graadmeter voor het verloop van het coronavirus. Om te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt, heeft het kabinet maatregelen getroffen die bekendstaan als de 'intelligente lockdown'. Het LCPS, dat is gevestigd in het Erasmus MC, houdt dagelijks het aantal patiënten bij dat op de IC ligt.

Lees ook: Welke patiënt gaat vóór: de jongere of de bejaarde?

Correctie (6 april 2020): in een eerdere versie van deze update schreven we een citaat van Diederik Gommers toe aan Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dit is inmiddels aangepast.

Anti-5G-vandalisme treft Brabantse zendmast

Het telefoonverkeer in het Brabantse Liessel is zaterdag verstoord door brand in een zendmast. Vermoedelijk gaat het hier om brandstichting; naast de mast zijn ook anti-5G-leuzen aangetroffen. Dat laten providers KPN en T-Mobile maandag weten.

De brand toont overeenkomsten met een reeks brandstichtingen in het Verenigd Koninkrijk. Daar werden meerdere zendmasten vernield na oproepen op sociale media. Ook werden medewerkers van telecombedrijven bedreigd.

Op sociale media rouleren complottheorieën die een verband leggen tussen 5G en de verspreiding van het coronavirus. Zowel Facebook als YouTube heeft aangekondigd filmpjes en berichten te zullen verwijderen die oproepen tot het vernielen van zendmasten.

T-Mobile laat weten dat in de omgeving van de zendmast het 4G-netwerk eruit ligt en dat er maandag nog steeds af en toe niet gebeld kan worden. KPN heeft de zaak nog in onderzoek en sluit niet uit dat de brand gevolgen heeft voor het bereik. „Dit kan mensenlevens in gevaar brengen”, aldus de providers. Hoeveel tijd nodig is voor de reparatie is niet bekend.

Volgens Cellnex, die de zendmast beheert voor zowel T-Mobile als KPN, is vorig jaar in de omgeving van Deurne ook al een zendmast in brand gestoken.

Lees ook: De 5G-gekte wordt gevaarlijk

Binnen een paar uur 26.911 aanvragen tegemoetkoming loonkosten

Binnen enkele uren na de opening van het nieuwe loket voor loonsubsidie zijn 26.911 aanvragen gedaan door werkgevers voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Dat heeft uitkeringsinstantie UWV maandagmiddag bekendgemaakt. De organisatie verwachtte tienduizenden aanvragen per dag.

Werkgevers die hun omzet met meer dan 20 procent zien dalen door de coronacrisis kunnen online een aanvraag indienen voor de zogenoemde Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze regeling stelt werkgevers in de gelegenheid een tegemoetkoming te krijgen in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de horecasector, de detailhandel of de reisbranche.

De hoogte van de tegemoetkoming verschilt en kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten. De voorwaarde is dat het personeel wordt doorbetaald. Werkgevers die een volledige aanvraag indienen, krijgen volgens het UWV naar verwachting binnen twee tot vier weken uitbetaald.

Twee mannen aangehouden voor oplichting met mondkapjes

Opsporingsdienst FIOD heeft twee mannen (59 en 61) opgepakt die worden verdacht van oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De mannen uit Oldenzaal en Amersfoort zouden zich als leverancier van medische hulpmiddelen hebben voorgedaan. Twee kopers in dienst van een „buitenlandse overheidsinstelling” hadden een bestelling geplaatst voor elf miljoen mondkapjes en hiervoor een aanbetaling van bijna 900.000 euro overgemaakt. Dat meldt de FIOD. Het is niet bekend om welk land het gaat.

De aanbetaling was overgemaakt naar de bankrekening van een bedrijf dat op naam staat van een van de twee mannen. Daarna is het geld doorgesluisd naar andere rekeningen in binnen- en buitenland. De kopers hebben aangifte gedaan, waarna het onderzoek is gestart. De mannen worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

Duitsland: Twee weken quarantaine voor terugkeerders

Duitsers die na meerdere dagen in een ander land naar Duitsland terugkeren, moeten binnenkort twee weken in quarantaine om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het Duitse kernkabinet voor coronazaken heeft dat maandag besloten en gaat het nu bespreken met de deelstaten, die er nog mee moeten instemmen.

De maatregel moet op 10 april ingaan. Er worden geen quarantainecentra geopend: mensen die verplicht wordt in quarantaine te gaan, mogen doorreizen naar hun woonplaats om thuis de twee weken uit te zitten. Over een gedeeltelijke sluiting van de grens met Nederland, waarover de afgelopen dagen gesproken werd, heeft de Duitse regering geen besluit genomen. De quarantainemaatregel geldt wel ook voor mensen die uit Nederland naar Duitsland terugkeren (zowel Duitsers als andere EU-burgers).

Al eerder gold dat iedereen die naar Duitsland komt daarvoor ‘een dringend motief’ moet kunnen aantonen. Uitzonderingen daarop worden behalve voor Duitsers gemaakt voor onder meer mensen die al lang in Duitsland wonen, pendelaars, diplomaten en vrachtwagenchauffeurs. Voor die laatste drie geldt de quarantainemaatregel ook niet. Seizoenarbeiders die voor een paar maanden naar Duitsland komen om te helpen bij het binnenhalen van de oogst, moeten aantonen dat er quarantainevoorzieningen zijn getroffen op het landbouwbedrijf waar ze gaan werken.

Er is nog geen besluit genomen over het eventuele sluiten van de grens met Nederland. Foto Vincent Jannink/ANP

Sinds 16 maart voert Duitsland in samenspraak met buurlanden grenscontroles uit langs de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Denemarken. Zo’n 70.000 mensen zouden daar inmiddels zijn teruggestuurd omdat ze geen dringende reden hadden om naar Duitsland te komen.

Bondskanselier Merkel heeft de bevolking dit weekeinde op het hart gedrukt met de paasdagen niet op vakantie te gaan, ook niet voor kleine tripjes, maar thuis te blijven. Anders dan Oostenrijk wil Duitsland nog geen datum noemen waarop de beperkende maatregelen versoepeld kunnen worden. Berlijn wil voorkomen dat met een dergelijke aankondiging valse hoop wordt gewekt, terwijl nog niet voldoende duidelijk is hoe het aantal besmettingen en ziektegevallen zich ontwikkelt.

