Royalty's

Opnieuw groot olieveld gevonden voor kust Suriname

Voor de tweede keer dit jaar is voor de kust van Suriname een groot olieveld gevonden. Dat heeft het Amerikaanse oliebedrijf Apache donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf deed de vondst samen met zijn Franse branchegenoot Total. Het is nog niet bekend hoeveel olie kan worden gewonnen. De bron ligt in het zogeheten ‘Block 58’, niet ver van de wateren van buurland Guyana. De vondst kan van grote waarde zijn voor de Surinaamse economie. De staat krijgt royalty’s en belastingen van de twee oliebedrijven en ontvangt dividend van Staatsolie. Staatsolie kan zich na de exploratiefase voor 20 procent inkopen. Sinds 2015 zoeken de bedrijven in ‘Block 58’ naar olie. In januari van dit jaar werd het eerste olieveld gevonden bij bron Maka Central-1. Staatsolie verwacht binnenkort een derde olieveld te vinden. (NRC)