Twee doden, zeker vier gewonden bij mesaanval Frankrijk

Mesaanval Naast de twee dodelijke slachtoffers, zijn zeker vier mensen gewond geraakt bij de mesaanval. De dader is gearresteerd.
Politieonderzoek op de plek van de aanval.
Politieonderzoek op de plek van de aanval. Foto AP

In het Zuid-Franse Romans-sur-Isère zijn zaterdagochtend zeker twee personen om het leven gekomen bij een mesaanval. De dader is gearresteerd, zei burgemeester Marie-Hélène Thoraval tegen persbureau Reuters.

De man stak in op een rij mensen die vanwege de lockdownmaatregelen buiten een bakkerij in het centrum van de plaats op hun beurt aan het wachten waren. Daarna viel hij andere passanten op schijnbaar willekeurige plaatsen in het stadscentrum aan, zeggen ooggetuigen tegen Reuters. Zeker vier mensen raakten gewond.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner, die is afgereisd naar Romans-sur-Isère, zei dat de man zaterdag een „terroristische reis” heeft afgelegd. De minister zei echter ook dat de veiligheidsdiensten nog onderzoeken of de actie als een terreurdaad beschouwd kan worden.

‘Land is al hard getroffen’

Een woordvoerder van het antiterreurparket van het openbaar ministerie zei eerder op zaterdag dat de verdachte naar eigen zeggen uit Soedan komt en in 1987 geboren werd. Franse media melden dat de man ‘God is groot’ in het Arabisch riep tijdens de aanval. Dat kon de woordvoerder niet bevestigen.

Castaner heeft steun betuigd aan de slachtoffers. De politie van het nabijgelegen Lyon doet samen met het openbaar ministerie onderzoek naar „de aard en de omstandigheden van deze afschuwelijk daad”, schrijft de minister. Ook president Emmanuel Macron zegt te denken aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij sprak over een „vreselijke daad in een periode waarin ons land al hard getroffen is”. Hierbij verwijst hij naar de uitbraak van het coronavirus, dat meer dan 6.500 levens heeft geëist in Frankrijk.

Twitter avatar CCastaner Christophe Castaner Toutes mes pensées vont aux victimes de l’attaque de #RomansSurIsère et à leurs proches.
L’auteur présumé a été interpellé par la @PoliceNationale.
La DIPJ de Lyon est mobilisée, sous l’autorité de la Justice, pour établir la nature et les circonstances de cet acte odieux.