Recensie

Recensie Muziek

Afrojazz-giganten die misschien wel voor elkaar gemaakt zijn

De één is de in 2018 overleden vader van de Zuid-Afrikaanse jazz, de ander is de nog altijd zeer productieve grondlegger van de afrobeat. Trompettist Hugh Masekela en drummer Tony Allen cirkelden een carrière lang om elkaar heen, totdat ze elkaar in 2010 troffen in een Londense studio. Het album dat daar werd opgenomen, Rejoice komt nu pas naar buiten en bij beluistering dringt zich het commentaar op: waarom is dit album ons zo lang ontzegd? Masekela bespeelt zijn flügelhorn soms volgens de dansbare dictie van de afrobeat, maar vaker in zijn Zuid-Afrikaanse bebop-stijl en hij laat zich ook vocaal gelden, bijvoorbeeld in Zulu-teksten op de geweldige opener ‘Robbers, Thugs and Muggers’. Tony Allen antwoordt met afrobeatpatronen die vol accenten zitten maar wel luchtig blijven. Zelden hoorde je deze twee groten van de afrojazz zo overduidelijk in hun eigen stijl, terwijl de Zuid-Afrikaanse swing en de Nigeriaanse afrobeat samensmelten alsof ze vanaf het begin voor elkaar bedoeld waren. Misschien is dat ook gewoon zo.