Laatste nieuws Covid-19

Britse premier Johnson in het ziekenhuis vanwege corona

In Nederland zijn voor zover bekend 1.766 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op zondag 5 april de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus dat de longzieke Covid-19 veroorzaakt. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • In Nederland zijn sinds zaterdagmiddag 115 nieuwe doden door Covid-19 gemeld. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers ligt op 1.766, meldt het RIVM. Afgelopen etmaal zijn achttien nieuwe patiënten opgenomen in Nederlandse IC's, de instroom vlakt af.
 • Nederlanders hielden zich relatief goed aan de maatregelen tijdens het zonnige weekend, zeiden premier Rutte en minister Grapperhaus. Wel waren er een aantal incidenten, waaronder feestjes en een samenkomst van tientallen mensen in Arnhem.
 • Zowel Frankrijk, Spanje als Italië zagen een daling in het aantal doden door de ziekte dat dagelijks wordt gemeld. In de Verenigde Staten maakt men zich echter op voor de „zwaarste week ooit” nu de aantallen in onder andere New York sterk oplopen.
 • Zorgverzekeraars bieden een steunpakket voor zorgaanbieders zoals tandartsen en fysiotherapeuten die lijden onder crisis.
 • China heeft voor 1,3 miljard euro aan medische hulpmiddelen naar het buitenland geëxporteerd sinds begin maart, waaronder vier miljard mondkapjes.
 • Voor de tweede keer is er een vluchtelingenkamp in Griekenland van de buitenwereld afgesloten vanwege het virus, nadat een besmetting bij een kampbewoner is vastgesteld. Ook een migrantenkamp op Malta werd afgesloten van de buitenwereld zondag.
 • Koningin Elizabeth heeft in een televisietoespraak haar land zondag opgeroepen „resoluut en verenigd” te blijven in de bestrijding van het nieuwe coronavirus. De Britse premier Boris Johnson moest naar het ziekenhuis voor extra tests. Bij hem werd tien dagen geleden Covid-19 vastgesteld.
Lees voor het laatste nieuws het coronablog van maandag 6 april

Ook vluchtelingenkamp Malta afgesloten

Een kamp met ongeveer duizend Afrikaanse migranten op het Zuid-Europese Malta is afgesloten omdat er coronabesmettingen zijn vastgesteld, meldt persbureau Reuters. Volgens minister van Volksgezondheid Chris Faerne werd in twee dagen tijd bij acht mensen het virus aangetroffen.

De besmette mensen zijn in isolatie geplaatst. De rest van het kamp is met legertrucks afgesloten van de buitenwereld en wordt door politieagenten bewaakt. Wie de quarantaine op Malta negeert, kan drieduizend euro boete krijgen.

Omdat migranten in dit soort kampen dicht op elkaar leven, is het risico van een virusuitbraak er groot. Dit is al het derde vluchtelingenkamp dat in korte tijd in quarantaine wordt geplaatst vanwege het virus; eerder vandaag sloot Griekenland ook al een tweede kamp in het land af omdat er een besmetting was vastgesteld.

In Singapore zijn zondag ook bijna twintigduizend gastarbeiders in hun slaapvertrekken in quarantaine geplaatst. Een groot aantal nieuwe besmettingen in de kleine eilandstaat was namelijk terug te leiden naar deze groep, zeiden de autoriteiten.

Britse premier Johnson in het ziekenhuis vanwege corona

De Britse premier Boris Johnson is opgenomen in het ziekenhuis omdat hij nog steeds „aanhoudende symptomen” heeft van Covid-19. Tien dagen geleden werd het nieuwe coronavirus bij hem vastgesteld en sindsdien was Johnson al in quarantaine.

„Op het advies van zijn dokter is de premier vanavond in het ziekenhuis opgenomen voor tests”, zegt Downing Street in een verklaring. Johnson (55) zou nog altijd koorts hebben.

Wel benadrukt zijn woordvoerder dat er geen sprake is van een spoedeisende situatie. „Dit is een voorzorgsmaatregel.” Daarbij zou Johnson „nog altijd aan de leiding staan van de regering”. Johnson was de eerste wereldleider die eind maart bekendmaakte dat hij het virus had.

Premier Johnson houdt sinds hij in quarantaine zit alleen vergaderingen via video. Foto AFP

Koningin Elizabeth: we zullen het virus overwinnen

De Britse koningin Elizabeth heeft haar land zondag opgeroepen „resoluut en verenigd” te blijven in de bestrijding van het nieuwe coronavirus. „Dan zullen we het overwinnen”, zei het 93-jarige staatshoofd tijdens een van tevoren opgenomen televisietoespraak vanuit het Windsor Castle.

Het was de vijfde keer ooit in haar 68 jaar als koningin dat Elizabeth het volk toespreekt vanwege een uitzonderlijke situatie, buiten de jaarlijkse kersttoespraak om. Daarbij zei Elizabeth zondag dat ze moest denken aan de eerste keer dat ze dit deed in 1940 - toen nog als kind - vanwege de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog.

„Velen voelen vandaag de pijn dat ze gescheiden zijn van hun geliefden”, zei de koningin. „Maar nu, net als toen, weten we diep van binnen dat dit het juiste is om te doen.” Daarmee doelde ze erop dat Britten is opgedragen om zoveel mogelijk binnen te blijven en geen vrienden of familie te bezoeken. Inmiddels zijn in het Verenigd Koninkrijk zo'n 48.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus en bijna 5000 mensen overleden.

Bekijk hier de toespraak van koningin Elizabeth:

Her Majesty The Queen addresses the UK and the Commonwealth in a special broadcast recorded at Windsor Castle. pic.twitter.com/HjO1uiV1Tm

— The Royal Family (@RoyalFamily) April 5, 2020

Eerder op de avond werd op Zweedse televisie een opgenomen boodschap uitgezonden van koning Carl Gustaf. Volgens het Zweedse staatshoofd heeft de pandemie “een zware slag toegebracht aan onze bedrijven, werknemers en economie, en de samenleving als geheel”. Daarbij bedankte Carl Gustav zorgmedewerkers voor het “uithoudingsvermogen” en voor hun “essentiële werk”.

Ook ASR schort dividenduitkering op

Verzekeringsmaatschappij ASR zal ook tijdelijk geen dividend uitkeren aan aandeelhouders en geen eigen aandelen opkopen. Dat maakte de verzekeraar zondag bekend. De Nederlandsche Bank deed afgelopen week hiertoe een oproep aan banken en verzekeraars. Wat hen betreft kan het geld beter besteed worden aan het aanleggen van een financiële buffer voor mogelijke verdere economische problemen.

