Keir Starmer verkozen tot nieuwe leider van Britse Labourpartij

Verenigd Koninkrijk Voormalig Brexit-woordvoerder Keir Starmer werd al als favoriet gezien om de vorige leider van de oppositiepartij, Jeremy Corbyn, op te volgen.
Keir Starmer won met 56 procent van de stemmen.
Keir Starmer won met 56 procent van de stemmen. Foto Paul Ellis/AFP

Keir Starmer volgt Jeremy Corbyn op als nieuwe leider van de Britse Labourpartij. De voormalige, pro-Europese Brexit-woordvoerder van de linkse oppositiepartij ontving ruim 56 procent van de stemmen van zijn partijgenoten, meldt persbureau Reuters zaterdag. Corbyn vertrok na de landelijke verkiezingen van december 2019, die voor Labour slecht waren verlopen.

Naast Starmer hadden ook Rebecca Long-Bailey, Lisa Nandy, Jess Phillips en Emily Thornberry zich een aantal maanden geleden kandidaat gesteld, maar Starmer werd al langere tijd gezien als favoriet. Van de vijf kandidaten kreeg Starmer tijdens de eerste ronde van de leiderschapsstrijd de meeste steun van (Euro)parlementariërs van Labour. Uiteindelijk bleven hij, Long-Bailey en Nandy over in de derde en laatste stemmingsronde.

Eerder op zaterdag nodigde Boris Johnson de leiders van de Britse oppositiepartijen al uit om de handen ineen te slaan in „dit moment van nationale nood”. De Britse premier wil hun ideeën horen over een effectieve bestrijding van de coronapandemie, zei hij. Johnson heeft zijn politieke tegenstanders uitgenodigd om volgende week aanwezig te zijn bij een overleg met de medische top van het land. Starmer staat hier voor open en zegt dat zijn doel „hetzelfde is als dat van de regering: levens redden”.