Interview

Martijn Fischer: ‘Ik ben een van die milieustraatfreaks’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Acteur en zanger Martijn Fischer (1968) zingt even geen André Hazes-liedjes. Hij is zijn huis aan het opruimen.

Foto Piroschka van de Wouw / ANP

‘Ik was bezig met een concerttournee waarin ik hits van André Hazes zing. Maar tot 7 juni zijn al mijn optredens afgezegd. Gelukkig heb ik enige reserve; ik houd het wel een maand of drie, vier vol. Ik ben nu thuis aan het klussen. En aan het opruimen; ik ben een van die milieustraatfreaks die daar voor files zorgen.
„Ook probeer ik ervoor te zorgen dat mijn zoons hun huiswerk blijven doen, een beetje disciplineren kan geen kwaad. En als ik behoefte heb aan buitenlucht, maak ik op mijn mountainbike een rondje door de Zeister bossen.

„Ik zie collega’s nu online allerlei dingen doen. Zoals samen per webcam ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy zingen. Dat lukt mij niet. Ik heb mensen voor mijn neus nodig. Optreden zonder publiek, daar krijg ik geen energie van.

„Nee, bang voor het coronavirus ben ik niet. Wel ben ik na de eerste alarmerende berichten rijst en zeep gaan hamsteren. Dat komt door mijn vader. Hij vocht in Indonesië en in mijn ouderlijk huis werden Koude Oorlog-voorraden aangehouden. In de kelder stonden grote plastic emmers met rode deksels, met rijst en zo.

„Waar ik me wel zorgen over maak, is de theaterwereld. Het afgelopen decennium zijn daar al zo veel subsidies weggeschoffeld. De sector heeft maar weinig spek op de botten. En deze crisis is zeker ook een enorme dreun voor de commerciële producenten. Ook daar vallen de inkomsten nu voor maanden weg en zijn de zorgen groot. Hopelijk gaat de politiek ook de vrije sector hulp bieden.”