ASR was actief met een opkoopprogramma voor de eigen aandelen, dat in totaal om 75 miljoen euro moest gaan. Daarvan is twee derde al voltooid, de rest zal mogelijk in een later stadium hervat worden. Ook heeft ASR de intentie om later alsnog de resterende dividend uit te keren, als de situatie rondom het coronavirus en de economische gevolgen daarvan dat toelaten. Topman van ASR Jos Baeten benadrukt dat tot nu toe de „solvabiliteit en liquiditeitspositie robuust zijn gebleven.”

Op zaterdag besloot ook verzekeraar Aegon al om dividenduitkering te stoppen.

Frankrijk ziet voor het eerst lichte daling

Frankrijk heeft het afgelopen weekend voor het eerst een lichte daling vastgesteld van het aantal doden en ziekenhuisopnames door het COVID-19-virus. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of dat toeval is of een trend.

In Frankrijk zijn sinds 1 maart 8.078 doden door Covid-19 geteld. Zoals in veel landen is het niet altijd eenvoudig om de cijfers te interpreteren. Frankrijk maakte donderdag bijvoorbeeld een grote sprong omdat voor het eerst de overlijdens in bejaardentehuizen en andere zorginstellingen werden meegeteld. Daar zijn meer dan tweeduizend mensen overleden.

Frankrijk nam half maart relatief strenge maatregelen. Op 14 maart werden cafés en restaurants gesloten; vanaf 17 maart gingen alle winkels behalve voedingszaken en apothekers dicht en werd iedereen gevraagd thuis te blijven. Daar is relatief goed gevolg aan gegeven.

Aangezien het Covid-19-virus een incubatietijd heeft van twee tot veertien dagen, zou Frankrijk nu ongeveer een daling moeten zien als gevolg van die maatregelen. Die is er ook, maar in lichte mate: zondag overleden in ziekenhuizen 357 patiënten. Dat is minder dan zaterdag (441), vrijdag (588) en donderdag (471).

Lees ook: Frankrijk ziet aantal besmettingen licht dalen, maar blijft alert

Miljoenen Indiërs branden kaarsen tegen de 'duisternis' van corona

Miljoenen inwoners van India hebben zondagavond om negen uur een kaarsje aangestoken om stil te staan bij de uitbraak van het coronacrisis. Ze schakelden de verlichting van hun huis uit en stonden negen minuten op hun balkon of in de deuropening van hun woning met een klein lichtje, een kaars of de zaklamp van de mobiele telefoon. Hiermee gaven zij gehoor aan een oproep van premier Narendra Modi om „de duisternis te bevechten” waarin zij zich door de virusuitbraak bevinden.

In India leven veel mensen in erbarmelijke omstandigheden in sloppenwijken en kan het zorgsysteem sterk onder druk komen te staan door het coronavirus. Modi heeft een strenge 'lockdown' ingesteld om de verspreiding van het virus tegen te gaan, wat problematisch is voor de miljoenen allerarmsten in het land zoals straatverkopers en riksjabestudeerders, die soms maar enkele euro's per dag verdienen zonder enige vorm van sociaal vangnet.

Tijdens de solidariteitsactie zakte de vraag naar elektriciteit enkele minuten lang met 25 procent, volgens de Indiase minister van Energie.

Lees ook: Een lockdown alleen al brengt de armsten in India in levensgevaar

Ierse premier weer als arts aan het werk

De Ierse premier Leo Varadkar heeft zich weer geregistreerd als arts om mee te kunnen helpen in de zorg tijdens de coronacrisis. Dat schrijft The Irish Times zondag.

Varadkar studeerde geneeskunde en werkte zeven jaar als arts voordat hij de politiek in ging. In 2013 werd hij uitgeschreven uit het artsenregister in Ierland. De premier zou zich echter al in maart weer geregistreerd hebben, toen het nieuwe coronavirus zich ook snel begon te verspreiden in zijn land. Varadkar zou een dag in de week medisch werk doen door mensen die vrezen Covid-19 te hebben telefonisch advies te geven.

Een woordvoerder van Varadkar bevestigt tegenover persbureau Reuters dat Varadkar weer aan de slag is als arts. „Veel familieleden en vrienden [van de premier] werken in de zorg, en hij wilde helpen. Zelfs al is het maar een kleine bijdrage.” Varadkars vader was arts en zijn moeder verpleegkundige. Zijn partner en twee zussen werken ook in de zorg.

De Ierse nationale gezondheidsdienst HSE riep vorige maand landelijk voormalig zorgmedewerkers op om te komen helpen tijdens de corona-uitbraak. In enkele dagen tijd hadden zo'n 50.000 mensen gemeld.

Lees ook dit profiel van Varadkar: De nieuwe Ierse premier is jong, homo en heeft Indiase roots

Politiek gezicht van Libische revolutie overleden aan Covid-19

Het politieke gezicht van de Libische opstand tegen Moammar Gaddafi in 2011 is overleden aan de gevolgen van Covid-19. De 68-jarige Mahmoud Jibril besloot in 2011 zich tegen zijn vroegere baas te keren, en was kort premier van Libië. Zondag stierf hij na een ziektebed van twee weken in een ziekenhuis in Egypte, melden internationale persbureaus.

Jibril was hoofd van de belangrijkste economische raad onder Gaddafi. Tijdens de Arabische Lente trad hij internationaal op de voorgrond als de leider van de revolutie. Hij overtuigde westerse leiders zoals de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron de opstand te steunen. Na het afzetten van Gaddafi stond de politicus aan het hoofd van de overgangsraad die verantwoordelijk was voor democratische verkiezingen in 2012.

De Libische revolutieleider Mahmoud Jibril in Davos in 2015. Foto Christophe Bott/EPA

Het lukte Jibril echter niet om genoeg politieke eenheid te creëren in Libië en zijn macht te behouden. In 2013 werd in het Noord-Afrikaanse land een wet doorgevoerd waarmee politici die onder Gaddafi een hoge post hadden vervuld, werden uitgesloten van de macht. Ook voor Jibril was zijn politieke loopbaan daarmee afgelopen. Terwijl Libië verder verviel in een burgeroorlog, besloot de revolutieleider zoals veel anderen uit de Libische elite te vertrekken naar Egypte, waar hij de afgelopen jaren woonde.

Laagste dodental in Italië in twee weken, curve vlakt af

Het dagelijkse dodental als gevolg van Covid-19 heeft in Italië de kleinste toename doorgemaakt in twee weken tijd. In het Zuid-Europese land werden zondag 525 nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld. Dat hebben Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Zaterdag werden 681 nieuwe doden gemeld.