De regering verwacht verder dat er snel een app voor mobiele telefoons beschikbaar zal zijn, waarmee nagegaan kan worden met wie een besmette persoon contact gehad heeft. Die mensen zouden dan gewaarschuwd kunnen worden, om de besmettingsketen te doorbreken. De woordvoerder van Merkel verzekerde dat gebruik van de app op basis van vrijwilligheid zal gebeuren en in overeenstemming met bestaande privacyregels.

Bloemen voor de paus gaan naar kerken Bollenstreek

Het is een jaarlijkse traditie: Nederland verzorgt de bloemen voor het Urbi et Orbi, de zegen van de paus tijdens Pasen. Maar dit jaar zal er geen „bedankt voor die bloemen” zijn door de uitbraak van het coronavirus. Dus hebben de bloemen een nieuwe bestemming gekregen: vijf kerken in de bollenstreek. Dat schrijft het Leidsch Dagblad maandag.

De bloemen die teler Bart Bergman dit jaar heeft opgekweekt en die intussen in bloei staan, worden nu naar kerken in Lisse, Hillegom en De Zilk gestuurd. Daar worden ze in de buitenlucht geplaatst. Een aantal komt bij het altaar van de Sint Agathakerk in Lisse voor de paasdienst, die via internet zal worden uitgezonden.

Tijdens het Urbi et Orbi spreekt de paus zijn zegen uit over 'de stad en de wereld'. Normaliter gebeurt dit alleen met Pasen, Kerstmis en bij het aantreden van een nieuwe paus. Al meer dan dertig jaar kweekt Nederland duizenden bolbloemen voor de paasviering, sinds 1990 onder leiding van teler Bergman.

Twee weken geleden sprak paus Franciscus een extra Urbi et Orbi uit vanwege de coronapandemie, voor een verlaten en daardoor gigantisch ogend Sint-Pietersplein. „Het is tijd te kiezen tussen wat telt en wat voorbijgaat, om te scheiden wat noodzakelijk is van wat dat niet is”, zei hij toen.

Bisschop Hans van den Hende zegent de bloemen die naar Rome gestuurd zouden worden voor het Urbi et Orbi. Foto Ramon Mangold/ANP

Lees ook: Paus Franciscus: ‘We voelen ons angstig en verloren’

Fotograaf toont het ontbreken van mensen in de straten van Ronda

Dit is gewoonlijk de drukste periode van het jaar in het Spaanse plaatsje Ronda in de streek Andalusië. In de week voor Pasen vinden er processies en speciale kerkdiensten plaats, waardoor er voor toeristen veel is te zien en te doen. Maar door de uitbraak van het coronavirus is nu geen sprake van feestelijkheden. Fotograaf Jon Nazca ging naar de plekken in Ronda die normaliter druk bezocht zouden worden door de verschillende broederschappen. Hij laat zien hoe foto's van dezelfde plekken vorig jaar in schril contrast staan met de huidige situatie.

Gestrande Nederlanders in Marokko vragen Den Haag om hulp

Een groep Nederlanders die al weken vastzit in Marokko vanwege de uitbraak van het coronavirus, heeft een noodoproep gedaan aan de Nederlandse regering om haar terug te halen. Online circuleren meerdere open brieven waarin gestrande reizigers schrijven dat Nederland zich onvoldoende voor hen inzet. De situatie wordt voor sommigen steeds nijpender, schrijven zij, onder meer vanwege zwangerschap of gebrek aan juiste medicatie. Dat meldt Het Parool op basis van een van de brieven.

Ook spreken de reizigers hun verbazing uit over het gebrek aan communicatie vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit Marokko hebben tweeduizend Nederlanders - deels met dubbele nationaliteit - zich aangemeld bij bijzonderbijstandbuitenland.nl, de website van het ministerie waar gestrande reizigers een verzoek om noodhulp kunnen indienen. Sommigen hebben naar eigen zeggen na „ruim twee weken” nog steeds niets gehoord. „Wat wij niet begrijpen”, aldus een van de briefschrijvers, „is dat de Nederlandse autoriteiten ons maar geen duidelijkheid geven betreft onze situatie hier”.

In een reactie zegt het ministerie dat het „de bedoeling is dat er met iedereen contact wordt opgenomen” en dat dit contact verloopt via de alarmcentrales van de verzekeraars. „Het is heel vervelend als dat in individuele gevallen niet gebeurt”. Volgens een woordvoerder van het ministerie loopt het repatriëren vast bij de medewerking vanuit de Marokkaanse regering. „Het vliegtuig is er wel, maar er moet eerst toestemming komen om te landen.” Marokko heeft eind maart de noodtoestand afgekondigd en weigert om onduidelijke redenen sindsdien Nederlandse repatriëringsvluchten toe te laten.

Mensen die in medische nood verkeren, kunnen contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Marokko, aldus de woordvoerder. Wel verschilt het per geval of de ambassade bijstand zal kunnen verlenen.

Lees hier meer over de Nederlanders die vastzitten in Marokko

'Frankrijk wacht de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog'

Frankrijk staat de diepste recessie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog te wachten. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire maandag gezegd voor de senaatscommissie financiën, meldt AFP. Het vorige dieptepunt werd bereikt in 2009 toen de economie als gevolg van de financiële crisis met 2,9 procent slonk. De economische klap zal dit jaar „nog veel groter zijn” dan toen, voorspelt de minister.

In Frankrijk gelden zeer strenge isolatiemaatregelen. De regering hoopt zo te voorkomen dat de nood daar net zo hoog oploopt als in buurlanden Spanje of Italië. Die maatregelen leiden ertoe dat volledige economische sectoren zijn lamgelegd. Het gevolg zal een historisch diepe recessie zijn, waarschuwde Le Maire de Senaat.

