De lange nasleep van de collaps van Abelhak Nouri

Iedereen leest Wekelijks schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: Abdelhak Nouri. Een onvervulde droom van Khalid Kasem, waarin de schrijver afrekent met de clubarts en directie van Ajax.

De familie Nouri is gerustgesteld als hun woordvoerder Khalid Kasem ze in de zomer van 2017 voorhoudt dat hij geen rechtszaak tegen Ajax wil beginnen. „We gaan gewoon een paar vragen stellen”, zegt hij tegen vader Mohammed, moeder Rabia en hun zonen Abderrahim en ‘Mo’, die zich zorgen maken om de goede relatie met de club die ze al zo lang liefhebben. „Het is niet alleen voor jullie belangrijk dat de oorzaak achterhaald wordt, ook de kleine zusjes van Abdelhak hebben op enig moment het recht om te weten wat er met hun grote broer gebeurd is.”

Daar denken ze bij Ajax anders over. Bijna een jaar lang weigeren directie en medische staf duidelijkheid te geven over, laat staan aansprakelijkheid te erkennen voor, de gang van zaken tijdens een trainingskamp in Oostenrijk op 8 juli 2017. Die zaterdag gaat Abdelhak Nouri er in een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in de 72ste minuut even bij zitten. De dan twintigjarige voetballer verlaat het veld later per ambulance en zal nooit meer opstaan. Door een inadequaat behandelde hartstilstand loopt hij blijvend hersenletsel op, ‘Appie’ brengt zijn dagen tegenwoordig door in bed of in een stoel.

Het verhaal van Nouri is in de herfst van 2018 al opgeschreven door journalist Henk Spaan. Hij stelde in Nouri – de belofte een liefdevol portret op van een Amsterdams jochie met, volgens velen, de potentie om de internationale voetbaltop te halen. Khalid Kasem, strafpleiter van beroep, vertelt in Abdelhak Nouri – een onvervulde droom in grote lijnen hetzelfde verhaal als Spaan. Maar hij voegt er een interessant element aan toe: de juridische nasleep van ‘de collaps van Abdelhak’.

In zijn ‘verslaglegging’ rekent Kasem af met clubarts Don de Winter, de behandelaar op het veld, en directielid Rutger Arisz, in eerste instantie bij Ajax de beheerder van het dossier-Nouri. Beiden zijn inmiddels vertrokken bij de club. Maar het boek treft vooral algemeen directeur Edwin van der Sar, die zich lang schuilhoudt en vervolgens namens Ajax ver gaat om „hun schadevergoedingsplicht te beperken”, schrijft Kasem.

Desondanks blijft de familie Nouri supporter van Ajax. Ze zijn ook „fans van de fans die altijd hun liefde voor Appie zijn blijven betuigen”. Zoals op 16 mei 2019, wanneer op het Museumplein de 34ste landstitel wordt gevierd – een kampioenschap dat de Ajax-selectie opdraagt aan Nouri, die met rugnummer 34 speelde. Vader Mohammed krijgt tijdens de huldiging, ten overstaan van bijna honderdduizend mensen, de schaal in zijn handen gedrukt „die eigenlijk door Appie vastgehouden had moeten worden”. „Een aanblik die ervoor zorgde dat het Museumplein het epicentrum van een bescheiden aardbeving werd.”

Afgelopen maand zegde Ajax formeel het op 30 juni aflopende contract van Nouri op, om automatische verlenging tegen dezelfde voorwaarden te voorkomen. De onderhandelingen met zijn familie over financiële compensatie duren voort. Na het lezen van dit boek wekt dat geen verbazing.

Reacties: boeken@nrc.nl