„De curve begint af te vlakken”, concludeert professor Silvio Brusaferro van het Istituto Superiore di Sanità, het hoogste volksgezondheidsinstituut van Italië. Hij noemt het een „heel belangrijk” gegeven dat de cijfers zich op deze manier ontwikkelen. Als de trend zich doorzet, kan Italië volgens Brusaferro een deel van de samenleving weer laten werken.

Inmiddels zijn bijna 16.000 mensen in Italië overleden aan Covid-19. De laatste 24 uur werd bij nog eens 3.000 mensen het nieuwe coronavirus vastgesteld.

Marechaussee vraagt Duitsers bij grensovergang Roermond om te keren

De marechaussee heeft zondag een controlepunt opgeworpen bij de grensovergang op de N280 bij Roermond, en automobilisten uit Duitsland verzocht naar huis te gaan. De maatregel was nodig om te voorkomen dat het te druk werd bij een groot winkelcentrum in de Limburgse stad. Roermond wil bezoekers zo veel mogelijk „ontmoedigen” om naar dit Retailpark Roermond te komen, ">zegt burgemeester Rianne Donders-de Leest (CDA).

Bij het Retailpark was het zondag een stuk drukker dan zaterdag, aldus de burgemeester. „De toestroom was groter dan we zouden willen.” Hoewel er nog geen gevaarlijke situaties waren ontstaan, riep de Veiligheidsregio Limburg-Noord de hulp in van de marechaussee. Duitsers, die het Retailpark veel bezoeken, „werd gevraagd om te keren”, aldus Donders. Bovendien zorgde de controle voor een file aan de Duitse kant van de grens. Daarnaast riep de gemeente mensen op weg te gaan met borden langs de N280.

Het ging volgens de marechaussee om een kortdurende controle. Hoeveel automobilisten zijn tegengehouden en hoeveel er gehoor gaven aan de oproep om terug te rijden, kan een woordvoerder niet zeggen. De grensovergang bij Roermond was de enige waar de marechaussee zondag heeft gecontroleerd, zegt de woordvoerder. Mobiele controle-eenheden kunnen worden opgeroepen door de veiligheidsregio's of worden ingezet wanneer de marechaussee dat zelf nodig acht. Tot nu toe was dat alleen in Roermond het geval. De marechaussee werkt nog met „de reguliere capaciteit”, aldus de woordvoerder.

Burgemeester Donders zegt zich zorgen te maken over het paasweekeinde, wanneer opnieuw veel verkeer vanuit Duitsland wordt verwacht. Bezoekers trekken niet alleen naar het winkelcentrum, maar ook naar natuur- en recreatiegebieden. „Het wordt een ingewikkeld verhaal”, aldus Donders.
Of de marechaussee haar inzet bij de grens met Pasen gaat opschalen, kan de woordvoerder niet zeggen. „Dat is niet aan ons. Het is een politieke beslissing.” Marechaussees houden de Nederlandse grensovergangen in de gaten, met sensoren en door observatie. Volgens de woordvoerder wijst informatie uit die bronnen uit dat het „nog niet noodzakelijk is” uitgebreider te gaan optreden.

Meeste Nederlanders hielden zich aan coronamaatregelen dit weekend

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Brul kijken terug op een weekend dat in Nederland relatief rustig is verlopen. In de meeste gevallen hielden mensen zich aan de maatregelen die het kabinet heeft ingesteld om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan: er werden geen grote groepen gevormd en er werd goed afstand gehouden.

Grapperhaus: „We kijken terug op een weekend met prachtig weer, waarbij mensen duidelijk de lastige keuze hebben gemaakt zoveel mogelijk thuis te blijven.” Ook premier Mark Rutte noemt het „goed om te zien” dat de meeste mensen dit weekend thuis zijn gebleven, ondanks het mooie weer.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Goed om te zien dat de meeste mensen dit weekend gehoor hebben gegeven aan de oproep om thuis te blijven, ondanks het mooie weer. Hier en daar moest jammer genoeg toch worden ingegrepen. Het is belangrijk dat we ons allemaal aan de maatregelen houden. We moeten dit samen doen.

Wel concluderen de minister en de voorzitter dat het zondag drukker was dan op zaterdag. Op sommige plekken is daarom ingegrepen, bijvoorbeeld door toegangswegen te sluiten. Het drielandenpunt werd afgesloten en een grote groep in Arnhem beboet.

Ook in Borne en Breda moest de politie feesten afbreken. Grapperhaus noemt het „onacceptabel” dat sommige Nederlanders alsnog huisfeestjes hielden dit weekend.

Financiële steun voor zorgaanbieders

Zorgverzekeraars gaan Nederlandse zorgaanbieders financieel compenseren voor misgelopen inkomsten. Dat meldt belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zondag. De regeling zal vanaf 1 mei ingaan en met terugwerkende kracht vanaf 1 maart gelden, voor de volledige periode waarin de beperkende maatregelen van de overheid van kracht blijven.

De steunregeling geldt voor zorgaanbieders die niet direct met het coronavirus te maken hebben, maar wel zien dat de vraag in hun sector afneemt of stilvalt. Dit speelt bijvoorbeeld in de fysiotherapie, mondzorg en wijkverpleging. De regeling, die een 'continuïteitsbijdrage' wordt genoemd, is bedoeld om ervoor te zorgen dat de kwaliteit in deze takken van de zorg niet afneemt doordat bedrijven en organisaties in financiële problemen raken. De regeling zal gelden voor aanbieders met en zonder zorgcontract.

Zorgverzekeraars Nederland schat dat het om een bijdrage zal gaan van 60 tot 85 procent van het bedrag dat normaliter door verzekeraars wordt vergoed. Volgens bestuurder van het Zilveren Kruis Georgette Fijneman doen alle zorgverzekeraars mee met het plan, ook de kleinere partijen.

Spaanse premier Sánchez: Coronacrisis zet toekomst Europa op het spel

Twee dagen voor nieuw EU-overleg over de coronacrisis, pleit de Spaanse premier Pedro Sánchez in een open brief aan de rest van Europa voor een ‘marshallplan’ voor economisch herstel. „Het is tijd om oude nationale dogma’s te doorbreken.”

