Gesloten liveblog

Dodental Italië neemt minder toe, ook aantal IC-opnames neemt af

In Nederland zijn voor zover bekend 1.651 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 4 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Gevallen in China wakkeren vrees voor tweede golf aan

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • In Nederland is het dodental met 164 opgelopen tot 1.651. Mogelijk ligt het aantal overledenen nog hoger, aangezien sterfgevallen niet altijd meteen worden gemeld bij het RIVM. Er zijn 1.360 Covid-19-patiënten opgenomen op de intensive care - 36 meer dan vrijdag.
 • Ook in andere landen liep het dodental door het coronavirus op. In de Verenigde Staten overschreed het dodental de achtduizend, ook in het Verenigd Koninkrijk werden opnieuw weer honderden doden gemeld. In de zwaargetroffen landen Spanje en Italië nam het gemelde aantal doden juist iets af.
 • Op Terschelling is de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland zijn de enige Nederlandse waddeneilanden waar nog niemand positief is getest op het virus.
 • Nederlanders leken zaterdag gehoor te geven aan de herhaaldelijke oproepen van het kabinet om ondanks het mooie weer zoveel mogelijk thuis te blijven. In natuurgebieden en op stranden was het relatief rustig.
 • De Franse en Amerikaanse evenknieën van het RIVM raden burgers aan mondkapjes te dragen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Frankrijk wordt overwogen de maskers verplicht te stellen voor burgers die de straat opgaan. Het RIVM blijft voor zover bekend bij het standpunt dat dit niet nodig is.

Dodental Italië neemt minder toe, ook aantal IC-opnames neemt af

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 681 overlijdens door Covid-19 gemeld: het laagste aantal sinds bijna twee weken geleden. Ook is het aantal patiënten op intensive cares voor het eerst afgenomen: van 4.068 op vrijdag naar 3.994 op zaterdag.

Autoriteiten zeggen voorzichtig vooruitgang te zien. „Dit stukje nieuws geeft de ziekenhuizen de mogelijkheid om even te ademen”, zei het hoofd van Bescherming Burgerbevolking Angelo Borelli tijdens een persconferentie. Desondanks worden Italianen opgeroepen vooral de strikte maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan te blijven volgen.

Italië is - voor zover bekend - het zwaarst getroffen land ter wereld. In het Zuid-Europese land zijn tot dusver 15.632 mensen overleden door Covid-19.

De autoriteiten roepen Italianen op zich vooral te blijven houden aan de strenge regels. Foto Manuel Silvestri/Reuters

Gevonden in Puerto Rico: medische hulpmiddelen uit periode na storm Maria

Mondkapjes, handschoenen, gezichtsbescherming: de autoriteiten van Puerto Rico hebben op meerdere plekken voorraad aan medisch materiaal gevonden. In een verlaten ziekenhuis op het eiland Vieques werden beschermende kleding en kapjes aangetroffen, elders op het eiland bleek een voorraad medische hulpmiddelen en medicijnen ten waarde van zo'n zo'n vier miljoen dollar (3,7 miljoen euro) te liggen.

Dat heeft gezondheidsminister Lorenzo González zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Specifieke aantallen noemde hij hierbij niet. Wel stelt hij dat het materiaal goed gebruikt kan worden in Puerto Rico: in het territorium van de Verenigde Staten zijn achttien doden gemeld als gevolg van coronabesmettingen, en tot nu zijn ruim 450 besmettingsgevallen bekend. Onder de mensen met Covid-19 zijn ook politieagenten en zorgpersoneel.

De aangetroffen spullen zijn een pijnlijke herinnering aan 2017, toen Puerto Rico werd getroffen door de orkaan Maria. Volgens critici is toen geen adequate hulp geboden door de Amerikaanse overheid. Volgens Gonzáles is ook nu niet bekend waarom de gestuurde medische spullen in opslagplaatsen lagen, noch waarom destijds de hulp aan het ziekenhuis op Vieques werd gestaakt, waardoor dat moest sluiten.

Dodental Verenigde Staten overschrijdt achtduizend, bijna 2.000 in New York

In de Verenigde Staten zijn volgens de laatste cijfers 8.162 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Ruim 1.900 van hen stierven in de stad New York. Dat blijkt zaterdag uit data van de Johns Hopkins University.

De sterftecijfers zullen nog verder oplopen, benadrukte president Donald Trump zaterdagavond tijdens een persconferentie. Hij stelde dat „de komende twee weken het zwaarst worden”. Ook kondigde hij aan dat duizenden militairen ingezet worden om zwaargetroffen staten als New York te helpen bij de bestrijding van het virus.

Verder zei de president dat de VS in gesprek zijn met de Amerikaanse maskerproducent 3M over de productie van ruim 180 miljoen maskers. Trump benadrukte dat hij wil dat 3M „ons land helpt”. „We willen niet dat anderen ze krijgen.”

Hij zei niet te bang te zijn om een beroep te doen op de zogenoemde Defense Production Act, als dat nodig is. Via deze wet kunnen in de VS gevestigde bedrijven verplicht worden producten alleen aan dat land te leveren.

