Meerdere cruiseschepen kwamen afgelopen periode in de problemen, omdat er besmettingsgevallen aan boord waren of omdat havens de schepen niet wilden laten aanmeren. De mensen op deze foto zijn passagiers van het schip de Zaandam, van het bedrijf Holland America, dat door het Panamakanaal vaart. Enkele mensen aan boord zijn ziek - op 29 maart moest het bedrijf nog op zoek naar een plek om aan te leggen.

Foto Luis Acosta / AFP

Corona in maart: China versoepelt eindelijk maatregelen, overal ter wereld noodhospitalen, VS houden adem in

Ook in maart bleek het nieuwe coronavirus niet te stuiten: steeds meer landen maakten melding van oplopende besmettings- en sterfgevallen. Overheden zetten met lockdowns en veldhospitalen alles op alles om de crisis te bezweren. Burgers blijken zich intussen enigszins aan te passen aan de veranderde realiteit, en komen met initiatieven om elkaar te ondersteunen en vermaken. De fotoredactie van NRC stelde onderstaande overzicht van 'corona-beelden' van maart samen uit het aanbod van nieuwsfotografen.

Veronica Martinez en haar man projecteren foto’s op de zijkant van hun appartementengebouw in Irun (Baskenland), een intiatief dat ze zijn begonnen toen in Spanje de ‘lockdown’ van kracht werd. Hier laten zij een levensgroot portret zien van een ic-verpleegster. Foto Javier Etxexarreta / EPA

Ziekenhuispersoneel in het Spaanse Burgos bedankt voor het applaus dat de zorgmedewerkers krijgen van buurtbewoners. De geste van dankbaarheid is inmiddels in veel landen overgenomen, ook in Nederland is al geklapt voor zorgmedewerkers die met het coronavirus te maken krijgen. Foto Cesar Manso / AFP

‘Allemaal samen, zonder angst’, is de slogan op dit billboard in Napels, waarmee burgers worden ingelicht over de nieuwste coronamaatregelen. Deze foto is gemaakt op zondag 22 maart, een dag eerder had premier Giuseppe Conte aangekondigd dat alle niet-essentiële bedrijven en fabrieken dicht moesten om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Foto Carlo Hermann / AFP

In Italië wordt het leger ingezet voor logistieke civiele taken. De crematoria van de stad Bergamo, in Lombardije, kunnen het aantal coronaslachtoffers niet aan. Het leger vervoert daarom lijkkisten naar andere gemeenten, waar crematoria meer plek hebben. Foto Miguel Medina / AFP

De kisten van overleden coronapatiënten staan opgesteld in de kerk bij de begraafplaats van de gemeente Serravalle Scrivia, in Noord-Italië. Foto Flavio Lo Scalzo / Reuters

 
Hoe gaat het ondertussen in China, waar de uitbraak begon?
 
Op 19 maart markeerde de besmettingsrapportage uit China een kantelpunt: in 24 uur tijd waren geen nieuwe besmettingsgevallen in het land zelf geconstateerd. Wel waren er patiënten die onlangs uit het buitenland waren teruggekeerd. Enkele dagen later werd begonnen met het versoepelen van de strenge controles, zoals in de provincie Hubei.

Agenten dragen gezichtsmaskers in de Colombiaanse stad Cali. Deze foto werd gemaakt op vrijdag 20 maart, vlak voordat het land voor het weekend plat werd gelegd bij wijze van voorzorgsmaatregel. De buitengrenzen van Colombia zijn sowieso gesloten, tot en met 30 mei. Foto Luis Robayo / AFP

epaselect epa08314800 View of the municipal falla titled ‘This will also go away’ to be safely kept until a new date is fixed for the 2020 Fallas in Valencia, Spain, 23 March 2020, after the fiestas were suspended due to the COVID-19 crisis. Las Fallas festivity, declared Intangible Cultural Heritage of Humanity, is held annually in Valencia for over 15 days until 19 March. The fallas, installations of parodic huge papier-mache, cardboard and wooden sculptures, are burned on 19 March in the so-called ‘Crema’ to end the event. EPA/Ana Escobar Foto Ana Escobar / EPA