Lees hier het opiniestuk van premier Pedro Sánchez

Bijna 600 nieuwe coronadoden in New York, hoofd gezondheidszorg VS waarschuwt voor 'zwaarste week ooit'

In New York zijn zondag bijna 600 nieuwe doden als gevolg van Covid-19 gemeld. Daarmee komt het totale dodental in de Amerikaanse staat op bijna 4.200. Dat heeft de gouverneur van New York Andrew Cuomo bij zijn dagelijkse persconferentie bekendgemaakt. Inmiddels is bij ruim 122.000 mensen in de staat het coronavirus vastgesteld.

Wel was er volgens de gouverneur ook goed nieuws. Het aantal mensen dat uit ziekenhuizen wordt ontslagen is inmiddels drie keer zo groot als het aantal nieuwe opnames. Daardoor wordt de zorg in New York minder zwaar belast. Het is volgens Cuomo echter nog te vroeg om conclusies te trekken uit de laatste cijfers.

New York is binnen de VS vooralsnog het hardst getroffen door het coronavirus. Het hoofd van de Amerikaanse gezondheidszorg, surgeon-general Jerome Adams, waarschuwde tijdens een interview met zender Fox News zondag dat de komende week „de zwaarste en meest droevige voor de meeste Amerikanen ooit” zal worden. Hij vergeleek de snel escalerende gezondheidscrisis in de VS met „ons Pearl Harbor-moment, ons 9/11-moment”. Met als verschil dat het „niet alleen lokaal gebeurt, maar verspreid door het hele land”.

Meerdere staten, zoals Pennsylvania, Colorado en Washington, D.C. zien het aantal besmettingen snel toenemen. In de meeste staten is burgers opgedragen om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Van Avermaet de snelste in virtuele Ronde van Vlaanderen

Greg Van Avermaet heeft zondag de Ronde van Vlaanderen gewonnen - of althans, een virtuele versie van de voorjaarsklassieker. Op de rollenbank in zijn eigen huis was de Belgische coureur concurrenten Oliver Naesen en Nicolas Roche te snel af. Nederlander Mike Teunissen finishte als negende van de dertien profs die meededen.

Omdat het wielerseizoen stil ligt vanwege de coronacrisis, besloot de organisatie van 'Vlaanderens Mooiste' de race dan maar digitaal te organiseren. Renners konden meedoen door hun fiets thuis in de rollenbank te klikken. Een speciaal computerprogramma vertaalde de inspanningen van de sporters vervolgens naar een virtuele wereld, met een parcours van 32 kilometer dat onder meer de gevreesde beklimmingen van de Oude Kwaremont en de Paterberg bevatte.

Bekijk hier de virtuele versie van de Ronde van Vlaanderen:

De wedstrijd werd live uitgezonden op de Belgische zender Sporza, begeleid door de vaste wielercommentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer. Het was de eerste keer dat profrenners het in een dergelijk digitaal treffen tegen elkaar opnamen.

Van Avermaet, die de echte Ronde van Vlaanderen nog nooit heeft gewonnen, kwam na een spectaculaire koers van zo'n drie kwartier solo over de finish. Zwaar was het absoluut, vertelde hij aan Sporza. „Ik denk dat mijn hartslag al lang niet zo hoog is geweest.”

Het nieuws tot nog toe

Het belangrijkste coronanieuws van deze zondag tot nu toe:

 • In Nederland zijn sinds zaterdagmiddag 115 nieuwe doden door Covid-19 gemeld. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers ligt op 1.766, meldt het RIVM. Afgelopen etmaal is het aantal patiënten op Nederlandse IC's toegenomen met achttien, de instroom vlakt af.
 • Het was relatief rustig buiten dit weekend. In Arnhem is wel een groep mensen beboet vanwege het schenden van het samenscholingsverbod en elders in het land zijn meerdere feestjes door de politie afgebroken.
 • Nederland heeft op zondagochtend een vliegtuig met hulpmiddelen en apparatuur naar Sint Maarten gestuurd, waar zaterdag de noodtoestand is uitgeroepen.
 • Het Griekse ministerie van Migratie heeft voor de tweede keer een vluchtelingenkamp in quarantaine geplaatst vanwege het virus.
 • China zegt sinds begin maart voor ruim 1,3 miljard euro aan medische hulpmiddelen te hebben geëxporteerd. Het land zegt de kwaliteitsnormen te hebben opgeschroefd, nadat daar vanuit onder andere Nederland kritiek op kwam.

25 patiënten opgenomen op IC, instroom 'vlakt af'

Het voorbije etmaal is het aantal Nederlandse patiënten dat is opgenomen op een intensive care toegenomen met 25. Dat laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag weten. In totaal liggen er nu 1.361 coronapatiënten op Nederlandse IC's.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van „een stabiel beeld”. Het aantal opnames op de intensive care is „in lijn met de voorgaande dagen en met de cijfers van het RIVM. Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de IC verlaten.”

Volgens Kuipers zijn er momenteel nog voldoende IC-bedden. „We hebben 2.400 bedden op afroep beschikbaar. We hebben de ruimten, de bedden, de apparaten en de roosters klaar liggen. Maar we hebben ze op dit moment nog niet allemaal nodig.”

Zeven Nederlanders met een coronabesmetting zijn tijdens de afgelopen 24 uur overgebracht naar Duitsland. In totaal liggen in dat land nu 24 Nederlandse Covid-19-patiënten.

Correctie: Eerder stond in deze update dat 25 nieuwe patiënten op IC's liggen. Dit betreft echter de totale toename op IC's.

China: vier miljard mondkapjes en duizenden beademingsapparaten verkocht

China zegt sinds begin maart bijna vier miljard mondkapjes en 16.000 beademingsapparaten te hebben verkocht aan andere landen. Daarnaast zijn er ook ongeveer 37,5 miljoen sets beschermende kleding en 2,84 miljoen testsets voor het nieuwe coronavirus geëxporteerd. Dat zegt een woordvoerder van de Chinese douane tegen persbureau AFP. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 1,3 miljard euro aan medische middelen voor 50 landen.

Nederland keurde vorige week een lading van 600.000 mondkapjes uit China af, die niet aan de voorwaarden zou voldoen. Volgens China had Nederland geen aanvraag gedaan voor medische maskers, waardoor er een andere partij was opgestuurd. Ook Spanje heeft recent een lading medische instrumenten uit China afgekeurd: van 58.000 testsets zou slechts 30 procent nauwkeurig zijn en daarom niet voldoen.

Jiang Fan, hoofd van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde zondag op kritiek over de kwaliteit van medische producten: „Er zijn eigenlijk verschillende factoren, zoals het feit dat China andere normen en gebruiksgewoonten hanteert dan andere landen.” Chinese autoriteiten zouden de regelgeving omtrent medische producten hebben aangescherpt. De productie van testsets zou in China inmiddels zijn verhoogd tot een kwart miljoen per dag.