Lees ook: Naïef New York liet het virus te lang rondrazen

Een foto van 3 april: een inwoner van New York draagt een mondkapje om boodschappen te doen. Foto Angela Weiss/AFP

Londen sluit Brockwell Park na bezoek duizenden zonaanbidders

Terwijl de ziekenhuizen in Londen piepen en kraken vanwege de enorme hoeveelheid patiënten met Covid-19, gingen inwoners van de Britse hoofdstad zaterdag het park in om te genieten van de zon. Een van de grootste parken, het Brockwell Park in Zuid-Londen, trok dermate veel mensen dat het nu gesloten wordt.

Volgens de autoriteiten bezochten zaterdag drieduizend mensen het Brockwell Park. Veel van hen zouden zijn gekomen om te zonnebaden of om in grote groepen te ontspannen - tegen de richtlijnen van de overheid in. De gemeente spreekt over „onacceptabel gedrag” en ziet zich genoodzaakt het park morgen gesloten te houden.

Twitter avatar lambeth_council Lambeth Council Despite clear advice, over 3000 people spent today in Brockwell Park, many of them sunbathing or in large groups. This is unacceptable. Unfortunately, the actions of a minority now means that, following police advice, Brockwell Park will be closed tomorrow. #StayHome

De regering van Boris Johnson heeft strenge maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Britten mogen alleen naar buiten voor „essentieel werk”, sport of om voedsel of medicijnen te kopen - dus niet om te zonnen. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot dusver ruim 4.300 mensen overleden aan het virus. Vooral Londen is zwaar getroffen.

Het besluit om het Brockwell Park te sluiten, leidt tot uiteenlopende reacties op sociale media. Enerzijds vinden Londenaren het terecht dat het park wordt gesloten, anderzijds wordt de drieduizend mensen die vandaag in het park zaten verweten dat zij het verpesten voor de rest. Ook zijn er mensen die het overdreven vinden dat het park gesloten wordt, omdat het park groot genoeg zou zijn voor mensen om afstand te bewaren.

Twitter avatar DaveArnold91 Dave Arnold 🏳️‍🌈 So I can’t go to Brockwell Park tomorrow for my run because 3000 selfish sunbathers have forced Lambeth Council to close it. So instead of exercising in an open space I am now forced onto pavements which are crowded with fly tipping, dustbins and the idiots walking 3 abreast.

Terschelling meldt eerste coronabesmetting

Een „ouder persoon” op Terschelling is positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft de gemeente zaterdag bekendgemaakt. Het is de eerste bevestigde besmetting op het eiland.

Het is onduidelijk hoe de besmette persoon eraan toe is, volgens de waarnemend burgemeester Jon Hermans wordt hij of zij goed verzorgd. Hermans zegt dat het een kwestie van tijd was tot „het virus ook op Terschelling de kop op zou steken”, maar de situatie desondanks vervelend te vinden.

Tot dusver waren de Nederlandse waddeneilanden nog redelijk ontzien: alleen op Texel waren besmettingen bekend. Op dat eiland is ook een persoon overleden aan de gevolgen van Covid-19. Voor zover bekend zijn er nog geen besmettingen vastgesteld op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog.

Twitter avatar jon_hermans jon hermans Ik ben geschrokken van het bericht dat vandaag ook op Terschelling het coronavirus is vastgesteld bij een van onze inwoners. Natuurlijk was het te verwachten dat het virus ook Terschelling niet voorbij zou gaan. Ik leef mee met de patient en naasten en hoop op spoedig herstel. https://t.co/aLAjd3AdYV

Profclubs beraden zich: wat te doen met salarissen als inkomsten wegvallen?

In de sportwereld gaat de discussie over de coronacrisis in sommige plaatsen niet alleen over gezondheid, maar ook over de financiële impact van de getroffen maatregelen. Over dat onderwerp overlegden spelers van de Engelse Premier League zaterdag bijvoorbeeld met de organisatie van de voetbalcompetitie. Het bestuur van de Premier League had eerder deze week geopperd dat de profvoetballers allemaal tot 30 procent van hun jaarsalaris inleveren, zodat clubs de verloren inkomsten wat beter aankunnen.

Maar, stellen de spelers in een verklaring die de Professional Footballers Association (PFA) zaterdag heeft uitgegeven: „de gecombineerde belasting op het salaris van de spelers levert een aanzienlijke bijdrage aan de financiering van essentiële openbare diensten” zoals de nationale gezondheidszorg (NHS). Volgens de PFA zou zo'n 200 miljoen pond (ruim 227 miljoen euro) aan belasting - die onder meer terecht komt in de zorg - verloren gaan als niet de volledige salarissen worden uitbetaald. De spelers bezinnen zich nog op een andere manier om een bijdrage te leveren in de coronacrisis, aldus het persbericht van de spelersvakbond.

Twitter avatar PFA Professional Footballers' Association https://t.co/nRLVUjULrE instances where clubs have the resources to pay all staff, the benefit of players paying non-playing staff salaries will only serve the business of the club’s shareholders.

Het Engelse profvoetbal ligt al enkele weken stil vanwege de pandemie. Het is niet duidelijk wanneer de competitie weer wordt hervat. Inmiddels hebben enkele profclubs besloten om medewerkers met verlof te sturen. Liverpool maakte zaterdag bijvoorbeeld bekend dat het een deel van het personeel naar huis stuurt. De medewerkers worden wel doorbetaald.

