Hongarije Twaalf EU-landen ‘zeer bezorgd’ over noodwet Hongarije

Zonder Hongarije te noemen hebben Nederland en twaalf andere EU-landen woensdagavond in een gezamenlijk verklaring uitgehaald naar dat land. Ze zijn „zeer bezorgd” over een nieuwe Hongaarse noodwet die schadelijk zou zijn voor „de rechtsstaat, democratie en fundamentele rechten”. De maandag aangenomen wet geeft premier Viktor Orbán voor onbepaalde tijd verregaande bevoegdheden, zonder inmenging van het parlement. Volgens hem is dat nodig in de strijd tegen het coronavirus. Voor journalisten dreigt er nu celstraf voor het verspreiden van desinformatie. „Noodmaatregelen zouden beperkt moeten zijn tot wat strikt noodzakelijk is, en proportioneel en tijdelijk moeten zijn”, schrijven de landen. „Ze moeten de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid niet beperken.” (NRC)