Zaterdag maakte minister Martin van Rijn (Medische Zorg, PvdA) bekend dat er in Nederland een lading van een miljoen mondkapjes uit China is aangekomen die wel goed door de keuring is gekomen.

Lees ook: De pandemie is op dit moment de ware supermacht

Paus draagt Palmpasenmis op in lege Sint-Pieter

Paus Franciscus heeft zondag in een nagenoeg lege Sint-Pietersbasiliek de Palmpasenmis opgedragen. De mis, ter gelegenheid van de herdenking van Jezus' feestelijke intocht in Jeruzalem, werd alleen bijgewoond door wat lagere geestelijken. Die droegen mondkapjes en zaten ver uit elkaar.

Lees ook: Paus Franciscus: ‘We voelen ons angstig en verloren’

Vanwege het coronavirus weert het Vaticaan voorlopig publiek bij alle openbare religieuze vieringen. Door de lockdown in het omringende Italië zijn er sowieso al nauwelijks mensen op straat. Zodoende sprak Franciscus vorige week al voor een geheel leeg Sint-Pietersplein het Urbi et Orbi uit. Dat was zeer uitzonderlijk, aangezien de kerkvader de pauselijke zegen voor 'de stad en de wereld' normaal alleen uitspreekt met Pasen en met Kerst.

Inmiddels bijna 5.000 doden in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels zeker 4.934 mensen overleden aan Covid-19. Dat is een toename van 621 vergeleken met de laatste sterftecijfers op zaterdag, blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van het Britse ministerie van Volksgezondheid. Op zaterdag waren ruim 700 nieuwe doden gemeld.

De meeste dodelijke slachtoffers overleden in het ziekenhuis, zegt het ministerie. Zo'n 200.000 mensen zijn in het Verenigd Koninkrijk getest, bij ongeveer een kwart is het nieuwe coronavirus vastgesteld. Britten mogen alleen naar buiten voor noodzakelijke uitstapjes zoals boodschappen, of als ze hun werk niet thuis kunnen doen.

De belangrijkste corona-adviseur van Schotland heeft dit weekend een waarschuwing gekregen omdat ze zich niet aan de maatregelen van het virus heeft gehouden. Catherine Calderwood, die de Schotse premier Nicola Sturgeon medisch advies geeft tijdens de crisis, besloot met haar familie alsnog naar haar tweede huis te reizen, tegen de huidige afspraken in. In een reactie heeft Calderwood spijt betuigt omdat ze „geen legitieme redenen had om het huis te verlaten”.

Chief Constable @CC_Livingstone statement on the conduct of the Chief Medical Officer. pic.twitter.com/oTkCyk6xzd

— Police Scotland (@policescotland) April 5, 2020

RIVM: 115 nieuwe sterfgevallen door Covid-19, 253 ziekenhuisopnames

In Nederland zijn sinds zaterdagmiddag 115 nieuwe dodelijke coronaslachtoffers gemeld. Dat brengt het totaal aantal doden in Nederland op 1.766, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag.

Sinds zaterdagmiddag zijn 253 nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld, het laagste aantal in twee weken. Ook op dit punt vangen de cijfers de werkelijkheid niet volledig, aangezien er een vertraging zit tussen het moment van opname en het moment dat het RIVM daar melding van doet. In totaal zijn nu 6.875 patiënten opgenomen (geweest) voor behandeling aan de complicaties van Covid-19.

In de afgelopen 24 uur zijn nog eens 1.224 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt daardoor op 17.851. Ook hier is het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger. In Nederland wordt niet iedere mogelijke coronapatiënt ook daadwerkelijk getest op het virus.

De 115 nieuw gemelde doden zijn niet allemaal in het laatste etmaal om het leven gekomen. Sterfgevallen door het coronavirus worden soms pas één of meerdere dagen later daadwerkelijk geregistreerd. Van alle Nederlandse coronadoden tot nu toe, waren drie mensen tussen de 25 en 50 jaar oud. Zij hadden allemaal „onderliggend lijden”, aldus het RIVM.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt in de loop van zondagmiddag met de meest actuele stand van zaken wat betreft de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Daar lagen zaterdag 1.360 coronapatiënten. Zeventien mensen zijn voor zover bekend opgevangen op ic's in ziekenhuizen in Duitsland.

Recordaantal van 184 doden binnen één dag gemeld in Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen dag 184 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld, volgens het Robert Koch-Institut. Dat is het hoogste aantal tot nu toe. Het gaat om meldingen, niet alle 184 dodelijke slachtoffers zijn ook daadwerkelijk in de voorbije 24 uur gestorven.

Covid-19 heeft nu in totaal aan 1.342 Duitsers het leven gekost. Veruit het zwaarst getroffen zijn de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren en Noordrijn-Westfalen. Van zaterdag op zondag zijn er in Duitsland bijna zesduizend nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat brengt het totaal op ruim 91.000.

Drielandenpunt vanwege drukte afgesloten

Het Zuid-Limburgse Vaals heeft het drielandenpunt zondagmiddag afgesloten voor publiek. Ondanks het devies om ter beperking van het coronavirus zoveel mogelijk binnen te blijven, was het volgens de gemeente 's ochtends al erg druk op de toegangswegen naar het gebied.

„Om te voorkomen dat te veel mensen het mooie weer aangrijpen om een wandeling te maken rond het Drielandenpunt is besloten de weg ernaartoe per direct te sluiten” aldus de gemeente Vaals tegen persbureau ANP. „Deze drukte kan er namelijk voor zorgen dat er geen veilige afstand van elkaar gehouden wordt.”

Over heel Nederland bezien lijken de richtlijnen van de regering en het RIVM vooralsnog goed te worden nageleefd. Volgens Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer was het in de meeste natuurgebieden 's ochtends rustig. „Het is nog te vroeg om een volledig beeld te geven, want de piek ligt meestal net na lunchtijd”, aldus Staatsbosbeheer. „Maar het is nu nog rustig.”

Het publiek dat zich zondagochtend buiten begaf, bestond volgens Natuurmonumenten vooral uit wandelaars en fietsers. „Er staan weinig auto's op de parkeerplaatsen.”

Recreanten in Delft genieten zondag van het lenteweer. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Politie beëindigt feestjes, deelt boetes uit

De politie heeft zaterdagavond en -nacht meerdere keren moeten ingrijpen omdat mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Agenten beëindigden feestjes en deelden tientallen boetes uit, meldt persbureau ANP.