Ook in Nederland wordt overlegd door de profclubs over de coronacrisis, over onder meer een noodfonds. En daarbij geldt: als Ajax iets zegt, wordt er geluisterd door de clubs

Elders hebben voetballers besloten hun club bij te staan tijdens de crisis. Persbureau ANP meldt dat de spelers van Rode Ster Belgrado, de koploper in de Servische competitie, in de komende drie maanden de helft van hun salaris inleveren aan de club.

De financiële problemen als gevolg van coronamaatregelen gelden ook niet alleen in het voetbal. Zo heeft Tilburg, een hockeyclub uit de hoofdklasse, zaterdag bekendgemaakt dat salarissen aan trainers en andere staf tijdelijk worden opgeschort. Dat meldt NOS op basis van een nieuwsbrief die het bestuur van de club heeft uitgestuurd.

Frankrijk: dodental stijgt met 441, nog ruim 68.000 coronapatiënten in ziekenhuizen

In Frankrijk zijn 441 meer coronadoden in ziekenhuizen gemeld dan 24 uur geleden. Daarmee komen het totale dodental in dat land op 7.560 sinds het begin van de epidemie, zo melden de Franse autoriteiten zaterdagavond. In totaal zijn 2.028 van de doden gevallen in ouderentehuizen of andere zorginstellingen.

Het nieuwe aantal coronadoden van zaterdag ligt flink lager dan de rapportage van 24 uur eerder. Op vrijdag werden 588 sterfgevallen in ziekenhuizen gemeld. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn nu 68.605 besmettingsgevallen bekend: dat zijn patiënten die met Covid-19 zijn opgenomen in ziekenhuizen. Op vrijdag waren dat er nog 64.338.

Het officiële dodental door het coronavirus in Frankrijk lag tot voor kort een stuk lager, omdat mensen die in ouderentehuizen of andere zorginstellingen overleden aan het virus in eerste instantie niet werden meegeteld. Sinds deze week is dat beleid veranderd, waarna het formele dodental 'plots' met honderden toenam.

Ook Turkije maakte zaterdagavond de nieuwste cijfers bekend: volgens minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zijn daar nu 501 doden gemeld, een stijgig van 76 overlijdens in één dag. Er zijn bijna 24.000 mensen besmet, voornamelijk in Istanbul.

'62.500 bedrijven vragen noodhulp aan bij ministerie'

Ongeveer 62.500 Nederlandse bedrijven en ondernemers hebben sinds vorige week vrijdag een aanvraag voor financiële hulp gedaan bij het noodloket van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat schrijft persbureau ANP zaterdag op basis van een bron binnen het ministerie. 2.200 bedrijven zouden ook al geld uitgekeerd gekregen, bij elkaar goed voor 9 miljoen euro.

Via het noodloket kunnen bedrijven eenmalig 4.000 euro aanvragen. Dit is een belastingvrije gift, bedoeld voor bedrijven die hun inkomsten hebben zien dalen als gevolg van het coronavirus. Hiermee moeten bedrijven die geen of minder winst maken, toch hun directe kosten blijven betalen, zoals huur of andere vaste lasten. De regeling is onderdeel van een groter pakket aan financiële steunmaatregelen van het kabinet.

Lees ook: Zzp’ers zijn in verwarring: heb ik nu recht op steun?

Eerder op zaterdag liet belangenbehartiger Koninklijke Horeca Nederland weten dat via een actie ongeveer een miljoen euro is opgehaald voor horecagelegenheden die vanwege de coronamaatregelen de deuren tijdelijk moesten sluiten. Consumenten werden opgeroepen om waardebonnen te kopen voor restaurants, café's en andere zaken waar ze graag komen, die later kunnen worden opgebruikt.

Volgens de lobbyvereniging hebben zich zo'n 6.200 horecagelegenheden aangesloten bij dat initiatief. Het geld dat zo werd opgehaald wordt waarschijnlijk aan het einde van deze maand aan hen overgemaakt.

Een gesloten horecazaak. De sluiting van de horeca is verlengd tot 28 april. Foto Koen van Weel/ANP

Recordaantal doden in New York, piek lijkt in zicht

In de Amerikaanse staat New York zijn de afgelopen 24 uur 630 nieuwe overlijdens door Covid-19 gemeld. Dat is het hoogste dagelijkse aantal sinds de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten. Het totale dodental door het virus in de zwaargetroffen staat is hiermee opgelopen tot 3.565.

De gouverneur van New York Andrew Cuomo maakte de cijfers over het opgelopen dodental zaterdagavond bekend. Hij waarschuwde dat de piek in het aantal besmettingen en doden nog niet is bereikt. Wel denkt de gouverneur dat de piek in zicht is.

De situatie in de staat is zeer ernstig, benadrukte Cuomo. De strijd tegen het coronavirus is een „strijd tegen de tijd”. De staat heeft moeite de uitbraak onder controle te krijgen vanwege de snelle verspreiding van het virus door de bevolkingsdichtheid van de regio en het gebrek aan capaciteit in ziekenhuizen.

Cuomo heeft zaterdag ook bekendgemaakt dat de federale regering 2.500 ziekenhuisbedden voor Covid-19-patiënten zal regelen in het congrescentrum Javits op Manhattan. Ook stuurt de staat Oregon 140 beademingsapparaten naar New York (Cuomo: „New York zal hetzelfde doen als Oregon het nodig heeft”) en komen er later op zaterdag duizend beademingsapparaten uit China aan in de stad New York (wat Cuomo „eindelijk goed nieuws” noemt).