Het economische statistiekbureau Insee voorspelde eerder dat de isolatiemaatregelen de economie 3 procentpunten kosten als ze een maand duren. Mochten ze worden uitgebreid tot twee maanden, scheelt het 6 punten in het bruto binnenlands product. Fransen mogen alleen van en naar hun werk als thuiswerken niet mogelijk is. Verder mogen ze de deur uitsluitend uit voor noodzakelijke boodschappen in een beperkt aantal winkels, doktersbezoek, mantelzorg en (als het heel dicht bij huis kan en uitsluitend alleen) enige lichaamsbeweging. Deze maatregelen gingen op 17 maart in.

RIVM: 101 sterfgevallen door Covid-19 gemeld in afgelopen 24 uur

In Nederland zijn afgelopen etmaal 101 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Het dodental door Covid-19 is daarmee opgelopen tot 1.867, meldt het RIVM maandagmiddag. Het aantal ziekenhuisopnames is opgelopen met 260, iets meer dan zondag. In totaal zijn nu 7.135 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

De meldingen over overlijdens en ziekenhuisopnames hebben niet allemaal betrekking op de afgelopen 24 uur, omdat deze soms pas na één of meerdere dagen aan het RIVM worden doorgegeven. Ook het aantal vastgestelde besmettingen, dat met 952 is opgelopen tot 18.803, geeft een onvolledig beeld omdat niet iedereen wordt getest op Covid-19.

Voor zover bekend had iets meer dan twee derde van de overleden patiënten een „onderliggende aandoening”, aldus het RIVM. De helft van de overledenen was ouder dan tachtig jaar. Van de ruim zevenduizend patiënten die tot nu toe in het ziekenhuis zijn opgenomen, had eveneens circa een derde een onderliggend lijden.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt later op maandagmiddag met de meest actuele aantallen over de opnames op intensivecareafdelingen. In de loop van zondagmiddag lagen er 1.385 coronapatiënten op de intensive care, van wie 24 in een Duits ziekenhuis.

Financieel steunpakket KNVB voor Nederlands voetbal

Er komt vanuit de KNVB een financieel steunpakket voor profclubs en amateurverenigingen in het Nederlandse voetbal. De voetbalbond maakt samen met hoofdsponsor ING en spelers van het Nederlands elftal 11 miljoen euro vrij „om de financiële consequenties van de [corona]crisis voor clubs enigszins te beperken”. Het steunpakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen.

Doordat geen wedstrijden kunnen worden gespeeld en niet kan worden getraind, hebben de 34 clubs uit het betaald voetbal en circa drieduizend amateurclubs nauwelijks inkomsten. Daarmee dreigen clubs „in zwaar financieel weer te komen”, aldus de KNVB. De voetbalbond maakt niet duidelijk hoe het totaalbedrag over de verschillende clubs wordt verdeeld, volgens persbureau ANP gebeurt dit „ongeveer fiftyfifty”.

De KNVB maakt bijdragen van de bond die bedoeld zijn voor alle prof- en amateurclubs „eerder beschikbaar” en doet daar een extra bijdrage bovenop. Voor clubs uit de eredivisie en eerste divisie die daarnaast een lening hebben lopen bij de voetbalbond, wordt de aflossing hiervan voor een half jaar opgeschort. De KNVB doet daarnaast een beroep op „onderlinge solidariteit bij de clubs”.

In het amateurvoetbal wordt het bedrag evenredig verdeeld over de clubs, schrijft ANP. Met een verdeelsleutel wordt onder meer op basis van ledenaantallen bepaald hoeveel geld elke club krijgt. In het betaald voetbal wordt de verdeling mede bepaald door de koepelorganisaties van de twee hoogste competities.

Lees ook: De structuur van trainingen en wedstrijden is er niet meer

Toerisme op Curaçao ligt stil, hoop op Nederlandse steun

Voor Curaçao (160.000 inwoners) is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Pakweg 17.000 mensen die in de sector werken, zitten nu thuis door de uitbraak van het coronavirus, het toerisme ligt volledig op z'n gat. Het eiland hoopt op Nederlandse steun.

Lees ook het hele artikel: Voor Curaçao is het coronavirus een klap te veel

Dodental in België loopt met 185 op, cijfers lijken stabilisatie aan te tonen

In België zijn het afgelopen etmaal 185 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Het dodental in het land is daarmee opgelopen tot 1.632, hebben Belgische autoriteiten maandag bekendgemaakt. Viroloog Steven Van Gucht kon wel meedelen dat de cijfers van afgelopen week „een stabilisatie aantonen”.

Hoewel het aantal nieuwe ziekenhuisopnames „lijkt te stabiliseren”, waarschuwde Van Gucht op de dagelijkse persconferentie voor een mogelijk „weekendeffect”, schrijven Belgische media. Daarmee wordt bedoeld dat er enige vertraging in het rapporteren van de cijfers zit. De afgelopen weken werden tot op dinsdag nog opnames van het weekend daarvoor gemeld.

Het aantal patiënten dat met Covid-19 op de intensive care ligt, nam in de afgelopen 24 uur voor zover bekend met vier af tot 1.257.

Op de persconferentie meldde het Belgische Crisiscentrum daarnaast dat de situatie om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan „onder controle” is. „En dit is grotendeels te danken aan jullie solidaire inzet”, aldus een woordvoerder van het Crisiscentrum, die stelde dat de maatregelen routine zijn geworden voor Belgen. „We vinden het normaal om afstand te houden, onze handen wat meer te wassen en van thuis uit te werken. En dit resulteert.”

Oostenrijk versoepelt na Pasen mogelijk eerste coronamaatregelen

In Oostenrijk worden sommige maatregelen die zijn getroffen in de strijd tegen het coronavirus na het Paasweekend mogelijk versoepeld. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz maandagochtend bekendgemaakt. Het besluit is nog niet definitief en geldt alleen als iedereen er „alles aan doet om thuis te blijven”, aldus Kurz. Oostenrijk is het eerste Europese land dat mogelijke inperking van coronamaatregelen aankondigt.

Kurz hoopt dat kleinere winkels met een oppervlakte tot vierhonderd meter, bouwmarkten en tuincentra volgende week dinsdag weer open kunnen. Daarbij geldt de voorwaarde dat alle bezoekers mondkapjes moeten dragen. Ook mag er maximaal één klant per twintig vierkante meter aanwezig zijn. Nu zijn alleen essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken geopend.