In Breda maakte de politie een einde aan een 'coronafeestje' met zo'n zeventig aanwezigen. Een dj had op een binnenplaats tussen huizen zijn apparatuur neergezet, inclusief lichtshow. „Het was de bedoeling dat iedereen dan zou feesten in eigen tuin of op het eigen balkon. Dat ging echter al snel fout, waarna iedereen door elkaar liep”, aldus de politie. De feestgangers gingen nadat de politie was gearriveerd snel naar huis en kregen geen boetes. Mogelijk krijgt de dj wel straf.

Er waren ook feestjes in Middelburg en in het Noord-Brabantse Middelbeers. In die eerste plaats stuitten agenten op jongeren die feestvierden in een kleedkamer op een sportpark. Het is nog onduidelijk welke straf ze zullen krijgen. In Middelbeers beëindigde de wijkagent een huisfeestje met meer dan tien jongeren. Ook in Leeuwarden en Lewedorp (Zeeland) greep de politie in.

In Zevenbergschenhoek (Noord-Brabant) kregen circa dertig mensen zaterdagavond een boete. Zij hadden zich verzameld, terwijl dat onder het samenscholingsverbod verboden is. Eerst kreeg de groep een waarschuwing, maar toen ze later ergens anders in het dorp opnieuw samenkwamen, werden de overtreders op de bon geslingerd. Op schending van het samenscholingsverbod staat een boete die kan oplopen tot 400 euro.

164 nieuwe coronadoden geteld in België

In België zijn 164 nieuwe doden gemeld als gevolg van het coronavirus. Het totale aantal overledenen aan Covid-19 is 1.447, melden Belgische media zondag. Verder liggen er nu 1.261 patiënten op de intensive care. Iets meer dan de helft van alle intensivecarebedden in het land is bezet.

Er is volgens de Belgische krant De Morgen ook „hoopvol nieuws”. Voor het eerst is de uitstroom van coronapatiënten groter dan de instroom. 504 mensen verlieten het ziekenhuis het afgelopen etmaal terwijl er 499 nieuwe patiënten bijkwamen.

Het aantal besmettingen in het land nam in een etmaal toe met 1.260. België telt nu in totaal 19.691 bevestigde besmettingen.

Spanje meldt 674 nieuwe doden door coronavirus

In Spanje zijn het afgelopen etmaal 674 nieuwe coronadoden gemeld. Dat maakten de Spaanse gezondheidsautoriteiten bekend. Het is de derde dag op rij dat het dodental per 24 uur afneemt. Donderdag stierven nog bijna duizend mensen.

In totaal zijn er in Spanje nu 12.418 mensen overleden aan Covid-19. Mogelijk ligt het aantal overledenen nog hoger, aangezien sterfgevallen niet altijd meteen worden gemeld.

Op Spaanse IC-afdelingen liggen nu 6.861 coronapatiënten, ruim driehonderd meer dan een dag eerder. Het aantal geregistreerde besmettingen nam toe met 6.023 mensen. Daarmee zijn er in totaal 130.759 mensen positief getest op Covid-19. Circa 38.000 zijn inmiddels weer genezen. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen door het longvirus.

Iraanse ambtenaren vanaf volgende week weer naar kantoor

De Iraanse president Hassan Rohani heeft zondag gezegd dat in zijn land alle economische activiteit „met een laag risico” vanaf volgende week zal worden hervat. „Onder toezicht van het ministerie van Volksgezondheid zullen die sectoren vanaf zaterdag weer aan het werk gaan”, zei Rohani op televisie. Alleen de hoofdstad Teheran moet een week langer wachten en wordt vanaf 18 april deels weer opgestart.

Welke sectoren Rohani precies bedoelt, werd volgens Reuters uit zijn verklaring niet geheel duidelijk. In elk geval zal een groot deel van het Iraanse ambtenarenbestand weer aan het werk gaan. „Twee derde van al ons overheidspersoneel gaat volgende week weer naar kantoor”, zei de president. Tegelijk blijft het advies aan Iraniërs overeind om zoveel mogelijk thuis te blijven. Scholen, universiteiten en culturele centra blijven voorlopig wel gesloten.

Iran is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen. Volgens zondag gepubliceerde cijfers zijn tot nu toe 3.603 Iraniërs overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zowel in Iran als in het buitenland worden vraagtekens gezet bij de door het regime verspreide officiële cijfers over besmettingen en doden.

President Rohani (r) tijdens een toespraak op 18 maart in Teheran. Foto EPA

Nederland stuurt hulpmiddelen naar Sint Maarten

Defensie heeft zondagochtend een vliegtuig met hulpmiddelen en apparatuur voor de behandeling van coronapatiënten naar het eiland Sint Maarten gestuurd. Het toestel vertrok vanaf de luchthaven in Eindhoven, meldt het ministerie van Defensie. Op Sint Maarten werd zaterdag de noodtoestand uitgeroepen in verband met het coronavirus.

Aan boord bevindt zich ook een mobiel ziekenhuis met zes intensivecarebedden, die bedoeld zijn voor patiënten van alle eilanden van het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk. Verder bestaat de zending uit beschermende middelen voor artsen en verplegend personeel, zoals mondkapjes, medicijnen voor coronapatiënten en medische apparaten.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft op Twitter een foto van de vracht geplaatst. „Samen werken we keihard om de verspreiding van corona in te dammen en om zo goed mogelijk te zorgen voor patiënten van alle eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk”, schrijft Blokhuis.

Twitter avatar PaulBlokhuis Paul Blokhuis Apparatuur voor extra IC-bedden, beschermingsmiddelen & medicijnen zijn op weg naar Sint-Maarten. Samen werken we keihard om de verspreiding van corona in te dammen en zo goed mogelijk te zorgen voor corona patiënten van alle eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk. https://t.co/ssGO6Q7zku

Tweede vluchtelingenkamp Griekenland in quarantaine

De inwoners van een vluchtelingenkamp in de Griekse plaats Malakasa, veertig kilometer ten noordoosten van hoofdstad Athene, zijn zondag in quarantaine geplaatst. Het Griekse ministerie van Migratie kwam tot dat besluit nadat een inwoner positief was getest op Covid-19, meldt persbureau Reuters. Het is voor de tweede keer deze week dat het longvirus in een vluchtelingenkamp in Griekenland wordt vastgesteld.

De komende twee weken mag niemand het kamp in Malakasa in of uit. De besmette inwoner is een 53-jarige Afghaanse man die met zijn gezin in het kamp woont. De man is opgenomen in een ziekenhuis in Athene. Autoriteiten zijn een contactonderzoek gestart.