Tot slot zullen New Yorkse geneeskundestudenten die bijna afgestudeerd zijn, ingezet worden in de ziekenhuizen. „Dit zijn buitengewone tijden en New York heeft alle hulp nodig.”

Een bijna verlaten Sixth Avenue in New York. Foto Frank Franklin II/AP

Ruim 700 nieuwe doden in het VK, bouw noodhospitalen wordt versneld

Het dodental in het Verenigd Koninkrijk is het afgelopen etmaal met een vijfde opgelopen. Het Britse ministerie van Volksgezondheid meldt van vrijdag- op zaterdagmiddag 708 nieuwe doden, onder wie een slachtoffer van vijf jaar oud. In totaal zijn in het VK nu 4.313 mensen overleden aan het coronavirus.

Daarnaast zijn 41.903 Britten positief getest op het virus. Minister Michael Gove stelde zaterdagmiddag in een persconferentie dat de Britse overheid de bouw van noodhospitalen versnelt. Ook worden dit weekend driehonderd Chinese beademingsapparaten in het Verenigd Koninkrijk geleverd. Gove benadrukte bovendien het belang van 'social distancing'. Hij riep, net als premier Rutte eerder deze week, op om met de goede weersvoorspellingen van dit weekend weg te blijven van recreatiegebieden.

Twitter avatar 10DowningStreet UK Prime Minister If you go out this weekend, you might catch more than the sun. #Coronavirus #StayHomeSaveLives https://t.co/4IOkmhCNyI

Natuurgebieden en stranden lijken rustig na oproep thuis te blijven

Tot dusver lijken Nederlanders zich redelijk goed te houden aan de oproep van het kabinet en het RIVM om dit weekend zoveel mogelijk binnen te blijven. Vanwege het lekkere weer werd gevreesd dat men massaal naar stranden, natuurgebieden en parken zou gaan.

Natuurmonumenten schrijft op sociale media te zien dat „mensen vandaag gehoor geven aan de oproep vooral thuis te blijven”. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt desgevraagd tegen NRC ook geen verontrustende signalen te krijgen uit natuurgebieden.

„Boswachters uit verschillende hoeken van het land zeggen dat er wel wat wandelaars en fietsers zijn, maar niet zoveel dat afstand houden in het geding komt”, zegt de woordvoerder. Hij benadrukt dat Nederlanders de relatieve rust van vandaag niet moeten zien als uitnodiging voor morgen. „We blijven dringend oproepen ook morgen zoveel mogelijk thuis te blijven.” Volgens hem mogen mensen die in de buurt van natuurgebieden wonen, de gebieden wel bezoeken: „dat valt onder recreëren in je eigen omgeving”.

Stranden dicht

Strandplaatsen Bloemendaal en Zandvoort maakten vrijdag bekend preventief de toegangswegen naar het strand te sluiten. Ook de parkeerterreinen bij de stranden zijn gesloten. Hetzelfde geldt voor parkeerplaatsen rond het Scheveningse strand. Op webcambeelden is te zien dat het daar relatief rustig is, ook uit Bloemendaal en Zandvoort komen geen verontrustende berichten.

Vrijdag maakten meerdere grote steden bekend streng te gaan handhaven op de maatregelen die van kracht zijn om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hierbij gaat het voornamelijk om samenscholingen van meer dan drie mensen die geen anderhalve meter afstand houden. Het is nog niet bekend hoeveel boetes er tot dusver zijn uitgedeeld.

1.360 Nederlandse coronapatiënten op intensive care

Er zijn 1.360 Nederlandse coronapatiënten opgenomen op intensive care units. Dat laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag weten. Dat zijn 36 patiënten meer dan vrijdag werd gemeld. Zeventien mensen zijn opgevangen op ic's in ziekenhuizen in Duitsland; drie meer dan vrijdag.

Volgens Ernst Kuipers, die het woord voert namens het Landelijk Netwerk Acute Zorg, lijkt 'social distancing' te werken: „We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week”. Voor patiënten die geen coronavirus hebben maar wel IC-zorg behoeven, zijn er 510 bedden beschikbaar.

Een medewerkster treft voorbereidingen in een extra intensive care kamer in het Tergooi ziekenhuis. In de IC-kamer kunnen vier coronapatienten opgenomen worden. Foto Sem van der Wal/ANP

VK: gedetineerden vrijgelaten om besmettingen in gevangenis te voorkomen

In het Verenigd Koninkrijk worden enkele duizenden gedetineerden vrijgelaten om te voorkomen dat mensen in de gevangenissen elkaar besmetten met het coronavirus. Volgens het ministerie zitten de gevangenen „dicht op elkaar, en ze delen vaak hun cel”.

In een verklaring schrijft het ministerie zaterdag dat alleen mensen die voldoen aan „zeer strenge criteria” worden vrijgelaten. Het gaat om gedetineerden die vastzitten voor lichte vergrijpen en ook niet meer lang hoeven zitten. Zij worden via GPS-trackers in de gaten gehouden en moeten thuis blijven. Er komen niet in één keer grote aantallen gedetineerden vrij, staat in de verklaring.

