Thuiskok

Bramen-appelcrumble

blackberry isolated on a white background
blackberry isolated on a white background

We gaan het weekend in met fruitig zoet. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd elk kwart in vier parten. Laat de boter in een ondiepe pan op halfhoog vuur smelten, doe de appels en de suiker in de pan en laat ze zo’n tien minuten smoren, keer ze af en toe tot het vruchtvlees bleekgeel en bijna gaar is.

Roer het appelsap erdoor, bestuif met de kaneel, voeg de bramen toe en zet de schaal opzij. Verhit de oven tot 180 graden.

Maak de kruimellaag: wrijf in een kom met uw vingertoppen of in een keukenmachine de boter door de bloem tot het een fijn kruim is. Schep het amandelmeel erdoor. Scheur de marsepein in kleine blokjes van circa twee centimeter en roer ze door het kruimelmengsel.

Stort het fruit in een diepe bakvorm van circa 22 bij 24 centimeter. Strooi losjes het kruimeldeeg erover, gevolgd door het amandelschaafsel. Bak de crumble vijftig tot zestig minuten tot het kruim goudbruin is en een deel van het fruit verleidelijk hier en daar in de korst is getrokken. Laat de crumble vijftien minuten met rust en serveer naar smaak met slagroom of zure room.