Donderdag is een kamp vlakbij de Griekse plaats Ritsona, ongeveer zeventig kilometer ten noorden van Athene, ook voor veertien dagen in quarantaine geplaatst. Daar werden twintig vluchtelingen positief getest op het coronavirus.

Lux et Libertas Lees het NRC-commentaar van eerder deze week over de situatie in Griekenland: Op de Griekse eilanden was het al crisis. De gevolgen van corona zullen niet te overzien zijn

In Griekenland wonen tienduizenden migranten, van wie een groot deel in de overvolle kampen op verschillende eilanden. Tot dusver zijn er nog geen coronabesmettingen vastgesteld in die kampen.

Europese artsen zijn onder de hashtag #SOSMoria niettemin een initiatief gestart om de kampen zo snel mogelijk te evacueren. Om aandacht hiervoor te vragen, werd zaterdagavond om 21.00 uur door onder meer door het Amsterdamse Concertgebouw, de Stadsschouwburg en Tivoli Vredenburg in Utrecht en vele andere instellingen en organisaties met licht en geluid een „SOS-noodsignaal” uitgezonden.

Ook in onder andere Tsjechië, Frankrijk en Denemarken is aan de actie meegedaan.

Twitter avatar GerhardScholte Gerhard Scholte Concertgebouw Vanavond
SOS voor inhumane noodtoestand in Moria op Lesbos. #SOSMoria #500Kinderen https://t.co/C5xWoajO3h

Curaçao heeft 400 miljoen nodig om schade te beperken

De regering van Curaçao heeft een noodhulpverzoek van omgerekend bijna 400 miljoen euro bij Nederland ingediend, om de zwaarste impact van het coronavirus op het eiland mee op te vangen. Volgens lokale media is meer dan de helft daarvan bedoeld om de begroting voor de komende drie maanden rond te krijgen. Een bedrag van omgerekend 155 miljoen euro wil de regering steken in het „noodpakket voor banen, de economie en sociale weerbaarheid”.

Zonder spoedige kapitaalinjectie kan volgens premier Eugene Rhuggenaath tot wel 60 procent van de Curaçaose bevolking zonder werk komen te zitten. Het eiland dat zwaar leunt op de inkomsten uit toerisme – bijna een derde van het bruto nationaal product – sloot afgelopen maandag de grenzen voor een periode van ten minste twee weken. Daarmee is de economie van het eiland volgens Rhuggenaath min of meer stil komen te liggen. Zeker 73.000 mensen op het eiland werken direct of indirect in het toerisme. Dat is bijna de helft van de totale bevolking van Curaçao.

De Curaçaose minister van Sociale Zaken Hensley Koeiman beloofde iedere eilander die na 15 maart zijn of haar baan heeft verloren een compensatie van 1.000 Antilliaanse gulden (ruim 500 euro) per maand. Koeiman kondigde daarnaast voor zondag een lockdown van 24 uur aan, voor de eerste keer in de geschiedenis van Curaçao. Het eiland hanteerde al een avondklok. Met uitzondering van ziekenhuispersoneel en mensen die in andere essentiële sectoren werken, mag zondag niemand de straat op.

Op Curaçao zijn tot dusver elf mensen positief getest op Covid-19. Vijf van hen zijn van de ziekte hersteld. Eén persoon is om het leven gekomen.

De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath (links) naast staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) Foto Lex van Lieshout/ANP

Sint Maarten roept noodtoestand uit wegens coronavirus

De regering van Sint Maarten heeft in verband met het coronavirus de noodtoestand uitgeroepen. Het Nederlandse gedeelte van het eiland gaat de komende twee weken grotendeels op slot om verspreiding tegen te gaan. Dat heeft minister-president Silveria Jacobs zaterdag bekendgemaakt.

Vanaf zondag mogen inwoners niet meer de straat op als dat niet noodzakelijk is. Voor mensen met essentiële beroepen worden uitzonderingen gemaakt. Alle winkels, ook supermarkten, mogen alleen open in noodgevallen.

De maatregelen worden na een week geëvalueerd. Dan wordt bepaald of de lockdown gedeeltelijk kan worden opgeheven om inwoners in staat te stellen de noodzakelijke voorraden te kopen, aldus Jacobs.

Volgens The Daily Herald zorgde de aankondiging van de lockdown voor lange rijen bij supermarkten. Op Sint Maarten zijn tot nu toe 25 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Vier mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.

Dertig nieuwe coronagevallen in China

In China zijn zaterdag dertig nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld, een stijging ten opzichte van een dag eerder. Het ging daarbij in 25 gevallen om reizigers vanuit het buitenland en vijf binnenlandse besmettingen. Dat heeft de Chinese nationale gezondheidscommissie zondag gemeld, schrijft Reuters.

Zaterdag meldde de commissie negentien nieuwe gevallen. De binnenlandse besmettingen werden vastgesteld in de zuidelijke provincie Guangdong. Het dodental is opgelopen met drie, tot in totaal 3.329. In totaal zijn in China 81.669 besmettingen met het coronavirus geconstateerd.

De import van Covid-19 door reizigers vanuit het buitenland is voor China een bron van zorg. China heeft zijn grenzen nagenoeg geheel gesloten voor buitenlanders. Bij de meeste geïmporteerde gevallen gaat het om Chinese staatsburgers die terugkeren uit het buitenland.

Bovendien maken Chinezen zich zorgen over patiënten zonder ziekteverschijnselen. De federale regering in Beijing dringt er bij plaatselijke autoriteiten op aan patiënten zonder symptomen op te sporen en te isoleren. Volgens de commissie zijn zaterdag 47 van dergelijke gevallen vastgesteld. Een dag eerder waren dat er 64.

Groep schendt samenscholingsverbod in Arnhem

De politie van Arnhem heeft zaterdagavond 25 mensen proces-verbaal gegeven nadat ze ondanks de noodmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus bij elkaar waren gekomen op de Rijnkade.

„Eind van de avond vond een groep idioten het nodig om op de Rijnkade #Arnhem het samenscholingsverbod te schenden”, aldus burgemeester Ahmed Marcouch op Twitter. Eén persoon is volgens hem aangehouden voor belediging.

Twitter avatar ahmedmarcouch Ahmed Marcouch Ging de hele dag goed. Eind van de avond vond een groep idioten het nodig om op de Rijnkade #Arnhem het samenscholingsverbod te schenden. 25 personen kregen een proces verbaal en 1 aangehouden voor belediging. Goed werk van onze handhavers en agenten #blijfthuis

Volgens Marcouch ging het juist de hele dag goed en volgden veel mensen, ondanks het mooie weer, het dringende advies op om thuis te blijven. Marcouch is behalve burgemeester ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Eerder op de dag gaf hij aan dat er geen problemen waren in die regio.

