Europese Commissie steunt lidstaten met kosten werkloosheidsuitkeringen

Met een speciaal fonds wil de Europese Commissie landen in de coronacrisis helpen de stijgende kosten van werkloosheidsuitkeringen te financieren. Donderdag presenteerde de Commissie een plan om op de financiële markten snel een bedrag tot 100 miljard op te halen dat tegen gunstige voorwaarden aan lidstaten geleend kan worden.

Het plan, met de naam SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency), is een van de vele die de ronde doen om de economische klap van de coronacrisis in Europa op te vangen. Lidstaten zouden voor dit werkloosheidsfonds voor 25 miljard euro aan garanties afgeven, om daarmee in totaal 100 miljard beschikbaar te maken.

Dat geld wordt door de Commissie vervolgens uitgeleend aan lidstaten die opeens fors meer moeten uitgeven aan tijdelijke uitkeringen en werktijdverkortingen. „Dit voorkomt dat de portemonnee van mensen plotseling leegraakt. Ze kunnen hun huur blijven betalen en andere inkopen blijven doen. Daarmee zal het ook een positief effect hebben op de economie”, aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Door zich specifiek op werkloosheidsuitkeringen te richten, hoopt de Commissie alle lidstaten zover te krijgen snel gezamenlijke stappen te zetten.

De discussie over de inzet van Europese instrumenten is de afgelopen weken flink opgelopen. Een groep landen pleit voor eurobonds, gezamenlijk uitgegeven Europese obligaties, waarmee honderden miljarden op de kapitaalmarkten kunnen worden opgehaald. Nederland en Duitsland zijn hier felle tegenstanders van. Het werkloosheidsfonds is als een soort compromis te zien.

Het voorstel voor het fonds wordt volgende week door ministers van Financiën besproken. Duitsland toonde zich alvast gematigd positief. Frankrijk sprak zijn steun uit, maar benadrukt daarbij wel dat het nieuwe werkloosheidsfonds samen moet gaan met andere Europese instrumenten die zich richten op het herstel van de Europese industrie. (NRC)