Andere winkels, waaronder bijvoorbeeld kapsalons, mogen mogelijk weer open in mei. Eind april wordt bekeken of scholen, restaurants en hotels - die in elk geval tot half mei gesloten blijven - hun deuren weer kunnen openen. Evenementen blijven tot zeker eind juni verboden.

Oostenrijkers moeten er rekening mee houden dat elk moment weer extra maatregelen kunnen worden getroffen. Kurz benadrukte dat de nieuwe maatregelen een „ingebouwde noodrem [bevatten] die onmiddellijk in werking treedt als de cijfers weer toenemen”, schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Voor zover bekend zijn in Oostenrijk, waar drie weken geleden de eerste maatregelen werden getroffen, 220 patiënten overleden aan het coronavirus.

Bondskanselier Kurz in Wenen. Foto Christian Bruna/EPA

Spanje meldt minder doden, IC-opnames en besmettingen

Het afgelopen etmaal zijn er 637 nieuwe doden in Spanje gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat maakten de Spaanse gezondheidsautoriteiten maandag bekend. In vergelijking met gisteren is het aantal geregistreerde doden voor de vierde dag licht afgenomen.

In totaal zijn er nu 13.055 mensen aan het longvirus bezweken in Spanje. Aangezien niet alle sterfgevallen meteen worden gemeld, ligt het daadwerkelijke aantal mogelijk hoger.
Er zijn nu 6.931 patiënten op de intensive care beland. Dat is een toename van zeventig mensen. Het aantal geregistreerde besmettingen nam toe met 4.273 tot 135.032. Dat is fors minder dan het aantal nieuwe besmettingen dat zondag werd gemeld. Ruim 40.000 mensen zijn inmiddels weer genezen van het longvirus.

Lees hier de open brief die de Spaanse premier Pedro Sánchez aan de rest van Europa stuurde: Coronacrisis zet toekomst Europa op het spel

Cruisechip Ruby Princess afgemeerd in Australië, besmette bemanning blijft aan boord

Het cruiseschip Ruby Princess, waarvan meerdere passagiers na vertrek besmet bleken met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, is afgemeerd in een haven in de Australische deelstaat New South Wales. Dat melden Australische media maandag.

Aan boord zitten 1.040 bemanningsleden uit vijftig verschillende landen. Een vijfde van hen vertoont symptomen van het coronavirus. Mensen die ziekenhuiszorg nodig hebben, worden van boord gehaald en opgenomen, maar alle andere bemanningsleden mogen het schip niet verlaten uit angst voor verdere verspreiding van het virus aan wal. Het is vooralsnog onduidelijk hoe zij thuis zullen komen.

In Australië worden elf Covid-19-overlijdens en meer van zeshonderd besmettingen gelinkt aan de Ruby Princess, die half maart elders in Australië aanlegde. Dit maakt het cruiseschip de belangrijkste bron voor coronabesmettingen in het land. De politie van New South Wales kondigde zondag aan een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de manier waarop het cruisebedrijf achter de Ruby Princess rapporteerde over de uitbraak aan boord. Mogelijk heeft Carnival Australia een lager aantal besmettingen genoemd toen het vorige keer in Australië afmeerde.

In totaal zijn er 5.797 besmettingen in Australië en zijn er veertig mensen overleden aan Covid-19, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

Japan roept noodtoestand uit voor zeven prefecturen

In Japan geldt vanaf dinsdag de noodtoestand in Tokio en zes andere prefecturen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat maakte de Japanse premier Shinzo Abe maandag bekend in een televisietoespraak, melden internationale persbureaus. De afgelopen dagen werd de druk op de Japanse regering om extra maatregelen te treffen steeds groter.

Met het uitroepen van de noodtoestand, die zeker een maand geldt, krijgen gouverneurs de bevoegdheid om inwoners op te roepen thuis te blijven en bedrijven te sluiten. In de meeste gevallen worden daar geen sancties aan verbonden, aldus persbureau Reuters. Verwacht wordt dat de Japanners zich door sociale druk en respect voor de autoriteiten zullen houden aan de oproepen. Er komt dus geen harde lockdown zoals het geval is in veel andere landen.

Abe heeft verder bekendgemaakt dat de Japanse regering vanwege de coronacrisis bezig is met het opzetten van een economisch stimuleringspakket. In Japan zijn voor zover bekend 85 mensen overleden aan het coronavirus. Meer dan een kwart van alle 3.600 vastgestelde besmettingen komen uit Tokio. De gouverneur van Tokio verklaarde vorige week al de voorkeur te geven aan het uitroepen van de noodtoestand.

Britse autosector verwacht dit jaar bijna 25 procent minder verkopen

De Britse autosector verwacht dit jaar 23 procent minder auto's te verkopen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe verwachtingen die branchevereniging Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) maandag heeft bekendgemaakt. In maart werd bijna 45 procent minder auto's verkocht in het Verenigd Koninkrijk ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Het aantal verkopen daalde sterker dan dan tijdens de economische crisis in 2009.

Volgens SMMT-directeur Mike Hawes mogen uit deze cijfers geen langetermijnconclusies worden getrokken, „behalve een sterk besef over wat er gebeurt als economieën tot stilstand komen”. De organisatie wijst onder meer naar „nog meer dramatische afnames” in landen als Italië, Frankrijk en Spanje. Eerder op maandag werd ook bekend dat de exportverwachtingen voor de Duitse autosector zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 2009.

BMW maakte maandagochtend bekend 20 procent minder auto's te hebben verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar, meldt het Duitse persbureau DPA. De dealers in Europa en Noord-Amerika zijn grotendeels gesloten en ook de productie ligt stil. BMW ziet wel „de eerste tekenen van herstel” in China, waar de verkoop in de eerste drie maanden van dit jaar met 31 procent daalde.