Mensen die met zijn drieën of meer op straat zijn en geen 1,5 meter afstand van elkaar houden, zijn strafbaar. Zij kunnen een boete krijgen van 390 euro. Voor mensen onder de 18 jaar is dat 95 euro.

Trudeau: geen vergelding tegen VS om exportverbod medische maskers

De Canadese premier Justin Trudeau wil het geschil met de Verenigde Staten over de levering van mondkopjes oplossen zonder vergeldingsmaatregelen. Dat heeft hij zaterdag gezegd.

In Canada heerst verontwaardiging over het besluit van de Amerikaane president Donald Trump om de export van N95-beschermingsmaskers door de Amerikaanse producent 3M te verbieden. Trump liet donderdag weten dat hij uitvoer van die maskers wil stoppen, omdat ze nodig zijn in de Verenigde Staten.

„Wij hebben de maskers nodig", aldus Trump. „We willen niet dat andere mensen ze krijgen.” Hij deed een beroep op de zogeheten Defense Production Act, een oorlogswet die de overheid in staat stelt producten op te eisen in het belang van nationale veiligheid.

N95-gezichtsmasker in een laboratorium van de Amerikaanse producent 3M, begin maart. Foto Nicholas Pfosi / Reuters

3M, gevestigd in de Amerikaanse staat Minnesota, meent dat het exportverbod op „humanitaire bezwaren” stuit. Het bedrijf, dat de productie van mondkapjes de afgelopen weken heeft opgevoerd, levert behalve voor de Amerikaanse markt ook maskers aan Canada en Latijns-Amerika.

Volgens Trudeau overleggen vertegenwoordigers van Canada en de VS over de maatregel. Hij wees erop dat Canada naast grondstoffen voor de productie van de maskers ook medische handschoenen en testkits levert aan de VS. Maar, zei hij, „we kijken niet niet vergeldingsmaatregelen of strafmaatregelen”. „We weten dat het in het belang is van onze beide landen om samen te werken.”

De grens tussen Canada en de Verenigde Staten is ruim twee weken geleden gesloten voor „niet-essentieel” verkeer. Handelsstromen lopen wel door. Canada heeft volgens zijn eigen cijfers ongeveer 14.000 bevestigde gevallen van Covid-19. Ruim 230 mensen zijn aan de longziekte gestorven. De VS hebben volgens cijfers van Johns Hopkins University inmiddels meer dan 305.000 bevestigde gevallen. Meer dan achtduizend mensen zijn er overleden.

Trump bespreekt virus met sportbazen, wil competities zo snel mogelijk hervatten

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat professionele sportcompetities, die sinds half maart stilliggen wegens het coronavirus, zo snel mogelijk worden hervat. Dat heeft hij zaterdag gezegd na telefonisch overleg met leiders van Noord-Amerikaanse sportorganisaties, meldt AP.

„Ik wil fans terugzien in de arena's”, aldus Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. „Zo snel als we kunnen, uiteraard. De fans willen ook terug. Ze willen weer basketbal en honkbal en football en ijshockey kijken. Ze willen hun sporten weer zien.”

Hoewel Trump tijdens de dagelijkse briefing waarschuwde dat de komende twee weken wat betreft Covid-19 in de Verenigde Staten „het zwaarst worden met veel doden”, sprak hij herhaaldelijk zijn verlangen uit het normale leven in het land zo snel mogelijk weer op te pakken. „We moeten ons land weer openen”, zei hij. „We willen dit niet maanden achter elkaar blijven doen.”

De bazen van de vier grote Noord-Amerikaanse sportorganisaties namen eerder op de dag deel aan het telefoongesprek met Trump: de NBA (basketbal), NFL (American football), MLB (honkbal) en NHL (ijshockey). Ook toplieden van een reeks andere sporten, van voetbal tot worstelen en autoracen, deden mee.

Volgens een ingewijde met kennis van het gesprek benadrukte een aantal bestuurders dat weliswaar wordt gewerkt aan hervatting, maar die er niet komt voor gezondheidsautoriteiten groen licht geven. Geen van de sportbonden bracht een officiële verklaring naar buiten over het gesprek.

De NBA schortte op 11 maart als eerste zijn competitie op, nadat een speler van de Utah Jazz, Rudy Gobert, positief werd getest op het coronavirus. Andere competities volgden, en honderden wedstrijden en toernooien zijn al geannuleerd.

Volgens een bron met kennis van het telefoongesprek gaat Trump ervan uit dat het seizoen van de NFL volgens plan op 10 september met volle stadions begint. Gouverneur van Californië Gavin Newsom vindt dat te optimistisch. Hij heeft al gezegd niet te verwachten dat zijn staat, waar drie NFL-teams zijn gevestigd, dat haalt.

Een groep standbeelden van honkballers bij Fenway Park, het thuisstadion van de Boston Red Sox, op donderdag, toen het team een seizoensopener zou hebben gespeeld tegen de Chicago White Sox. Foto Maddie Meyer / Getty Images / AFP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de uitbraak van het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • In Nederland is het dodental met 164 opgelopen tot 1.651. Mogelijk ligt het aantal overledenen nog hoger, aangezien sterfgevallen niet altijd meteen worden gemeld bij het RIVM. Er zijn 1.360 Covid-19-patiënten opgenomen op de intensive care - 36 meer dan vrijdag.
 • Ook in andere landen liep het dodental door het coronavirus op. In de Verenigde Staten overschreed het dodental de achtduizend, ook in het Verenigd Koninkrijk werden opnieuw weer honderden doden gemeld. In de zwaargetroffen landen Spanje en Italië nam het gemelde aantal doden juist iets af.
 • Op Terschelling is de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland zijn de enige Nederlandse waddeneilanden waar nog niemand positief is getest op het virus.
 • Nederlanders leken zaterdag gehoor te geven aan de herhaaldelijke oproepen van het kabinet om ondanks het mooie weer zoveel mogelijk thuis te blijven. In natuurgebieden en op stranden was het relatief rustig.
 • De Franse en Amerikaanse evenknieën van het RIVM raden burgers aan mondkapjes te dragen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Frankrijk wordt overwogen de maskers verplicht te stellen voor burgers die de straat opgaan. Het RIVM blijft voor zover bekend bij het standpunt dat dit niet nodig is.
 • Lees hier het blog van zaterdag: Dodental Verenigde Staten overschrijdt achtduizend, bijna 2.000 in New York