Zuivelfonds: ‘Landbouw toch verantwoordelijk voor 41 procent stikstofuitstoot’

Stikstof Dat staat in onderzoek uitgevoerd door het Mesdag Zuivelfonds. Eerder stelde de organisatie dat boeren slechts 25 procent van de totale uitstoot veroorzaakten.
Protesterende boeren voor het stadhuis van Groningen.
Protesterende boeren voor het stadhuis van Groningen. Foto Siese Veenstra/ANP

Het Mesdag Zuivelfonds, de belangenvereniging voor melkveehouders, komt toch uit op dezelfde stikstofbijdrage voor de landbouw als het RIVM. De organisatie liet onderzoek doen naar de zogeheten stikstofdepositie in Nederland en concludeerde aanvankelijk dat de boeren een lager aandeel daarin hebben. Nu heeft het fonds toegegeven dat uit nadere berekening blijkt dat de door het RIVM berekende bijdrage van 41 procent wél klopt, in plaats van de eerder geconcludeerde 25 procent.

Het Mesdag Zuivelfonds deed eerder onderzoek naar de stikstofuitslag, en concludeerde toen dat boeren goed waren voor een kwart van de totale stikstofuitstoot. Dit cijfer trok de belangenvereniging begin maart in, naar eigen zeggen vanwege een fout in het rekenmodel.

Volgens de onderzoekers en Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdagfonds, zeggen de cijfers niet alles. Ze zouden een „virtuele werkelijkheid” laten zien. Het aantal varkens en koeien is afgenomen sinds 2017, het jaar waaruit de cijfers van het RIVM en het Mesdagonderzoek stammen. Daarnaast zou het RIVM volgens Vogelaar niet alleen naar stikstofgevoelige natuurgebieden moeten kijken, maar naar alle beschermde natuurgebieden in Nederland. In dat geval zou het landbouwaandeel van de stikstofuitstoot volgens Vogelaar op 35 procent komen.

Nederlandse boeren demonstreerden eind vorig jaar tegen de stikstofaanpak van het kabinet, omdat ze teveel moeten bijdragen aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. De stikstofuitstoot moet omlaag gebracht worden vanwege een uitspraak van de Raad van State, die bepaalde dat het Programma Aanpak Stikstof te vrijblijvend was. Daardoor kwamen circa achttienduizend bouwprojecten stil te liggen.

Overigens stelde ook het RIVM de eigen cijfers al eens bij; de 41 procent die het Mesdagfonds nu beaamt, werd door het Rijksinstituut aanvankelijk op 45 procent gesteld. Dit werd later aangepast omdat er een rekenfout was gemaakt.

Correctie (3 april 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond in het bijschrift dat op de foto het provinciehuis in Groningen te zien is. Het gaat om het stadhuis. Het bijschrift is aangepast. Ook is de laatste alinea aan het bericht toegevoegd, een nuance die in het oorspronkelijke bericht miste.