Ook Nissan ziet een grote afname in het aantal bestellingen. Foto Andy Buchanan/AFP

Oogvereniging: help blinden en slechtzienden afstand te bewaren

Houd extra afstand bij blinden en slechtzienden omdat zij slecht kunnen inschatten op welke afstand iemand ze passeert. Die oproep doet de Oogvereniging maandag. Op deze manier kunnen mensen met een visuele beperking ook voldoen aan de regel die voorschrijft anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Volgens directeur van de Oogvereniging Luuk-Jan Boon krijgt de organisatie signalen dat het afstand houden in praktijk vaak misgaat. Daarom vraagt hij Nederlanders op te letten of zij mensen zien lopen met een witte stok en in dat geval een paar passen opzij te doen.

Lees ook onze multimediale productie over de L-flat, waar de blinde bewoner Jan Drenth woont: Sommigen noemen Jan Drenth de „burgemeester” van de flat. Maar corona ondermijnt zijn actieve rol.

Eerste repatriëringsvlucht uit Australië aangekomen

De eerste repatriëringsvlucht uit Australië met ruim tweehonderd Nederlanders aan boord is maandag aangekomen op Schiphol. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. Het KLM-toestel vertrok vanaf de luchthaven in de Australische miljoenenstad Sydney en maakte een tussenstop in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

KLM heeft in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken een luchtbrug geopend tussen Schiphol en Australië om tussen 6 en 10 april bijna tweeduizend Nederlanders terug te halen. Dat gebeurt in totaal met zes vluchten, vanuit Sydney en Kuala Lumpur. Het is voor het eerst in bijna twintig jaar dat KLM weer op Australië vliegt.

Zondag kwam een andere repatriëringsvlucht uit Australië aan in Nederland, die geen onderdeel uitmaakt van de luchtbrug. Die vlucht, met „een honderdtal” Nederland aan boord, werd gedeeltelijk door Malaysia Airlines uitgevoerd.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van Buitenlandse Zaken De eerste repatriëringsvlucht uit Australië 🇦🇺 is vanochtend aangekomen op Schiphol. Welkom thuis! Met dank aan @KLM en @MAS 🙏🏻 https://t.co/j9SWXkcniE

Besmet met corona in India? Uitzieken kan ook in een trein

Wie in India besmet raakt met het coronavirus, heeft kans dat hij of zij moet uitzieken in een trein. Verspreid over het land worden sinds een week twintigduizend oude treinwagons omgebouwd tot 'Covid-19 isolatiewagons', met plaats voor 320.000 patiënten. Daarmee moet de druk worden verminderd op de ziekenhuizen in het Zuid-Aziatische land, waar per duizend inwoners gemiddeld 0,5 ziekenhuisbedden beschikbaar zijn. Ter vergelijking: in Nederland zijn dat er normaal gesproken zo'n 3,3.

Elke Covid-19-wagon biedt plaats aan zestien coronapatiënten om „comfortabel te herstellen”, schrijft de Indiase minister van Spoorwegen op Twitter. Om de treinen 'isolatieproof' te maken, zijn onder meer toiletten omgebouwd tot badkamers en in alle cabines extra flessenhouders geplaatst om bijvoorbeeld zuurstofflessen in te plaatsen.

De warmte wordt buitengehouden met bamboematten en ventilatoren want de treinwagons zijn dusdanig oud dat deze niet voorzien zijn van airconditioning. Verder moeten klamboes de muggen weghouden uit de cabines. Ook is er gezorgd voor stopcontacten om laptops en telefoons op te laden, aldus Indian Railways.

Er rijden al meer dan twee weken geen passagierstreinen meer in India, waar sinds 25 maart een lockdown van kracht is voor alle 1,3 miljard inwoners. Het normaal gesproken drukke treinverkeer is nog tot zeker 14 april stilgelegd. Voor zover bekend zijn in India 118 patiënten overleden aan Covid-19.

Duitsland meldt 92 nieuwe overlijdens, helft minder dan zondag

In Duitsland zijn 92 nieuwe doden gemeld als gevolg van het coronavirus. Het totale aantal doden door Covid-19 in het land ligt nu op 1.434, meldt het Robert Koch-Institut maandag. De cijfers in het land schommelen: zondag overleed in een etmaal nog het dubbele aantal mensen, namelijk 184.

Het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland met het coronavrius is met 3.677 gestegen tot 95.391 mensen. Het daadwerkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen ligt mogelijk hoger, omdat niet iedereen getest wordt op het virus en meldingen van overlijdens niet altijd meteen worden doorgegeven.

Ook werd maandag bekend dat de exportverwachtingen voor de Duitse autosector zijn gedaald tot het laagste niveau sinds maart 2009, ten tijde van de economische crisis. Dat maakte de Duitse onderzoeksorganisatie Ifo maandag bekend, meldt persbureau Reuters. „De vooruitzichten voor de Duitse autosector zijn aanzienlijk verslechterd” aldus Ifo.

Minister herhaalt: Johnson leidt nog altijd het kabinet

Boris Johnson blijft vanuit het ziekenhuis leiding geven aan zijn kabinet. Dat heeft minister Robert Jenrick van Volkshuisvesting maandag herhaald op de BBC. De Britse minister-president werd zondag opgenomen vanwege aanhoudende klachten door Covid-19 en heeft in het ziekenhuis overnacht. In de loop van de dag zal er een aantal onderzoeken worden gedaan.

Johnson werkte vanuit huis sinds op 27 maart werd vastgesteld dat hij is besmet met het coronavirus. Hij bleek zondag nog een aantal klachten te hebben, waaronder koorts, waarna hij werd opgenomen in het ziekenhuis. De Britse premier was eind maart de eerste wereldleider die bekendmaakte dat hij besmet is met het virus.

Hoofd biodiversiteit VN pleit voor verbod op wildmarkten

Wildmarkten, zoals die waar de uitbraak van het coronavirus vermoedelijk begonnen is, zouden over de hele wereld verboden moeten worden. Dat zegt Elizabeth Maruma Mrema, hoofd van de VN-organisatie voor biodiversiteit, maandag in The Guardian. „Wij krijgen de boodschap dat als wij niet goed op de natuur passen, wij moeten oppassen voor de natuur.”

