In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Terwijl het coronavirus zich deze week nog verder verspreidde, vonden in Mali parlementsverkiezingen plaats en werd in Beekse Bergen een chimpansee geboren.
Terwijl het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt zich steeds verder over het Afrikaanse continent verspreidt, gingen Malinezen naar de stembus. Afgelopen zondag vond de eerste ronde van de parlementsverkiezingen plaats in het land. Half april staat de tweede ronde op het programma. Deze mannen proberen afstand te bewaren door elkaar te groeten met een voetdruk.
Foto Michele Cattani / AFP
Het coronavirus raakt alle groepen van de samenleving. Voor kwetsbare mensen zoals dak- en thuislozen kan het virus desastreuze gevolgen hebben. In Las Vegas proberen de autoriteiten de verspreiding van het virus onder deze groep te beperken door een slaapplek te bieden op een grote parkeerplaats. De slaapplekken zijn afgebakend met witte strepen die ervoor moeten zorgen dat de mensen niet te dicht bij elkaar komen.
Foto Steve Marcs / Reuters
Als je de wereldkaart met het aantal coronabesmettingen per land van de Johns Hopkins University bekijkt, valt op dat de rode stippen ontbreken op Antarctica. Voor zover bekend zijn er nog geen besmettingen met het virus op dit (officieel onbewoonde) continent. Op deze foto zijn Australische onderzoekers te zien die eind februari zijn afgezet op de Zuidpool, waar ze zich zullen voegen bij een groter onderzoeksteam.
Foto Matt Williams / AFP
Kristian Mäki-Jussila zwemt onder het ijs van een bevroren meer in de buurt van Vaasa, Finland. De 37-jarige Fin vestigde op 21 maart het niet-officiële wereldrecord vrijduiken-in-zwembroek. Hij zwom 101 meter in het bevroren meer.
Foto Olivier Morin / AFP
De coronacrisis heeft ook haar weerslag op straatartiesten. Op deze foto is de Mexicaan David Vázquez te zien, die normaal gesproken zijn geld verdient door verkleed als de Joker op de foto te gaan met toeristen en andere voorbijgangers in Mexico-Stad. De straten zijn door de uitbraak van het virus echter verlaten.
Foto Rebecca Blackwell / AP
Een medewerker van een begraafplaats in Barcelona bergt in beschermende kledij een grafkist op. Spanje is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus. In het Zuid-Europese land zijn tot dusver meer dan 10.000 doden gevallen. Alleen in Italië stierven meer mensen aan Covid-19.
Foto Susanna Saez / EPA
Reddingsmedewerkers in het Chinese Chenzhou. In de Zuid-Chinese stad ontspoorde eerder deze week een trein. Hierbij viel één doden, tientallen anderen raakten gewond.
Foto Zheng Yihong / EPA
In safaripark Beekse Bergen is vorig weekend een chimpansee geboren. Het aapje, waarschijnlijk een jongetje, en zijn moeder maken het goed. In januari werd ook al een chimpanseetje geboren in het dierenpark: een meisje, dat Anna is genoemd.
Foto Remko de Waal / EPA
In Frankrijk zijn coronapatiënten per hogesnelheidstrein vervoerd. Om de overvolle ziekenhuizen in Parijs te ontlasten, zijn zieken overgebracht naar het westen van het land. In Frankrijk zijn tot dusver meer dan vierduizend mensen overleden aan Covid-19.
Foto Thomas Samson / AFP
In de rij staan ziet er sinds de uitbraak van het coronavirus anders uit. Op deze foto zijn Zuid-Afrikanen te zien die op afstand wachten tot zij een supermarkt binnen mogen. De wachttijd is dermate lang dat veel van hen een winkelwagen gebruiken als stoel.
Foto Rogan Ward / Reuters
Alle ogen in Nederland waren afgelopen dinsdag gericht op premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). De bewindslieden kondigden aan dat de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, langer van kracht blijven. Tot zeker 28 april blijven onder meer de scholen en de horeca gesloten.
Foto David van Dam
In onder andere China en Taiwan vindt begin april het Qingmingfestival plaats. Op deze feestdag worden graven van voorouders bezocht en onderhouden. Deze foto is enkele dagen voor de nationale feestdag geschoten op een militaire begraafplaats in Nieuw-Taipei.
Foto Sam Yeh / AFP
De politie van het Indiase Peapally koos in plaats van informatieposters of -stickers voor een informatiepaard. Op het dier zijn virussen geschilderd. Op zijn rug zit een agent die Indiërs oproept binnen te blijven. In het 1,3 miljard inwoners tellende India geldt sinds vorige week een lockdown vanwege de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.
Foto STR / AFP