Volgens het ministerie is in het Britse gevangenissysteem al bij 88 gevangenen en van 15 personeelsleden Covid-19 vastgesteld. Wie al symptomen van het coronavirus heeft of geen opvang heeft, komt niet in aanmerking voor de regeling. Mogelijk wordt vanaf komende week al begonnen met de vrijlatingen.

Ook Frankrijk overweegt mondkapjes te verplichten

Na de Verenigde Staten overweegt ook Frankrijk zijn inwoners te vragen mondkapjes dragen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vrijdag heeft de Académie de Médecine, de Franse evenknie van het RIVM, het algemeen gebruik van maskers aangeraden.

Volgens het instituut is aangetoond dat besmette Fransen zonder symptomen de verspreiding van het virus in stand houden. Ook zouden mensen die ziek worden, de dagen voor hun eerste symptomen al anderen kunnen besmetten. Volgens de Académie is het dragen van mondkapjes daarom een „gewenste aanvulling” op de maatregelen die al zijn getroffen. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) deden vrijdag een vergelijkbare oproep.

Het Nederlandse RIVM blijft bij zijn standpunt dat het dragen van mondkapjes een vorm van schijnzekerheid biedt. Het Franse volksgezondheidsinstituut benadrukt dat burgers geen chirurgische maskers hoeven te dragen. Deze kunnen bovendien beter bewaard worden voor het zorgpersoneel en patiënten die aan Covid-19 lijden. In plaats daarvan worden Fransen aangeraden „alternatieve maskers” te dragen van stof, schrijft persbureau AFP.

Ondertussen is Frankrijk verwikkeld in een strijd om medische maskers met andere landen. Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei zaterdag dat er sprake is van „mondiale concurrentie” op de mondkapjesmarkt en in Franse media wordt gesproken over een 'maskeroorlog' (een Guerre de Masques). Eerder deze week kwamen berichten naar buiten dat de Verenigde Staten verschillende partijen maskers die waren besteld door andere landen, hadden opgekocht voor hogere bedragen. Eén daarvan was bedoeld voor de zwaar getroffen Franse regio Grand Est.

Een Franse gendarme controleert het papierwerk van een vrachtwagenchauffeur. Fransen die zich buiten wagen, moeten een formulier bij zich hebben om aan te tonen dat het noodzakelijk is dat zij hun huis verlaten (bijvoorbeeld voor werk). Fotp Laurent Cipriani/AP

141 nieuwe meldingen van coronadoden in Duitsland

In Duitsland zijn het laatste etmaal 141 nieuwe meldingen binnengekomen van dodelijke slachtoffers van Covid-19. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse instituut voor infectieziekten Robert Koch zaterdag publiceerde. In het land zijn nu 1.158 mensen aan het coronavirus overleden.

Het aantal vastgestelde besmettingsgevallen steeg in dezelfde tijd met 6.156 naar 73.522 en het aantal herstelde patiënten naar ruim 26.000. Van de Duitsers bij wie Covid-19 is vastgesteld, is vooralsnog 1,3 procent overleden, aldus het Robert Koch Institut.

De meeste doden vielen in de deelstaten Beieren, Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Gezamenlijk tellen die drie deelstaten meer dan driekwart van alle Duitse coronasterfgevallen en ongeveer twee derde van het aantal besmettingsgevallen.

'Spaanse regering wil noodtoestand verlengen'

De Spaanse regering wil de noodtoestand met twee weken verlengen tot 26 april. Dat meldt de Spaanse krant El País zaterdag. De maatregelen om het coronavirus te bestrijden worden daarmee weer met twee weken verlengd.

De regering van premier Pedro Sánchez besloot hiertoe na overleg met de politieke oppositie en wetenschappers. Spaanse volksvertegenwoordigers moeten nog instemmen met de verlenging. Hoewel het aantal nieuwe dagelijkse sterfgevallen door Covid-19 lijkt te stabiliseren, zou verlichting van de strikte maatregelen de situatie in het land weer kunnen verslechteren, schrijft El País.

Spanjaarden moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Mensen die zonder geldige reden naar buiten gaan, riskeren een forse boete. De politie handhaaft streng.

Spanje kent het hoogste aantal geregistreerde infecties van Europa. Bij bijna 125.000 inwoners werd het virus inmiddels vastgesteld, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University. In de hoofdstad Madrid is een noodhospitaal ingericht en fungeert een ijsstadion als tijdelijk mortuarium.

Lees ook: Chaos in Spaanse ziekenhuizen: ‘Het is alsof je in een oorlog levens moet zien te redden'

Britse zendmasten in brand gestoken vanwege complottheorieën over 5G en corona

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee 5G-zendmasten in brand gestoken als gevolg van complottheorieën die een verband leggen tussen het coronavirus en 5G. Dat meldt de Britse publieke omroep BBC zaterdag. Ook zijn volgens de Britse koepel voor telefonie-aanbieders ingenieurs beledigd en bedreigd omdat 5G gevaarlijk zou zijn. Koepel Mobile UK noemt deze ontwikkeling „verontrustend”.

De zendmasten in Birmingham en nabij Liverpool werden op donderdag en vrijdag in brand gestoken. Video's van de brandende masten circuleerden op Facebook, dat de filmpjes vrijdag offline haalde in een poging de verspreiding van complottheorieën over 5G en corona tegen te gaan.