De manier waarop de mens omgaat met de natuur heeft vaker tot virusuitbraken geleid, zegt Mrema in de Britse krant. Wildmarkten zijn met hun grote aantallen (al dan niet levende) dieren en soms slechte hygiëne niet het enige gevaar. Ze verwijst naar de uitbraak van het nipahvirus in Maleisië, ruim twintig jaar geleden. Die werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat vleermuizen die het virus bij zich droegen werden opgejaagd door ontbossing, bosbranden en droogte waarna zij in aanraking kwamen met mensen, die vervolgens besmet raakten.

„Het verdwijnen van biodiversiteit wordt een grote factor in de opkomst van sommige van deze virussen", aldus Mrema. „Grootschalige ontbossing, verslechterende en versnipperende habitats, intensievere landbouw, ons voedselsysteem, de handel in diersoorten en planten, door de mens veroorzaakte klimaatverandering: allemaal dragen ze bij aan het verlies van biodiversiteit en zijn het ook bronnen van nieuwe ziekten. Twee derde van de nieuwe infecties en ziekten komt nu van dieren.”

Als de wildmarkten inderdaad verboden worden, zou het overigens wel goed zijn om rekening te houden met de mensen die ervan afhankelijk zijn benadrukt Mrema. Met name in Afrika kunnen veel mensen zich het momenteel niet veroorloven te stoppen met de wet markets, waardoor een te onbehouwen afschaffing alleen maar de illegale handel in de kaart zou spelen, waarschuwt zij.

Een vismarkt in het Chinese Guangzhou. Foto Alex Plavevski/EPA

CJIB vraagt deurwaarders 'minnelijke oplossingen' te zoeken

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft deurwaarders gevraagd tijdens de coronacrisis terughoudend te zijn met het beslag te leggen op banktegoeden, salarissen, eigendommen en woningen. In een brief aan deurwaarderskantoren roept het CJIB deurwaarders op zo veel mogelijk op zoek te gaan naar „minnelijke oplossingen”, bevestigt het bureau maandag na berichtgeving van het AD.

Ook staat in de brief dat onderwijsorganisatie DUO geen vorderingen meer levert aan het CJIB tijdens de coronacrisis. Dat betekent dat er voorlopig geen deurwaarders worden ingezet als mensen hun studieschuld niet kunnen betalen. Ook kunnen boetes later worden betaald.

De zogenoemde Armoedecoalitie, aangevoerd door de Woonbond, vroeg aflopen maand „een coulante houding aan te nemen” tegenover mensen met schulden vanwege „de uitzonderlijke situatie waarin we ons als samenleving en kwetsbare mensen in het bijzonder bevinden”. Die oproep werd ondertekend door onder andere de Landelijke Cliëntenraad, vakbond FNV en de gemeente Utrecht. Met de nieuwe maatregelen geeft het CJIB hier gehoor aan.

Buma Cultuur roept radiostations op meer Nederlandse muziek te draaien

Stichting Buma Cultuur, die zich bezighoudt met ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek, roept radiostations op zo veel mogelijk muziek van Nederlandse artiesten te draaien om hen te steunen nu zij inkomsten mislopen als gevolg van de coronacrisis. Het initiatief is maandag gelanceerd via de website luisternaarons.nu. Radiozenders betalen voor het gebruik van Nederlandse muziek auteursrechtenorganisaties Buma/Stemra en Sena, die het geld uitkeren aan de makers van de muziek.

„Als alle zenders in Nederland nou eens veel, heel veel meer (of beter: alleen) muziek uit Nederland draaien, zorgen we direct voor extra inkomen bij onze favoriete Nederlandse artiesten”, aldus Buma Cultuur. De organisatie noemt het „een eenvoudige manier” om Nederlandse artiesten te helpen in de coronacrisis.

Als publieke en commerciële radiozenders enkel muziek van Nederlandse artiesten zouden draaien, levert dat de sector een bedrag op van circa twee miljoen euro per maand, zegt Buma Cultuur-directeur Frank Helmink in De Telegraaf. Helmink zegt dat de Zwitserse radiozender SRF Virus sinds afgelopen week ook enkel nog Zwitserse muziek draait.

Om inspiratie op te doen voor Nederlandse muziek, heeft Buma Cultuur een Spotify-playlist getiteld Made in NL samengesteld.

NN keert even geen dividend uit en schort terugkoopprogramma op

Na Aegon en ASR eerder heeft ook Nationale-Nederlanden maandag besloten voorlopig geen dividend uit te keren. Een 250 miljoen euro kostend programma voor de terugkoop van aandelen is eveneens stilgelegd, meldt de verzekeraar maandag. NN geeft daarmee gehoor aan aanbevelingen van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (Eiopa) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Vooralsnog heeft de virusuitbraak geen noemenswaardige invloed op de bedrijfsvoering van NN, zegt topman David Knibbe in een verklaring bij het besluit. Toch heeft het bedrijf „gezien de uitzonderlijke omstandigheden van deze crisis besloten gehoor te geven aan de aanbevelingen van de verzekeringsautoriteiten". Het bedrijf zegt later alsnog dividend uit te betalen en het aandelenterugkoopprogramma te hervatten, omdat ook dat „van belang" is, aldus Knibbe.

Ook de Volksbank, dat volledig in handen van de staat, maakte maandagochtend bekend de uitkering van dividend tot zeker 1 oktober uit te stellen. De dividendbetaling wordt „afhankelijk van een heroverweging zodra de onzekerheden” rond de coronacrisis voorbij zijn, schrijft de bank in een verklaring. Het voorstel tot uitkering van 165 miljoen euro wordt later deze maand wel besproken op de algemene vergadering voor aandeelhouders.

DNB en Eiopa adviseerden verzekeraars te stoppen met het uitbetalen van dividend en terugkoopprogramma's om burgers en bedrijven beter te kunnen ondersteunen. Het geld kan momenteel beter in de reële economie gestoken worden, in plaats van de financiële markten, schreef Eiopa. Ook is nog niet duidelijk welke gevolgen de virusuitbraak zal hebben voor de buffers van de verzekeraars, benadrukte DNB. Banken was eerder al aangeraden geen dividend uit te keren.

