Gökmen T. niet hoger in beroep, levenslange straf definitief

Aanslag Utrecht Gökmen T. gaat niet in hoger beroep tegen de levenslange celstraf die hem in maart van dit jaar werd opgelegd vanwege de schietpartij in een tram in Utrecht.
Mensen leggen bloemen op het 24 Oktoberplein, een jaar nadat hier de tramaanslag plaatsvond. Vier mensen kwamen om het leven bij de aanslag, waar Utrechter Gokmen T. voor terechtstaat.
Mensen leggen bloemen op het 24 Oktoberplein, een jaar nadat hier de tramaanslag plaatsvond. Vier mensen kwamen om het leven bij de aanslag, waar Utrechter Gokmen T. voor terechtstaat. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Gökmen T., die in maart werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de schietpartij vorig jaar in een tram in Utrecht, gaat niet in hoger beroep. Dat heeft persbureau ANP vrijdagmiddag gemeld op basis van zijn advocaten. De beslissing betekent dat het vonnis definitief wordt. Bij de schietpartij met terroristisch motief kwamen vier mensen om en raakten drie anderen zwaargewond.

Volgens de rechtbank, die met het vonnis de eis van het Openbaar Ministerie volgde, moet de samenleving worden beschermd tegen de zeer geradicaliseerde T. Tijdens de drie chaotische en intense zittingsdagen schopte T. stennis in de rechtszaal, bespuugde de rechter en zijn advocaten. Hij provoceerde niet alleen de rechtbank maar ook de nabestaanden die aanwezig waren om te getuigen.

T. deed er vooral het zwijgen toe en gaf geen antwoord op vragen naar zijn motief voor de daad. T. heeft wel bekend. Uit psychologische analyse bleek dat de man zwakbegaafd is. Dit is volgens de rechtbank echter geen reden voor strafvermindering.

Lees meer over het vonnis: Tramschutter heeft ‘de hele samenleving ernstige vrees aangejaagd’

Gökmen T. opende op 18 maart vorig jaar in een tram in Utrecht het vuur en schoot gericht op passagiers. Volgens de rechter heeft T. met deze daad „de hele samenleving ernstige vrees aangejaagd”.