De discussie over de gezondheidseffecten van 5G woedt al langer, hoewel er volgens wetenschappers weinig bewijs bestaat voor de claim dat 5G de gezondheid in gevaar zou brengen. Nu hebben complotdenkers ook de link met het coronavirus gelegd: op sociale media circuleren verschillende berichten die een verband leggen tussen een versnelling van de uitbraak van het coronavirus en 5G-straling. Het Britse ministerie van Digitaal, Cultuur, Media en Sport schrijft in een verklaring „bewust te zijn” van valse informatie over 5G. „Er is absoluut geen geloofwaardig bewijs dat een verband legt tussen 5G en het coronavirus”, aldus het ministerie.

164 nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld in Nederland

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is het afgelopen etmaal opgelopen met 164 tot 1.651. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag bekendgemaakt. Doordat sterfgevallen geregeld pas een of meerdere dagen later worden gemeld, is het aantal meldingen van dodelijke slachtoffers niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur.

In die periode heeft het RIVM 336 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen binnengekregen. Dat is minder dan een dag eerder, toen er ruim vijfhonderd meldingen binnenkwamen. Ook hiervoor geldt dat er soms vertraging zit in het moment van opname en het moment dat het RIVM dat meldt. In totaal zijn er nu 6.622 patiënten opgenomen (geweest).

Het aantal positieve testen nam het afgelopen etmaal met 904 toe tot 16.627. Omdat niet iedereen die ziek is wordt getest, ligt het aantal besmettingsgevallen in werkelijkheid hoger.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding geeft later vandaag een update over de situatie op de intensivecareafdelingen. Daar lagen vrijdag 1.324 patiënten, een toename van 51 ten opzichte van donderdag. Het aantal beschikbare IC-bedden wordt de komende dagen uitgebreid van ongeveer 2.100 naar 2.400.

Iraans dodental stijgt met 158 tot 3.452

In Iran zijn de afgelopen 24 uur 158 meldingen binnengekomen van mensen die zijn gestorven als gevolg van het coronavirus. Dat heeft het Iraanse ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het totale dodental in de Islamitische Republiek staat nu op 3.452. Iran telt hiermee sinds zaterdag voor het eerst meer officieel gemelde dodelijke slachtoffers dan China, al bestaat er twijfel over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Iran is sinds gister toegenomen van 53.000 tot 55.743. Daarvan zijn 4.103 mensen volgens het ministerie in „kritieke toestand”. Het land is het zwaarst getroffen gebied in het Midden-Oosten, gevolgd door Israël met 7.589 vastgestelde besmettingen.

Vrijdag waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een snelle stijging van het aantal besmettingen in de regio. De afgelopen week vond er bijna een verdubbeling plaats. Veel van deze patiënten bevinden zich in landen met gebrekkige zorg, aldus de WHO. De organisatie roept overheden in het Midden-Oosten op om zo snel mogelijk in actie te komen door meer te testen en mensen afstand van elkaar te laten houden.

Dodental België neemt toe met 140, aantal gemelde slachtoffers Spanje daalt licht

In België is vrijdag melding gemaakt van 140 nieuwe dodelijke slachtoffers van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Crisiscentrum die zaterdag zijn gepubliceerd. Het aantal sterfgevallen in België door Covid-19 komt daarmee op 1.283.

Het aantal patiënten met Covid-19 dat vrijdag opgenomen werd in Belgische ziekenhuizen is met 503 vergelijkbaar met het aantal opnames op donderdag, toen 578 personen werden gehospitaliseerd. „Dat is goed nieuws”, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens een persconferentie. „Het getal blijft natuurlijk hoog en de druk op de ziekenhuizen ook.”

Bij 18.431 Belgen is inmiddels Covid-19 vastgesteld. Gisteren werden 1.661 nieuwe gevallen van de ziekte gerapporteerd. Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen in België zal de komende dagen verder stijgen, verwacht Van Gucht, omdat het land meer aan het testen is.

Spanjaarden moeten zoveel mogelijk binnen blijven. De politie controleert op de straten van Madrid. Foto Kiko Huesca/EPA

In Spanje zijn het afgelopen etmaal 809 nieuwe doden gemeld door de uitbraak van het coronavirus. Het dagelijkse aantal gemelde dodelijke slachtoffers daalt daarmee voor de tweede dag op rij licht. Een dag eerder werden 932 coronadoden gemeld in Spanje.

In Spanje - na Italië het zwaarst getroffen land - bezweken tot nu toe 11.744 mensen aan de ziekte, die bij 124.738 Spanjaarden werd vastgesteld. Ongeveer een kwart van deze besmettingen werd in hoofdstad Madrid gerapporteerd.

Leerlingen zien mishandeling docente tijdens online les

Leerlingen van een middelbare school in Naaldwijk zijn tijdens een online les getuigen geweest van de mishandeling van hun docente. Dat bevestigt een woordvoerder van de school, het ISW Hoogeland, zaterdag na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat volgens de school om huiselijk geweld. De politie wil niet ingaan op details, maar spreekt eveneens over een voorval dat zich afspeelde „in de relationele sfeer”.