Drie doden maar minder dan vijftig nieuwe besmettingen in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft het laagste aantal nieuwe besmettingen gemeld sinds eind februari. Het aantal patiënten bij wie Covid-19 is vastgesteld liep in een dag tijd op met 47, waarmee er 10.284 gevallen in het land bekend zijn. Drie mensen zijn aan de ziekte overleden, meldt de Zuid-Koreaanse dienst voor infectieziektebestrijding volgens persbureau Reuters maandag. Sinds het begin van de uitbraak zijn 186 mensen aan de ziekte bezweken.

De Zuid-Koreaanse aanpak van het coronavirus wordt internationaal als bijzonder effectief beschouwd. Er wordt zeer actief getest, en ook de mensen die met patiënten in contact zijn geweest worden zoveel mogelijk opgespoord en zo nodig geïsoleerd. Het land meldde al enige tijd zo'n honderd nieuwe gevallen per dag, maar het aantal nieuwe besmettingen kwam volgens Reuters al meer dan een maand niet onder de vijftig.

Aan het begin van de virusuitbraak was Zuid-Korea naast de Chinese stad Wuhan een van de zwaarst getroffen gebieden. De officiële cijfers in China laten juist weer een lichte stijging zien in het aantal besmettingen. Daar werden zondag 39 nieuwe gevallen vastgesteld, terwijl het er zaterdag nog 30 waren. De meeste nieuwe bevestigde besmettingen komen van Chinezen die terugkeren uit het buitenland, aldus Reuters. In hoeverre de cijfers van bevestigde besmettingen een goed beeld geven van het daadwerkelijke aantal zieken in dat land, is (net als in de rest van de wereld) moeilijk na te gaan. Niet alle besmette personen zijn getest.

VN-baas Guterres wil maatregelen tegen toegenomen huiselijk geweld

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties roept regeringen op maatregelen te nemen om vrouwen te beschermen tijdens deze coronacrisis. Guterres wijst er daarbij op dat huiselijk geweld fors is toegenomen in de afgelopen weken, terwijl thuis juist de plek zou moeten zijn waar vrouwen en meisjes het veiligst zijn.

„In de afgelopen weken, toen de economische en sociale druk en de angst zijn toegenomen, hebben we een gruwelijke, wereldwijde golf van huiselijk geweld gezien. Ik dring er bij alle regeringen op aan de preventie en het verhelpen van geweld tegen vrouwen onderdeel te maken van hun nationale reactieplannen tegen Covid-19.”

In een in verschillende talen ondertitelde videoboodschap pleit de VN-baas voor veilige manieren waarop vrouwen hulp kunnen krijgen, zonder dat hun belagers daar achter kunnen komen. Guterres wil ook noodwaarschuwingssystemen in apotheken en supermarkten.

Peace is not just the absence of war. Many women under lockdown for #COVID19 face violence where they should be safest: in their own homes.

Today I appeal for peace in homes around the world.

I urge all governments to put women’s safety first as they respond to the pandemic. pic.twitter.com/PjDUTrMb9v

— António Guterres (@antonioguterres) April 6, 2020

Trump ziet licht aan het eind van de tunnel

De Amerikaanse president Donald Trump ziet de lichte daling van het dagelijkse aantal sterfgevallen in de staat New York als „misschien een goed teken”. In New York werden het afgelopen etmaal 594 doden gemeld tegen het recordaantal van 630 een dag eerder.

Trump sprak daar op een persconferentie in het Witte Huis de hoop bij uit dat meerdere hotspots in de VS een „afvlakking” zullen laten zien van de uitbraak van het coronavirus en verwacht de piek in de komende dagen.

„We beginnen licht aan het einde van de tunnel te zien en hopelijk zullen we in een niet al te verre toekomst trots kunnen zijn op de klus die we geklaard hebben”, stelde Trump.

Volgens de Johns Hopkins University, die alle coronacijfers bijhoudt, zijn er nu 337.072 bevestigde besmettingen in de Verenigde Staten en 9.663 doden gevallen, waarvan meer dan 1.200 in het afgelopen etmaal. Maar net als vrijwel overal ter wereld liggen de daadwerkelijke aantallen waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen getest kan worden.

Foto Tasos Katopodis/EPA

Trump maakte op zijn dagelijkse persconferentie ook bekend dat de Amerikaanse overheid een enorme hoeveelheid hydroxychloroquine heeft aangeschaft. Dat is een anti-malariamiddel dat zou kunnen werken tegen het coronavirus, maar bewijs daarvoor is er niet terwijl het middel wel vervelende bijwerkingen kan hebben.

De president reageerde uiterst kribbig op kritische vragen van journalisten over het twijfelachtige nut en de mogelijke gevaren van hydroxychloroquine.

Beterschapswensen voor Boris Johnson stromen binnen

Sinds zondagavond laat bekend werd dat de Britse premier Boris Johnson in het ziekenhuis is opgenomen omdat hij „aanhoudende symptomen” heeft van Covid-19, stromen de beterschapswensen van politieke vrienden en vijanden binnen. Volgens zijn woordvoerder moeten er extra tests worden gedaan bij de met het coronavirus besmette Johnson en is er geen sprake van een "spoedeisende situatie".

De Amerikaanse president Donald Trump laat weten erop te „hopen en vertrouwen” dat Johnson snel herstelt. Aan het begin van zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis zei Trump: „Hij is een vriend van me. Hij is een geweldige heer en een geweldig leider [...] Hij is een sterke man.”

Ook de kersverse leider van oppositiepartij Labour, Keir Starmer, hoopt dat Johnson snel weer opknapt: „Ik wens de premier het beste en een snel herstel toe.”

Wishing the Prime Minister well and a speedy recovery. https://t.co/kRlcNCjWGy

— Keir Starmer (@Keir_Starmer) April 5, 2020

Voormalig minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken die met Johnson streed om het leiderschap van de Conservatieve Partij laat weten dat heel Groot-Brittannië nu wil dat de premier snel herstelt: „Mijn gedachten zijn vanavond bij Boris Johnson. Het hele land is, ongeacht de politieke overtuiging, nu verenigd in de wens dat onze premier zo snel mogelijk weer fit en beter wordt.”

