Brieven

Noodmaatregelen

Behandel zzp’ers zoals andere werknemers

Foto ANP

De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid houdt in dat de lonen van de werknemers van bedrijven die vanaf maart omzetverlies lijden, grotendeels door de staat opgebracht worden. Het doel is niet behoud van banen maar inkomensbehoud voor werknemers van ondernemingen. Dat geldt ook voor de hoge salarissen, tot 9.532 euro per maand. Zelfstandig ondernemers komen er een stuk bekaaider vanaf: hun inkomen wordt ondersteund tot aan het sociaal minimum. Vanwaar dit enorme verschil? De verklaring kan niet zijn dat de werknemers hiervoor gespaard hebben. Dat hebben zij namelijk niet. De inkomenssteun gaat niet ten koste van opgebouwde ww-rechten. De regeling kost naar verwachting tientallen miljarden euro’s. Dat bedrag moet in de komende jaren door alle belastingbetalers opgebracht worden. Waarom worden werknemers bevoordeeld? Is dit de uitkomst van een lobby? Hebben belangenorganisaties van zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers zitten slapen? Wil het kabinet hiermee eigenhandig het gelijk van de Commissie Borstlap bewijzen: dat het toch echt beter is om een vaste baan te hebben? Zou het niet rechtvaardiger zijn om aan iedereen die belasting over inkomen betaalt, werknemer of zelfstandig , een gelijke mate van inkomensondersteuning te bieden?