De docente gaf haar klas vanwege het coronavirus les via een videobelprogramma toen het huiselijk geweld plaatsvond. De leerlingen kregen zo „op beeld en geluid” mee wat er gebeurde, aldus de woordvoerder van het Hoogeland, waarna de politie is gebeld. De leerlingen, die via de politie slachtofferhulp aangeboden hebben gekregen „zijn ontzettend geschrokken”, aldus de school voor mavo, havo en vwo.

De scholieren hebben opnames gemaakt van het incident. Omdat die beelden circuleren in WhatsApp-groepen, heeft de school alle ouders van de school een e-mail gestuurd met het „dringende verzoek” de opnames te laten verwijderen en met de kinderen in gesprek te gaan over wat zij hebben meegemaakt.

Doordat veel maatschappijen op slot zitten vanwege coronavirus, leven in meerdere landen zorgen over slachtoffers van huiselijk geweld. Zij zitten nu ineens thuis met hun mishandelaar, zoals in Italië.

Hoe gaan landen om met de schaarste van medicijnen en hulpmiddelen?

De strijd om de schaarse medische voorraden voor de bestrijding van Covid-19 neemt toe en leidt tot irritatie tussen landen. De Canadese premier Justin Trudeau noemde vrijdag een mogelijke blokkade van beademingsapparaten door de Verenigde Staten „een vergissing”, aldus persbureau Reuters. En de invordering van 200.000 mondkapjes in Bangkok die onderweg waren naar Berlijn werd door de Duitse senator Andreas Geisel „moderne piraterij” genoemd. Geisel: „Zelfs tijdens een wereldwijde crisis, moet je geen Wilde Westen-methoden gebruiken.”

Wat geldt voor beademingsmachines en mondkapjes, geldt net zo goed voor tests en pijnstillers: van alles zijn of dreigen wereldwijd tekorten te ontstaan. Vanaf het moment dat de vraag naar deze spullen wereldwijd explodeerde, staan productieketens onder druk doordat fabrieken stilliggen, schepen minder varen en vliegtuigen aan de grond blijven. Voor drie producten waar nu tekorten van dreigen ging NRC na hoe de markt functioneert en wat Nederland doet om zijn voorraden op peil te brengen: beademingsmachines, mondkapjes en medicijnen.

Lees meer over de strijd om medische voorzieningen en de rol van de Nederlandse 'coronagezant' Feike Sijbesma: In alle landen is het nu eigen patiënt eerst

Drie minuten stilte voor Chinese coronadoden

In het Chinese Wuhan, de provinciehoofdstad waar het nieuwe coronavirus voor het eerst vastgesteld werd, is zaterdagochtend drie minuten stilte gehouden voor de slachtoffers van Covid-19. Het coronavirus kostte aan zeker 3.326 Chinezen het leven, de meesten afkomstig uit Wuhan of de elders uit de provincie Hubei.

Deze zaterdag is een dag van nationale rouw in het Oost-Aziatische land. Vlaggen hangen halfstok terwijl eerder op de dag luchtalarmen klonken, meldt persbureau Reuters. Zaterdag werd in Wuhan één lokale infectie gemeld, achttien Chinezen liepen het virus elders op. Er vielen vier doden, volgens de officiële cijfers. Wel is er twijfel over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers.

De Chinese vlag op het Tiananmen-plein in Beijing hangt halfstok.
Foto Wu Hong/EPA
Voetgangers in Beijing houden een moment stilte uit respect voor de Chinese coronadoden.
Foto Wu Hong/EPA

Inmiddels lijkt de virusuitbraak in China beteugeld en is het epicentrum van de pandemie naar het Westen verplaatst. In de Verenigde Staten, Italië en Duitsland zijn inmiddels meer besmettingen vastgesteld dan in China, blijkt uit cijfers over de pandemie bijgehouden door de Johns Hopkins University in de VS. Het wereldwijde aantal diagnoses benadert 1,1 miljoen. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat niet iedereen met symptomen getest wordt op het virus. Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben meer coronadoden te betreuren dan China.

Hoe betrouwbaar zijn de cijfers die China over de epidemie naar buiten brengt? Foto’s van grote stapels urnen roepen vragen op

Woonboulevard zet drone in tegen drukte

Op de woonboulevard in Heerlen wordt dit weekend een drone ingezet om ervoor te zorgen dat winkelend publiek genoeg afstand houdt. De drone heeft een ingebouwde luidspreker en zal over de parkeerplaats en rondom de woonboulevard vliegen om mensen te waarschuwen.

Op de IKEA na zijn alle winkels van de woonboulevard in Heerlen geopend dit weekend. Persbureau ANP schrijft dat de woonboulevard op zaterdag en zondag extra veel mensen verwacht vanwege het lekkere weer. Naast de drone zullen handhavers worden ingezet die controleren of mensen zich aan de veiligheidsvoorschriften houden.

Limburg is een van de zwaarst getroffen provincies in Nederland. Volgens de cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendmaakte zijn er 241 patiënten in Limburg overleden. Er zijn in de provincie 1.711 geregistreerde gevallen.

Eerste dode door coronavirus in Suriname

In Suriname is de eerste dode door het coronavirus gevallen. Het slachtoffer is de echtgenoot van de eerste geregistreerde besmetting in Suriname en is door zijn partner besmet geraakt. Dat heeft de Surinaamse regering bekendgemaakt.

