Recensie

Recensie Muziek

Father John Misty’s droom van een livealbum

Wie Father John Misty weleens solo of met een kleine band heeft zien optreden, weet dat zijn muziek eigenlijk vraagt om de expansie (of noem het maar grootheidswaan) van een voltallig orkest. Op 8 augustus 2019 werd die ideale concertbezetting waarheid met veertien muzikanten van de Neue Philharmonie Frankfurt naast zijn eigen achtkoppige band. Het was een grootse vertoning waarbij Misty materiaal van zijn vier albums spreidde over een lange avond in de Hamburgse Elbphilharmonie, een zaal met een fantastische (klassieke) akoestiek en een even geconcentreerd als uitzinnig publiek.

Het album Off-Key in Hamburg verschijnt via Bandcamp als benefiet voor muzikanten die gedupeerd zijn door de coronacrisis. Het is een droom van een livealbum, met Father John Misty in bloedvorm en een orkest dat zijn muziek naar een hoger plan tilt. Van ‘Hollywood Forever Cemetery Sings’ (uit 2012) tot het recente ‘Leaving LA’ is dit het beste wat deze eigenzinnige muzikant ooit heeft laten horen.