Winkeleigenaren in Islamabad, Pakistan, hebben op de stoep voor hun goederen en winkels aanwijzingen getekend, zodat klanten de anti-coronamaatregelen goed kunnen opvolgen. Foto Aamir Qureshi / AFP

Om daklozen zoveel mogelijk te beschermen in deze gezondheidscrisis, is in het Cashman Center in Las Vegas een speciale opvang georganiseerd. De ruimte is opgedeeld in vakken, zodat de mensen die hier verblijven onderling ook voldoende afstand kunnen houden. Foto Steve Marcus / Reuters

 
Veldhospitalen: als ook de ziekenhuizen overvol zijn
 
In veel landen geldt het advies (of het bevel): blijf binnen, houd afstand, en isoleer jezelf zelfs helemaal als je klachten hebt. Voor sommige mensen, daklozen bijvoorbeeld, of ouderen, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. En in sommige landen zijn er al zoveel coronapatiënten dat zelfs de ziekenhuizen niet voldoende plek hebben om hen op te vangen. De oplossing: veldhospitalen en geïmproviseerde opvangcentra. Die worden veelal ingericht in beurscomplexen.

Deze foto, die met een drone werd gemaakt, toont Oekraiense burgers die zich aan de Pools-Oekraiense grens hebben verzameld, op 27 maart. Polen sloot op 13 maart de grenzen en stelde strenge controles in vanwege de Covid-19-crisis. Die maatregelen zijn al eens verlengd en zijn nu in ieder geval tot 11 april van kracht. Foto Darek Delmanowicz / EPA

Vrachtwagens staan op 19 maart vast in een file op de A4 bij het Duitse Bautzen: aan de grens met Polen wordt streng gecontroleerd, een onderdeel van het pakket maatregelen tegen corona. Deze foto is gemaakt op 19 maart. Foto Filip Singer / EPA

De wereldwijde pandemie is slecht nieuws voor de luchtvaart: het ene na het andere land sloot in maart het luchtruim, buitenlandse reizigers kwamen er niet meer in. Vandaar dat dit informatiebord met vluchttijden, in het internationale vliegveld van Stuttgart, leeg is. De foto is van 27 maart. Foto Ronald Wittek / EPA

In India is op dit moment een strenge ‘lockdown’ van kracht. En die wordt ook gehandhaafd, zoals te zien is op deze foto van 24 maart. Een politieman en een lid van de burgerwacht laten inwoners van de stad Ahmedabad voor straf sit-ups doen, omdat ze zonder geldige reden hun huis uit zijn gegaan. Foto Ajit Solanki / AP

Op 22 maart gaven veel mensen in Mumbai gehoor aan de oproep van de Indiase premier Nerendra Modi. Die had burgers gevraagd zelf in thuis-isolatie te gaan en om vijf uur ‘s middags vanuit de deuropening of het balkon te klappen, joelen of anderszins geluid te maken als collectieve actie om het zorgpersoneel te bedenken. Foto Sivyakant Solanki / EPA

 
New York: eerst blasé, nu haast uitgestorven
 
De Verenigde Staten houden de adem in: het land lijkt af te stevenen op een enorme ramp voor de volksgezondheid. New York, New Jersey en Connecticut zijn brandhaarden. Gouverneur Andrew Cuomo houdt elke dag een briefing waarin hij New Yorkers inlicht over de laatste ontwikkelingen.

Chef Dang Van Khu, die in een restaurant werkt in het Vietnamese Hanoi, maakt ‘coronaburgers’: de broodjes hebben de vorm van het 3D-model dat wetenschappers opstelden van het virus SARS-CoV-2. Foto Kham / Reuters

En er is meer fastfood met dit thema, ook in Hanoi, zoals pizza’s. Deze burger kost volgens de fotograaf die deze foto nam, 65.000 Vietnamese dong, oftewel tweeënhalve euro. De fotograaf laat niet weten of het een beetje te eten is… Foto Luong Thai Linh / EPA

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ligt het openbaar leven vrijwel plat. Maar er is hoop voor verliefde stelletjes die er even uit willen, zoals het koppel op de foto: als je in je eigen auto blijft zitten, kun je nog naar een drive-thru bioscoop. Foto Ed Jones / AFP