Op de speciale coronawebsite van de overheid heeft president Desi Bouterse het Surinaamse volk gevraagd voorzichtig te zijn. „Laat u niet besmetten. Neemt u uw voorzorgsmaatregelen om deze verraderlijke ziekte buiten uw huis te houden.” De Surinaamse overheid heeft een avondklok afgekondigd en vraagt mensen zoveel mogelijk thuis te werken.

Suriname heeft volgens de meest recente cijfers tien geregistreerde besmettingen. Meer dan zeshonderd mensen worden thuis of op overheidslocaties in quarantaine gehouden. Er worden nog meer quarantainelocaties klaargemaakt voor de ruim duizend Surinamers die uit Nederland gerepatrieerd moeten worden.

Vier doden op Sint Maarten

Op Sint Maarten zijn inmiddels vier personen overleden aan het coronavirus. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Er zijn 23 geregistreerde besmettingen op het eiland.

Nederland stuurt Sint Maarten, dat een autonome status heeft binnen het Koninkrijk, twaalf intensivecarebedden. Ze zouden half april verstuurd worden, maar worden vanwege de noodsituatie deze zaterdag al met een militair vliegtuig naar het eiland gebracht.

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan heeft de regering van Sint-Maarten tussen acht uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends een avondklok ingesteld. Ook zijn er strenge reisrestricties voor mensen die naar het eiland toe willen.

Amerikanen geadviseerd mondkapjes te dragen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Amerikanen verzocht om op straat of in publieke ruimtes gezichtsmaskers te dragen. Trump volgt daarmee het advies op van overheidsinstantie Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Er wordt benadrukt dat medische mondkapjes niet nodig zijn, zodat die spullen voor medisch personeel beschikbaar blijft.

Tijdens een persconferentie op vrijdag zei Trump dat de nieuwe richtlijn volledig vrijwillig is. De president voegde daaraan toe dat hij geen mondmasker zal dragen. „Ik denk niet dat ik het ga doen. Een masker dragen terwijl ik presidenten, premiers, dictators, koningen en koninginnen begroet zie ik gewoon niet voor me”, zei Trump volgens CNN.

De afgelopen weken werd door het Witte Huis gecommuniceerd dat het dragen van gezichtsmaskers niet nodig was om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op aanraden van gezondheidsexperts is dat advies nu dus aangepast, omdat uit recent onderzoek blijkt dat een groot deel van de coronapatiënten geen symptomen heeft.

In de afgelopen 24 uur zijn er in de Verenigde Staten 1.480 mensen overleden. Dat blijkt uit cijfers van de John Hopkins University. Dat is het hoogste aantal coronadoden op één dag. Er zijn op moment van schrijven in totaal 7.406 doden gevallen door het coronavirus in de VS.

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • In Nederland zijn vrijdag 148 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld, voor zover bekend zijn 1.487 patiënten overleden. Ook liggen 1.324 coronapatiënten op de intensive care, 51 mensen meer dan donderdag. Het wekelijkse sterftecijfer onder de Nederlandse bevolking lijkt volgens het CBS eind maart het hoogste in 25 jaar te zijn
 • In Turkije gaan vanaf middernacht 31 steden grotendeels op slot om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook wordt een avondklok ingesteld voor Turken onder de twintig jaar en moet iedereen mondkapjes dragen op drukke plekken, waaronder supermarkten.
 • Rechtbanken gaan vanaf dinsdag weer meer rechtszaken behandelen. Dat is mogelijk doordat de voorzieningen voor videoverbindingen zijn verbeterd, laat de Raad voor de rechtspraak vrijdag weten.
 • Nederlandse steden treffen maatregelen om te voorkomen dat grote groepen mensen er dit weekend vanwege het mooie weer op uit trekken. Amsterdam kondigde een vaarverbod af voor zijn grachten, Den Haag sloot parkeerterreinen bij stranden en parken. Ov-bedrijven roepen Nederlanders intussen op de bus, trein, tram en metro dit weekeinde niet te gebruiken.
 • In landen overal ter wereld blijft het dodental van de pandemie flink oplopen. Vooral Spanje (932 nieuwe doden) en de Verenigde Staten (1.169 nieuwe doden) meldden vrijdag flinke stijgingen. In het Verenigd Koninkrijk steeg het dodental met bijna een kwart. Ook in Frankrijk overleden honderden coronapatiënten.
 • Een op de vijf Nederlanders verdiende in maart minder dan normaal als gevolg van de coronacrisis. Dat concludeert budgetvoorlichter Nibud op basis van een steekproef onder 1.050 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De Nederlandse bouwsector dreigt zwaar getroffen te worden door de economische neergang als gevolg van de coronacrisis. De komende twee jaar zullen er in de bouw veertigduizend banen verdwijnen, heeft het Economisch Instituut voor de Bouw berekend. Er zal minder worden geïnvesteerd in de bouw, waardoor er dit jaar bijna tienduizend nieuwe woningen minder gebouwd zullen worden dan vorig jaar.
 • De armste landen hebben al voor ruim 80 miljard euro aan investeringen zien wegvloeien door de coronacrisis, zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds vrijdag. Tot nu toe heeft een recordaantal van negentig landen een aanvraag tot noodhulp bij het IMF gedaan, met een totale waarde van 18,6 miljard euro.
Lees hier het blog van vrijdag terug