Bij Johnson werd tien dagen geleden het coronavirus vastgesteld en is zijn regering sindsdien gewoon blijven leiden vanuit zijn thuisquarantaine en dat zal hij volgens zijn woordvoerder ook vanuit het ziekenhuis blijven doen.

Slachtofferhulp springt bij op IC met steun aan familie patiënten

Slachtofferhulp Nederland gaat vanaf maandag ondersteuning bieden aan familieleden van patiënten op de intensive care. Intensivisten en verpleegkundigen, die dat normaal gesproken zelf doen, komen daar vanwege het grote aantal coronapatiënten nauwelijks aan toe.

Voorzitter Marianne Brackel van patiëntenorganisatie IC Connect laat aan persbureau ANP weten zelf een verzoek om steun te hebben gedaan:

„Wij hebben Slachtofferhulp Nederland daarom gevraagd om de ondersteuning van IC-patiënten en hun naasten de komende tijd te verzorgen. Het gaat daarbij om de naasten en nabestaanden van alle IC-patiënten, dus niet alleen coronapatiënten.”

Volgens Slachtofferhulp Nederland wordt de situatie op de IC-afdelingen door veel mensen als zeer ingrijpend en emotioneel ervaren. Vooral omdat familieleden niet of nauwelijks in de buurt van patiënten mogen komen. Soms mogen ze zelfs geen afscheid nemen als een naaste overlijdt.

Bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zegt tegen ANP dat vroegtijdig hulp bieden bij een traumatische ervaring de kans op langer durende psychische klachten verkleint.

Tijger in New York besmet met coronavirus

Een tijger in de dierentuin Bronx Zoo in New York is positief getest op het coronavirus. Eerder zijn al wel enkele gevallen bekend van katten die besmet zijn geraakt door hun eigenaar, maar nog niet van tijgers of andere dieren in de dierentuin.

Het gaat om een vierjarige Maleise tijger die net als zes andere tijgers en leeuwen in de dierentuin al ruim een week ziekteverschijnselen vertoont. De verzorgers gaan ervan uit dat het dier gaat herstellen. De Bronx Zoo is al sinds 16 maart gesloten voor publiek.

Het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, verspreidt zich sinds de uitbraak in de Chinese stad Wuhan van mens tot mens over de hele wereld. Onderzoekers proberen te achterhalen hoe het zit met besmettingen van dier op mens en andersom.

The Wildlife Conservation Society, die de dierentuin in New York beheert, hoopt dat de kennis die het opdoet met de zieke tijger bijdraagt aan de wereldwijde kennis over het virus.

Medisch adviseur Schotse regering weg na overtreden eigen coronaregels

De Schotse regeringsadviseur voor coronazaken, Catherine Calderwood, stapt op omdat ze tegen de voorschriften in met haar gezin naar haar tweede huis was vertrokken. Mede op haar advies was Schotten juist opgeroepen thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan.

De ‘Chief Medical Officer’ van de Schotse regering kreeg felle kritiek op haar trip naar haar tweede huis en werd zondag ook openlijk op de vingers getikt door de politie die aangaf dat het ‘van groot belang is alle regels na te leven’ en het niet zo kan zijn ‘voor jezelf een uitzondering te maken naar gelang het je uitkomt’.

Chief Constable @CC_Livingstone statement on the conduct of the Chief Medical Officer. pic.twitter.com/oTkCyk6xzd

— Police Scotland (@policescotland) April 5, 2020

Calderwood liet zondagavond weten met pijn in het hart ontslag te nemen en zei dat alle kritiek op haar zou afleiden van de aanpak van het virus als ze aan zou blijven. Ze gaat haar werk in de komende dagen overdragen aan haar opvolger om de overgang „zo soepel mogelijk” te maken.

Er zijn op dit moment 3.706 bevestigde coronagevallen in Schotland, maar Calderwood had toen ze nog volop aan het werk was gezegd dat het werkelijke aantal mogelijk wel vijftig keer hoger ligt.

In Londen is de Britse premier Boris Johnson opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij „aanhoudende symptomen” heeft van Covid-19. Hij zou na tien dagen thuisquarantaine nog altijd koorts hebben, maar er is volgens zijn woordvoerder geen sprake van een „spoedeisende situatie”.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus bij.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 5 april:

  • In Nederland zijn sinds zaterdagmiddag 115 nieuwe doden door Covid-19 gemeld. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers ligt op 1.766, meldt het RIVM. Afgelopen etmaal zijn achttien nieuwe patiënten opgenomen in Nederlandse IC's, de instroom vlakt af.
  • Nederlanders hielden zich relatief goed aan de maatregelen tijdens het zonnige weekend, zeiden premier Rutte en minister Grapperhaus. Wel waren er een aantal incidenten, waaronder feestjes en een samenkomst van tientallen mensen in Arnhem.
  • Zowel Frankrijk, Spanje als Italië zagen een daling in het aantal doden door de ziekte dat dagelijks wordt gemeld. In de Verenigde Staten maakt men zich echter op voor de „zwaarste week ooit” nu de aantallen in onder andere New York sterk oplopen.
  • Zorgverzekeraars bieden een steunpakket voor zorgaanbieders zoals tandartsen en fysiotherapeuten die lijden onder crisis.
  • China heeft voor 1,3 miljard euro aan medische hulpmiddelen naar het buitenland geëxporteerd sinds begin maart, waaronder vier miljard mondkapjes.
  • Voor de tweede keer is er een vluchtelingenkamp in Griekenland van de buitenwereld afgesloten vanwege het virus, nadat een besmetting bij een kampbewoner is vastgesteld. Ook een migrantenkamp op Malta werd afgesloten van de buitenwereld zondag.
  • Koningin Elizabeth heeft in een televisietoespraak haar land zondag opgeroepen „resoluut en verenigd” te blijven in de bestrijding van het nieuwe coronavirus. De Britse premier Boris Johnson moest naar het ziekenhuis voor extra tests. Bij hem werd tien dagen geleden Covid-19 vastgesteld.
Lees hier het coronablog van zondag 5 april terug