Overal ter wereld lijken mensen te proberen het gewone leven zoals ze dat kenden, zo veel mogelijk te laten doorgaan. Kleine en soms grotere aanpassingen om zich te houden aan de gezondheidsrichtlijnen, nemen ze dan maar voor lief. Zo droegen de Palestijnse bruidegom Mohamed abu Daga en zijn aanstaande echtgenote Israa lieten zich voorafgaand aan hun huwelijksceremonie in een fotostudio in Khan Yunis, in de Gazastrook, met gezichtsmaskers portretteren. Ook in Gaza zijn inmiddels enkele besmettingsgevallen met het virus bekend. De Verenigde Naties waarschuwden vorige week dat een uitbraak in Gaza desastreuze gevolgen zou kunnen hebben - er heerst veel armoede en er is gebrek aan medische middelen. Foto Said Khatbib / AFP

 
De Nederlandse maatregelen: een ‘intelligente lockdown’, volgens premier Rutte
 
Ook in Nederland ligt het openbaar leven inmiddels vrijwel stil. Dat ging stapsgewijs: de eerste maatregelen golden voor Brabant, daarna werd iedereen in Nederland gevraagd thuis te werken (als dat kan), zo min mogelijk naar buiten te gaan, en afstand te houden. Op 28 maart werd bekend dat de maatregelen nog zeker tot 28 april van kracht zijn -grote evenementen vinden zelfs tot 1 juni geen doorgang.

Zolang je genoeg afstand houdt kun je ook een persoonlijke sportles volgen, zo blijkt. Fitness coach Patricio Cervantes verzorgt een trainingssessie voor de bewoners van een appartementencomplex in Hamburg, te volgen vanaf hun balkon. Foto Fabian Bimmer / Reuters

Wat te doen met de Olympische Spelen? Er werd wekenlang over gesteggeld, en in eerste instantie wilde het organiserend comité niet van uitstel weten. Zo kwam de Olympische Vlam toch gewoon aan in het organiserende land Japan: op 21 maart arriveerde de lantaarn bij het station Sendai. De fakkel was eerder in Griekenland aangestoken tijdens een ceremonie zonder publiek. De tocht door Japan was vanwege de coronacrisis al aangepast en sober gehouden - maar er kwamen toch ruim 50.000 mensen naar het treinstation om de Vlam met eigen ogen te zien. Foto Philip Fong / AFP

Enkele landen, waaronder grootmacht Verenigde Staten trokken hun eigen sporters al terug uit het evenement.Op deze foto arriveert Yoshiro Mori, de president van het organiserend comité van de Spelen in Tokio (midden) op 23 maart bij een persconferentie om toelichting te geven op de fakkeltocht. Een dag later besloot het Internationaal Olympisch comité (IOC) om de Zomerspelen van 2020, evenals de Paralympische Spelen, definitief een jaar uit te stellen. Foto Franck Robichon / EPA

Verkiezingswaarnemers en medewerkers van een stembureau beginnen (beschermd met een mondkapje) in de avond van 29 maart met het tellen van de stemmen in hun locatie in Bamako. Malinezen brachten hun stem uit in parlementsverkiezingen, juist in de periode dat de eerste dodelijke slachtoffers werden gerapporteerd in het land. Foto Michele Cattani / AFP

 
Politiek op afstand
 
Deze pandemie stelt nationale en internationale overheden voor een enorme uitdaging. Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus ontstaan problemen voor de volksgezondheid en de economie. Juist in dergelijke crises is het optreden van regeringsleiders belangrijk. In dit geval moesten veel politici zich vanaf afstand van hun beste en meest daadkrachtige kant laten zien: ook zij moeten zich houden aan de voorschriften van gezondheidsautoriteiten, om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Op vrijdag 27 maart 2020 hield paus Franciscus een bijzondere gebedsdienst: hij sprak een speciaal ‘Urbi et Orbi’ uit om de wereld troost te bieden in deze vreemde tijd. Het leverde een surrealistisch beeld op, van de paus alleen voor een leeg Sint Pietersplein. Foto AFP via Vatican media

Boeddhisten vieren in april de verjaardag van de Boeddha. Een gelovige begaf zich woensdag 25 maart naar een tempel in Seoul, om alvast voorbereidingen te treffen voor de viering en te bidden - met een gezichtsmasker. Foto Kim Hong-ji / Reuters