Mees leert op afstand

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Getty Images

Goed voorbeeld doet goed volgen. Britse biologen ontdekten hoe pimpelmezen via filmpjes kunnen leren om een vieze (mogelijk giftige) prooi niet te eten.

De onderzoekers filmden hoe een kool- of pimpelmees een vieze ‘prooi’ at en daarna reacties van afschuw vertoonde (schudden met de kop, grondig reinigen van de snavel). De prooi bestond uit bittere amandelstukjes in wit papier, met een zwart vierkant erop. Vervolgens lieten de biologen de beelden zien aan andere kool- en pimpelmezen. Die kregen ook zelf voedsel: amandel in wit papier, soms mét en soms zonder zwart vierkant. Van de zwartevierkantprooien aten ze beduidend minder. Pimpelmezen leerden alleen van filmpjes waarin soortgenoten figureerden, terwijl koolmezen óók van pimpelmeesfilmpjes leerden.